AMD XP (barton) a dratkova metoda pretaktovani
Hola,
mam AMD XP 2800+ (Barton) a desku K7N2.
zde http://www.ocinside.de/go_e.html?http://www.ocinside.de/html/workshop/pinmod/amd_pinmod.html
jsem nasel, ze takt procesoru lze zadat zadratkovanim patricnych pinu primo v patici CPU.
A ja se ptam. Zkousel jste to nekdo? Fungu je to? Muzu tim neco zmairt?
Muzi timto zpusobem nemit takt libovolne, bez ohledu na to, jaky napeti je puvodne v onom menenem pinu? Co se stane, kdyz od CPU bude napriklad v pinu 1 hodnota LOW a ja tam privedu HIGH a naopak?
PS: jake mate zkusnosti se snizovanim nasobice za ucelem nasledneho zvyseni fsb, tedy taktu pameti?
mam AMD XP 2800+ (Barton) a desku K7N2.
zde http://www.ocinside.de/go_e.html?http://www.ocinside.de/html/workshop/pinmod/amd_pinmod.html
jsem nasel, ze takt procesoru lze zadat zadratkovanim patricnych pinu primo v patici CPU.
A ja se ptam. Zkousel jste to nekdo? Fungu je to? Muzu tim neco zmairt?
Muzi timto zpusobem nemit takt libovolne, bez ohledu na to, jaky napeti je puvodne v onom menenem pinu? Co se stane, kdyz od CPU bude napriklad v pinu 1 hodnota LOW a ja tam privedu HIGH a naopak?
PS: jake mate zkusnosti se snizovanim nasobice za ucelem nasledneho zvyseni fsb, tedy taktu pameti?
NO zkus to, mě to nefungovalo ale taky se nic nepokazilo. Držím pěsti,...
Celkové zvýšení frekvence fsb má solidní vliv na propustnost pamětí a o to víc to platí zrovna u athlonaXP.
mýho athlonaXP 2200+ jsem tímhle způsobem povíšil někam k 2900+ (1,8GHz @ 2,1Ghz, FSB 266@350MHz - zvýšení propustnosti pamětí činilo cca 700MB/s u některých her to bylo dost cítit:)
Celkové zvýšení frekvence fsb má solidní vliv na propustnost pamětí a o to víc to platí zrovna u athlonaXP.
mýho athlonaXP 2200+ jsem tímhle způsobem povíšil někam k 2900+ (1,8GHz @ 2,1Ghz, FSB 266@350MHz - zvýšení propustnosti pamětí činilo cca 700MB/s u některých her to bylo dost cítit:)
[quote=vohary]PS: jake mate zkusnosti se snizovanim nasobice za ucelem nasledneho zvyseni fsb, tedy taktu pameti?[/quote] Pokud máš paměti, které zvládají vysoké frekvence, třeba kolem 450MHz a výš, a nechceš moc taktovat cpu nebo tvůj cpu už vysoké frekvence nedává, tak se to hodí, můžeš si přijít na pěkné zvýšení výkonu v nějakých aplikacích...
Tak pinmod mam už na druhé desce a funguje to bezproblémově. Je to sice dost pracné ale já neměl na vybranou (deska je Asus KT600 pro fujitsu siemens a neumí nastavovat nic. Bohužel jsem nesehnal nikoho kdo by se uměl dostat do AWARD V 6.0 biosu a mě se to zatim nedaří. Fyzicky to v biosu je.. je to jen zablokované). dobré info najdeš na http://fab51.com/index-e.html nebo v datasheetu od AMD a nebo se ptej tady.
Já konkrétně mám na Athlonu XP 2200+ jádro Thorton (barton s vypnutou cache) upraveno následující:
1. pin mód úprava FSB 133 -> 166
2. řízlej můstek na procesoru.. Vcore defoult 1.6 -> 1.5
3. pin mód úprava Vcore 1.5 -> 1.75
Jinak abych upřesnil jak to konkrétně funguje. Fsb můžeš nastavovat pinmodem jen na standardní hodnoty 100/133/166/200 fsb
Násobič můžeš pinmodem upravovat jen pokud máš CPU staršího data výroby a není superLocked.(info jak to zjistíš na Fab51 viz výše) a to navíc často jen v určitém rozsahu..
Atd atd je toho hodně o čem psát..
