reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oči a jaká technologie LCD je nej?

Deee-aN (3834)|21.9.2009 22:52
Jj.
Taky jsou různé SW nástroje pro aspoň přibližnou kalibraci (Adobe Gamma, 7edmičky mají také něco takového - u Vist nevím), nebo se dá objednat něco takového: http://skorepa-photo.com/clanky/kalibrace-monitoru-51.html. Ale opravdu to má smysl jen, když potřebuješ skutečně věrné barvy.
roamn (295)|2.10.2009 16:37
Hmm... takže mám nový monitor, samsung T220, přecházel jsem z CRT hyundai a řeknu vám jednu věc: Ten obraz je HNUS(!!!).
Nevím jestli je LCD obecně, nebo jen TN, ale fakt to hnus, zlatý CRT!!!

Podotýkám že nepovažuju vůbec za technofila, audio nebo videofila a myslel jsem že rozdíl nepoznám, ale fakt je to odporný!
Kdyby se mi to CRt neposralo, zůstanu u toho. Zlatý CRT(!!!).

Ještě teda budu řešit jestli já nemám něco špatně, jako nastavený barvy atd., ale nevypadá to a v současné době fakt muzu říct jen "hnus" (!!!!) blé
czhunter (775)|2.10.2009 16:54
Ty děláš jak kdybys vyšel z pralesa a poprvé v životě viděl LCD.

Jak vypadají LCD monitory ses mohl podívat snad ve všech školách, úřadech, firmách, prodejnách PC ... tady všude mají hromady TN LCD. Pokud to tvoje vypadá stejně, je to tak správně, pokud ne, je to špatně. Tvůj výkřik do tmy je ... původně jsem to chtěl vyjádřit slušně, ale prostě ... debilní.
Richmond (8084)|2.10.2009 17:46
[quote=czhunter;298713]Tvůj výkřik do tmy je ... původně jsem to chtěl vyjádřit slušně, ale prostě ... debilní.[/quote]
On to neni az takovy vykrik do tmy - ja kricel to samy, jedinym vychodiskem bylo setrit na SPVA ktery je jaks-taks pouzitelny (barvy), ale zase neni tak rychly. Kdybych byl naruzivym hracem tak bych mel CRT dodnes (dobre, jedno Eizo tu jeste mam, ale to je spis zalozni/testovaci)
xmarek (1676)|2.10.2009 17:57
[quote=Richmond;298731]On to neni az takovy vykrik do tmy - ja kricel to samy, jedinym vychodiskem bylo setrit na SPVA ktery je jaks-taks pouzitelny (barvy), ale zase neni tak rychly.[/quote]Zas tak rychlý. :notsure Dnes už jsou většinou LCD na takové rychlosti, že pro většinu uživatelů je to jen číslo na papíře. Počítám s tím, že za x let bude rychlost odezvy na 0,1 ms a
najdou se jedinci, kteří budou tvrdit, že jsou hry u kterých je to hodně. ;)
Jandaskunk (2330)|2.10.2009 18:08
Jsem myslel, že když jsi se tu ptal, kde se na ty monitory můžeš kouknout, tak že ses na něj šel podívat a pak jsi tu tvrdil, že TN je v poho, když jsi ani nevěděl do čeho deš....každopádně my za to nemůžem, že ty TN vypadají tak jak vypadají, máš možnost do 14 dnů to bez udání důvodů vrátit (pokud jsi to koupil po netu a nevyhodil krabici a různý věci s tim spojený). Ten Dell by vypadal určitě jinak, když to je jiná (lepší) technologie, ale TN budou vypadat všechny stejně (podobně) jako tento....pokud ovšem nemá nějakou vadu, v tom případě by to doopravdy technologií nebylo a chytnul jsi špatný kousek...
roamn (295)|2.10.2009 19:41
[quote=czhunter;298713]Ty děláš jak kdybys vyšel z pralesa a poprvé v životě viděl LCD.

