reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R2 prosím o zkušenost

Hurura (44)|7.2.2010 17:06
[quote=faugusztin;346240]Zas bacha Hurura, Antec ma uplne identicke odhlucnenie diskov :). Resp. Define R2 ma odhlucnenie ako Antec, kedze tento system mal ako prvy Antec :).[/quote]

Aha tak to sory, nějak jsem to z obrázků, když jsem jí prohlížel, nepostřehnul :mistake:runaway

[quote=Richmond;346263]Porizovaci cena je sice vysoka, ale ta krabicka je fakt kouzelna - prubeh ventilatoru se s tim da vychytat naprosto nekompromisne + vidis voltaz pri ktery se rozbehnou vetraky takze se da predejit (nebo naopak) neroztoceni vetraku. Kolem tisicikoruny je sice mozna alternativa v podobe Silverstone ESA panelu (taktez pres USB) nicmene musis mit desku, ktera splnuje ESA.


V panelaku ne, ovsem pc mi jel i po dobu vymeny oken (plastova, Rehau) a jediny co jsem zaznamenal byl jemny prach na dne kejsu - vyresilo to profouknuti kompresorem ;) Zadnej filtr nezamezi vniku prachu, akorat prodlouzi casovy usek a jemnost prachu, s prachovym filtrem se mi do kejsu dostane jemny "prasek" nikoliv "cucky".


Antec ma vic mista kolem zdroje + ma ventilacni otvory kolem (podobne jako Lian-Li V1000 atd.) navic neni zdroj "nalepenej" ke dnu. Cable managment je v Antecu jaks-taks, diry nahore to ma + zpracovani ala Chieftec, pri osazovani dlouhych karet je ovsem nutne vyndat prvni kos na disky, coz ovsem neni zadny problem.

Pokud chces kejs konstruovany na vykonne chlazeni tak se mrkni po kejsech typu Raven pripadne CM Cosmos (nejlepe 1000, zadny osekany S-kovy verze, pripadne muzes koupit primo typ s ESA, ale je to za bura a k tomu panelu se dost spatne dostava)[/quote]

U sebe v bytě teda registruju spíš dlouhý vlákna (a "cucky") než jemnej prášek, ale to je těma kobercema. Ale 5 000 už je fakt moc, tahle skříň je právě docela výhodná, 2 500, velmi povedeny cable-management a konstrukce s vychytávkama celkově. Lian-Li už je pro mě zbytečný luxus a zase rozdíl mezi FD a Antec mi nepřijde tak velký, abych musel obětovat dalších 500 - 1000 Kč. On ten zdroj zas tak moc nehřeje, aby mi to nějak moc zamávalo s teplotama. Tušim že ani v DF neni zdroj nalepenej na dno, ale je posazenej na nějaký gumy. Myslim.
VLAN (656)|7.2.2010 17:23
[quote=Hurura;346231]Okna mame plastovy kvalitni a dveře v pořádku, ale všude jsou koberce. Prachu je tu fakt dost, je to až k zcvoknutí. :stupid


Fractal Design chci právě kvůli těm možnostem cable-managementu a celkový prostornosti, dalším důvodem je odhlučnění, ale to zas neni tak horký, mírnej hukot zapřičiněnej průchodem vzduchu zkrz perforace mi nevadí. Antec je dražší a navíc v FD define se daj skoro všechny perforace ucpat systémem ModuVent (což se mi na té skříni taky dost zamlouvá, páč předpokládám, že ta skříň spolu se zdrojem přežije několik výměn vnitřností a pak se asi budu už orientovat více na jiný věci, než hry, čimž se z toho dá udělat velmi tichá skříň :-) ). Další věcí co jsem hledal a našel u Fractal Design je šachta na disky otočená o 90°. To ten Antec třeba taky nemá (o systému odhlučnění disků u FD ani nemluvě).[/quote]

Ano, to jediné u FD považuji za nedostatek, nesmyslně velké množství 3,5 pozic. Ono by stačilo, kdyby tam byly 4 5,25 pozice místo 2. Daly by se tam dát 2 disky do odhlučňovacích boxů a jedna pozice na mechaniku.
Richmond (8084)|7.2.2010 17:52
[quote=Hurura;346264]
U sebe v bytě teda registruju spíš dlouhý vlákna (a "cucky") než jemnej prášek, ale to je těma kobercema. Ale 5 000 už je fakt moc, tahle skříň je právě docela výhodná, 2 500, velmi povedeny cable-management a konstrukce s vychytávkama celkově. Lian-Li už je pro mě zbytečný luxus a zase rozdíl mezi FD a Antec mi nepřijde tak velký, abych musel obětovat dalších 500 - 1000 Kč. On ten zdroj zas tak moc nehřeje, aby mi to nějak moc zamávalo s teplotama. Tušim že ani v DF neni zdroj nalepenej na dno, ale je posazenej na nějaký gumy. Myslim.[/quote]

