Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Přehřívání CPU

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    7

    Ahoj, od víkendu mě trápí přehřívání procesoru (poprvé se mi to stalo při hraní hry Crysis a od té doby poměrně často) se mi stává, že se i při menší zátěži CPU (defragmentace disku, antivirová kontrola) začne značně přehřívat procesor (v klidu při zakrytovaném case dle speedFanu 47-50°C, při zmíněném zatížení přes 60°C nárazově i více a pak dojde k vypnutí PC - nastavená ochrana v BIOSU). Při odkrytovaném case a otevřeném balkoně - do pc proudí chladný vzduch se CPU pohybuje na hranici 37-40°C. Rovněž jsem vypozoroval, že se převážně využívá pouze jedno jádro (při antivirové kontrole pomocí Eset smart security běží jedno jádro na cca 70-90%, druhé na cca 5 - 10%). Deska DFI Lanparty UT nF3 Ultra D, procesor Athlon XP X2 4200+, chladič CPU Artic Cooling (bohužel neznám přesný typ - nenašel jsem krabičku, ale jde o masivní chladič se - zřejmě - hliníkovým žebrovým a měděnou plochou spolu s měděnými heat tube přiléhající k procesoru), RAM kingston 2x1GB dual chanel GPU ATI Saphire Radeon X1950GT, zdroj Fortron 400W. Rovněž jsem instaloval Dual Core optimizer od AMD, tak nevím, zda není problém zde. Každopádně jsem rozebral chladič, pročistil žebroví, vyměnil teplovodivou pastu (očistil jak chladič, tak CPU) a nanesl nově vrstvu šedostříbrné pasty Zalman ZM-STG1 (je již několik let stará - byl ji zbytek, je trošku řidší, tak nevím, zda i toto nemůže být zdrojem problémů...). Každopádně situace je velmi podobná Tato pasta byla mezi CPU a chladičem od koupě zmíněného chladiče (cca rok) a bez problému i v létě v zakrytovaném case se teplota procesoru držela i při velké zátěži (hry typu Oblivion atd.) na hranici 50ti stupňů, v klidovém stavu mezi 35-40° Celsia. Case mám Coolermaster Cavalier se 3mi přídavnými větráky - jeden vepředu před disky (80mm) jeden zadní (pod zdrojem) 120mm a jeden boční (na levé bočnici) cca 80mm.
    Prosím o radu, kde by mohl být problém - zda v pastě či chladiči CPU (divné, že celou dobu v pohodě a najednou kolaps)? Nebo by se vyplatilo pořídit silnější zdroj - doporučíte? Co se příslušenství týče, ještě doplním, že je PC osazeno interní zvukovou kartou SB Audigi PCI, TV tunerem Leadtek PCI, BT klíčenkou, rozšiřující kartou o 4USB vstupy, zapojeny jsou všechny do desky další 2 USB a jeden firewire, dále pak v 5,25" je umístěn monitoring větráčků a teplotních čidel a další 4 rozšiřující USB posty a ferewire spolu se čtečkou paměťových karet. V PC jsou dále 2 disky (Hitachi 300GB IDE, Hitachi 500GB SATA) a 2 vypalovací mechaniky LG (IDE, SATA), 2x USB webkamera (Logitech a Samsung), tiskárna HP all in one, externí USB rozbočovač s vlastním napájením, ke kterému bývá připojen foťák Canon, game pad Logitech a myš Genius.

    Předem moc děkuju za tipy a rady

    Petr
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Větrák na chladiči jede normálně? Kolik má otáček při zátěži? Podívej se ještě do BIOSu na napětí, kolik deska pouští do procesoru. Nemáš nastavené nějaké automatické přetaktování?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Tu teplotu v biosu bych zvednul, tento procál vydrží vyšší teploty. Athlony 64 do sc754 padaly při 60°C . Jestli máš tu pastu starou, tak kup novou a vyměň ji. Co kabely? Nemáš v nich bordel?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Větrák na chladiči jede normálně? Kolik má otáček při zátěži? Podívej se ještě do BIOSu na napětí, kolik deska pouští do procesoru. Nemáš nastavené nějaké automatické přetaktování?
    Taky bych šel po těchto bodech a jelikož jsi psal, že jsi to přepastovával už nějakou "řídkou" pastou, tak bych možná zkusil i nějakou lepší... Každopádně... Jelikož ti to chladilo dobře a změnilo se to zničehonic, tak bych možná po těchto pokusech koukl i na chladič... Jednou jsme to se známým řešili... Měl http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33866 a normálně mu nějakým záhadným způsobem praskla jedna heatpipe... no a jak se vypařila ta tekutina, tak se mu začal procesor přehřívat... A právě že jsme zkoušeli taky snad všechno... Té prasklé trubice jsme si všimli až v době, kdy jsme chtěli tu jeho základnu "přelepovat"

