Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zúfalosť z Cool'n'Quiet

HeReTiCo (45)|24.2.2007 19:19
Chlapi, som zúfalý. Ak tento problém nevyriešim, tak sa asi upálim. Spojazdnil som riadne C'n'Q (AMD Athlon 64 driver, v BIOSe C'n'Q enabled, Správa napájania - min. spotreba). Takt CPU sa pohybuje v rozmedzi 1000 - 1800, Vcore v rozmedzi 1,20 - 1,49V, otacky stabilne na urovni okolo 3200 RPM (nechapem preco sa nemenia vo vacsom rozsahu). Pruser je, ze na fulload mi teplota vyskakuje nad 70°C, a pri cca 75°C vypne masinu). Doteraz som C'n'Q nemal spojazdnene a prehrievanie som mal osetrene fixnym nastavenim Vcore 1.30V, cim mi teplota nestupla nad 55, ibaze C'n'Q som mal vypnuty v BIOSe aj vo WinXP. Teraz by som chcel C'n'Q spojazdnit, ale aj ked mam vsetko korektne nainstalene, prehrieva sa mi masina. Inak idle 37°C. Poradte prosim, dik.

AMD Athlon 64 3000+, ASUS A8V-XE, RAM 2 x Apacer DDR400 512MB, MSI RX800
Kurilov (1)|24.2.2007 21:10
Nazdar
ja mam tiez amd 64 3000 939, ale problemy z nim nemam, doska asus a8ne. skus sa pozriet na stranku vyrocu dosky. alebo priamo napis na stranku amd urcite ti odpisu.skus iny driver ku procesoru, su viacero. mozno ti meni aj napatie a preto sa ti prehrieva procesor. alebo si zvys v biose teplotu pri ktorej sa ti vypina pocitac. teraz som si vsimol, ze mas konstantne otacky, na mojej doske sa otacky menia podla potreby dokonca aj ventilator zastane, ale to len na zaciatku potom sa uz zahreje a vetilator sa toci. vola sa to V fan alebo nejak tak. mozno ti pomoze len novy chladic na cpu
boboco (1987)|24.2.2007 23:07
[quote=HeReTiCo]Chlapi, som zúfalý. ...
AMD Athlon 64 3000+, ASUS A8V-XE, RAM 2 x Apacer DDR400 512MB, MSI RX800[/quote]
Myslím, že řešení nebude složité, jen budeš muset počítač rozdělat;).

Jelikož procesor nemáš taktovaný a zřejmě požíváš BOX chladič, mé zkušenosti mluví pro to, že byl chladič na procesor nasazen bez pasty nebo ještě hůř s pastou, kterou na chladič nanesl při výrobě výrobce (ano, to je tak po roce používání opravdu HORŠÍ než nepoužít pastu žádnou!!!). Musíš sundat chladič z procesoru - je dosti pravděpodobné, že je procesor ke chladiči "přiškvařen", takže ho nejspíš vytrhneš z patice a zůstane přilepenej na chladiči. -aby ses tohoto vyvaroval, odjisti chladič a zkus ho nejprve netahat, ale pouze s ním párkrát opatrně pootočit střídavě doprava a doleva. Potom chladič zvedni ale nenaklápěj ho (pokud by na něm byl CPU i nadále přilepenej, mohl bys zohnout piny na CPU!). Pokud se to nepovede a procesor zůstane na chladiči, budeš ho muset nějak odlepit. Opět doporučuji spíš kroucení než páčení. Pokud se to povede, chladič i procesor důkladně očisti od zbytků ztvrdlé hmoty (CPU lihem, chladič klidně něčím agresivnějším, třeba toluenem nebo benzínem, zkrátka tím, co doma najdeš). Potom procesor usadíš zpět do patice, naneseš na něj novou pastu v přiměřeném množsví (co nejtenčí vrstvičku po celé ploše CPU) a pak přilož očištěný a vyčištěný chladič - opět s ním párkrát pod tlakem "zavrť" aby se pasta rovnoměrně rozptýlila a chladič zajisti. Nyní bys již s teplotou mít problém neměl a pokud v BIOSU povolíš funkci automatické regulace otáček, tak by se nyní měly otáčky už opravdu regulovat (pokud ne, bude problém v BIOSu a budeš ho muset Updatovat)

Pokud celý tenhle příspěvek byl zbytečný a pastu jsi měnil, nastav do CPU nižší napětí (to udělej tak jako tak). Na nepřetaktovaný procesor do něj pouštíš docela dost a zbytečně (1,49V živilo můj Venice na 2,66GHz, Tobě musí stačit 1,30V - maximálně 1,35V)
Ritchie83 (369)|24.2.2007 23:54
[QUOTE=boboco]Jelikož procesor nemáš taktovaný a zřejmě požíváš BOX chladič, mé zkušenosti mluví pro to, že byl chladič na procesor nasazen bez pasty nebo ještě hůř s pastou, kterou na chladič nanesl při výrobě výrobce (ano, to je tak po roce používání opravdu HORŠÍ než nepoužít pastu žádnou!!!).[/QUOTE]
Nesouhlasím. Chladič mám nasazený na procesoru spolu s dodávanou žvýkačkou a po 2,5 letech teploty stále perfektní, tedy žvýkačka jako taková problém nepředstavuje.