Ja mam taktez koberec (dlouhy vlakna), pri pouziti 2 vrstev kovovych prach. filtru nic-moc vysledek, zkousel jsem vsechny mozny i nemozny kombinace (vcetne puncoch :)) a nejvic se mi osvedcila (a ted se nesmat) "Netkana zahradnicka textilie" (viz. https://www.svethardware.cz/forum/showpost.php?p=240268&postcount=18).
Cable managment je sice dulezity, ale neni problem si dokopit par svazovacich pasku atd. za stovku (vetsinou stavim pc do beden postradajici jakykoliv cable managment - CM Sileo) - stejne jde prakticky jen o to jedno poradny svazani, denne se v kabelech hrabat snad nebudes, ze?
Rozdil mezi Antecem a FD je, staci si sahnout na dvirka a bude ti to jasny ;) FD rozhodne patri mezi ty "lepsi" skrine, o tom zadna, ovsem 2 pozice pro mechaniky je napresdrzku ;) Z 5a? "der" 3a? udelas, opacne ne, i naporosto low-end sestava potrebuje jednu mechaniku a jednu ctecku a to je tak vsechno co se do ty bedny da nastrkat, na nakej panel na regulaci muzes zapomenout, pokud mas naroky na hdd (10k-15k rpm disky) tak je tam sice das, ale hluku se nezbavis.
FD ma na zdroj na dne prolisy s gumou + "tesneni" v miste prisroubovani (jako CM Sileo, pri montazi to chce pritlacit zdroj na stenu kejsu a sroubovat)

edit: Jeste bych dodal, ze P182 je tezka asi jako Chieftecy a ma velmi obdobne a kvalitni zpracovani, coz dokazuje i vaha - je to proste solidni kejs, kterej urcite par let prezije, FD je tak nekde na urovni CM skrini kolem 1.500-2.000,- akorat je vyhajpovana protoze je vylepena "zazracnou" tlumici deskou a je derava jak cednik, coz je dneska strasne v mode. Priznam se, ze jsem o ni uvazoval, nozicky me potesily, ale za muj letity CM Cavalier je na tom lepe, vcetne hlinikovych dvirek ;)
VLAN (656)|7.2.2010 18:15
[quote=Richmond;346307]Ja mam taktez koberec (dlouhy vlakna), pri pouziti 2 vrstev kovovych prach. filtru nic-moc vysledek, zkousel jsem vsechny mozny i nemozny kombinace (vcetne puncoch :)) a nejvic se mi osvedcila (a ted se nesmat) "Netkana zahradnicka textilie" (viz. https://www.svethardware.cz/forum/showpost.php?p=240268&postcount=18).
Cable managment je sice dulezity, ale neni problem si dokopit par svazovacich pasku atd. za stovku (vetsinou stavim pc do beden postradajici jakykoliv cable managment - CM Sileo) - stejne jde prakticky jen o to jedno poradny svazani, denne se v kabelech hrabat snad nebudes, ze?
Rozdil mezi Antecem a FD je, staci si sahnout na dvirka a bude ti to jasny ;) FD rozhodne patri mezi ty "lepsi" skrine, o tom zadna, ovsem 2 pozice pro mechaniky je napresdrzku ;) Z 5a? "der" 3a? udelas, opacne ne, i naporosto low-end sestava potrebuje jednu mechaniku a jednu ctecku a to je tak vsechno co se do ty bedny da nastrkat, na nakej panel na regulaci muzes zapomenout, pokud mas naroky na hdd (10k-15k rpm disky) tak je tam sice das, ale hluku se nezbavis.
FD ma na zdroj na dne prolisy s gumou + "tesneni" v miste prisroubovani (jako CM Sileo, pri montazi to chce pritlacit zdroj na stenu kejsu a sroubovat)

[/quote]

A jak funguje ta netkaná zahradnická textilie? Zacpe to průchod vzduchu více než prachový filtr nebo ne? Já mám v casu(HAF 932 ventilátory Noctua, a vím, že za měsíc jsou docela vždycky prachem ošlehané, ale zase se mi nechce ventilátory ucpávat prachovými filtry.
Richmond (8084)|7.2.2010 18:25
Jiste ze zacpe vic nez klasicky plastovy/plechovy/molitanovy filtry, to byl taky primarni ucel proc jsem to udelal. Kdyz uz chcete resit prach, tak se vyhnete "cednikum". Skoda, ze se uz nedaji sehnat Yeong-Yang kejsy, za 2.5k jsem kupoval na zkousku YY-W201 a ted lituju toho, ze jsem si nevzal jeden pro sebe - byl sirokej, mel drzaky karet, prostornej, tezkej a bytelnej + hotswap suplik jako tresnicka na dortu...
VLAN (656)|7.2.2010 19:07
[quote=Richmond;346325]Jiste ze zacpe vic nez klasicky plastovy/plechovy/molitanovy filtry, to byl taky primarni ucel proc jsem to udelal. Kdyz uz chcete resit prach, tak se vyhnete "cednikum". Skoda, ze se uz nedaji sehnat Yeong-Yang kejsy, za 2.5k jsem kupoval na zkousku YY-W201 a ted lituju toho, ze jsem si nevzal jeden pro sebe - byl sirokej, mel drzaky karet, prostornej, tezkej a bytelnej + hotswap suplik jako tresnicka na dortu...[/quote]

