Přesun W98 na jiný pevný disk
Máte někdo zkušenosti s přesunem OS W98 na jiný pevný disk? Vím, že např. při přesunu XP, toto lze provést víceméně následným pouhým překopírováním a změnou několika informací v registrech. Je to tady stejné? Nebo by bylo lepší použít nějaký program?
Díky
Díky
No nějaký pátek jsem to nedělal, ale mám za to, že je stačí vygenerovat bootovací disketu, překopírovat systém na požadovaný disk, nabootovat z diskety a zadat příkaz "sys c:". Pokud nebude systém na disku c: tak asi nastanou problémy s cestami, a řešením je přes nějaký bootloader schovávat disky. Uměl to XOSL, ale nevím zda ještě existuje, třeba někdo doporučí náhradu, pokud by bylo třeba to řešit.
[QUOTE=Petr S.]Máte někdo zkušenosti s přesunem OS W98 na jiný pevný disk? Vím, že např. při přesunu XP, toto lze provést víceméně následným pouhým překopírováním a změnou několika informací v registrech. Je to tady stejné? Nebo by bylo lepší použít nějaký program?
Díky[/QUOTE] V pripade ze ten disk bude ve stejnem pc a jde ti vylozene o vymenu disku pouzij Ghost.. Udelas image partisny na ktery je os na jinou partsinu disky prohodis a vlozis image na novou partisnu na novem disku .. nastartujes.. Otazka par minut.
Díky[/QUOTE] V pripade ze ten disk bude ve stejnem pc a jde ti vylozene o vymenu disku pouzij Ghost.. Udelas image partisny na ktery je os na jinou partsinu disky prohodis a vlozis image na novou partisnu na novem disku .. nastartujes.. Otazka par minut.
Nejedná se jenom o windows, ale určitě i o nainstalené programy....jak psal kolega výše - přesun pomocí norton ghost bude určitě nejefektivnější!
Zvládne to i Norton Ghost 10? dá se v tom vyznat? taky bych potřeboval přesunout system, nemám čas ho přeinstalovávat a taky si myslím že měsíc starý wokna je škoda přeinstalovávat,...
[QUOTE=Konnor]Zvládne to i Norton Ghost 10? dá se v tom vyznat? taky bych potřeboval přesunout system, nemám čas ho přeinstalovávat a taky si myslím že měsíc starý wokna je škoda přeinstalovávat,...[/QUOTE] Je poterba si uvedomit ze to neni nic co se instaluje s 10 nemam zkusenosti pouzivam verzi 8 nebo 2003 idelani je nabootovat treba z hirens boot cd a soucasti jej je i ghost .. nebo si udelat bootovaci disketu ghoostu a nabootovat z ni ..
bezva, hirens boot cd mam, ale jeste jsem ho nezkousel, takze jsem nevedel ze tam ten ghost je :notsure
zkus je tam hodne veci v jednom .. veskery testy pameti .. disku systemu utility na clone disku a miliarda dalsich hovadinek taham to vsude ssebou ;)
Fakt moc díky za tip, je to opravdu super nástroj! Je tam snad všechno co člověk může potřebovat při servisním zásahu v nějakém kompu :idea
Včera a dnes jsem měl tu možnost hoooodně věciček prubnout :thumb
PS: Původně jsem zkoušel Ultimate Boot CD, které jsem měl již dříve, ale to mi nechtělo zavést některé ovladače a vždy po spuštění nějakého nástroje se PC zaseklo :notsure Fakt divný... Nevíte někdo čím by to mohlo být? Dřív mi to snad ani nedělalo?
Každopádně Hiren's je zcela jistě lepší :D
EDIT: Jo, jinak bych chtěl ještě napsat, že se mi sice podařilo přenést celý systém na nový disk, ale nepodařilo se mi z něj nabootovat... Po nahrání image na disk by tento již měl být bootovatelný? Po nahrání se totiž systém nechtěl zavést a tak jsem si s tím chvíli hrál a zkoušel další nástroje z Hiren's Boot pro opravu boot sektoru. Opravit jej se mi ale nepodařilo...
Nejspíš to bude způsobeno tím, že počítač, na který jsem disk instaloval byl celkem dost starý a v Biosu byl disk viděn pouze jako 8 GB (navzdory tomu ve Windows 98 byl disk viděn celý :notsure ) a v těch nástrojích mi to hlásilo, že je vadná Partition...