Chladič je pravděpodobně špatně nasazen, takže je potřeba jej nasadit znovu a lépe. Za méně pravděpodobnou považuji chybu při měření teploty, přesto bych si teplotu ověřil čtením z MSR procesoru (diskutovalo se zde v nějakém vlákně).
boboco (1987)|25.2.2007 00:31
[quote=Ritchie83]Nesouhlasím. Chladič mám nasazený na procesoru spolu s dodávanou žvýkačkou a po 2,5 letech teploty stále perfektní, tedy žvýkačka jako taková problém nepředstavuje.

Chladič je pravděpodobně špatně nasazen, takže je potřeba jej nasadit znovu a lépe. Za méně pravděpodobnou považuji chybu při měření teploty, přesto bych si teplotu ověřil čtením z MSR procesoru (diskutovalo se zde v nějakém vlákně).[/quote]
Když tu žvýkačku vyměníš za dobře nanesenou, klidně i obyčejnou silikonovou, pastu, možná budeš mile překvapen, jak se změní teplota procesoru. Nesouhlasit ale samozřejmě můžeš, tohle je svobodné fórum:o.
Píšeš sice že to považuješ za méně pravděpodobné, já to skoro vylučuji -nevěřím, že čidlo bude dělat chybu kolem 20°C:cool:.
I 50°C pro tento procesor v nepřetaktovaném stavu s BOX chladičem je poměrně dost -dá se říct maximum které bych ještě toleroval u tohoto typu procesoru. Doporučuji stáhnout CoreTemp, například zde na SHW v sekci Download - v tom s Tebou souhlasím, tím se chyba měření téměř vyloučí.
HeReTiCo (45)|25.2.2007 00:44
OK, tu pastu som daval uz davnejsie a je to OK. Skor neviem pochopit, preco donho CnQ laduje Vcore 1.49 V, ked vyrobcom deklarovane pracovne napatie je max. 1,40 V. Teraz mam v BIOSe nastavene 1,30 a vsetko super funguje, teplota nevzrastie nad 55°C. Akonahle zapnem CNQ, som tam kde som bol (nad 75). Stiahol som ten najsamposlednejsi ovladac na Athlon 64, plno utilit na sledovanie Vcore aj core temperature, k maticnej doske som dostal utilitu Cool'n'Quiet, ktora je tam presne na toto, a ukazuje mi zmeny teploty aj napatia. Nic nepomaha. Diky moc, ked este mate nejake napady napiste
boboco (1987)|25.2.2007 01:04
Tak zkrátka Cool'n'Quiet nepoužívej, je to zvláštní, že do CPU cpe takovýhle napětí, ale rozhodně to pro ten CPU není dobrý. Zkus ještě pátrat, zkoušet další drivery, nastavení BIOSu atp. -ale osobně bych nastavil napětí a frekvenci napevno a dál nic neřešil:turtle.
Ritchie83 (369)|25.2.2007 01:12
[QUOTE=boboco]Když tu žvýkačku vyměníš za dobře nanesenou, klidně i obyčejnou silikonovou, pastu, možná budeš mile překvapen, jak se změní teplota procesoru. Nesouhlasit ale samozřejmě můžeš, tohle je svobodné fórum:o.[/QUOTE]
Obávám se, že druhý zákon termodynamický příliš prostoru pro překvapení neposkytuje. ;-) Teplotu procesoru mám v nečinnosti 35 °C a to jenom kvůli tomu, že po překročení této teploty se teprve roztočí větrák na chladiči, jinak by byla samozřejmě ještě nižší. Při vytížení se dostávám k hodnotám 42 °C.

[QUOTE=boboco]Píšeš sice že to považuješ za méně pravděpodobné, já to skoro vylučuji -nevěřím, že čidlo bude dělat chybu kolem 20°C. [/QUOTE]
Může být problém s přepočtem na teplotu. Program dostane hodnotu napětí ve voltech a s tou si musí nějak poradit.
Ritchie83 (369)|25.2.2007 01:31
[QUOTE=HeReTiCo]Skor neviem pochopit, preco donho CnQ laduje Vcore 1.49 V, ked vyrobcom deklarovane pracovne napatie je max. 1,40 V.[/QUOTE]
Při podtaktování by mělo napětí Vcore klesnout na 1,10 V, při maximální frekvenci být 1,40 V. U mě monitorovací obvod ukazuje obě hodnoty o 0,02 vyšší. Překvapuje mě, že u vás jsou obě hodnoty vyšší o 0,10, což je více než obvykle tolerovaná 5% odchylka.