Jak vypadají LCD monitory ses mohl podívat snad ve všech školách, úřadech, firmách, prodejnách PC ... tady všude mají hromady TN LCD. Pokud to tvoje vypadá stejně, je to tak správně, pokud ne, je to špatně. Tvůj výkřik do tmy je ... původně jsem to chtěl vyjádřit slušně, ale prostě ... debilní.[/quote]

Promin, ale deb*lní mi tu přijdeš naopak ty :-), čti dále: Zaprvé tvůj příspěvek nemá nic k tématu, ptal jsem se jestli se to zdá jen mě, nebo většina lcd (nebo aspon těch do 10 K) na (i levné) CRT prostě nemá.

Zadruhé zapomínáš na jednu důležitou věc: ano, viděl jsem to mnohokrát, ale nikdy (!!!) vedle toho nebyl CRT monitor a vždy na tom běžely věci který jsem viděl poprvé a naposled v životě (!). A v tom je rozdíl, zásadní rozdíl(!), aspon pro mě, možná máš vizuální pamět na brutální úrovni, ale já ne.
Jenže když pak mám tu lcd doma a dívám se skrz to na věci který jsem dříve viděl každý den (s nadsázkou), na svém CRT monitoru (např. obrázky který jsem dělal (trochu se věnuju grafice)), tak teprve potom ten brutální rozdíl vynikne(!).
A musím říct že teda pláču, pláču, pláču...

Můžete mi tedy říct, jestli se vubec nějaké lcd vyrovná co se týče barev a vubec vizuálního podání (design krabice a to že je to tenké je mě plně fuk, jde mi jen o vizuální podání, tzn primární poslání monitoru vubec že). Jestli se vubec nějaké LCD (a jaký typ, jaká cenová hladina), vyrovná CRT ?? (a to musím říct že jsem předtím měl levný crt).
roamn (295)|2.10.2009 19:48
Bohužel vrátit to nemuzu do 14-ti dnů. Kupoval jsem to na ičo.
Podívat jsem se nakonec nebyl, nějak jsem an to úplně zapoměl a zazdil to :-/.

Co (přesný typ, nebo aspon cenová hladina), se prosím vás vyrovná CRT (stačí ten dell na e-ips technologii?) A o jak moc přesné vyrovnání jde...??

A ještě jedna věc, mám 22", 1680*1050, přes DVI a přijde mi skoro že vidím jednotlivé "pixely" a že je to všechno nějak moc ostré atd. Např. některé hrany objektů atd. Šlo by tohle odstranit nebo spíše kompenzovat tím, že bych na stejné uhlopříčce provozoval vyšší nativní rozlišení? (1920*cosi) třeba? (kdybych si jako kupoval novej monitor)?
xmarek (1676)|2.10.2009 20:37
[quote=roamn;298778]Můžete mi tedy říct, jestli se vubec nějaké lcd vyrovná co se týče barev a vubec vizuálního podání (design krabice a to že je to tenké je mě plně fuk, jde mi jen o vizuální podání, tzn primární poslání monitoru vubec že). Jestli se vubec nějaké LCD (a jaký typ, jaká cenová hladina), vyrovná CRT ?? (a to musím říct že jsem předtím měl levný crt).[/quote]O tom, že se vyrovná svědčí fakt, že většina studií již používá ke své práci výhradně LCD. Jestli se vyrovná IPS od Dell-u CRT lze polemizovat. Každopádně já používám ke své práci pouze LCD a neměnil bych. I ten levný 24" Samsung co mám v práci je pro mě menší záhul na oči než CRT.