Od doby co mám HAF 932, vím co je to prach. i když mám v pokoji uklizeno(luxuji každé 2 dny), tak se stejně celkem rychle zanáší, ale už jsem si zvyknul. Ohledně toho zacpání, na tohle byla třeba skvělá moje stará 3R System Neon Light Black, pozice pro 2*120mm fany, celá pevná a čelo zacpané.Dříve to bylo normální, většina skříni měla čelní panely zacpané, v dnešní době je to všude samý cedník, i u těch které mají být tiché. Za tohle HAF hodně lidí odsuzuje, ale když si takovou skříň někdo kupuje, tak má počítat s prachem i tím, že fany uslyší, zase se to oplatí nízkými teplotami.
faugusztin (453)|7.2.2010 19:14
[quote=Richmond;346307]FD je tak nekde na urovni CM skrini kolem 1.500-2.000,- akorat je vyhajpovana protoze je vylepena "zazracnou" tlumici deskou a je derava jak cednik, coz je dneska strasne v mode. Priznam se, ze jsem o ni uvazoval, nozicky me potesily, ale za muj letity CM Cavalier je na tom lepe, vcetne hlinikovych dvirek ;)[/quote]

Uf, silno som uvazoval ci ti za tuto hlasku neudelit zaporne reputacne body. Este raz Richmond, pritomnost pozicii pre ventilatory a dier nie je identicke s deravou skrinkou. Bocna a horne pozicie su zakryte plechom, takze pri standardnom nastaveni je dokonca derava menej nez Antec P182!
P182 - 2 pozicie na ventilatory vpredu, jeden vzadu, jeden hore, vsetky standardne otvorene.
FD R2 - 2 pozicie na ventilator vpredu (z toho 1 osadeny ventilatorom), jeden vzadu (osaden ventilatorom), jeden dole (standardne neosadeny), 2 hore (zakryte), 1 v bocnici (zakryte).

Ja netvrdim ze P182 je zla skrinka, ale jednoducho vedla FD R2 sa neoplati ani nahodou.
Richmond (8084)|7.2.2010 19:30
[quote=faugusztin;346370]Uf, silno som uvazoval ci ti za tuto hlasku neudelit zaporne reputacne body. Este raz Richmond, pritomnost pozicii pre ventilatory a dier nie je identicke s deravou skrinkou...[/quote]
Posluz si, klidne do me! Kazdopadne nejsem debil a do toho Fractala (pearl) jsem pc montoval (byl jsem na ni opravdu zvedavy), tem krytum se snad i nejak nadava.
Ikdyz budes mit ty diry zakryty tak tim rozhodne nezvetsis prostor pro zdroj, plechy budou porad nachylnejsi vuci rezonanci (kvuli vetsimu poctu otvoru), mnozstvi mechanik taky neovlivnis, stejne tak kvalitu plastu na dvirkach + nedoplnis reset (a stejne tak i tu prepazku). Velmi doporucuju vzit si P182-P192 nebo Sonatu abys vedel, ze je Antec kvalitnejsi.

Co je mi kur*a do toho kolik to ma mist na vetraky? Opet jsme u problemu, kdy vychazite z uvahy cim vic vetrak tim lip...

PS: pro priste omez vyhrozovani typu "Jeste jednou a..."
faugusztin (453)|7.2.2010 19:53
A myslis ze ja som ani jednu z nich nemal ? Kolega ma P182, ja som mal Solo, Lian Li skriniek som mal cca 5 ci 6... Moj osobny nazor je, ze P182 sa za tu cenu naviac neoplati. A k tym 5,25" poziciam - nuz, mat za dvierkami citacku kariet a DVD je dost blbe...
Hurura (44)|7.2.2010 20:09
Nějak mi nejde do hlavy, nač je potřeba o trochu větší prostor pro zdroj. Mám pocit, že v Define R2 je prostoru dost, hlavně že se uchladí ne? Osobně používám jednu mechaniku (a to ještě zřídka, protože si většinu disků ukládám na disk ve formě imige obrazů), zatím jeden disk, ale těch v brzké době dost přibude (hodlám laborovat s RAIDy), čtečku karet nepoužívám (kdyby se to náhodou změnilo, pořád ji mohu mít externě - s rychlostí u USB SuperSpeed IMHO problém nebude a ještě jí budu moct použít i jinde), pro mě to nevýhody nejsou. Tlačítko reset se dá nahradit dlouhým a opětovým, stiskem POWER tlačítka, čímž sice dost trpí HW, ale od té doby, co používám Windows Se7en resetuji jednou za tři měsíce, takže to pro mě také nevýhoda není. Co se diody o práci disku týče, možná to by se dalo považovat jako nevýhoda, ale nějak zvlášť mi to nevadí, vzhledem k tomu, že problémy s PC moc nemám.

Další věcí jsou porty na horní straně, vzhledem k tomu, že PC bude tak 15 - 20 cm nad zemí, jsem línej se ohejbat a strkat do na čelní panel - ale to už je čistá lenost.

Ano, není problém si koupit stahovací pásky (osobně jich mám doma x , v tomhle problém není), ale lepší cable-managemet u FD nezapřeš. Nehledě na to, že, jak říkal faugusztin, se vedle Antecu prostě nevyplatí. A zas když bude opravdu špatná, tak neni problém jí do 14 dnů vrátit (to platí i pro větráčky) a pořídit Antec nebo něco jinýho, od toho konec konců nakopujeme po netu že.

