Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 20

Téma: Vyroba prodluzovacky help .. neco pro Elektrikare :)

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Zdravim ..

    Potrebuji vyrobit nejakou echt.... prodluzku s nejakou rozdvojkou ci roztrojkou na konci .. Na dane prodluzce bude zapojeno cca 12 pocitacu a prodluzka povede do takoveho zarizeni kde jsou dalsi tri zasuvky rozfazovane z pripojky na 380 .. Jde mi o to ze pokud do toho rozfazovani strcim normalni prodluzku a zapojim do toho ty compy je pravdepodobne ze s eto roztece .. a jelikoz nemam paru co na to pouzit rad bych nejake info jaky pouzit kabel .. a zda se daji poridit nejake roztrojky nejakeho lepsiho provedeni nez standard plast .. a hlavne kde to nakoupit .. diky za kazdou inspiraci ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od pas!k Zobrazit příspěvek
    Zdravim ..

    Potrebuji vyrobit nejakou echt.... prodluzku s nejakou rozdvojkou ci roztrojkou na konci .. Na dane prodluzce bude zapojeno cca 12 pocitacu a prodluzka povede do takoveho zarizeni kde jsou dalsi tri zasuvky rozfazovane z pripojky na 380 .. Jde mi o to ze pokud do toho rozfazovani strcim normalni prodluzku a zapojim do toho ty compy je pravdepodobne ze s eto roztece .. a jelikoz nemam paru co na to pouzit rad bych nejake info jaky pouzit kabel .. a zda se daji poridit nejake roztrojky nejakeho lepsiho provedeni nez standard plast .. a hlavne kde to nakoupit .. diky za kazdou inspiraci ..
    To musíš? nebo chceš? To je naprostá šílenost. Najdi elektriáře, obejde s ním patro, místnost, najdite rozvaděč, přidejte jistič a ochranu, natáhnite 2,5 kabel tam kam potřebujete, tam udělejte podružný rozvaděč s více okruhama, a rozveď normálně kabel 1,5 měď pro 4 pc zvlášť.
    Nebo z toho rozvaděče, kde máš rozvfázovanou přípojku natahni 2,5 kabel do podružného rozvaděče a viz výše. Jinak je toto naprostá sebevražda.
    Pokud Ti toto nedovolí a máš to na chvíli, tak ať Ti elektríkáři půjčí pár bubínků a pokud to pude tak si natákni k těmto PC 230 V z vícero míst, nebo vícero kabely. Ale i tak si uzavři pojistku.

    Edit: Pokud Ti to elektrikář skoukne a schválí, tak bych šel i do toho, že natáhnu 2,5 kabel do pár zásuvek a ty jednotlivě rozhodím prodlužkama. Ale je to skutečně na hasiče a na mrtvici. Toto mi připomíná krajský úřad nejmenovaný
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Z te zasuvky 380 je prave udleany rozfazovani do krabice kde jsou 3x 16a jistice a za tim jsou tri zasuvky z techto tri zasuvek potrebuji uelat ty prodluzky .. sem se mozna nevyjadril presne ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od pas!k Zobrazit příspěvek
    Z te zasuvky 380 je prave udleany rozfazovani do krabice kde jsou 3x 16a jistice a za tim jsou tri zasuvky z techto tri zasuvek potrebuji uelat ty prodluzky .. sem se mozna nevyjadril presne ..
    metr 3x1,5 stojí cca 13 Kč, 3x2,5 cca 20 Kč

    Sakra to mnělo jít do SZ
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Tzn. chceš na jednu fázi pověsit čtyři počítače? To by měla imho vydržet i 3xnormální prodlužka (teda tu vietnamskou bych nekupoval)....
    Ale lepší řešení bych viděl: kup úplně normální přívodní kabel (takovej ten tlustej co se z něj dělaj např. přívody k pračce), rozdělej ty tři zásuvky a připoj ten kabel rovnou do těch zásuvek (do každý jeden) - doveď to k těm počítačům, tam na zdi přidělej další zásuvky, pro každou zásuvku 2x2 (nebo se daj koupit i vícezásuvky)....
    Za dvě hoďky bys to měl mít hotový a nemělo by to bejt nijak elektroinstalačně nebezpečný, i když prej podle normy má bejt jeden počítač na jednom jističi. I když to by teoreticky taky šlo - namontovat tam 12 zásuvek a před každou jistič, ale to je imho zbytečný. I když zas nevim, jestli se mi v tom dá věřit, jsem co se týče elektřiny totální laik, jen si ji doma poměrně úspěšně (nepočítám-li jednou vyhozený pojistky v celym baráku mojí zapomětlivostí :-)) po elektrikářích opravuju :-).