/*doplněno
Já konkrétně mám na Athlonu XP 2200+ jádro Thorton (barton s vypnutou cache) upraveno následující:
1. pin mód úprava FSB 133 -> 166
2. řízlej můstek na procesoru.. Vcore defoult 1.6 -> 1.5
3. pin mód úprava Vcore 1.5 -> 1.75
Jinak abych upřesnil jak to konkrétně funguje. Fsb můžeš nastavovat pinmodem jen na standardní hodnoty 100/133/166/200 fsb
Násobič můžeš pinmodem upravovat jen pokud máš CPU staršího data výroby a není superLocked.(info jak to zjistíš na Fab51 viz výše) a to navíc často jen v určitém rozsahu..
Atd atd je toho hodně o čem psát..
/*doplněno
Jak spojujete patricke piny? Muzu natvrdo pouzit medeny dratek, ktery zastrcim do patice CPU nebo je lepe pouzit nejaky odporovy dratek? Anebo patricke piny spojujete nejak jinak?
1. rozpletu vhodný drátek na ty jednotlivé žilky. musí to být opravdu dost tenké. většínou používám měď ale může to být jakýkoliv vodivý materiál
2. rozumě dlouhý kousek (3-5mm), ohnutý do podkovy vložit do patřičných dírek v socketu. Je to piplačka a když se třesou ruce tak je to snad nemožný. používám pinzetu a nožík. pozor na ty správné piny! některé návody jsou jakoby pohled zezhora na socket, některé zespoda na procesor(desku).. 3x měř jednou řež.
p.s. nezapomeňte že piny jsou spojeny s vývody můstků na povrchu procesoru.. (např při změně násobiče a Vcore) takže můžete použít kombinaci jen takovou která rozšiřuje (spojuje něco navíc) základní nastavení dané právě můstky. jinak je potřeba řezat..
GL
2. rozumě dlouhý kousek (3-5mm), ohnutý do podkovy vložit do patřičných dírek v socketu. Je to piplačka a když se třesou ruce tak je to snad nemožný. používám pinzetu a nožík. pozor na ty správné piny! některé návody jsou jakoby pohled zezhora na socket, některé zespoda na procesor(desku).. 3x měř jednou řež.
p.s. nezapomeňte že piny jsou spojeny s vývody můstků na povrchu procesoru.. (např při změně násobiče a Vcore) takže můžete použít kombinaci jen takovou která rozšiřuje (spojuje něco navíc) základní nastavení dané právě můstky. jinak je potřeba řezat..
GL
zaujímave, čiže táto metóda umožňuje zvýšiť FSB ? (nie násobič) o koľko to zvýši ? čiže len tam pospájam s drôtmi správne a budem môcť zvyšovať ďalej FSB ? hmm interesting, asi skúsim
mometnalne mam Barton 2500+ 1833@2112 192x11
mometnalne mam Barton 2500+ 1833@2112 192x11
No takhle bych to zas neřekl.. Spojením určitých pinů dosáhnete toho že si deska bude myslet že má v sobě třeba 200fsb procesor i když tam strčíte 166tku.. Vhodné zejména pro desky které neumožnují změnu FSB (některé kancelářské šunky a podobně.. např moje Asus A7v600-f/s) na výběr jsou hodnoty 133/166/200. Na taktování jako takové se to nehodí.
[QUOTE=speedsnail] 133/166/200. Na taktování jako takové se to nehodí.[/QUOTE]
AHAAA čiže v mojom prípade keď už takmer dosahujem 200FSB je toto drátovanie zbytočné, tzn. že s tým ja už viac získať nemôžem ?
AHAAA čiže v mojom prípade keď už takmer dosahujem 200FSB je toto drátovanie zbytočné, tzn. že s tým ja už viac získať nemôžem ?
No pro vas je to zbytečné (předpokládám že deska 200fsb nastavit umí). Být vámi tak bych se pokusil dosáhnout na 200fsb :) nevim jaké Vcore tam pouštíte ale 90procent Bartonů 2500+ (možná i více) běží na 200fsb.
Áno na doske si môžem nastaviť 200 FSB a myslím, že aj viac. Len nad 190 mi to už mrzne, respektíve nestabilita. A taktiež sa mi dosť hreje na 60 a viac, neviem aký chladič vybrať do toho, ale nechcem moc peňazí investovať. A taktiež mám nejaký obyčajný zdroj 400W.
A čo s tým násobičom, keby že mam ho odomknutý šlo by to viac ?
A čo s tým násobičom, keby že mam ho odomknutý šlo by to viac ?