[QUOTE=HeReTiCo]Nic nepomaha. Diky moc, ked este mate nejake napady napiste[/QUOTE]
Jakou teplotu získáte z MSR procesoru? Je chladič procesoru na dotek horký (pozor na popáleniny)?
HeReTiCo (45)|25.2.2007 09:09
[QUOTE=Ritchie83]Při podtaktování by mělo napětí Vcore klesnout na 1,10 V, při maximální frekvenci být 1,40 V. U mě monitorovací obvod ukazuje obě hodnoty o 0,02 vyšší. Překvapuje mě, že u vás jsou obě hodnoty vyšší o 0,10, což je více než obvykle tolerovaná 5% odchylka.
Jakou teplotu získáte z MSR procesoru? Je chladič procesoru na dotek horký (pozor na popáleniny)?[/QUOTE]

Presne to prekvapuje aj mna, som presvedceny, ze keby sa Vcore udrzalo <= 1,40V, teplota by tak prudko nerastla. Chladica som sa nedotykal; dostatocnou informaciou je pre mna to, ze pri 75°C sa mi pocitac sam vypne, co sa s CNQ aj casto stava. MSR procesor? Co to je? Rad sa nieco nove naucim. Diky moc.
J@mes (23)|25.2.2007 11:02
doporučuji místo CnQ použít program RightMark CPU
Ritchie83 (369)|25.2.2007 12:53
[QUOTE=HeReTiCo]Presne to prekvapuje aj mna, som presvedceny, ze keby sa Vcore udrzalo <= 1,40V, teplota by tak prudko nerastla. Chladica som sa nedotykal; dostatocnou informaciou je pre mna to, ze pri 75°C sa mi pocitac sam vypne, co sa s CNQ aj casto stava. MSR procesor? Co to je? Rad sa nieco nove naucim. Diky moc.[/QUOTE]
Zběžně jsem pročetl kapitolu 9 Power and Thermal Management v příslušném whitepaperu. Nastavení frekvence a napětí si řídí ovladač operačního systému pro procesor, ale na základě hodnot, které mu poskytne BIOS v tzv. P-State objektech. Příčinu problémů bych proto spatřoval v chybném BIOS a pokud nemáte poslední verzi, aktualizoval bych jej.

MSR = model specific registers, registry procesoru sloužící pro různé speciality. Většina K8 procesorů má nedokumentovanou funkci pro získání teploty přímo jako číselné hodnoty, více vlákno od ruika, i když to zde není popsáno, jak bych tak řekl, formou snadno přístupnou. Konkrétní software pro Windows vám jistě poradí kolegové, v Linuxu stačí zadat příkaz, který uvádím v odkazovaném vlákně.

Mimochodem, když se nedotknete chladiče, jak si můžete být jist, že procesor je doslova rozžhavený? Kdybyste alespoň znal informaci z MSR...
boboco (1987)|25.2.2007 13:23
Doporučuji ověřit si teplotu dotekem na chladič! Porovnejte si teplotu čidla desky a teplotu z programu.
HeReTiCo (45)|25.2.2007 13:27
Ritchie83: Otazke rozumiem, ale myslim si, ze vzhladom na to, ze teplota stupa dovtedy, kym sa pocitac nevypne sam, je pre mna otazka rozzhavenosti procesora irelevantna.

Mimochodom, skusal som prave podla pokynov ten RMClock a dosiahol som velmi zaujimave vysledky. Pokial v nom natvrdo nastavim, aby nesiel nad 1.30V, tak nejde, co sa mi velmi paci. Rovnako som nastavil aj spodnu hranicu a on naozaj meni podla vytazenosti aj Vcore aj takt v rozmedzi 1000 - 1800. Takto nejako by mal podla mna fungovat aj CNQ. Akurat ze v niektorych hrach pozorujem neobvykle javy (postava sa pohybuje cudne zrychlene a pod.).

Stale ma vsak mrzi ten CNQ. Pravdepodobne sa na to vsetko vykaslem a necham to na tych 1.30 V a ziadny CNQ pouzivat nebudem. Koniec koncov, nie som sam, komu nefunguje tak, ako ma.
boboco (1987)|25.2.2007 13:53
[quote=HeReTiCo]Otazke rozumiem, ale myslim si, ze vzhladom na to, ze teplota stupa dovtedy, kym sa pocitac nevypne sam, je pre mna otazka rozzhavenosti procesora irelevantna.[/quote]
Tys zřejmě nepochopil jednu věc: Počítač se vypne, protože teplotní čidlo (o jehož chybě/přesnosti se bavíme) řekne desce: Procesor má teplotu 75°C. Deska díky této informaci procesor (počítač) vypne -z bezpečnostních důvodů. Tudíš, pokud čidlo ukazuje chybně, tak i počítač se vypíná zbytečně na základě špatně uvedené teploty. Nainstaluj CoreTemp aby jsi porovnal teplotu na čidle desky a teplotu udávanou DTS registrem.
J@mes (23)|25.2.2007 13:58
V biosu by se mělo dát nastavit při jaké teplotě se má PC vypnout RightMark CPU ukazuje teplotu jádra, takže nemusíš nic instalovat, stačí si porovnat teploty v RightMark CPU a tu co ti ukazuje deska.
HeReTiCo (45)|25.2.2007 17:44
[QUOTE=boboco]Tys zřejmě nepochopil jednu věc: Počítač se vypne, protože teplotní čidlo (o jehož chybě/přesnosti se bavíme) řekne desce: Procesor má teplotu 75°C. Deska díky této informaci procesor (počítač) vypne -z bezpečnostních důvodů. Tudíš, pokud čidlo ukazuje chybně, tak i počítač se vypíná zbytečně na základě špatně uvedené teploty. Nainstaluj CoreTemp aby jsi porovnal teplotu na čidle desky a teplotu udávanou DTS registrem.[/QUOTE]