Co se týče toho fňukání. Po celou dobu se tu vedou diskuze na téma jaké LCD je lepší. Je na svobodném rozhodnutí každého co si kdo koupí za LCD. Já bych si osobně šunt od Samsung-u nekoupil. I když se chvástá sebe lepším podáním barev. Mě osobně zkušenost s těmito panely stačí v práci.
Taky mám pocit, že tu několikrát zazněl názor na TN panely např. od Deee-aNa
roamn (295)|3.10.2009 11:28
Proboha (!), ale já jsem už řekl že to byla chyba, koupit si tn panel a byla to moje chyba a taky jsem vysvětlil proč jsem to bohužel udělal.

Jaký nejlevnější panel tedy , který se vyrovná (aspon z velké části vyrovná) CRT monitoru by jste mi doporučily?
Richmond (8084)|8.10.2009 13:15
[quote=roamn;298898]Jaký nejlevnější panel tedy , který se vyrovná (aspon z velké části vyrovná) CRT monitoru by jste mi doporučily?[/quote]
Po nekolikate doporucuju Dell 2209WA (horsi podsviceni, barvy ok, rychlost ok), z drazsich (10k) pak SPVA Eiza S22neco (pomalejsi, nicmene obrazove absolutne bez vyhrad) nebo SIPS NECky. Podotykam, ze ja na panely koukam vedle sebe a ne jednotlive (Eizo 20" SPVA + Samsung 21" SPVA)
hyro (80)|8.10.2009 14:09
Kde jsou ty doby, kdy CRT monitor stal 20k a mel uhlopricku 17palcu... Kde jsou?!?
Kdyz neco stoji 3k, ma to dvacet palcu na uhlopricku, tak je to spotrebni zbozi a nechapu, ze kvuli tomu je jeste nekdo schopnej vysilovat, ze mu to prijde hrosi jak na CRT...

Kontrolni otazka: kdysi delala monitory firma BARCO a takovy Personal Calibrator (21inch, CRT) se platilo kolik?
A PROC je prestala delat?
Richmond (8084)|8.10.2009 14:24
[quote=hyro;300469]Kontrolni otazka: kdysi delala monitory firma BARCO a takovy Personal Calibrator (21inch, CRT) se platilo kolik?
A PROC je prestala delat?[/quote]
Platilo se kolem 60tis, musel jsi slozit zalohu atd. Proto jsme presli k Eizu :thumbNicmene v dnesnich dobach uz nemusis resit geometrii (proto Eiza Trinitrony), dneska spis barvy, moznosti nastaveni + nejakou tu vybavu. Dneska je to sice o neco levnejsi nez drive, ale stale plati, ze levny veci jsou proste levny (za to si dosadte slovo podle fantazie) a neda se od nich ocekavat nic moc dobreho. Jednoduse bych si dnes nekoupil zadnej monitor pod 6tis, natoz pak nejaky zpraseny TNko (klidne me kamenujte a oponujte ze nemate penize - ja zas nemam penize na vyhazovani)

edit: Jeste bych k tomu dodal, ze se to do lidi musi troubit horem-spodem-bokem, ale stejne si koupi ten co chteli a na rady nedaji. Bohuzel se vetsinou spali, ale na druhou stranu uz to podruhe neudelaji (ti duvtipnejsi) :)
roamn (295)|11.10.2009 17:22
Tak ten dell ultrasharp se crt vyrovná už jo??

Ještě se chci zeptat, u toho mého samsunga pozoruju že některžý obrázky jakoby jeli skoro jen v 256 barvách, jsou barevně tak divně zdeformovaný... to tak jako má být jo, u Tn lcd..? To je ten obraz až tak špatnej??
Deee-aN (3834)|11.10.2009 17:27
Nemáš vadný kus?
roamn (295)|12.10.2009 13:20
[quote=Deee-aN;301686]Nemáš vadný kus?[/quote]

A to poznám jak?
Deee-aN (3834)|12.10.2009 17:22
[quote=roamn;301870]A to poznám jak?[/quote]
No, já viděl T240 a na TN to bylo dobré. V postované recenzi nepíšou nic o totálně rozhozených barvách. Pokud je takové máš, může jít o vadný kus. A nebo už možná chápeš, co jsme tu měli na mysli věrností barev.
Ještě můžeš zkusit reinstal všech ovladačů (LCD, GPU).
Richmond (8084)|12.10.2009 17:46
[quote=roamn;301682]Tak ten dell ultrasharp se crt vyrovná už jo??