    Dále mě napadá ještě zkusit ten CPU reklamovat (pokud jej máš ještě pořád v záruce), jelikož je možné, že je chyba i přímo v něm...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    7

    To johny__g: Nejsem si jist, zda se otáčky mění (zda je deska regulujde dle zátěže/teploty) přišlo mi, že nikoli (nevím o tom, že by se to dalo v BIOSu někde nastavit), každopádně otáčky větráku se pohybovaly kolem 2300 a co se týče napění, mám nastaveno na default. Co se týče OC tak automaticky to deska neumí a jedu bez OC. Každopádně zkusím ještě večer až dorazím domů provést restart CMOS a uvidíme zda to pomůže.

    TO Zoidik: Hraniční teplota v BIOSU byla nastavena na 60° a celou dobu v pohodě, zvednul jsem ji na 65° (maximum co BIOS při zapnuté ochraně dovolí je 70°) a mám pocit, že jsem někde četl, že průrazná teplota jádra (T core to tuším označují) je u těchto procesorů kolem 70° (ale nechci lhát, nevím to na 100%). Pastu asi koupím, jen doporučíte značku? Radši bych něco podobného jako byla od Zalmana (kterou tam teď mám) - nespekla se do "žvejkačky" a dala se dobře odstranit a očistit. Co se týče kabelů - pár jich tam je, ale neměly by nějak extrémně vadit cirkulaci vzduchu, navíc těch vývodů kudy vzduch "sosám" ven je řekl bych celkem dost...

    TO Dufinos: Ještě prosím tě, jak jsi poznal tu prasklou heat pipe? Bylo to nějak znatelněji vidět? Oni jak mi vedou vnitřkem toho hustého žebroví, tak je na ně dost špatně vidět... Každopádně bych to při cenách chladičů řešil asi výměnou celého chladiče... Jinak CPU ještě v záruce je, tak při nejhorším reklamace (nebyl jsem jeho původním nabyvatelem, ale koupil jsem ho od jiného člověka včetně faktury, tak snad by to neměl být problém - ale tohle vzhledem k nemožnosti tyto procesory sehnat navíc za rozumnou cenu bych viděl jako nejzazší řešení).

    Díky všem za tipy, budu zkoušet zda na něco nepřijdu, ještě snad k těm chladičům a pastě - máte někdo dobré zkušenosti, že byste doporučili? A co ten zdroj při výše uvedeném zatěžování periferiemi, je dostačující? Aby mi při letních teplotách, pokud jede na hraně neudělal papa a nevzal s sebou půlku PC
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Ta heatpipe měla uzoučkou štěrbinu těsně vedle základny chladiče... Všiml jsem si toho, jak jsem tu základnu kvůli lapování čistil...
    Jinak s tou reklamací zase až tak otálet nemusíš... Teď nedávno jsme v jedné diskuzi řešili právě reklamační řízení... To že ti ten "dodavatel" musí zaplatit náklady spojené s dopravou zboží k němu a zpátky k tobě zřejmě víš... Ale mohl by sis tam vyřvat, ať ti na dobu záruční opravy dají náhradní CPU (na to máš taky právo... Popř. ti musí zaplatit náklady spojené s jeho půjčením)... Navíc tyto dvě "investice" i v případě neuznané reklamace po tobě nemůže vymáhat... Navíc, v případě, že se již tento procesor nedá sehnat... Tak buď ti při zjištění "fatální závady" ten prodejce dá nový, adekvátní kousek, popř. vrátí peníze (celou kupní cenu)... Takže v případě, že je to skutečně procesorem, na tom nemůžeš prodělat, spíše naopak...
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 30-03-2009 v 14:41 Důvod: smazána zbytečná citace, je jasné na co reaguješů. Jo a základna a procesor se lapují
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    7