OK to berem, dam si povedat a idem to hned skusit. Ked sme uz pri tom, kolko tych cidiel tam vlastne je a akym sposobom sa ich udaje vyhodnocuju? Je udaj BIOS-u vzdy spolahlivy?
Mimochodom, som uz z toho uplny blazon. SpeedFan mi ukazuje 2 teploty: Temp1: 42, Core: 52. PC Probe ukazuje len jednu: CPU: 42, CoreTemp zase ukazuje Core#0: 52. Aky je v tych teplotach rozdiel a ktora je vlastne TA SPRAVNA, podla ktorej mam urcit, ci je to OK alebo nie?
Ked zapnem hru, vyskoci mi v TempCore Core#0 na 77°C. Teraz som sa dotkol toho kovoveho chladica a nie je na dotyk horuci. Pravda, teraz mam Vcore nastavene v BIOS-e na 1,200.
HeReTiCo (45)|25.2.2007 17:48
Inak, aby som to zbytocne nekomplikoval a neotravoval, radsej mi prosim rovno povedzte, hodnoty ktorych velicin mam udavat a za akych podmienok a ktorymi utilitami ich spolahlivo odmeriam. Nerad by som tu miesal nejake nespolahlive udaje a tym vas len oberal o cas:). Dik
boboco (1987)|25.2.2007 18:28
[quote=HeReTiCo]OK to berem, dam si povedat a idem to hned skusit. Ked sme uz pri tom, kolko tych cidiel tam vlastne je a akym sposobom sa ich udaje vyhodnocuju? Je udaj BIOS-u vzdy spolahlivy?
Mimochodom, som uz z toho uplny blazon. SpeedFan mi ukazuje 2 teploty: Temp1: 42, Core: 52. PC Probe ukazuje len jednu: CPU: 42, CoreTemp zase ukazuje Core#0: 52. Aky je v tych teplotach rozdiel a ktora je vlastne TA SPRAVNA, podla ktorej mam urcit, ci je to OK alebo nie?
Ked zapnem hru, vyskoci mi v TempCore Core#0 na 77°C. Teraz som sa dotkol toho kovoveho chladica a nie je na dotyk horuci. Pravda, teraz mam Vcore nastavene v BIOS-e na 1,200.[/quote]
Věř údaji 52°C, v zátěži tedy 77°C což je opravdu děsivé. Tohle není samo sebou, musíš mít nějak špatně nasazen chladič, jinak si to nedokážu vysvětlit. Tomu napovídá i to, že píšeš, že chladič není horký. Teplotu kolem 70°C bys měl cítit;). Zkontroluj usazení chladiče a jako výchozí teplotu ber teplotu c CoreTemp nebo PC Probe - 52°C. Teplota v biosu se opírá o čidlo základní desky, což může být nepřesné. Každopádně s tou teplotou musíš něco provést, tohle není jen tak. Když jsem jednou servisovl Athlona s podobnýma teplotama, tak na měm byl BOX, ale NETOČIL SE VENTILÁTOR!!!! Tohle je opravdu moc.
HeReTiCo (45)|25.2.2007 18:53
To dava zmysel. Takto, ked som ten procesor kupil, nasadil som ho tam s povodnou pastou. Vypinala sa mi masina a tak som to cele sundal a co najpreciznejsie aplikoval svoju pastu (nejaky TITAN Silver Grease). Efekt som nepocitil ziadny, a tak som zacal experimentovat s Vcore, cim som dosiahol, ze sa mi aspon nevypina stroj. Stale nechapem, preco mi BIOS defaultne ukazuje Vcore 1,47 - 1,49 V. Zaujimave je aj to, ze ked nastavim v BIOS-e Hammer VID 1,200 tak vacsina utilit mi ukazuje Vcore 1,290 - 1,300, kym CoreTemp mi ukaze VID 1,200. Je VID a Vcore to iste? Zacinam v tom mat poriadny gulas.
Ritchie83 (369)|25.2.2007 18:56
[QUOTE=HeReTiCo]OK to berem, dam si povedat a idem to hned skusit. Ked sme uz pri tom, kolko tych cidiel tam vlastne je a akym sposobom sa ich udaje vyhodnocuju? Je udaj BIOS-u vzdy spolahlivy? Aky je v tych teplotach rozdiel a ktora je vlastne TA SPRAVNA, podla ktorej mam urcit, ci je to OK alebo nie?[/QUOTE]
Teplotu lze zjišťovat přes I2C sběrnici z monitorovacího čipu umístěného na základní desce (tak ji čte i BIOS) nebo čtením z MSR procesoru. Obě dvě hodnoty obvykle bývají "ty správné", i když se o několik stupňů liší. (Ve vašem případě jsou pravděpodobně obě správné.) Každá teplota je totiž měřená trochu jinak a jinde, stačí však vědět, jak je interpretovat. Údaj z BIOS nemusí být vždy spolehlivý, ale v naprosté většině případů bývá. Pokud by byl podezřelý rozdíl mezi teplotou v BIOS a CoreTemp, tak bych hodnotu z BIOS prohlásil za nesmyslnou.

[QUOTE=HeReTiCo]Inak, aby som to zbytocne nekomplikoval a neotravoval, radsej mi prosim rovno povedzte, hodnoty ktorych velicin mam udavat a za akych podmienok a ktorymi utilitami ich spolahlivo odmeriam. Nerad by som tu miesal nejake nespolahlive udaje a tym vas len oberal o cas:). Dik[/QUOTE]
Vždy napište, o jakou teplotu se jedná a při jakém Vcore a frekvenci byla měřena. Ostatní si už přebereme.