Filtry jsou nějaké textilní, rozhodně ne ty kovové cedníky (konec konců to přece víš, když jsi ji měl v ruce). Samozřejmě že se prachu nezbavím úplně, přece nic není dokonalé, jen nebudu muset case čistit každej měsíc, místo toho osaju filtry a kompletní očistu provedu kupříkladu jednou do půl roku.

P.S.: Myslím že faugusztin ti nechtěl vyhrožovat nebo tak něco, IMHO to myslel jako "Tak já ti to vysvětlím ještě jednou..." nebo tak něco...
Richmond (8084)|7.2.2010 20:12
@faugustin:
Do hlavy ti nevidim, vesteckou kouli nemam ;)
Je fakt, ze 182 je drazsi zalezitost (193 je imho lepsi, ale ma na boku megavetrak), proti konkurenci v teto cenove kategorii ma spise spartanske reseni (nicmene funkcni), za podobny obnos sice koupis alu Lian-Li ovsem bude otevrena.

Ono je uplne jedno, jestli je to kejs za milion nebo dva, pokud nefunguje... Tazatel resi prach, takze nevidim duvod proc kupovat cednik a rvat do nej vetraky za tri tisice ;)

Za dvirkama mam jak ctecku, mechaniky, tray na hdd, vetrak a mival jsem tam i regulator fanu s potenciometrama a no problem, u CM totiz nekdo myslel a nechal misto mezi dvirkama a mechanikama takze se daji v klidu zavrit ikdyz je karta v ctecce nebo "couha" potenciometr ;)

@Hura: Vetsi prostor se da odvetrat lepe nez maly (notebook vs desktop)
Hurura (44)|7.2.2010 20:23
Vždyť ale FD neni cedník. Tohle řeší ten ModuVent. "Chceš cedník? Máš ho mít. Ne? Díry můžeš zakrejt." Nehledě na to, že ten bitumen ty vibrace (především bočnic, který při vibracích dělaj největší bordel) ztlumí.
A na potenciometry se asi vykašlu, stejně by to bylo drahé (>1 000Kč), spíše mě to zajímalo z toho hlediska monitoringu, kdyby se nějakej ventilátor odporoučel, ale to u Noctuy stejně asi nehrozí. :notsure

//Jistě že se dá větší prostor odvětrat lépe, ale rozhodně tu není takový rozdíl (jako třeba NTB vs. Desktop), mě zajímalo, v čem je tak moc podstatnej ten malej rozdíl.
VLAN (656)|8.2.2010 16:54
[quote=Richmond;346396]

@Hura: Vetsi prostor se da odvetrat lepe nez maly (notebook vs desktop)[/quote]


Já ti nevím,ale přijde mi, že chlazení je efektivnější když je ve skříni méně prostoru, a perfektní airflow. Toho jsme dosáhnul při stavbě PC do CM Dominator, Intake+outtake fany Noctua, vše tiché a velmi nízké teploty s Noctua UH-12P SE2 byly teploty i5 750 kolem 20°C idle.
faugusztin (453)|8.2.2010 17:34
[quote=VLAN;346634]velmi nízké teploty s Noctua UH-12P SE2 byly teploty i5 750 kolem 20°C idle.[/quote]

Ty pouzivas to PC v izbe s teplotou 10°C ? Inac totiz idle 20°C nedosiahnes.
Richmond (8084)|8.2.2010 17:37
[quote=VLAN;346634]....vše tiché a velmi nízké teploty s Noctua UH-12P SE2 byly teploty i5 750 kolem 20°C idle.[/quote]
Dej si facku :mistake
VLAN (656)|8.2.2010 18:18
[quote=Richmond;346655]Dej si facku :mistake[/quote]

Proč by jsme to dělal? všude ve skříni byly ventilátory Noctua, běžely na 1300rpm., chladič byl Noctua UH 12P SE, teplovodivá pasta AC MX-2, pokojová teplota bývá kolem 22.5, a teplota byla při maximálních otáčkách opravdu nízká(grafika tam byla Nvidia 9800GT 1 GB, s AC Accelero S1, na kterém byly 2* Scythe S-Flex 1600rpm.
VLAN (656)|8.2.2010 18:20
[quote=faugusztin;346654]Ty pouzivas to PC v izbe s teplotou 10°C ? Inac totiz idle 20°C nedosiahnes.[/quote]

Srandu si z vás nedělám ! jinak ta teplota byla po zapečení teplovodivé pasty, a chvilku po zapnutí, kdyby jsme to nechal běžet celý den, tak by to asi bylo víc, ale opravdu ta teplota byla takto nízká.
Richmond (8084)|8.2.2010 18:24
[quote=VLAN;346678]...pokojová teplota bývá kolem 22.5...[/quote]
[quote=VLAN;346679]Srandu si z vás nedělám ![/quote]
Evidentne delas!!! Zadny zazracny Noctua vetraky ti nepomuzou! Ani svecena voda!!!
VLAN (656)|8.2.2010 18:26
[quote=Richmond;346683]Evidentne delas!!! Zadny zazracny Noctua vetraky ti nepomuzou! Ani svecena voda!!![/quote]

Neříkám, že je Noctua zázračná, ale byly tam 3 outtake fany, 2 intake, a teplota byla opravdu 20°C chvíli po startu(asi 30 minut).
Logout (4018)|8.2.2010 18:53
VLAN: Procesor měl 20° a v místnosti bylo 22°? A co fyzika, ta Ti nic neříká?

