Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: CMOS-BIOS-Nelze nabootovat - Real Time Clock - KT400AV-L

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Dobrý den,
    nejdříve se na tři roky staré MB MSI VIA KT400AV-L začaly u nově zakoupené bazarové grafické karty Radeon 9800PRO tvořit artefakty, kterých bylo neustále více a v hojném počtu, až se prakticky nedalo s PC pracovat.
    Poté nechtělo PC vůbec naběhnout, nejdříve mi BIOS hlásil problémy s pamětí, pak s chybným nastavením systémového času (Real Time Clock failed), nakonec skončil u toho, že nemůže nalézt grafickou kartu (VGA Bios), takže mi Radeon vůbec nenaběhne.
    Po výměně za starou grafickou PCI kartu a výměně baterie CMOS počítač nabíhá tak na třetí či tvrtý pokus, vždy se kousne na nějakém problému, většinou RTC failed, někdy mi dokonce zahlásí, že nenalezl procesor. Po naběhnutí systému v nouzi mi to samozřejmě zamrzá.

    Umřel čip s CMOS na základní desce (tj. základní deska odešla do křemíkového nebe)?
    Mohla by základní deska poškodit grafickou kartu či naopak?
    Jakou mám šanci, že ten Radeon 9800PRO je v pořádku (zatím ho nemám kde jinde vyzkoušet)?

    Děkuji.
    Naposledy upraveno uživatelem cool.user: 23-05-2009 v 08:33
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele tequilla
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    1,030

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Dobrý den,
    nejdříve se na tři roky staré MB MSI VIA KT400AV-L začaly u nově zakoupené bazarové grafické karty Radeon 9800PRO tvořit artefakty, kterých bylo neustále více a v hojném počtu, až se prakticky nedalo s PC pracovat.
    Poté nechtělo PC vůbec naběhnout, nejdříve mi BIOS hlásil problémy s pamětí, pak s chybným nastavením systémového času (Real Time Clock failed), nakonec skončil u toho, že nemůže nalézt grafickou kartu (VGA Bios), takže mi Radeon vůbec nenaběhne.
    Po výměně za starou grafickou PCI kartu a výměně baterie CMOS počítač nabíhá tak na třetí či tvrtý pokus, vždy se kousne na nějakém problému, většinou RTC failed, někdy mi dokonce zahlásí, že nenalezl procesor. Po naběhnutí systému v nouzi mi to samozřejmě zamrzá.

    Myslim, ze problemu je tam azaz a proto je velmi tezke hledat nejakou konkretni pricinu. Nejpravdepodobnejsi se zda, ze je v haji deska. Jako prvni bych kazdopadne zacal u preflashovani biosu na posledni verzi. Je ta vymenena baterka skutecne dobra (tedy nova nebo promerena)?

    Umřel čip s CMOS na základní desce (tj. základní deska odešla do křemíkového nebe)?
    Nemusela umrit jen CMOSka, ale i cokoliv jinyho na desce...

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Mohla by základní deska poškodit grafickou kartu či naopak?
    To neni moc pravdepodobny, ale v oblasti HW clovek nikdy nevi.

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Jakou mám šanci, že ten Radeon 9800PRO je v pořádku (zatím ho nemám kde jinde vyzkoušet)?
    Vzhledem k tem artefaktum, ktery se objevovaly jeste nez zacal stavkovat komp, tak bych rekl, ze Radeon nebude v moc dobrym stavu. Velmi pravdepodobne byl predtim taktovanej a tim se rapidne snizila zivotnost pameti -> proto ty artefakty. A lepsi uz to asi nebude, pokud se jej nepokusis podtaktovat. Urcite je ale potreba vyzkouset na jinym PC.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Dobrý den, baterii k CMOS jsem koupil zcela novou, taktéž jsem si ověřil, že má požadované napětí 3,3 V.

    BIOS byl flashnut v té době, kdy jsem koupil procesor AMD Sempron 2800+ s 166 MHz FSB (tj. cca před rokem), aby ho základní deska správně detekovala, takže BIOS by měl být nejnovější.