[QUOTE=HeReTiCo]Mimochodom, som uz z toho uplny blazon. SpeedFan mi ukazuje 2 teploty: Temp1: 42, Core: 52. PC Probe ukazuje len jednu: CPU: 42, CoreTemp zase ukazuje Core#0: 52. Ked zapnem hru, vyskoci mi v TempCore Core#0 na 77°C. Teraz som sa dotkol toho kovoveho chladica a nie je na dotyk horuci. Pravda, teraz mam Vcore nastavene v BIOS-e na 1,200.[/QUOTE]
Odhadoval bych to na špatně nasazený chladič. Kvůli Vcore napětím aktualizujte BIOS.
Ritchie83 (369)|25.2.2007 19:20
[QUOTE=HeReTiCo]Stale nechapem, preco mi BIOS defaultne ukazuje Vcore 1,47 - 1,49 V. Zaujimave je aj to, ze ked nastavim v BIOS-e Hammer VID 1,200 tak vacsina utilit mi ukazuje Vcore 1,290 - 1,300, kym CoreTemp mi ukaze VID 1,200. Je VID a Vcore to iste? Zacinam v tom mat poriadny gulas.[/QUOTE]
Bohužel nemám čas to hledat, tak alespoň napíši svůj názor, který však může být naprosto zcestný -- 1,29 V pochází z monitorovacího čipu a představuje skutečnou hodnotu napětí, kdežto 1,20 V pochází z MSR procesoru a představuje hodnotu, kterou procesor požadoval. Monitorovací čipy dokáží měřit malá napětí (zcela jistě do 1,5 V) přímo, takže tento údaj bývá zcela správný.

Pokud deska skutečně namísto 1,20 V dodává napětí o 10 % vyšší a aktualizace BIOS by nepomohla, reklamoval bych ji.

Dobrým zdrojem informací, kde si mou hypotézu můžete ověřit, jsou white papers od AMD, zdrojový kód a dokumentace k lm_sensors a zdrojový kód Linuxu.
J@mes (23)|25.2.2007 20:11
pokud je správně nanesena teplovodivá pasta a správně nasazen chladič a přesto se teploty na CPU pohybují v zátěži okolo 70°C, tak bych se ještě podíval jestli je heatspreader na procesoru rovný!! zrovna nedávno měl jeden člověk na fóru taky problémy s teplotama a nemohl přijít na to čím to je a nakonec zjistil, že heatspreader na procesoru je prohlý!
HeReTiCo (45)|25.2.2007 21:08
OK, s akou teplotou by som mal teda byt spokojny? Inymi slovami, aku teplotu mi ma ukazat CoreTemp, aby som mohol byt v klidku?
J@mes (23)|25.2.2007 21:20
[QUOTE=HeReTiCo]OK, s akou teplotou by som mal teda byt spokojny? Inymi slovami, aku teplotu mi ma ukazat CoreTemp, aby som mohol byt v klidku?[/QUOTE]
to se těžko odhaduje (záleží na mnoha věcech), ale při standartní frekvenci a 1,3V by se teplota v zátěži měla pohybovat okolo 45°C a neměla by překročit 50°C

ale jak říkám těžko se odhaduje a záleží na mnoha věcech jako: jaké je proudění vzduchu v casu (žádné, malé, velké), jaké má TDP CPU (20-60W!!!), jaký je chladič (v tomto případě BOX na 3200RPM)
boboco (1987)|25.2.2007 22:28
[quote=HeReTiCo]OK, s akou teplotou by som mal teda byt spokojny? Inymi slovami, aku teplotu mi ma ukazat CoreTemp, aby som mohol byt v klidku?[/quote]
CoreTemp by Ti měl zobrazit i teplotu TCaseMAX. Mohla by být v rozmezí 51-60°C. Tuto teplotu by procesor neměl překračovat - směrodatná je pak samozřejmě opět teplota z CoreTemp nebo jiného programu využívající DTS registru.
Ritchie83 (369)|25.2.2007 22:52
[QUOTE=boboco]CoreTemp by Ti měl zobrazit i teplotu TCaseMAX. Mohla by být v rozmezí 51-60°C. Tuto teplotu by procesor neměl překračovat - směrodatná je pak samozřejmě opět teplota z CoreTemp nebo jiného programu využívající DTS registru.[/QUOTE]
Nemáte pravdu, TCaseMax nelze s TCore přímo porovnávat a samo AMD to ve svých whitepapers zdůrazňuje!