Richmond: Víc větráků (pokud se navzájem netlučou či nedělaj turbulence) je samozřejmě lepší - protože udělaj stejnej průtok vzduchu za cenu menšího hluku, popř. větší průtok vzduchu. Má to jedinej problém - člověk za ty větráky pak utratí víc než za tu skříň.
VLAN (656)|8.2.2010 18:59
[quote=Logout;346708]VLAN: Procesor měl 20° a v místnosti bylo 22°? A co fyzika, ta Ti nic neříká?

Richmond: Víc větráků (pokud se navzájem netlučou či nedělaj turbulence) je samozřejmě lepší - protože udělaj stejnej průtok vzduchu za cenu menšího hluku, popř. větší průtok vzduchu. Má to jedinej problém - člověk za ty větráky pak utratí víc než za tu skříň.[/quote]

Nejsi ani první, ani poslední kdo mi to tu píše(+ SZ) :D. teplota se dlouhodobě neudržela, ale opravdu tu teplotu psal CoreTemp (prvních 30 minut v idle)
Logout (4018)|8.2.2010 19:01
No v každym případě Ti garantuju, že ten procesor měl při startu nejmíň 22,5° a po startu víc.... Teda jestli doma nemáte přízemní mrazíky... :-)
Richmond (8084)|8.2.2010 19:04
Hodne vetraku = hodne prace s vychytanim a "stelovanim"
Pokud potrebuju schladit nekterou z komponent tak mam vic moznosti, vcetne tunelu, "predsadek" za fanama, pasivnich moznosti atd. 8 ventilatoru do cednik kejsu s tim, ze se chci vyhnout prachu je imho blbost. Stejna blbost je ofukovani jednoho disku pac se schladi dostatecne o konstrukci kejsu (kdo si vesi disky na gumy tak jiste vi, ze se teplota zvedne) ;)
Logout (4018)|8.2.2010 20:24
[quote]
Hodne vetraku = hodne prace s vychytanim a "stelovanim"
[/quote]
Souhlas. Ale výslednej efekt může bejt lepší než to nejlepší, co se dá dosáhnout s míň větrákama.
Logout (4018)|9.2.2010 11:26
[quote]
Stejna blbost je ofukovani jednoho disku pac se schladi dostatecne o konstrukci kejsu (kdo
si vesi disky na gumy tak jiste vi, ze se teplota zvedne)
[/quote]
Dneska má většina skříní plastový ližiny, takže se žádný chlazení o case moc nekoná. Totéž když pověsíš disk na gumu. Tim nechci říkat, že disk nutně potřebuje airflow - ale v některejch zabedněnejch skříní opravdu stoupala teplota hdd nad rozumnou mez. Hdd se sice chladí o case, ale postupně se zahřeje vzduch kolem a ten zpětně zahřívá i disk. IMHO proud vzduchu kolem větráku neni primárně kvůli ochlazení samotnýho HDD (jako je tomu u chladičů), ale pro odvod teplýho vzduchu pryč.
Richmond (8084)|9.2.2010 12:43
Si uz delas pr*el ne? Od toho madara mi to ani tak nevadi, ale ze zacinas i ty... Disky uchladis normalni airflow v bedne (ikdyz mas plastovy lyziny). Si dej dozadu do bedny jeden out + zdroj zapni pc a dej si ruku pred intake diry - bude to tahat vzduch (kupodivu) tzn., ze tam nebude stat, tzn. ze se zadnej teplej nebude vracet ze? V my bedne mam 2 hdd, jeden Samsung ma 29, druhy WD ma 33, mezi nima je mezera na jeden disk, zadny intake. Podle tebe se to vari???
lexxxa (714)|9.2.2010 12:58
osobne bych rekl ze zalezi na skrini a je to individualni-teoreticky by RICHi ho reseni melo fungovat ale- u me s HDD ve 3.5 pozicich a derovanymy zaslepkami pred HDD teploty v lete lezly u samsung F1 320 pres 40C-po pridani vetraku viz obr se nedostanu pres 30,takze i LOGOUT ma pravdu,nejsou proste stejny HDD ani vsechny case stejny,i kdyz jsem vetraky dal naplno,vzduch od HDD nesel pryc a ohrival disky,proc? to netusim:notsure
Richmond (8084)|9.2.2010 13:07
Mas stejny disk jako ja - tady je jasne videt, ze chlazeni bez vetraku jen kontaktem s konstrukci skrine (potazmo jakymkoliv jinym mechanismem, kterej drzi disky na bocich) je ucinnejsi, nez odtah vzduchu z jeho bezprostredni blizkosti. A to ma lexxxa o polovinu drazsi skrin ;) (ten Samsung mi normalne drzi kolem 26-27)


edit: derovany skrine a plastovy suplicky jsou udelatka pro bfucka - kdyz nekdo nevi, jak co funguje tak at si koupi co chce, ja se budu drzet toho, co funguje me a toho co je standartni (mrknete na formfactors.org)
Logout (4018)|9.2.2010 13:54
[quote]
Disky uchladis normalni airflow v bedne
[/quote]
A co asi jinýho vytváří airflow v bedně než ventilátory? Samozřejmě - pokud kolem disků jde proud vzduchu i bez ventilátoru díky jinejm, tak tam tak nutně bejt nemusí, jsou ale skříně, kde se tak neděje (viz Lexa - pokud měl kolem disků 40°, kolik asi měli samotný disky). Co jinýho jsem taky psal než to, že je třeba, aby kolem disků proudil vzduch?