Zdravim lidi,
mám problémek, kdyš taktnu svýho Bartona tak to vůbec nejede.....nemůže mi někdo říct co dělám špatně?
zvýšim FSB, napětí a násobiče nechám na pokoji a časování pamětí taky ale furt to padá a je to nestabilní....co stim?
Mohl by mi někdo napsat přesně napětí, FSB a násobiče
mám problémek, kdyš taktnu svýho Bartona tak to vůbec nejede.....nemůže mi někdo říct co dělám špatně?
zvýšim FSB, napětí a násobiče nechám na pokoji a časování pamětí taky ale furt to padá a je to nestabilní....co stim?
Mohl by mi někdo napsat přesně napětí, FSB a násobiče
Problém bude asi v tom:
Při změně FSB musíš mít zamknuté frekvence PCI a AGP - slouží k tomu položka - teď nevím jak se přesně jmenuje - myslím - "PCI lock"
Když frekvence PCI a AGP nemáš zamknuté, při zvyšování FSB se mění i jejich frekvence - to může zpusobit nestabilitu...
Druhá možnost je ta, že máš v Biosu zapnutou funkci "Spread Spectrum" tu musíš vypnout.
Jinak nastav třeba:
FSB 170
FSB : DRAM 1:1
Časování RAMek nechej na default neboli [by SPD]
Napětí, násobiče zatím taky neměň
a kukni na to "Spread Spectrum" a "PCI lock"
Pak zase napiš co se stalo :)
Při změně FSB musíš mít zamknuté frekvence PCI a AGP - slouží k tomu položka - teď nevím jak se přesně jmenuje - myslím - "PCI lock"
Když frekvence PCI a AGP nemáš zamknuté, při zvyšování FSB se mění i jejich frekvence - to může zpusobit nestabilitu...
Druhá možnost je ta, že máš v Biosu zapnutou funkci "Spread Spectrum" tu musíš vypnout.
Jinak nastav třeba:
FSB 170
FSB : DRAM 1:1
Časování RAMek nechej na default neboli [by SPD]
Napětí, násobiče zatím taky neměň
a kukni na to "Spread Spectrum" a "PCI lock"
Pak zase napiš co se stalo :)
No stalo se to, že s toho mám 1,9 GHz a nějaký drobný...a latenci pamětí 104 ns...takže nic moc.....co dál.....ale dík za pomoc....
No zkusil sem to dál........
FSB: 175
násobič: 11,5
časování: 2.5-2-2-6
2023 Mhz, latence pamětí 91ns......
FSB: 175
násobič: 11,5
časování: 2.5-2-2-6
2023 Mhz, latence pamětí 91ns......
[QUOTE=tgfh]A jede Ti to stabilně?
Jaké defaultní časování mají tvoje RAMky na DDR400?[/QUOTE]
Tyhle paměti mám.....
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Jaké defaultní časování mají tvoje RAMky na DDR400?[/QUOTE]
Tyhle paměti mám.....
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
1. bry vecer
2. cil je minimalne 200fsb (cim vic tim lepe zalezi kolik zvladnou pameti)
3. max bezpecne Vcore je cca 1.8V pri teplote tak do 60°C.
4. jak taktovat.. na to tu jsou jine rubriky. GL
2. cil je minimalne 200fsb (cim vic tim lepe zalezi kolik zvladnou pameti)
3. max bezpecne Vcore je cca 1.8V pri teplote tak do 60°C.
4. jak taktovat.. na to tu jsou jine rubriky. GL
Časování pamětí musí být co nejmenší.
Píšete, že při DDR 350 mají 2,5-2-2-6
Paměti jsou stavěné na DDR 400 2-3-2-6
100% zvládnou z při DDR 400 2-2-2-5
Takže pokud se nedostanete nad DDR 400 (tedy nad 200Mhz FSB) vždy používejte časování 2-2-2-5
Uvidíte že latence hodně spadnou když nastavíte těch 2-2-2-5
Vyzkoušejte a zase napište.
A "command rate" vždy 1T
Píšete, že při DDR 350 mají 2,5-2-2-6
Paměti jsou stavěné na DDR 400 2-3-2-6
100% zvládnou z při DDR 400 2-2-2-5
Takže pokud se nedostanete nad DDR 400 (tedy nad 200Mhz FSB) vždy používejte časování 2-2-2-5
Uvidíte že latence hodně spadnou když nastavíte těch 2-2-2-5
Vyzkoušejte a zase napište.
A "command rate" vždy 1T