[QUOTE=HeReTiCo]OK, s akou teplotou by som mal teda byt spokojny? Inymi slovami, aku teplotu mi ma ukazat CoreTemp, aby som mohol byt v klidku?[/QUOTE]
Já bych byl spokojený s teplotou do 50-55 °C, sám mám obvykle do 45 °C.
boboco (1987)|26.2.2007 00:13
[quote=Ritchie83]Nemáte pravdu, TCaseMax nelze s TCore přímo porovnávat a samo AMD to ve svých whitepapers zdůrazňuje!
[/quote]Já tyto materiály od AMD nestudoval, ale myslím, že TCaseMAX určitou vypovídající hodnotu má. Neříkám, že tento údaj AMD do procesoru zapsalo jako údaj o maximální provozní teplotě, ale klidně bych se podle TCaseMAX řídil. Myslím, že je to vhodné vodítko. Ostatně, sám uvádíte, že byste byl spokojený s teplotou 50-55°C. Myslím, že mi za pravdu dáte alespoň v tom, že největší procento hodnoty TCaseMAX se pohybuje právě kolem 55°C (konkrétně 53, 55 a 57).
ctrl_j (55)|26.2.2007 08:57
boboco zjevne vubec nechapes co vyse Ritchie83 napsal. Ne ze TCaseMax nema vypovidajici hodnotu, ale ze teplota stanovena jako TCaseMax se neporovnava s udajem ktery je uveden u Tcore!
Ritchie83 (369)|26.2.2007 09:16
[QUOTE=boboco]Já tyto materiály od AMD nestudoval, ale myslím, že TCaseMAX určitou vypovídající hodnotu má. Neříkám, že tento údaj AMD do procesoru zapsalo jako údaj o maximální provozní teplotě, ale klidně bych se podle TCaseMAX řídil. Myslím, že je to vhodné vodítko. Ostatně, sám uvádíte, že byste byl spokojený s teplotou 50-55°C. Myslím, že mi za pravdu dáte alespoň v tom, že největší procento hodnoty TCaseMAX se pohybuje právě kolem 55°C (konkrétně 53, 55 a 57).[/QUOTE]
TCaseMax je teplota uprostřed heatspreaderu pod chladičem (bez úpravy chladiče neměřitelná). Tato teplota se od Tcore bude lišit o stupně Celsia (klidně až o 10 °C) a u různých procesorů může být tato odlišnost různě velká, proto nemá smysl zjišťovat TCaseMax a porovnávat ji s TCore, stačí rovnou napsat, že bych byl spokojen s teplotou do 50-55 °C. Ohledně histogramu TCaseMax vám dát za pravdu nemůžu, protože jsem jej nikdy nezjišťoval, takže ho neznám. Mimochodem, whitepapers od AMD jsou nenahraditelným veřejně přístupným zdrojem informací.
boboco (1987)|26.2.2007 18:00
[quote=Ritchie83]TCaseMax je teplota uprostřed heatspreaderu pod chladičem (bez úpravy chladiče neměřitelná). Tato teplota se od Tcore bude lišit o stupně Celsia (klidně až o 10 °C) a u různých procesorů může být tato odlišnost různě velká, proto nemá smysl zjišťovat TCaseMax a porovnávat ji s TCore, stačí rovnou napsat, že bych byl spokojen s teplotou do 50-55 °C. Ohledně histogramu TCaseMax vám dát za pravdu nemůžu, protože jsem jej nikdy nezjišťoval, takže ho neznám. Mimochodem, whitepapers od AMD jsou nenahraditelným veřejně přístupným zdrojem informací.[/quote]

[quote=ctrl_j]boboco zjevne vubec nechapes co vyse Ritchie83 napsal. Ne ze TCaseMax nema vypovidajici hodnotu, ale ze teplota stanovena jako TCaseMax se neporovnava s udajem ktery je uveden u Tcore![/quote]
Opravdu jsem to špatně pochopil, musím lépě číst, omlouvám se. Já když měl Venice, tak jsem tyto teploty porovnával, určitý rozdíl tam bude, ale nemyslím si, že moc velký... Každopádně má Ritchie zřejmě pravdu. Důležité ve výsledku je, že teplota pro Athlon 64 by neměla překračovat nějakých 55°C (samozřejmě přibližně). Běžně ale nebývá problém držet teplotu pod 50°C.

Stále ale nevíme kde tkví problém v případě HeReTiCa. Ta teplota je strašná!
HeReTiCo (45)|27.2.2007 20:23
Rozvinuli ste velmi zaujimavu diskusiu pani, len neviem, ci na mna nie je prilis odborna. Asi mam pomaly mozog:) alebo trpim dyslexiou, lebo cim dokladnejsie citam vase prispevky, tym v tom mam vacsi bordel:) Preto niektoreho z vas chcem velmi pekne poprosit, aby urobil povedzme nejaky strucny sumar, ktory by obsahoval odpovede na nasledujuce otazky:
1. Kolko teplot som vlastne schopny namerat?
2. Ake maju "oficialne" oznacenie a o com vypovedaju?
3. Ktora z nich je pre mna klucova a som ju schopny odmerat spolahlivo vo Win?
4. Maju ventilatory dodavane k procesorom nemenne, fixne nastavene otacky?
Uvedomujem si, ze sa tocim stale dookola, no snazim sa len ziskat akysi zakladny obnos informacii, od ktoreho by som sa vedel odrazit a dalej studovat. Musia predsa existovat nejake fyzikalne veliciny, ich idealne hodnoty a tolerancie, podla ktorych sa mam orientovat. Zatial som totiz pochopil jednu vec, a to ze problematika zohrievania procesorov je omnoho komplikovanejsia, nez som si povodne myslel:). Velmi pekne vam vsetkym dakujem.
Ritchie83 (369)|28.2.2007 11:00
[QUOTE=HeReTiCo]1. Kolko teplot som vlastne schopny namerat?
2. Ake maju "oficialne" oznacenie a o com vypovedaju?
3. Ktora z nich je pre mna klucova a som ju schopny odmerat spolahlivo vo Win?
4. Maju ventilatory dodavane k procesorom nemenne, fixne nastavene otacky?[/QUOTE]
1. Ve vašem případě dvě teploty týkající se procesoru.

