reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak rozdělit 640GB disk

Vectom (43)|28.6.2009 09:06
Ahoj,

chtěl bych se zeptat, jak efektivně rozdělit 640GB disk. Myslím tím otázky typu "zda vůbec rozdělovat systém a data (a proč)", "co se vlastně myslí systémem (jen samotnej install nebo i program files/dokumenty)", "mám případně rozdělovat i datovej prostor (třeba na programy a statická data typu hudba/film)" etc.

Zkoušel jsem tady něco hledat a vypadá to, že obecně většina lidí rozděluje jen na dvě části - systém a zbytek. Nevím ale, co všechno se v takovém případě řadí pod systém a kolik mu (64bit Vista) mám vlastně přidělit, aby nebyly problémy, a jakou "strategii" použít dál - kam dávat instalace programů atd.

Moc dík za jakékoliv typy nebo případné odkazy na téma, které se této problematice věnuje podrobněji.
robky (3195)|28.6.2009 09:46
ad. rozdelenie disku - dôvod: rozdelením disku na dve partície (systém a zbytok) predídeš nutnosti zálohovať všetko, čo je uložené na partícii zbytok pri prípadnom páde alebo nutnosti reinštalácie (inštalácie nového systému) - vzhľadom na potrebu formátovania systémovej partície pri inštalácii nového systému ostanú dáta na druhej partícii nedotknuté ...

Pri zálohovaní systémového oddielu na to určenými programami (napr. AcronisTrueImage a pod.) je veľkosť zálohy oveľa menšia ako keby si zálohoval celý disk ...

ad. veľkosť jednotlivých partícií : každý to rozdeľuje inak. Závisí zhruba od toho, koľko programov prepokladáš používať, je to úplne na tvojích potrebách ....

Osobne (používam 2 x 320GB disky) to mám rozdelené zhruba takto :
1.disk 20 GB(systém)+zbytok(inštalácie hier a pod.)
2.disk 2GB(partícia pre swap)+ zbytok (filmy, hudba atď.)
Vectom (43)|28.6.2009 10:37
Rekneme, ze mam tyto casti disku, ktere rozlisuji: system, swap, instalace programu/her (odpovida slozce "program files", kterou kdyztak nasmeruji jinam), dokumenty a data (odpovida slozce "Documents and Settings", kterou kdyztak nasmeruji jinam).

Jake je nejlepsi rozdeleni v mem pripade - 1x640GB disk - a proc?

Predpokladam, ze system a swap v tomhle pripade nerozlisuji a muzu je povazovat za jednu cast, ktere bych dal celkem cca 40GB, abych mel dostatecnou rezervu. Mam jeste rozlisit programy a zbytek dat nebo staci celkove dve casti? Rikam to spravne, ze pokud reinstaluju system, tak musim znovu i programy, i kdyz jsou na jine partition, ze?

Jeste druhy dotaz. Pokud bych chtel i malou cast venovat linuxove distribuci, mam instalovat prvni ji nebo windows?
EditorPO (2819)|28.6.2009 12:48
Pokial mas jeden disk, tak ti staci rozdelenie na dve casti. SYSTEM a DATA (ZBYTOK) pripadne namiesto jednej DATA particie este particiu MULTIMEDIA, PRACA, HRY ... zalezi od vlastneho vkusu. Tak to rozdelujem ja. Particia SWAP je pri jednom disku zbytocna, jej vyhoda je pri dvoch diskoch, aby swapovanie nezatazovalo systemovy disk. Okrem tychto particii mam este skrytu particiu pre zalohy programu Acronis.

Ked to zhrniem, tak asi taketo rozdelenie:

SYSTEM - 120GB
DATA1 - 250GB
DATA2 - 250GB
Acronis - 20GB

K dispozicii ale nebudes mat presnych 640GB disku, takze predosly navrh je len teoreticky a lepsie by sa dal vyjadrit percentualne.

Instalovat programy na samostatnu particiu je tiez zbytocne, pretoze po pripadnom sformatovyni systemovej particie, instalacii noveho systemu budes musiet cca 90% programov instalovat znovu, lebo ti prestanu fungovat. Ja napriklad klasicke programy nechavam na systemovej particii v zlozke Program Files a len hry instalujem na datovu particiu, lebo hry si aj v svojej zlozke (okrem Documents and Settings) ukladaju udaje hracskeho profilu, pripadne prejdene levely hry. Potom staci hru odznovu nainstalovat do toho isteho adresara a tvoje nastavenia hry mas spat. Neplati to ale u vsetkych hier. Vacsina hier tieto veci nastavuje v zlozke Documents...

V pripade instalacie noveho sytemu si docasne odzalohujem zlozky Program Files a Documents... na inu particiu. Neskor sa k nim mozem vratit a vybrat z nich potrebne udaje.

Ci instalovat skor Win alebo linux, asi je to jedno, v kazdom pripade ich instaluj na samostatne particie. Teda si napriklad urob particie SytemW a SystemL. Ale asi je lepsie instalovat skor Win a potom linux. Linux si lepsie poradi s instalaciou Win ako naopak. Aspon si myslim. Ak to nie je pravda, tak nech ma niekto opravi :).
Logout (4018)|28.6.2009 13:50
Linux instalovat po windows, když se to udělá opačně, je linux nedostupnej a musí se obnovit bootloader z live CD.

Co se týče ukládanejch různejch hráčskejch profilů, savů etc, tak je imho lepší instalovat na systémovej disk, přesunout datový soubory do spešl adresáře na datovym disku (ekvivalent var adresáře v linuxu) a pomocí junction od sysinternals udělat na ten adresář symlink (něco jako zástupce, ale funguje transparentně).
Vhodný je to i na některý adresáře s Documents and settings (např. na thunderbirdí profily).
CommanderZ (512)|28.6.2009 13:53
Ja osobne pouzivam rozdeleni na dve partition:

1) 100 GB - system a nenahraditelna data (pripadne obtizne nahraditelna data) - zde je tedy system, instalace programu (ty az na par vyjimek byvaji male), hudba (dat dohromady takovou sbirku jakou mam by bylo "obtizne"), dokumenty, ulozene hry...

2) zbytek - instalace her, stazene veci atd. - tedy data ktera se daji rychle nahradit z medii nebo internetu

Jednou tydne delam zalohu 1. partition na externi disk, 2. partition nezalohuji.