    edit: ne bezpečný, zbytečný :-)
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 17-03-2009 v 15:36
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Banned
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    359
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 17-03-2009 v 17:07 Důvod: jedno t umazáno (htttp je moc :))
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Citace Původně odesláno od pas!k Zobrazit příspěvek
    Zdravim ..
    .. Jde mi o to ze pokud do toho rozfazovani strcim normalni prodluzku a zapojim do toho ty compy je pravdepodobne ze s eto roztece .. a jelikoz nemam paru co na to pouzit rad bych nejake info jaky pouzit kabel ..
    Nevidím dôvod prečo by sa normálnoa predlžka mala roztiecť ?
    Počítajme : 1 fáza - 4 PC (na jeden cca.500W) je 2000W = potečie tam prúd do 9A



    Keď to porovnáš s tabuľkou Iz(A), zistíš, že máš ešte značnú rezervu.

    Spôsob uloženia C:
    Viacžilové káble uložené na stene. Vzdialenosť medzi káblom a stenou je menšia než 0,3 násobok priemeru kábla
    Viacžilové káble uložené úplne v múre
    Viacžilové káble uložené na povrchu stropu alebo podlahy
    Viacžilové káble uložené v otvorených alebo vetraných drážkach
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Jen k tomu výpočtu
    1 fáza - 4 PC (na jeden cca.500W) je 2000W = potečie tam prúd do 9A

    4x500=2000W
    2000W/230V= proud do 9A

    12 PC = 24 zásuvek
    24 zásuvek /3 proudy = 8 zásuvek
    Protože nejsem přítelem prodlužky z prodlužky navrhuji ty bubínky a z těch prodlužky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    súhlas, mne iba išlo o zaťažiteľnosť. Takže v konečnom dôsledku nejde o "horenie" pri normálnej prevádzke.
    Horšie to už bude pri použití menších prierezov kábla(1,5), väčšej dĺžke a veľkom počte zásuviek a spojov - pri použitom predradenom ističi 16A je dôležité dodržať kvalitu prevedenia aby bola zabezpečená čo najmenšia hodnota impedancie vypínacej slučky. Pretože si určite viete predstaviť, čo sa stane, ak nadprúdová ochrana (istič) nevypne - hodnota vypínacieho(skratového) prúdu je typicky 5xIm, čo je v tomto prípade 90A.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od robky Zobrazit příspěvek
    súhlas, mne iba išlo o zaťažiteľnosť. Takže v konečnom dôsledku nejde o "horenie" pri normálnej prevádzke.
    Horšie to už bude pri použití menších prierezov kábla(1,5), väčšej dĺžke a veľkom počte zásuviek a spojov - pri použitom predradenom ističi 16A je dôležité dodržať kvalitu prevedenia aby bola zabezpečená čo najmenšia hodnota impedancie vypínacej slučky. Pretože si určite viete predstaviť, čo sa stane, ak nadprúdová ochrana (istič) nevypne - hodnota vypínacieho(skratového) prúdu je typicky 5xIm, čo je v tomto prípade 90A.
    Jo jo "Kdo si tam nastrká hřebíky, vyhoří a začne od píky."
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Tech pocitacu tam bude 40 .. 10 jich rozhazu do normalniho 220 okruhu zasuvek jsou tam dva takze nebude problem ale jedna se mi o tech zbyvajicich 30 stanic .. ktere pojedou pres ty rozfazovane zasuvky .. Nejsem tedy elektrikar a nerozumim tomu ale bylo mi receno ze na tu jednu fazi se da povesit az 13 - 14 kompu idealne pry deset uzke hrdlo je imho ten 16a jistic ne? kterej je pred kazdou ze zasuvek z toho rozfazovani ... Takze ted jde njen o prodluzky ktere z tech zasuvek z toho rozfazovani povedou ke stolum a do nich si lidi budou strkat sve prodluzky.. Doufam ze jsem to jako laik napsal dostatecne srozumitelne
    Naposledy upraveno uživatelem pas!k: 18-03-2009 v 07:22
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    jakou maj spotřebu ty kompy? pač jak píšeš úzké hrdlo je 16A jistič (na jedno pc vychází cca350W)
    pokuď bys chtěl silnější jističe nesmíš pak použít klasickou zásuvku(ta je na 16A) ale zásuvku na 32A (vypadá jak třífázová jen má 3kolíky)

