Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Ladění WiFi a LAN sítí

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Našel jsem zajímavý članek o ladění TCP/IP sítě. Ale jak na Maximum vyladit WiFi siť???

    Mě tato problematika teď hlavně zajímá protože, spojení mezi notebookem a Routrem DI-524 je při měření max. 6MBit i když system hlasi rychlost spojeni 54MBit (vim že je to jakási teoreticka rychlsot, ale takovy rozdil?)

    (ztráta paketu jen občas, ping v pruměru 30ms, spjeni občas padá, vzdalenost přístrojů jen pár metrů)

    Díky za tipy a rady...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    To spíš vypadá na nekvalitní spojení jako takové. Ping 30 ms je pro wi-fi síť celkem hezký, ale padat by spojení nemělo. S tím padáním bude těsně spojená i ta ztráta paketů, a dost možná i nízká přenosová rychlost. Chtělo by to zjistit, kdo je na vině za ztrátu spojení. Nejdřív můžeš začít jednoduchým restartem routeru ( můj sem tam trochu zlobí, restart mu pomůže - holt, "have you tried turning it off and on again" je doopravdy univerzální řešení na mnoho problémů ). Poté by mohlo stát za to ho zkusit nahradit nějakým jiným ( nejíp jiného typu ), je-li to možné, a zjistit, jestli spojení stále padá. Pokud ano, bude to vina asi u PC. Tam bych zkusil přeinstalovat ovladače wi-finy.

    Tolik k nějakým celkem rychlým předběžným pokusům o zjištění, příp. odstranění problému, bohužel v téhle oblasti nejsem expert, tak ještě chvíli vydrž, než se objeví někdo zkušenější.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Restartu routeru bylo už spousty, ma i novy firmware. Jeho restart většinou pomuže co se tyče padání spojeni, nebo nemožnost navázání spojení. Problem je i s jinym PC (s OS WinXP).

    Právě proto hledám řešení více hlouběji, nastaveni siti a pod....
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Jak měříš přenosovou rychlost??
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    DI-524 je uz proste taky. Bude ti blbnut. Jedna sa totiz o produkt z tych najlacnejsich a vacsina providerov ho dava za 1 korunu. Niekomu ide dobre a inemu nie. Zalezi proste od daneho kusu.

    6 Mbit/s je ale stejne malo. Ten priemerny ping je na router, alebo niekam dalej?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    A rušením od jiné sítě to být nemůže?
    jestli je to kravina tak mě ukamenujte, v tomhle se nevyznám
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Janyk1 Zobrazit příspěvek
    A rušením od jiné sítě to být nemůže?
    jestli je to kravina tak mě ukamenujte, v tomhle se nevyznám
    Samozrejme ze ano, ale k tomu by sme sa postupne dopracovali. Pricin moze byt este viac. Napriklad aj uvolneny kabel anteny v NTB (v rame displeja alebo konektor na karte).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Citace Původně odesláno od astec Zobrazit příspěvek
    Jak měříš přenosovou rychlost??
    Testem internetu přes LAN naměřim plnych 30Mbit, přes WiFi max. 6Mbit

    a pak ještě přes Netio: Notebook -> WiFi = router = LAN <- PC naměřena taky taková rychlost.

    a ping přes přikazový řádek.


    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    DI-524 je uz proste taky. Bude ti blbnut. Jedna sa totiz o produkt z tych najlacnejsich a vacsina providerov ho dava za 1 korunu. Niekomu ide dobre a inemu nie. Zalezi proste od daneho kusu.

    6 Mbit/s je ale stejne malo. Ten priemerny ping je na router, alebo niekam dalej?
    Ten D-Link je pořad drahši než nějaky Edimax, TP-Link...

    ping je na router


    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Citace:
    Původně odesláno od Janyk1
    A rušením od jiné sítě to být nemůže?

    Samozrejme ze ano, ale k tomu by sme sa postupne dopracovali. Pricin moze byt este viac. Napriklad aj uvolneny kabel anteny v NTB (v rame displeja alebo konektor na karte).
    Je tu v okoli jen jedna sit co chytam a ta je z hodne slabým signálem.

    Problém padání a nakonec i nemožnost připojeni k sití je i na jenem noteboku. To pak vyřeši restart routeru.

    Nevim jestli to padani spojení bude mít stejnou příčínu, spojeni notebooku třeba měsic jede v pohodě, pak to jednoho dne se jeden (nebo oba notebooky) nemužou připojit restart routeru to pak zas na několik tydnu vyřeši.
    Ale ta rychlsot je vždy tak nízká.
    Nevim jestli vyzkoušet jine nastaveni wifi sitovek, či jiný kanál na routeru...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Pri WiFi spojeni kontroluju zariadenia medzi sebou kvalitu spojenia. Pri zlych podmienkach zariadenia proste nie su schopne dosiahnut vyssiu prenosovu rychlost, rychlost postupne klesa, az sa zariadenia "dohodnu" na nejakej rychlosti.