    Grafická karta házela artefakty i když byla podtaktovaná nebo naopak neházela artefakty, když byla přetaktovaná, spíš se zvyšoval četnost a rozsah těchto artefaktů a naopak se snižovaly časové prodlevy mezi těmito artefakty, v počátečních fázích se objevily jen po několik minut, pak jsem mohl hrát náročnou 3D hru i několik hodin bez jakýchkoliv artefaktů. Grafickou kartu R9800PRO jsou zakoupil zhruba před měsícem, do té doby pracovala základní deska a stará GeForce4 Ti 4200 naprosto bez problémů.

    Otázka:
    Mohl postupný kolaps základní desky ovlivňovat grafickou kartu, popř. mohla být grafická karta poškozena základní deskou či opačně?

    Děkuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Otázka:
    Mohl postupný kolaps základní desky ovlivňovat grafickou kartu, popř. mohla být grafická karta poškozena základní deskou či opačně?
    Možné je všechno, ale myslím si, že je to vyloučené.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele wizaard
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    932

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Mohl postupný kolaps základní desky ovlivňovat grafickou kartu, popř. mohla být grafická karta poškozena základní deskou či opačně?
    Víš co, jde jenom o to, co se s tou deskou (či eventuálně ještě grafikou) vlastně stalo, takhle na dálku to vážně nejsme schopní odhalit, ale asi to není žádná prkotina. To, že se odpálila vadou desky grafika, možné určitě je, stačí když se tam někde pokazí něco s napájením, grafika třeba dostane moc velké napětí... možné je vše, je to přece elektrika. Každopádně bych ale začal u desky - kondenzátory a tak dále... taky bych nevyloučil zdroj - ten tu nikdo nezmínil a možné to je taky. Mrkni na to .
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Dobrý den,
    děkuji všem za příspěvky. Základní zdroj je starý cca 2 měsíce, zakoupil jsem ho právě z toho důvodu, aby dostatečně napájel bazarovou grafiku Radeon 9800PRO, jedná se o Fortron 350W s aktivním PFC.
    Základní deska nevykazuje žádné poškození, žádný z kondenzátorů není nafouklý či vyteklý.
    V současné chvíli PC vůbec nenaběhne, včera se nejdřív zaseklo na RTC failed, ale pak se vrátilo k inovátorskému "procesor is damaged or not installed properly", z toho usuzuji, že základní deska "is really damaged".

    Vyzkouším, jestli šlape ten Radeon 9800PRO, pokud bude šlapat, pak se budu rozhodovat, jestli zakoupit MB s AGP+socket 754+DDR1 nebo PCIex16+socket AM2+DDR2.

    Otázka:
    Jakou výkonnou, levnou a zároveň kvalitní desku byste doporučili pro variantu AGP+socket 754+DDR1 nebo pro variantu PCIex16+socket AM2+DDR2?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele tequilla
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    1,030

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Otázka:
    Jakou výkonnou, levnou a zároveň kvalitní desku byste doporučili pro variantu AGP+socket 754+DDR1 nebo pro variantu PCIex16+socket AM2+DDR2?
    Pro variantu 1, ktera bude sice nejlevnejsim resenim (ale rozhodne ne perspektivnim) bych sledoval Bazar na tomto foru a fosnu koupil, az nekdo bude rozprodavat. Nebo bych koupil http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29155, pripadne MicroStar K8N Neo3-F - nVidia nForce4 4X. Ta druha ma AGP (u teto desky zvana jako AGR) i PCI-E (tedy az budou pozdeji nejaky love na grafiku, tak nebudes muset investovat do novy platformy), ale nejdriv je potreba na strankach vyrobce overit, zda bude grafika kompatibilni s tim AGR slotem.
    Varianta 2 uz bude podstatne drazsi, znamena to koupi fosny, pameti, procaku, grafiky...zkus nastinit kolik penez jsi schopny do varianty 2 investovat, pak ti budeme schopni poradit vice.