Polemizoval jsem akorát s tim, že tvrdíš, že se disk ochladí o case. A za tim si stojim. Vidět je to na tom, že např. plastový rámečky od Vipoweru bez ventilátoru jsou označený jako nevhodný pro trvalej provoz disku - a tam je toho kontaktu s plastem daleko víc než dva proužky na bocích, který jsou u většiny dnešních toolless skříní. To, čim se dneska chladěj disky je prostě vzduch a je třeba ho zajistit - ať už dobře řešenym airflow ve skríni, nebo ventilátorem.

Btw. pokud by se bral pro CPU a grafiku z bočnice (bez turbulencí), tak je na to potřeba daleko menší výkon ventilátoru, než na braní vzduchu zepředu přes disky (kratší cestam menší odpor, lepší zacílení studenýho vzduchu). Takže neni blbost hnát extra vzduch pro disky a extra pro zbytek. Je to samozřejmě náročnější na počet ventilátorů atd... a běžnýmu člověku se to dosti často nevyplatí, ale je to co se týče chladícího efektu lepší řešení. Akorát pracnější a nákladnější.
Richmond (8084)|9.2.2010 14:06
Airflow muze samozrejme vytvaret i kominovy efekt (no co, kdyz uz se tahame za slovicka) ;) Ovsem to jsem tvrdil a doporucoval ihned na zacatku diskuze - 1x fan out dozadu, 1x 14cm fan out nahore a otocit chladic tak, oby byl orientovany vetsi plochou k hornimu out ventilatoru ;) Jenomze to zas ne, protoze radsi padesat vetraku, ze?

Copak muzu za to, ze si lidi kupujou debilni skrine? Vzdyt je to tu krasne videt - za debila jsem tu ja, protoze vytykam FD mizerny pocet pozic a ve finale jsme u toho, ze se v ty skriny nedaj chladit disky (resp. daji, ale s ventilatorem).

CPU & GK z boku - rekneme ze ano, ovsem s prachem a jeste ti to naboura airflow. Tohle reseni je dobry treba pro mATX maly skrine, ovsem prachu se nevyhnes, trosku to jde resit obracenou konstrukci skrine a windtunelem, ovsem tehle skrini je na trhu minimum (vim o 3-4, z toho jsem mel 2 ja a ta treti je btx)

Takhle to maji treba Chieftecy - ostatne ono to ani jinak nejde, protoze intake ochladi akorat tak ty disky a pres tu klec se do kejsu dostane minimum vzduchu.

edit: ale jo, muzem se hadat - momentalne mam na Samsungu 28, na WD 33, teplota 10cm od bedny (20cm od podlahy) 19.9. V bedne je jeden outtake 12cm + 92cm, Ener 82+, MSI 260 + MSI 8800gts g80. Vcera s Radeonem 5850 byly teploty o 3-4 ;)

edit: dira v bocnici na cpu je ucpana
faugusztin (453)|9.2.2010 14:17
Richmond, so standardnymi vetrakmi a na minimalnom nastaveni dodavaneho regulatora mam nasledovne teploty diskov, pricom polovica ani nema priamy ofuk (kedze je osadeny iba spodny ventilator) :
[code]/dev/sda: WDC WD10EADS-00L5B1: 40°C
/dev/sdb: WDC WD10EADS-00L5B1: 35 °C
/dev/sdc: WDC WD10EADS-00L5B1: 37 °C
/dev/sdd: WDC WD10EADS-00L5B1: 45 °C
/dev/sde: SAMSUNG HD154UI: 35 °C
/dev/sdf: ST31000520AS: 33 °C[/code]

Ten jeden s 45C ma tolko iba kvoli tomu, ze je najvyssie a teda dostava minimum chladenia.
Logout (4018)|9.2.2010 15:12
- No prachovej filtr si přeci můžeš dát i do bočnice. A airflow Ti to nenabourá, když to stavíš s tím, že tam pude vzduch z boku. Airflow znamená, že vzduchu nejsou kladeny překážky a v case se hejbe. Nikde neni řečeno, že musí jít zrovna toudle dírou dovnitř a toudle ven.
- Znova. Míň větráků taky uchladí. Víc větráků znamená, že můžou běžet na pomalejších otáčkách. Já nerozporuju, že jde skříň uchladit i míň větrákama. Akorát při víc větrákách větráky můžou běžet pomalejc
a teda i tišejc.
- FD je skříň dělaná na ticho. V takovejdle skříních je většinou airflow o něco horší, naopak za to člověk dostane tišší skříň - byť jí třeba musí pomoct jednim pomaloučkym ventilátorem (kterej neuslyší).
- Jinak nejsi tu za debila, ale prostě prosazuješ jednu jedinou koncepci chlazení, která samozřejmě má svoje velký výhody, ale i nevýhody, a nechceš připustit, že jinak to jde taky (a s jinejma výhodama a nevýhodama).