2. O žádném oficiální označení nevím, pro naše potřeby je můžeme nazývat TCore a TCPU. TCore představuje teplotu měřenou diodou přímo na vlastním křemíkovém čipu a čte se z MSR (model specific register) procesoru. O původu TCPU se zde vedly dlouhé diskuze a k jednoznačnému závěru se nedošlo, snad by měla odpovídat teplotě pouzdra procesoru. Čte se přes I2C (Inter-Integrated Circuit) sběrnici z monitorovacího obvodu na základní desce, používá ji BIOS.

3. Obě. TCore používám pro kontrolu, zda TCPU ukazuje správně. Pro regulaci otáček ventilátoru se totiž mnohem víc hodí TCPU než TCore.

4. V mém případě mohu přes PWM (pulse width modulation) regulovat otáčky v poměrně úzkém, přesto zřetelně slyšitelném intervalu 2825-3275 rpm, a samozřejmě větrák též vypnout. PWM v BIOS jsem zrušil a regulaci provádím softwarově pomocí lm_sensors. PWM musí podporovat napájení větráků na základní desce.

Zkontroloval jste usazení chladiče na procesor?
J@mes (23)|28.2.2007 15:55
[QUOTE=Ritchie83]1. Ve vašem případě dvě teploty týkající se procesoru.

2. O žádném oficiální označení nevím, pro naše potřeby je můžeme nazývat TCore a TCPU. TCore představuje teplotu měřenou diodou přímo na vlastním křemíkovém čipu a čte se z MSR (model specific register) procesoru. O původu TCPU se zde vedly dlouhé diskuze a k jednoznačnému závěru se nedošlo, snad by měla odpovídat teplotě pouzdra procesoru. Čte se přes I2C (Inter-Integrated Circuit) sběrnici z monitorovacího obvodu na základní desce, používá ji BIOS.

3. Obě. TCore používám pro kontrolu, zda TCPU ukazuje správně. Pro regulaci otáček ventilátoru se totiž mnohem víc hodí TCPU než TCore.

4. V mém případě mohu přes PWM (pulse width modulation) regulovat otáčky v poměrně úzkém, přesto zřetelně slyšitelném intervalu 2825-3275 rpm, a samozřejmě větrák též vypnout. PWM v BIOS jsem zrušil a regulaci provádím softwarově pomocí lm_sensors. PWM musí podporovat napájení větráků na základní desce.

Zkontroloval jste usazení chladiče na procesor?[/QUOTE]

doplnění
1. v počítači se dá ještě naměřit ještě mnohem více teplot! důležité je, je rozpoznat (CPU, VGA, HDD, Chipset....)

2. problém TCPU je ten, že někdy ukazuje pěkné nesmysly, takže bych se hlavně řídil TCore

3. TCore - zatím jsem se nesetkal, že by ukazoval špatně

4. je mnoho způsobů jak regulovat otáčky FANu
a) regulátorem otáček
b) přes redukci (12V to 5V), pevně nastaví otáčky
c) pomocí základní desky (pokud to umí), od 0RPM do max.RPM (zase záleží na možnostech desky)
atd., atd.
HeReTiCo (45)|2.3.2007 12:54
To nasadenie chladica som nemenil, necham si to na vikend, lebo na taku chulostivu pracu potrebujem pokoj:)
Mam ale dalsiu skusenost a myslim, ze dost dolezitu. Zdroj som nekupoval spolu s case, iba som ho namontoval do starsej skrinky, ktora sa predavala este s povodnym 250W ATX zdrojom. Zrejme to ma svoj vyznam. Jej vetraci otvor v prednom paneli je umiestneny zospodu, cize sa k nemu dostanem tak, ze prednu cas pocitaca podvihnem a vtedy don mozem vopchat aj niekolko prstov. No a odkedy mam takto podvihnuty case, na podlozke nad zemou, Tcore mi klesla pri fulload na cca 63°C. Predtym to bolo nad 70°C. Neviem ci to ma suvislost alebo nie.
Pavel Boček (4169)|15.4.2007 21:10
[QUOTE=J@mes]doplnění
1. v počítači se dá ještě naměřit ještě mnohem více teplot! důležité je, je rozpoznat (CPU, VGA, HDD, Chipset....)