    EDIT> U varianty 1 neni zadnej radeon 9800 vedenej jako kompatibilni se slotem AGR, tazke by to byla trochu sazka do loterie, zda bude ci nebude fungovat. Vice zde> http://www.msi.com.tw/html/products/...gr/7135agr.pdf
    Naposledy upraveno uživatelem tequilla: 10-01-2007 v 10:49
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Dobrý den,
    děkuji za odpověď. Myslím, že variantu číslo 2 pustím k ledu, zaměřil jsem se na takové polovičaté řešení:
    Gigabyte K8NE
    Sempron 64 3000+, soc. 754, 256 L2 cache
    Radeon 1300PRO nebo 1600PRO nebo 7300GT pro PCIex16
    Paměti RAM zůstanou původní, tj. 768 MB DDR 400 Mhz

    MSI si už nechci koupit, zklamala mě, 3 roky a je mrtvá Můj starodávný Pentium I na 166 Mhz z konce minulého století běhá s původní MB a zdrojem do této doby.

    Co myslíte, polepším si s výkonem oproti R9800PRO+Sempron 2800+?
    Je Gigabyte K8NE slušná deska?
    Nebude dělat problém spojení čipsetu nForce4 x4 s ATI R1300 či 1600?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele tequilla
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    1,030

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Dobrý den,
    děkuji za odpověď. Myslím, že variantu číslo 2 pustím k ledu, zaměřil jsem se na takové polovičaté řešení:
    Gigabyte K8NE
    Chipset na teto desce nForce 4 bude samozrejme kompatibilni s grafikou od ATi, ale rada chipsetu nForce4 miva nekdy problemy se SATA disky (prevazne znacek Maxtor, Hitachi a i Seagate). Tak aby jsi potom nerekl, pokud bude problem, ze jsem poradil blbe .

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Sempron 64 3000+, soc. 754, 256 L2 cache
    Koupe procesoru Sempron 64 3000+ bude oproti Sempronu 64 2800+ slapnutim vedle a vykonovej narust bude nula nula nic. Sempron 3000+ sice bezi na 1800Mhz oproti 1600Mhz u 2800+, ale ma jen 128Kb L2 Cache, coz je zatracene malo a v konecnym dusledku muze byt pri praci pomalejsi nez ten 2800+! Proto si radsi ponechej stavajici procak a investuj usetreny prachy (cca 1300,-) do grafiky nebo pameti nebo cehokoliv jinyho.
    Pozn.: Sempron 64 3000+ s 256KB L2 cache je vyraben jen pro socket AM2

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Radeon 1300PRO nebo 1600PRO nebo 7300GT pro PCIex16
    U radeonu 1600Pro dej bacha na verze s 128MB pameti. Radsi ale bez do 1650Pro (sehnat se daji kolem 3000 za verzi s 256MB, kolem 4000 za verzi s 512MB).
    Naposledy upraveno uživatelem tequilla: 10-01-2007 v 11:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Citace Původně odesláno od tequilla

    Koupe procesoru Sempron 64 3000+ bude oproti Sempronu 64 2800+ slapnutim vedle a vykonovej narust bude nula nula nic. Sempron 3000+ sice bezi na 1800Mhz oproti 1600Mhz u 2800+, ale ma jen 128Kb L2 Cache, coz je zatracene malo a v konecnym dusledku muze byt pri praci pomalejsi nez ten 2800+! Proto si radsi ponechej stavajici procak a investuj usetreny prachy (cca 1300,-) do grafiky nebo pameti nebo cehokoliv jinyho.
    Pozn.: Sempron 64 3000+ s 256KB L2 cache je vyraben jen pro socket AM2
    Dobrý den,
    pravděpodobně jsme si nerozuměli. Už na začátku jsem uvedl, že mám základní desku MSI VIA KT400AV-L (nyní nefunguje), tj. základní deska s AGP 8x a socketem A, nikoliv socketem 754, z toho vyplývá, že stávající procesor je Sempron 2800+ pro socket A.

    Mnoho prodejců nabízí AMD Sempron 3000+ pro soc. 754, jádro Palermo, 1800 Mhz s 256 kB cache, viz. např.:
    http://www.fajnceny.cz/zbozi/cpu-amd...aspx?p=z:66321
    http://bestbuy.ekatalog.biz/zbozi/cp...aspx?p=z:66321,
    což je samozřejmě pravděpodobně nesmysl, takový procesor neexistuje, výhoda je v tom, že ho pak mohu kdykoliv vrátit a dožadovat se za stejnou cenu verze s 256 kB L2 cache

    Takže nyní se rozhoduji splácat:
    Gigabyte K8NE
    Sempron 64 3000+, 256kB L2 cache (?)
    Radeon x1600PRO
    Celková cena cca 4600 Kč.