    Díky za informace. Co se týče zapůjčení náhradního CPU z toho mám trošku obavy, jelikož tento procesor se už zhruba rok nevyrábí a mám obavu, že nic podobného tam mít nebudou... Navíc si nejsem jistý, zda v těchto případech má prodejce povinnost poskytnou zápůjčku procesoru (třeba u takové TV si to nedokážu představit...) Naštěstí mám doma schováno jednojádo (AMD 64 Athlon 3500+), ale problém bude ve chvíli, kdy bude chyba opravdu shledána v CPU, ptze adekvátní náhrada nového CPU do patice 939 neexistuje a při vrácení peněz na tom spíše prodělám, ptze kupní cena byla 1974Kč a na aukru se podobné procesory pohybují na hranici 3500Kč
    Zkusím ještě jinou teplovodivou pastu a pak nezbyde než reklamace, ptze si nedokážu vysvětlit, jak by jinak CPU v klidovém stavu po zapnutí v BIOSu bylo během několika minut na 40°. Divné je, že nevykazuje chyby, žádné restarty, jen se prostě hřeje...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Citace Původně odesláno od Petr Martens Zobrazit příspěvek
    Díky za informace. Co se týče zapůjčení náhradního CPU z toho mám trošku obavy, jelikož tento procesor se už zhruba rok nevyrábí a mám obavu, že nic podobného tam mít nebudou... Navíc si nejsem jistý, zda v těchto případech má prodejce povinnost poskytnou zápůjčku procesoru (třeba u takové TV si to nedokážu představit...) Naštěstí mám doma schováno jednojádo (AMD 64 Athlon 3500+), ale problém bude ve chvíli, kdy bude chyba opravdu shledána v CPU, ptze adekvátní náhrada nového CPU do patice 939 neexistuje a při vrácení peněz na tom spíše prodělám, ptze kupní cena byla 1974Kč a na aukru se podobné procesory pohybují na hranici 3500Kč
    Zkusím ještě jinou teplovodivou pastu a pak nezbyde než reklamace, ptze si nedokážu vysvětlit, jak by jinak CPU v klidovém stavu po zapnutí v BIOSu bylo během několika minut na 40°. Divné je, že nevykazuje chyby, žádné restarty, jen se prostě hřeje...
    No s tou zápůjčkou to taky nevidím dvakrát růžově, i když na ni máš ze zákona nárok... Ale zkus se s nima soudit Prodělat bys na tom podle mého nemusel, jelikož jde o cenu ve faktuře a ne cenu, za kterou sis to koupil ty z druhé ruky... Takže, jestli stál např. nějakých 4500Kč, tak by sis vrácením těch peněz vydělal na novou desku i nějaký dnes slabší, ale stejně výkonější CPU, než momentálně máš...

    Teď si nepamatuju... Zkoušel jsi tam zpátky píchnout i originál box chladič? Jestli není problém přímo v chladiči, jak jsme o tom spolu psali?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    7

    Citace Původně odesláno od Dufinos Zobrazit příspěvek
    No s tou zápůjčkou to taky nevidím dvakrát růžově, i když na ni máš ze zákona nárok... Ale zkus se s nima soudit Prodělat bys na tom podle mého nemusel, jelikož jde o cenu ve faktuře a ne cenu, za kterou sis to koupil ty z druhé ruky... Takže, jestli stál např. nějakých 4500Kč, tak by sis vrácením těch peněz vydělal na novou desku i nějaký dnes slabší, ale stejně výkonější CPU, než momentálně máš...

    Teď si nepamatuju... Zkoušel jsi tam zpátky píchnout i originál box chladič? Jestli není problém přímo v chladiči, jak jsme o tom spolu psali?
    právě že ta cena 1974Kč byla fakturová já to koupil cca za 3500Kč z druhé ruky a ceny z druhé ruky se od té doby moc nezměnily...
    Box chladič jsem tam zatím nezkoušel, ale zkusím. Ještě taky vezmu CPU i chladič ke známému, co má taky socket 939 a uvidíme, jak se to bude chovat u něj (jestli není nakonec problém někde v desce...). Každopádně jsem zkoušel sahat na heatpipes na konci chladiče a hřály se při zátěži (odhadem cca 30°), takže nějaké teplo přes ně jde. Dnes koupím novou pastu, zkusím ten box chladič, případně i své původní jednojádro Athlon 64 3500+ a nakonec toho kolegu ke kterému vezmu ten teplomilnej procík včetně chladiče pro odzkoušení a uvidíme jak se to bude chovat. Při nejhorším při momentálních cenách za cca 6-7 tisíc dám dohromady novou sestavičku a bude po ptákách.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    pokud nebude skladem a ani k sehnání dostaneš sumu uvedenou na faktuře ... (i kdyby to byla X1900XTX v záruce za 15000 a tys bys ji koupil z páte ruky za 500 tak dostaneš oněch 15000)
    co se týče poskytnutí náhrady tak tam bych se v tom moc nešťoural... akorát problémy navíc...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Citace Původně odesláno od Petr Martens Zobrazit příspěvek
    právě že ta cena 1974Kč byla fakturová já to koupil cca za 3500Kč z druhé ruky a ceny z druhé ruky se od té doby moc nezměnily...
    Box chladič jsem tam zatím nezkoušel, ale zkusím. Ještě taky vezmu CPU i chladič ke známému, co má taky socket 939 a uvidíme, jak se to bude chovat u něj (jestli není nakonec problém někde v desce...). Každopádně jsem zkoušel sahat na heatpipes na konci chladiče a hřály se při zátěži (odhadem cca 30°), takže nějaké teplo přes ně jde. Dnes koupím novou pastu, zkusím ten box chladič, případně i své původní jednojádro Athlon 64 3500+ a nakonec toho kolegu ke kterému vezmu ten teplomilnej procík včetně chladiče pro odzkoušení a uvidíme jak se to bude chovat. Při nejhorším při momentálních cenách za cca 6-7 tisíc dám dohromady novou sestavičku a bude po ptákách.
    Teď přemýšlím... Psal jsi, že na faktuře je 1974 a tys jej koupil od toho, kdo za něj dal těch 1974Kč za 3500? Hmmm.... no, to je jedno
    Tak i tak bych ho zkusil po tom "testování" (v případě, že dopadne špatně) vyreklamovat, popř. kdyby se ukázal jako dobrý u tvého kamaráda v sestavě, tak jej zkusit prodat třeba na aukru a šel do nové platformy, jak píšeš, přeci jenom by sis mohl pomoct "výdělkem" jak za CPU, tak i zbylých komponent, které bys mohl prodat taky...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    no i kdyby ti vrátily těch 1974....tak prodáš desku a ramky...no a už za 3300 se dá pořídit nejlevnější dvoujádro+deska a 2GB ram....(těch 1300 co ti schází si myslim že za desku+ram dostaneš)
    http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=72230
    http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=79924
    http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=62433