[quote]
Mas stejny disk jako ja - tady je jasne videt, ze chlazeni bez vetraku jen kontaktem s konstrukci skrine
[/quote]
A promiň, ale todle je demagogie. Jemu tam ty disky asi levitujou ve vzduchu a nejsou v kontaktu se skříní? Rozdíl mezi vašima konfiguracema je ten, že Lexovi tam jde vzduch někudy jinudy než kolem disků. Třeba právě proto, že někudy jinudy má menší odpor a teda outtake ventilátory nemusej tolik makat a můžou bejt tišší.
Richmond (8084)|9.2.2010 15:32
[quote=Logout;347040]- No prachovej filtr si přeci můžeš dát i do bočnice. A airflow Ti to nenabourá, když to stavíš s tím, že tam pude vzduch z boku. Airflow znamená, že vzduchu nejsou kladeny překážky a v case se hejbe. Nikde neni řečeno, že musí jít zrovna toudle dírou dovnitř a toudle ven.[/quote]
-Jasny, chapu. V praxi to ovsem neni tak jednoduche jak se muze zdat. Pokud das na cpu Ninju tak ti nepomuze intake v bocnici. 1. bude foukat na plochu heatsinku a ne mezi zebra, 2. se tam vetrak nevejde, 3. vzduch se rozptyli vsemi smery (tzn. naboura smer proudeni vzduchu).
[quote=Logout;347040]- Znova. Míň větráků taky uchladí. Víc větráků znamená, že můžou běžet na pomalejších otáčkách. Já nerozporuju, že jde skříň uchladit i míň větrákama. Akorát při víc větrákách větráky můžou běžet pomalejc a teda i tišejc.[/quote]
- Nerekl bych, ze je moje reseni nejak zvlast hlucny (max. 1300rpm outtake, 1500rpm cpu, out na bocnici u gk je prakticky neslysny - je to 8cm a slouzi jen k tomu, aby mirne odsaval teply vzduch, pri nasavani je to samozrejme lepsi, ale prach to dokaze nasat za mesic neskutecne moc)
[quote=Logout;347040]- FD je skříň dělaná na ticho. V takovejdle skříních je většinou airflow o něco horší, naopak za to člověk dostane tišší skříň - byť jí třeba musí pomoct jednim pomaloučkym ventilátorem (kterej neuslyší).
- Jinak nejsi tu za debila, ale prostě prosazuješ jednu jedinou koncepci chlazení, která samozřejmě má svoje velký výhody, ale i nevýhody, a nechceš připustit, že jinak to jde taky (a s jinejma výhodama a nevýhodama).[/quote]
- Samozrejme ze prosazuju tu variantu, ktera se mi osvedcila vice nez "cednik" varianta (a ver tomu, ze drtiva vetsina lidi opravdu prijde s tim, ze chce cednik bednu, nebo minimalne takovou bednu, kde se chladi disky jen z jedne strany). Oni jsou Samsungy o dost studenejsi nez WD - pri defragmentaci neni problem mit na WD 40 a na Samsungu 30...
FD rozhodne neni ticha skrin, je to takovej univerzal (aby se to prodavalo, vyrobcum je uplne u zadku jestli to funguje nebo ne, jde jim o to prodat), pokud by to byla skrin primarne urcena na jednu vec tak je jeji cena nekolikanasobne vyssi at uz z duvodu pouziti vetsiho mnozstvi materialu/pracnosti vyroby nebo jednoduse kvuli tomu, ze ma konkurence taktez vyssi ceny.
lexxxa (714)|9.2.2010 15:36
:notsure intake 140 noctu hrne vzduch ke grafice ,ta vyfukuje ven-a ten vetrak na chladici CPU na 1000 ot proste nenasaje vzduch od hhd,tak jsem tam ten vetrak proste musel dat;),bez toho vzduch proste u HDD stoji na miste-i kdyz je ze predu mrizka,laboroval jsem dost dlouho
Richmond (8084)|9.2.2010 15:45
Opet jsme u problemu, kdy je mnozstvi nasavaneho vzduchu vetsi nez vysavaneho. Ten vzduch se tam jednoduse ohreje na urcitou teplotu a ustali se na takovy teplote, na ktery je to schopnej vyfoukat.

U me jede na boku fan na maly otacky (odsava vzduch od grafik at jsou v nalozi nebo ne a dost to pomaha), out fan je regulovanej s teplotou zavislou na cpu, otacky jsou omezeny "zhora" regulatorem tak, aby pri nejakych 50 dosahl kolem 1400rpm, v nalozi samozrejme castecne zapracuje zdroj (otacky cca 900rpm).
robky (3195)|9.2.2010 15:54
Nejak sa v tejto diskusii začínam strácať, rieši sa tu ešte vôbec FD alebo celkovo chladenie ?:notsure
Logout (4018)|9.2.2010 19:56
Chlazení :-) možná by to měl mod hodit do samostatnýho threadu.

richmond: No vidíš, já si nedávno ztlumoval větráky z 800 otáček na šestset, protože 800 mi dělalo moc rámus. A věř mi, že ani 800ot/min outtake neni u disků vůbec poznat...
robky (3195)|9.2.2010 21:32
[quote=Logout;347198]Chlazení :-) možná by to měl mod hodit do samostatnýho threadu.