2. problém TCPU je ten, že někdy ukazuje pěkné nesmysly, takže bych se hlavně řídil TCore

3. TCore - zatím jsem se nesetkal, že by ukazoval špatně

4. je mnoho způsobů jak regulovat otáčky FANu
a) regulátorem otáček
b) přes redukci (12V to 5V), pevně nastaví otáčky
c) pomocí základní desky (pokud to umí), od 0RPM do max.RPM (zase záleží na možnostech desky)
atd., atd.[/QUOTE]

2. tjn nejhorší je,když ukazuje nesmysly BIOS-to se pak nedá použít integrovaná kontrola otáček. A když pak Speed fan ukazuje otáčky větráku v průměru 375k-550k tak pak se nedá použít nic...
může to být na reklamaci?
btw na C'n'Q bych se vybodl, v životě jsem viděl jednu desku kde to jde korektně...a nedá se použít při OC...takže RMClock rulez
Ritchie83 (369)|16.4.2007 02:01
[QUOTE=Behemot]2. tjn nejhorší je,když ukazuje nesmysly BIOS-to se pak nedá použít integrovaná kontrola otáček. A když pak Speed fan ukazuje otáčky větráku v průměru 375k-550k tak pak se nedá použít nic...
může to být na reklamaci?[/QUOTE]
Pokud ukazuje BIOS nesmysly i po updatu na poslední verzi, tak bych desku reklamoval. Hodnoty 375k-550k přibližně odpovídají chování, když je nefunkční čítač.

[QUOTE=Behemot]btw na C'n'Q bych se vybodl, v životě jsem viděl jednu desku kde to jde korektně...a nedá se použít při OC...takže RMClock rulez[/QUOTE]
Takovou deskou, kde Cool'n'Quiet zcela bezproblémově funguje, je třeba Asus A8V Deluxe. Podtaktování a snížení VCore má postřehnutelný vliv na množství vyzařovaného tepla, takže i s box-chladičem, kterému se sníží otáčky pomocí PWM, lze procesor uchladit naprosto tiše.
kirby16 (105)|24.4.2007 06:10
Podle mého je chyba v desce.ASUS poslední dobou vyrábí husté zmetky.Jinak sem měl celrona 2.66 taktovaný na 3.0 bez pasty a jel mi v poho, bez overheatu.(Deska ASUS P4PE-X vyhořela a teď mám MSInu a A64 3200+)
Weslo (234)|24.4.2007 16:24
[QUOTE=kirby16]Podle mého je chyba v desce.ASUS poslední dobou vyrábí husté zmetky.Jinak sem měl celrona 2.66 taktovaný na 3.0 bez pasty a jel mi v poho, bez overheatu.(Deska ASUS P4PE-X vyhořela a teď mám MSInu a A64 3200+)[/QUOTE]

souhlasím řekl bych že poté co heretico vyloučí HW závadu (špatně nasazený chladič) je na čase se podívat na update BIOSu
ICEBOSS (3435)|3.5.2007 08:59
[quote=kirby16]husté zmetky - ASUS P4PE-X [/quote]
cemu se divis, kdyz sis koupil nejvetsi srot z -X series... myslis, ze kdyby mercedes prodaval auta za 200K, byly by stejne kvalitni jako ty za 2M? Commando, Striker a i obycejna P5B deluxe, nebo stara P4C(P)800 jsou skvely desky... ale vsechny byly taky patricne drahy.

no. podle me je ta teplota blbe nasazenym chladicem, i kdyz si nedokazu predstavit, jak se da v tomhle pripade nasadit blbe... leda by zustala nejaka nepatricna vrstva mezi CPU a chladicem... (treba pruhledna nalepka ze zakladny :-D)

mrkni do HW monitoru, co do toho CPU leze za napeti.

pokud je vsechno OK, chladic je trosku teply (ne studeny) a nic se jinak nepece, tak updatuj bios jak radi ostatni a kdyz ani to nepomuze, tak vypni C&Q, vetrak zreguluj manualne a mas pokoj...
FUNdamentalista (40)|22.5.2007 09:13
precital som si celu diskusie arozhodol som sa ze skusim CnQ aj na mojom PC
MOJ PC-
CPU>Athlon 64 3000 Venice soc. 939 rev DH-E3 s BOXOM od AMD
MB>MSI K8N SLI Platinum (model MSI-7100)
+operacna pamat Kingston 2x256 DDR 400
OS- win XP SP2+ dake tie aktualizacie


postupoval som podla PDF navodu stiahnuteho na strankach AMD podla ktorej som nainstaloval utilitku "amdcpusetup" vhodnu pre moj OS...nasledne som v BIOSE povolil CnQ...
VYSLEDOK vidno na obrazkoch ale co mi nie je jasne ked spusitm "sandru" SU HODNOTY V RAMCEKOCH HLAVNE TIE VOLTAGE HODNOTY DIKI ZAPOMOC AESTE AKO SA STYM VENTILATOROM POHRAT MI NIE JE JASNE
system.png core-temp.png SANDRA.jpg
tequilla (1015)|22.5.2007 11:04
[QUOTE=FUNdamentalista]precital som si ...[/QUOTE]

Co se ti nelibi na voltage hodnotach? U techto procesoru jsou hodnoty v rozmezi 1.35 - 1.50 V dle revize. Principem C'N'Q je snizovani frekvence procesoru, ne snizovani napeti. Ten ventilator...tezko rict, mozna bude stacit zapnout v biosu automatickou regulaci vetraku podle teploty (ale neumi vsechny desky).
FUNdamentalista (40)|22.5.2007 13:29
hmm nepaci sa mi to ze SANDRA ma varuje ze mam prilis vysoke hodnoty Voltage inaj je to vpohode v biose som sa trchu sparal anasiel som dakco ako SMART FAN ada sa tam nastavit pri akych hodnotach ma spustat FAN ...ale windowsu sa to dakonepacilo tak som ostal len pri znizenu vykonu CPU a FAn som sa nebabral snad som to nevadi