    jestli ty kabely nemají být moc dlouhý pozval bych elektrikáře ať ze 3zásuvek udělá 6(pro klid duše) a pak tahal normálníma prodlužovačkama (zkoušel bych sehnat nějakou ne made in china s oblíbeným kabelem 2x0.5 hliník + 1x0.25 hliník na uzemění delekrovaným jako 3x1.5)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Ono to tady nepadlo veřejně tak s dovolením :

    jedná se o velmi krátkodobé řešení v pronajatém objektu, kde stavební práce jsou vyloučené
    Vše se tedy této skutečnosti musí podřídit.
    - tudíž žádná výměna jističů, potažmo když nevíme jaký je tam přívod.
    - pro příkon PC musíme počítat i monitor /LCD/

    navrhujeme tudíž řešení jak připojit 10 ks PC a 10 ks monitorů (switch nereším) na 1 ks zásuvky s 16 A jištěním s tím že se všechny pc na jedné větvi nezapnou naráz, ale s prodlevou.

    Pro sestavu s 350 W - 10*350/230 = 15,21 A což je mezní hranice - nevíme jak starý a unavený je ten jistič
    z tabulky co byla uvedena je možné použít CYKY 3*1,5 mm
    Takže taby by problém až takový nebyl.
    Další otázkou je jak připojit 10x2 kabelů k jednomu konci. Tam vydím mnohem větší problém, protože ikdyž použijeme prodlužku dostanema tak 6 pozic. pak z každé jedné pozice musí vést prodlužka a z některých další prodlužka ke stolku s PC.
    Osobně bych každému dal podepsat papír, že je tam se svým PC na vlastní nebezpečí. Pokud toto organizuji já, tak si pučim od elektrikářů, případně v půjčovně bubínky s prodlužkou 3x1,5 mm s pojistou v sobě. tyto mají 4 zásuvky většinou s takovou vložkou jak máš u zásuvky na pračku, ale i bez ní by to šlo. Vydrží totož mnohem víc než 100 x prověřené prodlužky i od renomovaných výrobců.
    Případně jsme si nechali udělat podružný rozvaděč s jističema a řadou zásuvek.
    No jsem se rozepsla, navrhl řešení, ale jaké si zvolíš to je jen na Tobě a hlavně na vyzkoušení. Pokud tam příjde pár maníků s nabušenou mašinou a spotřebou menšího města tak je zkus rozházet na jednotlivé větve. Občas šáhni na prodlužku jestli se moc nehřeje, případně nepropaluje. To samé rozbočky. Jakmile maník skončí tak vypnout PC. Držím palce.

    Ještě doplněk. Není možné přivést elektriku ještě odněkud od sousedů??? kabelem přes okno, třeba.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Citace Původně odesláno od astec Zobrazit příspěvek
    Další otázkou je jak připojit 10x2 kabelů k jednomu konci. Tam vydím mnohem větší problém, protože ikdyž použijeme prodlužku dostanema tak 6 pozic. pak z každé jedné pozice musí vést prodlužka a z některých další prodlužka ke stolku s PC.
    .
    Tohle je presne jadro pudla ktere resim .. A proste chci aby ta prodluzka ktera bude drzet hlavni zatez byla proste na to stavena a jelikoz jsem nenasel nic co by parametrama vyhovovalo (ani u tech doporucovanych budbnu) resim vlastni vyrobu .. jenze nenasel jsem nic co dat na konec te prodluzky
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od pas!k Zobrazit příspěvek
    Tohle je presne jadro pudla ktere resim .. A proste chci aby ta prodluzka ktera bude drzet hlavni zatez byla proste na to stavena a jelikoz jsem nenasel nic co by parametrama vyhovovalo (ani u tech doporucovanych budbnu) resim vlastni vyrobu .. jenze nenasel jsem nic co dat na konec te prodluzky
    Dneska jsem prolízal velkosklad a nenapadlo mně nic. Jedině na podložku dát krabičky na omítku a do ní klasickou dvojzásuvku s otočenými dutinkami dát jich tam povícero a propojit mezi sebou.... Strašné co??
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Potřeboval bych poradit nejspíš od elektrikáře...Čip
    Od Darkhunter v sekci Volná témata
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 03-09-2012, 11:52
  2. Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 12-06-2011, 20:21
  3. vyroba ozvucnice
    Od DrZelenka v sekci Audio
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 24-07-2010, 11:57
  4. výroba podložky pod NB
    Od Draken v sekci Chlazení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 17-06-2009, 16:21
  5. Vyroba vlastneho zdroja!!??
    Od MrDevil v sekci Zdroje
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 08-04-2008, 23:09