    ..........jen taková úvaha
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Dufinos
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    423

    Citace Původně odesláno od Draken Zobrazit příspěvek
    no i kdyby ti vrátily těch 1974....tak prodáš desku a ramky...no a už za 3300 se dá pořídit nejlevnější dvoujádro+deska a 2GB ram....(těch 1300 co ti schází si myslim že za desku+ram dostaneš)
    http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=72230
    http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=79924
    http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=62433

    ..........jen taková úvaha
    JJ... naprostý souhlas... Popř. kdyby se ti ta deska ze starýma ramkama podařila dobře prodat, tak při tom příplatku 1300Kč bys mohl být s výkonem ještě někde jinde... Přeci jenom výkonější dvojjádro se dá sehnat o cca. 300Kč dráž, desku bys mohl vzít taky o něco lepší apod... Jinak souhlasím, že ta úvaha má toho hodně do sebe a na zamyšlení... Kdybych řešil podobný problém jako ty, tak bych se tajně modlil, ať je opravdu špatný ten procesor
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    tak určitě by sa dalo vylepšovat...vzal jsem to nejlevnější na trhu ...bral jsem v potaz nulový doplatek
    hlavně deska umí Phenom II...a má HT 3.0 takže asi tak...

    ...vrácení peněz by bylo prakticky výhodnější
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    7

    Díky za rady, dnes se to chystám prohnat hrou Crysis, ať se vidí jak dlouho vydrží než se přehřeje a vypne - trošku jsem uspořádal kabeláž aby se lépe chladila grafika (hned nad ní trůní CPU a je grafikou neblaze tepelně ovlivňováno) a cca 3h company of heroes v plných detailech to drželo. Ona ta sestavička na to jak je stará není vůbec špatná co se výkonu týče - např zmíněnou Crysis jsem hrál na středních a vyšších detailech naprosto plynule, jen holt ta teplota dělala peklo. Každopádně jako poslední řešení bych viděl ten prodej (dokonce bych už na tu sestavičku - deska, procík, ramky a grafika - měl kupce)). A to dokonce za 4000Kč Každopádně kdybych šel do něčeho nového, tak v tuto chvíli asi spíš Intel a grafika Nvidia - což spolu s paměťmi a deskou jsem hnedle na 11tisících (a to si nějak nevyskakuju a beru spíš levnější kvalitní kousky).
    Ještě k té ceně procesoru - 1974Kč opravdu v té době (listopad 2007) stál, koukněte se teď na tyto procíky - holt kdo tehdá koupil, neprohloupil a teď prodává se slušnám vývarem. A když jsem chtěl jedny z posledních AMD dvoujader (navíc jako jeden z mála v záruce) musel jsem jít do této ceny.
    Koncem týdne dám vědět, jak se to vyvrblilo
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Přehřívání procesoru AMD Athlon 64 X2 4800+ (2,5 GHz, 12.5 x 200)
    Od Asinick v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 26-10-2013, 18:13
  2. Chlazení procesorů: Přehřívání CPU AMD
    Od gouzdog v sekci Chlazení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 17-02-2013, 22:51
  3. GeForce: přehřívání gpu
    Od zoltreon v sekci Grafické karty
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 03-02-2013, 14:59
  4. Přehřívání PC
    Od Teutonic v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 09-10-2010, 15:16
  5. HDD Přehřívání
    Od Tony123 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 06-04-2010, 19:50