reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Morfeuss (49)|3.2.2007 14:55
Ahoj,

pořídil jsem si nové PC o těchto komponentech:

Deska: Gigabite 965P-DS4 rev. 1.0
CPU: Intel Pentium D935 3.2 GHz
VGA: Gigabite 7600GT - NX76T128D-RH
RAM: Dual DDR2 800 MHz A-data Vitesta - 2x 500 MB
HDD: Seagate 320GB - ST3320620AS

Zklamání spočívá hlavně v rychlosti startu systému, jelikož po proběhnutí POSTU PC cca na 5 vteřin jakoby vytuhne, pak teprve začne startovat čerstvě nainstalovaný Windows XP Pro, kde při nabíhání proběhne 8x loading animace.

Na mém starém PC ( Athlon XP 2000+, 1 GB Ram, IDE Western 200 GB 8MB cache) tato animace proběhne pouze 4x a to je systém již cca rok plně využíván k různým účelům.

Příjde mi divný, že nové PC s highend komponenty je pomalejší než PC staré 4 roky, existuje nějaká dobrá diagnostika jak případně najít problém?

Díky Mss
SmartMole (297)|3.2.2007 14:59
Prostě zkoušet...něco je někde špatně. Možná disk (třeba špatný kabel) popřípadně nějaké periferie...
Morfeuss (49)|3.2.2007 14:59
BTW cca před rokem jsem skládal jedno PC s Athlonem 64 a systém neustále nabíhá s jednou animací a pak se ihned zobrazí plocha s ikonama. Nechapu !!
Morfeuss (49)|3.2.2007 15:01
[QUOTE=SmartMole]Prostě zkoušet...něco je někde špatně. Možná disk (třeba špatný kabel) popřípadně nějaké periferie...[/QUOTE]

Více komponent na test nemám a periferie zatím pouze ty co jsou na desce.
Co nějakej soft??
SmartMole (297)|3.2.2007 15:04
Paměti pro jistotu projeďte memtestem, ale na ty bych to neviděl. Vyndal bych všechny přídavné karty a podíval se do biosu, jestli tam něco není špatně. Zkontroloval (vyměnil) kabely. V nejhorším případě by také mohla být špatně provedená instalace OS. Kdo to instaloval?
Morfeuss (49)|3.2.2007 15:09
[QUOTE=SmartMole]Paměti pro jistotu projeďte memtestem, ale na ty bych to neviděl. Vyndal bych všechny přídavné karty a podíval se do biosu, jestli tam něco není špatně. Zkontroloval (vyměnil) kabely. V nejhorším případě by také mohla být špatně provedená instalace OS. Kdo to instaloval?[/QUOTE]


Paměti projedu, kabel vyměním, karty kromě grafiky zadne zatím nejsou, v biosu nevím co by mohlo být špatně - základní nastavení, OS jsem instaloval já již asi po 100. ))
Slosi (75)|3.2.2007 16:38
Já bych to taky tipoval na BIOs nebo chybu desky. Ale v čem konkrétně by to bylo nevím (ovladače jsou tam nahraný správně - hlavně asi pro GPU)?
tgfh (2985)|3.2.2007 17:14
Jako já bych na rychlost naběhnutí PC vůbec nehleděl.
Hlavní je výkon v aplikacích, hrách, benchmarcích, atd...
Na mém starém Athlonu 1800+ jsem se dostal do windowsu mnohdy rychleji než teď na Opteronu...
Morfeuss (49)|3.2.2007 17:58
[QUOTE=tgfh]Jako já bych na rychlost naběhnutí PC vůbec nehleděl.
Hlavní je výkon v aplikacích, hrách, benchmarcích, atd...
Na mém starém Athlonu 1800+ jsem se dostal do windowsu mnohdy rychleji než teď na Opteronu...[/QUOTE]

Nabyhaní systému řeším, jen proto, že mi to příjde divný. Ve všem ostatním se to tváří zatím normálně, nicméně provedu jěště nějaké další zátěžové testy a postnu výsledek (doufám že kladný :-) )
FattalError (24)|3.2.2007 18:10
Poradil bych ti jednu zajmavou utilitu a tou je Tune Up Utilites 2006. Vcelku zajmavej a dobrej prográmek. Já ho používam několik měsíců a PC, i když pořád něco kopíruju, mažu, instaluju, odinstalovávám, apod. běhá jako po másle. Dokonce i čerstvě instalovaný OS může mít spoustu chyb. Poprvé když jsem to zkoušel na WinXP Pro ihned po instalaci měl asi 104 chyby. Zkus to, projeď vším co to nabízí a uvidíš :)
Tady je link - http://www.stahuj.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/optimalizace_systemu/tuneup-utilities/
boboco (1987)|3.2.2007 20:10
Myslím si, že onem pes je nejspíš zakopán v biosu a nebo má problém pevný disk... Neměl bys možnost zkusit jiný HDD? Případně obnov Bios do defaultu.
SmartMole (297)|3.2.2007 23:22
[quote=tgfh]Jako já bych na rychlost naběhnutí PC vůbec nehleděl.
Hlavní je výkon v aplikacích, hrách, benchmarcích, atd...
Na mém starém Athlonu 1800+ jsem se dostal do windowsu mnohdy rychleji než teď na Opteronu...[/quote]