    Skontroluj si taktiez nastavenia na routeri v sekcii Advanced>Performance. Tam si mozes nastavit, ci router ma pouzivat mixed mode (prenosova rychlost 11Mbit/s s typickou priepustnostou ~5Mbit/s), alebo len g mode (prenosova rychlost 54Mbit/s s typickou priepustnostou ~22Mbit/s). Taktiez si mozes "natvrdo" nastavit prenosovu rychlost.

    Zaroven sa pozri na akom kanali vysiela ten blizky vysielac a nastav router na kanal s minimalnym odstupom o 2 kanaly.

    To ze je Dlink drahsi ako Edimax este neznamena, ze je lepsi. Cena nie je relevantnym vyjadrenim kvality.

    Skontroluj nastavenie SSID (pri skrytom SSID maju niektori klienti problemy).

    Vypni na chvilu sifrovanie (ak ho mas zapnute), sifrovanie totiz dost zatazuje router a Dlink nie je ziaden borec vo vykone.

    Tento router ma dalsie moznosti nastavenia v sekcii Tools>Misc. Napriklad SPI mode, pri ktorom kontroluje validnost kazdeho packetu. V uz spominanej sekcii Advanced>Performance mas dalsie nastavenia, ktore maju vplyv na stabilitu a rychlost WiFi spojenia.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Rychlost spojeni je stale 54Mbit.

    Jen G jsem nastavil a SPI zapnul, ale žádná změna.

    D-Link jsem si vždy myslel že je na to lip než víše zmínění vyrobci.

    SSID skryte nemam.

    šifrování jsem vypnul a zvýšilo se to na 11Mbit. Zkusil jsem změnit šifrovani na WPA2-PSK tak to u te rychlosti 11Mbit zustalo (požival jsem obyš WPA-PSK )

    V tom Advance>Performance je dalši nastaveni, ale vubec netušim co znamenaji...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Citace Původně odesláno od RolandN Zobrazit příspěvek
    V tom Advance>Performance je dalši nastaveni, ale vubec netušim co znamenaji...
    Tak sem vypis, nebo dej screen, jake nastaveni tam mas a poradime.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Zde je:

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: D-link.jpg 
Zobrazení: 216 
Velikost: 92.8 KB 
ID: 10397
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Beacon interval: Slouzi pro synchronizaci bezdratove site. Pokud mas v siti mene PC, tak muzes zvetsit hodnotu, muze lehce zvysit rychlost.
    RTS Treshold: Tuto polozku bych moc nemenil. Pouziva se jen, pokud jsou problemy s datovym tokem. Ale muzes lehce experimentovat, doporucuji ale v malem rozsahu.
    Fragmentation: Urcuje, jak velke pakety bude router odesilat. Tam bych to nechal jak je, cim vetsi, tim lepsi. Ale taky muzes zkusit.
    DTIM Interval: Interval pro komunikaci s bezdratovymi klienty. Nechal bych na default.
    TX Rates: Jake tam mas volby?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Este dotaz k tym notebookom. Su to nejake rovnake typy, alebo uplne ine? Problem vznika vtedy ak su pripojene obidva, alebo aj pri pripojenom len jednom NTB? Je dost mozne, ze kazdy z NTB ma inak nastavenu WiFi kartu a preto rozhodia siet, router ich nestiha obsluzit, pripadne pre kazdy notas musi menit parametre spojenia. V tejto suvislosti by som doporucil na routri nastavit hodnotu TX rates napevno. Skus 11Mbit a postupne zvysuj.

    Beacon interval mozes dat pre tvoju potrebu kludne na 1000.
    RTS Threshold mozes znizovat, ale ked to prezenies, tak znizis priepustnost siete.
    S Fragmentation je to tak, ze male pakety su vyhodne pre siete s QoS a s aplikaciami, ktore potrebuju kontinualny tok (napr. VoIP), nizka hodnota je dobra aj preto, ze v pripade rozbitia paketu sa opatovne prenasa len mala cast. Na druhej strane male pakety znacne zatazuju prenos.

    Vsetky tieto parametre sa nastavuju v konkretnom prostredi, takze tazko pisat nejaky univerzalny navod s hodnotami. Ak ich menis na AP, musis to menit aj na klientoch, inak to robis zbytocne. Pripojenim dalsieho klienta sa optimalna hodnota tiez zmeni. Preto existuju nejake "default" hodnoty, pri ktorych by to malo slapat vzdy.
    Naposledy upraveno uživatelem EditorPO: 12-04-2009 v 21:40
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    TX Rate hodnoty jsou: 54, 48, 36, 24, 18 MBps


    Jsou to jine typy notebooku, ale zdá se mi že ze sitovky maj stejne (ted nevim, až budu doma se mrknu)
    ale ted druhy notas je jen obcas připojený, fakt malo kdy.


    Diky, zkusím si pohrát s tim nastavenim, a pak dám vědět...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 04-11-2014, 14:55
  2. Problémy s PC (HW/SW): Připojení PC k WIFI siti
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 18-04-2012, 09:46
  3. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 15-12-2011, 20:10
  4. Wifi pomala rychlost v siti
    Od ivca35 v sekci Sítě
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 14-03-2010, 18:08
  5. Problém s Wifi sítí router D-Link DI-524
    Od Kingmichal v sekci Sítě
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 31-12-2009, 11:47