    Co myslíte, bude tato sestava alespoň stejně rychlá jako Sempron 2800+, socket A a R9800PRO?
    Naposledy upraveno uživatelem superdrooper: 10-01-2007 v 12:53
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele tequilla
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    1,030

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Dobrý den,pravděpodobně jsme si nerozuměli...
    Tak to ano, nejak jsem na to od zacatku threadu zapomel.

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Mnoho prodejců nabízí AMD Sempron 3000+ pro soc. 754, jádro Palermo, 1800 Mhz s 256 kB cache, viz. např.:
    http://www.fajnceny.cz/zbozi/cpu-amd...aspx?p=z:66321
    http://bestbuy.ekatalog.biz/zbozi/cp...aspx?p=z:66321, což je samozřejmě pravděpodobně nesmysl, ale vždy ho mohu vrátit a dožadovat se za stejnou cenu verze s 256 kB L2 cache
    V tom pripade nema zadny smysl bazirovat na socketu 754 a Sempronu. Co se mrknout na sc.939 a Athlon 3000+ pripadne Opteron144? To by bylo znatelne vykonove polepseni a cena srovnatelna...kolik penez by to vlastne melo byt za prestavbu maximalne?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele superdrooper
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    210

    Děkuji za rychlou odpověď,
    v mém případě se nejedná o přestavbu, spíše o nutnost rychle to PC zprovoznit se stejným výkonem. Počítám s tím, že by mi mělo zase vydržet těch 36 měsíců.
    Opteron či Athlon XP společně s MB se socketem 939 jsou asi zbytečné, nechci do toho dávat víc než cca 5000 Kč (a z toho minimálně 2500 Kč počítám za GPU), jak se tak rozhlížím, tak bych snesl i toto:

    AMD Athlon 64 3000+ (2.0GHz, 512kB) soc. 754, TRAY za cca 1658 Kč
    Gigabyte K8NE za cca 1300 Kč
    GIGABYTE RX16P128P ATI X1600PRO 128MB 128 bit. DDR2 DVI TV za 2000 Kč
    Cena celkem cca 5300 Kč s DPH (včetně chladiče na CPU)

    To by snad šlo?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele tequilla
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    1,030

    Citace Původně odesláno od superdrooper
    Sestava na sc.754:
    AMD Athlon 64 3000+ (2.0GHz, 512kB) soc. 754, TRAY za cca 1658 Kč
    Gigabyte K8NE za cca 1300 Kč
    GIGABYTE RX16P128P ATI X1600PRO 128MB 128 bit. DDR2 DVI TV za 2000 Kč
    Pokud x1600Pro, tak verzi se 256MB pameti...treba MicroStar RX1600PRO-TD256E 256MB, PCI-E za 2274,-. Nebo pasivni nVidia 7300GT s 256MB pameti Gainward 8026-Bliss 7300GT 256MB, PCI-E (anebo Leadtek Winfast PX7300GT HT 256MB, PCI-E) za cca 2300,-.
    Cena celkem: 5300,- Kc + cena za chladic CPU (treba ARCTIC Silencer 64 ULTRA TC za 250,-) = 5500,- Kc

    ...a pro srovnani Sestava na sc.939:
    CPU> AMD Athlon A64 3200+ 64-bit HT Venice BOX socket 939 za 1800,- Kc
    MB> a)Gigabyte GA-K8N51GMF-9 za 1700,-
    b)DFI Infinity nF4 Ultra-U - nForce4 za 2200,- Kc
    GPU> 2300,- Kc
    Cena celkem: 5800,- nebo 6300,- Kc podle pouzite desky.
    Naposledy upraveno uživatelem tequilla: 10-01-2007 v 13:59
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Nelze nabootovat nic na počítači
    Od krivulak v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 20-07-2014, 17:34
  2. Cmos settings - BIOS
    Od Ventero v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 22-06-2014, 19:16
  3. nelze nabootovat..
    Od CodeeX v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 11-10-2010, 20:18
  4. Nelze nabootovat
    Od kkkamil v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 25-08-2008, 10:16