S tímto přístupem se pak dostanete k nehorázně pomalému pc a i kdyby to bylo jedno, jde o to, že toto pomalé nabíhání ukazuje na nějaký problém v pc, který může způsobovat pozdější nestabilitu systému a v případě disku, ztrátu dat. Takže by tomu chtělo přijít na kloub.
pavel_p (993)|8.2.2007 22:29
Nevím, zkusil bych se podívat jestli jede disk v udma režimu a když ne tak nainstalovat nějaký ovladač řadiče z CDčka k desce. Existuje utilita, která zobrazuje diagram kdy co nabíhá od ovladačů po programy definované v registrech, ale na název si nevzpomenu.
:::killer::: (11)|8.2.2007 22:53
Zkusil bych se podívat do biosu, většinou je to jen nějakým špatným nastavením. Měl jsem podobný probléma pohrání si s biosem vše napravilo
pikoto (6)|8.2.2007 23:03
[QUOTE=pavel_p]Nevím, zkusil bych se podívat jestli jede disk v udma režimu a když ne tak nainstalovat nějaký ovladač řadiče z CDčka k desce. Existuje utilita, která zobrazuje diagram kdy co nabíhá od ovladačů po programy definované v registrech, ale na název si nevzpomenu.[/QUOTE]
True, true koukni na režimy HDD jestli je nemáš nastavený na PIO, bo tak.
eXp10it (20)|13.2.2007 12:26
Určitě doporučuju odzkoušet utilitku Bootvis, která je ke stažení třeba tady ta ti dokáže ukázat co brzdí náběh systému a taky optimalizovat start. Dále doporučuju smazat obsah složky C:\windows\prefetch a v souvislosti s prefetchem nastavit v editoru registru HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters u kliče EnablePrefetcher hodnotu 3 na hodnotu 5 Smile myslím že budeš příjemně překvapen!
Morfeuss (49)|14.2.2007 14:14
Režim disku je v UDMA 5, v biosu jsem zkusil vse mozne zmenit, ale stale bez efektu. System stále startuje na 6-8 animaci. Jedina zmena nastane pokud pripojim jeste jeden PATA disk, to potom system startuje na 2 animace.
Prijde mi to podivne a netusim jaky muze mit vliv zapojeni druheho disku na start windows XP.

Diky Mss
ICEBOSS (3435)|17.2.2007 17:50
ahoj,
tak na mym DFI nF4ultra se seagatem 7200.10 to nabiha uplne stejne a az na to vytuhnuti na zacatku. Proste 6-7 animaci... disk jakoby neco cte, pak zahrabe a hned to nabehne... jednu chvili to zacalo nabihat na 3 animace. kdyz jsem, disk zapojil z integrovanyho sata radice nf4 na SiL a dal ramky 1/1 s FSB (480MHz 2-3-3-5-1)... Chvili to normalne jelo, ale vecer jsem zapnul PC a zas je to stejny... :stupid

pikoto: apropos... disk v PIO modu asi neni, kdyz je to sata :thumbdown
ICEBOSS (3435)|18.2.2007 11:48
tak jsem se vcera rozhodl svuj kompl upalit a nahodou jsem prisel na zajimavou vec. ve chvili, kdy jsem do pameti pustil 2,9V (samsungy tccd) a do A64 1,5V, tak to startuje na 1,5 animace. Takze doporucuju zkusit 2,8V do pameti :D
barjos (3)|18.2.2007 18:50
Ja bych té loading animaci nepřikládal velkou váhu. Mám starší pc 1GHz/512MB/i815 a po instalaci xp-home vetsinou 6-8 loading animací, pokud na to pustim ms program bootvis http://www.majorgeeks.com/download.php?det=664 tak se optimalizují data na disku a pocet se snizi na 1-2 animace. Po zobrazení grafu se můžeš podívat co nejvíce zdržuje start samotný.
Johnaxis (6)|27.2.2007 23:07
Docela bych rád zjistil co je na mém PC tak špatnýho.Zkoušel jsem různé hry:Vietcong 2,Newerwinter nights 2,Medieval 2 a Need for speed most wanted.
všude se mi to sekalo při jakémkoli rozlišení a úrovni detailů to bylo stále stejné.
procesor:AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200+
paměť:2048 RAM
gr.karta:Ge force 7950 GT
zákl.deska:MSI-7250
Byl bych vám opravdu velmi vděčný kdybyste mi někdo pomohl s řešením tohoto problému.Díky
P.S. Nemůže to být problém se slabým zdrojem?
pas!k (3765)|28.2.2007 08:57
Zadrhelu muze byt vice.. Zkus rozepsat kompletni sestavu .. Jako prvni vec bych doporucil procistit system (pokud neni cerstve nainstalovany) Jako dalsi vec bych zkusil preinstalovat ovladace grafiky (odebrat ty puvodni resnout a nainstalovat nove) Pokud se ani potom neprojevi zadne zmeny k lepsimu pustil bych do ovladacu k zakladni desce upgrade biosu. A pokud ani tohle nezabere tak pokud je moznost tak zkusit otestovat jednotlive komponenty v jinem stroji ..
Aisicek (54)|5.3.2007 23:17
Pokial bezi ta animacia, tak Windows hlavne nacitava a inicializuje HW. Takze vacsinou je chyba v ovladacoch.