Pro napsání recenze tohoto disku jsem se rozhodnul z jednoho prostého důvodu. V současné době asi budete na českém trhu shánět větší (myšleno kapacitou) externí 2.5“ disk do USB za vcelku přijatelné peníze (4500,- vč. DPH). Také bude jistě zajímavé srovnat, kam se tento disk posunul ve srovnání s jeho straším 120GB bratříčkem z první generace externích USB disků WD Passport.
Balení:
Disk je vložen do průhledného plastového obalu a má kolem sebe dostatek prostoru pro případné nehody při přepravě a deformace. Stále se mi ale více líbilo balení první generace disků Passport, které byly uloženy v bytelné papírové krabici a navíc vevnitř uloženy mezi 2 umělohmotné prvky (alias taková malá variace na umístění case s polystyrénem v krabici). Více o balení prozradí následující obrázek:
Pozn.: Mezi Passport I a Passport II disky je jeden na první pohled patrný rozdíl. Passport I se dodává pouze ve stříbrné barvě a Passport II pouze v černé. Černá barva sebou ale přináší nevýhodu v tom, že je velmi lesklá a jsou na ní vidět jakékoli smítka prachu nebo otisky. Silně proto doporučuji nákup švédské utěrky, případně pouzdra.
Testy:
Balení není ten hlavní důvod, proč bychom si přenosný disk kupovali a tak se vrhneme na srovnání jejich specifikací a výkonu. Srovnání by ale nebylo dost průkazné, kdybychom se zaměřili jen na dva disky a proto jsem do testu přizval zástupce trochu staršího, ale stále spolehlivě sloužícího, a to TEAC HD2U-80. Původně jsem přemýšlel o zařazení i notebookového disku, ale oproti ostatním diskům připojeným přes USB2.0 by to nebylo moc fér. Proto jsem od toho upustil. Pro zachování objektivity byly disky po každém testu zformátovány (NTFS) a pokaždé připojeny na stejný USB port pomocí stejného stítěného mini-USB kabelu.
Specifikace disků:
Specifikace se vlastně liší z těch podstatných parametrů jen v kapacitách a rozměrech. U firmy Western Digital opravdu zapracovali a výsledkem jsou oproti první generaci externích diků podstatně menší rozměry a hmotnost. Však to také bylo potřeba, protože Passport I je pěkný cvalík a jeho užitná hodnota při přenášení se tím dost snižuje. Zatímco starší TEAC se v pohodě vešel do náprsní kapsy u bundy, tak WD jsem musel nosit povětšinou v tašce s notebookem.
U Passportu II již oproti ostatním diskům nenajdeme konektor na externí zdroj, ale ten jsem stejně nikdy u žádného 2.5“ USB disku nemusel použít, stejně jako kabel s dvojitým USB konektorem (ten jsem tedy, přiznávám, použil jen jednou na nějaké staré desce MSI s chipsetem KT333).
Testovací sestava:
CPU: AMD Opteron 144 (1800Mhz)
RAM: 2GB (4 x 512MB Kingston HyperX DDR3500 @ 440 Mhz)
MB: MSI K8N SLI Platinum
HDD: Hitachi Deskstar 160GB
DVD: NEC-4551a
LCD: 20" LCD LG Flatron L2000C-BF
GPU: Leadtek Winfast PX8800 GTS TDH
Testovací SW:
Everest Ultimate 3.50 (jen Read testy)
HDTach 3.0.1.0
FC-Test 0.3 (všechny šabony)
Výsledky testů:
1. Everest Ultimate 3.50
U testů v programu Everest Ultimate 3.50 se žádné velké překvapení nekoná. Nejstarší 80GB disk Teac je dle všech testů i nejpomalejším. Má nejmenší dosažené hodnoty při čtení a naopak největší přístupové doby. Nejrychlejším je naopak disk nejnovější, dnes recenzovaný 160GB Western Digital. Zatížení CPU je u všech disků stejné, lišící se max. o jedno procento, což v rámci statistické chyby není rozdíl žádný. Zatížení CPU je v tomto případě spíše záležitostí režie procesoru na obsluhu USB portu než samotného disku.
2. HDTach 3.0.1.0
Ani u HDTachu se žádné velké překvapení nekoná, potvrzují se testy provedené v předchozím programu. Rozdíly se projevily v zatížení CPU, ale stejně si nejsem jistý přesnou vypovídací hodnotou této veličiny. Nejpomalejším je opět 80GB disk Teac a nejrychlejším 160GB Western Digital. Příkládám screenshot z programu HDTach pro příklad 160GB disku WD, který nám ukazuje jak v reálu vypadá omezení jeho vyšší přenosové rychlosti kvůli limitům USB 2.0 rozhraní:
3. FC-Test 0.3 (všechny šabony)
Tento testovací prográmek je velmi jednoduchou aplikací, která vznikla kdysi dávno v X-Bitlabs a dokáže změřit, jak který disk dokáže pracovat s různými druhy souborů. Součástí prográmku je také 5 testovacích šablon, přičmež každá z nich obsahuje soubory typu instalačky, iso, mp3, programy, windows. Ke stažení je k dispozici na této adrese>http://www.xbitlabs.com/articles/sto...y/fc-test.html
Zde vidíme, že u šablony programů a systémových souborů disk WD 120GB poněkud ustřelil od předpokládaných hodnot. Testy jsem prováděl vícekrát po sobě, abych se přesvědčil, že se nejedná jen o nahodilou záležitost, ale disk dopadnul pokaždé +- pár desetin sekund stejně. Srovnal jsem tedy orientačně disky v programu FC-Test i na mém notebooku a i tam došlo k tomu samému "ustřelení" hodnot. Nezbývá, než se tedy smířit s tím, že tento disk má s velkou pravděpodobností blíže nespecifikované problémy se zápisem většího počtu malých souborů.
Závěr:
Western Digital 2.5“ Passport II 160GB ukázal nejen velkou kapacitu, ale i to, že s touto kapacitou umí pracovat ve skutečně svižném tempu a že využije přenosovou kapacitu vašeho USB portu na témeř 100%. To vše je navíc skryto ve velmi kompaktních rozměrech, které v kapse ani neucítíte. Co se hluku týče, tak je postřehnutelné jen velmi slabé cvakání při seeku. Musíte být ale s uchem velmi blízko, jinak nemáte šanci jakýkoli zvukový projev slyšet. Přirovnal bych to k disku Teac umístěném v koženkovém obalu. Nebýt na otisky a prach náchylného provedení, tak tomuto externímu disku není skutečně co vytknout.