Včera a dnes jsem měl tu možnost hoooodně věciček prubnout :thumb
PS: Původně jsem zkoušel Ultimate Boot CD, které jsem měl již dříve, ale to mi nechtělo zavést některé ovladače a vždy po spuštění nějakého nástroje se PC zaseklo :notsure Fakt divný... Nevíte někdo čím by to mohlo být? Dřív mi to snad ani nedělalo?
Každopádně Hiren's je zcela jistě lepší :D
EDIT: Jo, jinak bych chtěl ještě napsat, že se mi sice podařilo přenést celý systém na nový disk, ale nepodařilo se mi z něj nabootovat... Po nahrání image na disk by tento již měl být bootovatelný? Po nahrání se totiž systém nechtěl zavést a tak jsem si s tím chvíli hrál a zkoušel další nástroje z Hiren's Boot pro opravu boot sektoru. Opravit jej se mi ale nepodařilo...
Nejspíš to bude způsobeno tím, že počítač, na který jsem disk instaloval byl celkem dost starý a v Biosu byl disk viděn pouze jako 8 GB (navzdory tomu ve Windows 98 byl disk viděn celý :notsure ) a v těch nástrojích mi to hlásilo, že je vadná Partition...
je tam tusim jedna flignateda v ghostu myslim kdyz to das obnovit jako partisnu nebude ti to botovat musis to dat obnovit jako disk from image
[quote=pas!k]je tam tusim jedna flignateda v ghostu myslim kdyz to das obnovit jako partisnu nebude ti to botovat musis to dat obnovit jako disk from image[/quote]
Ona tam byla právě ta zrada, že nefungoval ani klasický dosácký příkaz pro přenos systému - sys. Tedy fungoval, hlásil, že byl systém přenesen, ale nebootovalo to pak stejně...
Ale když bych dal Disk from image, tak by se přemazaly i ostatní oddíly na tom novém disku, ne? Nebo mi něco uniká?
Ona tam byla právě ta zrada, že nefungoval ani klasický dosácký příkaz pro přenos systému - sys. Tedy fungoval, hlásil, že byl systém přenesen, ale nebootovalo to pak stejně...
Ale když bych dal Disk from image, tak by se přemazaly i ostatní oddíly na tom novém disku, ne? Nebo mi něco uniká?
Disk from image je nejbrutálnější řešení a opravdu zruší všechny oddíly.
Postup bootování se řídí následovně:
- harddisk dle biosu
- oddíl dle MBR příslušného disku (zavaděč někdy načte jen boot sektor systémového disku a pokračuje spuštěním kódu v něm, někdy může na nulté stopě sídlit komplexnější program)
- natažení systému dle velmi malého zavaděče v boot sektoru (ten natáhne do paměti program jádro OS)
Před přepsáním disku se dají vyzkoušet následující postupy:
fdisk /mbr (http://support.microsoft.com/kb/69013).
Disk by měl být primární, což se dá vyřešit prohozením a bootem DOSu z diskety, či z image diskety na CD.
Pokud toto z nějakého důvodu nevyhovuje - viz. omezení na stránce MS, lze to ještě zachránit instalací nějakého bootloaderu nebo jiným programem pro obnovu mbr. Měl jsem za to, že sys c: stačí.
Postup bootování se řídí následovně:
- harddisk dle biosu
- oddíl dle MBR příslušného disku (zavaděč někdy načte jen boot sektor systémového disku a pokračuje spuštěním kódu v něm, někdy může na nulté stopě sídlit komplexnější program)
- natažení systému dle velmi malého zavaděče v boot sektoru (ten natáhne do paměti program jádro OS)
Před přepsáním disku se dají vyzkoušet následující postupy:
fdisk /mbr (http://support.microsoft.com/kb/69013).
Disk by měl být primární, což se dá vyřešit prohozením a bootem DOSu z diskety, či z image diskety na CD.
Pokud toto z nějakého důvodu nevyhovuje - viz. omezení na stránce MS, lze to ještě zachránit instalací nějakého bootloaderu nebo jiným programem pro obnovu mbr. Měl jsem za to, že sys c: stačí.