richmond: No vidíš, já si nedávno ztlumoval větráky z 800 otáček na šestset, protože 800 mi dělalo moc rámus. A věř mi, že ani 800ot/min outtake neni u disků vůbec poznat...[/quote]

jj, diskom stačí minimálny pohyb vzduchu .... a konečne je tu niekto, komu sa zdá 800ot/min hlučných :thumb [SIZE="1"](nech mi nikto nevraví, že pc s ventilátorom na 1000+ ot/min je tiché)[/SIZE]

Schválne som v mojej case (zalman gs1000se) zvýšil otáčky 3xouttake na zhruba 800 a s teplotou hdd to ani nehlo(a sú uložené bez kontaktu na kovovú časť case). Je síce pravda, že skriňa nenasáva iba okolo diskov, ale to iba potvrdzuje fakt, že diskom stačí minimálny pohyb vzduchu ....
VLAN (656)|10.2.2010 09:22
Já dal disky do 5,25 pozic, což mi přijde sice složitější, ale disky tolik čerstvého vzduchu nepotřebují jako Grafika a CPU, rozdíl mezi 600a 800rpm je sice znát, ale já osobně to také téměř nepoznám, protože mám v PC většinu ventilátorů 1200-1300rpm.
hawkeye9898 (818)|12.2.2010 21:11
no niekto povazuje 1300RPM, 1500RPM za celkom tiche niekto nie. Kamarat ma dokonca 4x P12-1300 na full a dalsie 2 CM na 1200ot a mysli si ze ma silent PC :)

ja mam kazdy vetrak na 600ot, CPU na 700, zdroj toci 720 a aj tak to stale pocujem.

ked som skusal dat CPU vetrak P12-1300 na 1300ot, FLX ako outake na 1200 a horne outake S12-800 na 800ot tak na diskoch v zalmang gs1000 mi to spravilo az 1 resp 3st (samsung a hitachi) a hluk isiel hore tak 2-3x - moje vnimanie. (teploty 38 a 42)

Riesenie?vsetko na minimum...pod hitachi som do HDD suflika polozil 8cm fan (vzdialenost fan-HDD je asi 10-12cm) ktory toci 800ot a teploty HDD 34 a 35. Hitachi sa tak nezahrieva a tym padom nezohrieva ani HDD nad nim. Bez 8cm fanu to robi 39-45.

Chladenie HDD kolmo zo spodu vs kolmo zhora je rozdiel cca 7st a to mam odskusane...

takze suhlasim s robkym a logoutom ze HDD staci minimalni pohyb vzduchu aby sa chladili. Popripade nekupovat Hitachi a ide to aj bez intaku :)
ICEBOSS (3435)|14.2.2010 09:48
Jinak BTW... liziny se pisou s mekky i, protoze to neni od lyze ale od lizani :-D.
Luki.R33 (19)|11.6.2010 14:55
Zdravim, chcem sa spytat, ci sa da odstranit ten kos na disky. Pre mna je celkom zbytocny, kedze mam jediny disk a ten by isiel do 5.25 pozicie. thx
kevin00 (10238)|11.6.2010 15:27
[quote=Luki.R33;381301]Zdravim, chcem sa spytat, ci sa da odstranit ten kos na disky. Pre mna je celkom zbytocny, kedze mam jediny disk a ten by isiel do 5.25 pozicie. thx[/quote]

Určitě ano. Na vyznačených místech na fotografii musí být koš přichycen (šroub či nýt). Stačí dané spojení uvolnit (nýt odvrtat, šroub odšroubovat) a koš na HDD musí jít vyjmout.
Fractal R2.jpg
Richmond (8084)|11.6.2010 16:25
Ujistuju te, ze to jsou nyty ;)
majkl 11 (207)|23.11.2010 10:18
[quote=Richmond;381315]Ujistuju te, ze to jsou nyty ;)[/quote]
Tak mám skříň přes rok a naprostá spokojenost. :D
K tomu chlazení musím říct že jsem nezaznamenal žádný problém a k prachu ve skříni snad co dodat:
když nejsů prasátko, :angel stačí jednou týdně při velkém uklidu přejet vysavačem přední a spodní filtr a je uvnitř case pořád jak nová. :idea
DSC06053.JPG DSC06057.JPG
Honza23 (490)|23.11.2010 10:44
majkl 11
Opravdu moc pěkně upravený.:)
majkl 11 (207)|23.11.2010 21:39
[quote=Honza23;418561]majkl 11
Opravdu moc pěkně upravený.:)[/quote]


Děkuji ale v této case to myslím není problém trochu poskládat :D
Jandaskunk (2330)|23.11.2010 21:44
majkl 11: A jak to pouštíš bez toho přídavnýho napájení na CPU? :p
majkl 11 (207)|30.11.2010 08:20
[quote=Jandaskunk;418688]majkl 11: A jak to pouštíš bez toho přídavnýho napájení na CPU? :p[/quote]
Foceno ještě před zapojením no cccc :) ale jinak dobré oči hmm
Blackhawx (57)|3.5.2011 17:10
Chci se zeptat, chtel bych koupit tu "novou" R3, ale myslim, ze je to stejne i u R2, daji se sundat nozicky, aby se mi vlezla do stolu?