Ještě se chci zeptat, u toho mého samsunga pozoruju že některžý obrázky jakoby jeli skoro jen v 256 barvách, jsou barevně tak divně zdeformovaný... to tak jako má být jo, u Tn lcd..? To je ten obraz až tak špatnej??[/quote]

CRT vs LCD se neda porovnavat. Ja presedlaval ze skoro nejlepsiho Eiza na mainstream SPVA Samsung takze jsem byl zklamanej, hlavne co se tyce uhlu a barev. Volil jsem proste mensi zlo. U levnejch Samsungu je patrny dithering - do TN davaji hodne, hodne odflaknutou elektroniku a navic nikde nepisou jestli jsou panely 6, 8, 12bit. Jediny TNko s 12bit dela zrejme jen Eizo (k nemu bych mel vyhrady jen diky uhlum, barvy jsou vzhledem k vybornemu nastaveni od vyroby pomerne slusne). Dell 2209WA se CRTcku nevyrovna, pokud jsi mel ten dvoubarevnej Hyundai tak ho ovsem strci do kapsy ve vsech smerech ;)

edit: dithering vypada podobne jako na tyhle fotce s tim, ze neni tak patrny (to zkresluje fotak na makro + jeste proti svetlu)
roamn (295)|20.10.2009 01:17
No mě přijde, jakobych měl ve windows nastavený jen 256 barev :-D... (přitom tam má 32 bit hloubku, nebo prostě tu nejvyšíí co jde, což je myslím 32 bit), ale barvy mi přijdou fakt skoro jak 256 ... je to jako když vezmete "normální" obrázek a v nějakém editoru ho hodíte do 256 barev... Třeba ten avatar Ela Bund z toho seriálu ženatý se zavázky, tady na tom novém vypadá hrozně, přesně jakoby měl jen 256 barev...
Richmond (8084)|20.10.2009 02:33
[quote=roamn;304476]Třeba ten avatar Ela Bund z toho seriálu ženatý se zavázky, tady na tom novém vypadá hrozně, přesně jakoby měl jen 256 barev...[/quote]
To animovany gify vetsinou mivaji, to neni chyba, ale vlastnost :mistake
Logout (4018)|20.10.2009 08:19
On jestli nebude problém v přílišný dokonalosti LCD :-) - LCD má přesný ostrý ohraničený pixely. Naopak (obzvlášť strarej) CRT dost rád maže. Takže jestli máš horší oči, tak prostě u CRT si viděl přijemný rozpitý barevný přechody, zatimco u LCD vidíš ostrý hrany pixelů.
Prott (240)|20.10.2009 09:19
[quote=Richmond;301955]Dell 2209WA se CRTcku nevyrovna, pokud jsi mel ten dvoubarevnej Hyundai tak ho ovsem strci do kapsy ve vsech smerech ;)
[/quote]
Před pár dny jsem s ním vyměnil postarší Dell P1130. Zatím nemám pocit, že by byl v něčem horší. :)
Richmond (8084)|20.10.2009 20:21
[quote=Prott;304509]Před pár dny jsem s ním vyměnil postarší Dell P1130. Zatím nemám pocit, že by byl v něčem horší. :)[/quote]
Trochu jsem nepochopil co za co jsi vymenil, ale pokud si nepoznal rozdil mezi 17" Hyundai a 21" Dellem s Trinitronem tak je nejvyssi cas navstivit ocniho lekare (pokud neni ten Dell KO) ;)
Prott (240)|21.10.2009 11:33
Sorry, nenapsal jsem to dost jasně - samozřejmě jsem myslel tu 2209wa. ;)