reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Víkendová diskuze: Kujme pikle = ACTA

Zoidik (1405)|4.5.2010 13:03
Ivo Mašek : Ukrást BMW stojící na parkovišti je mnohem složitější než ukrást SW, který je volně ke stahnutí na různých serverech. Pro krádež je to přirovnání krásné, ale co se týče proveditelnosti, tak srovnáváš raketoplan a třešněu sousedky na zahradě.

Aytech : Ty jsi to krásně vystihl
Aytech (475)|4.5.2010 13:10
2Zoidik: Dik ;)

2Ivo Mašek : A nejde to tak porovnat jako s BMW kradeze tich 2 veci nerovnejte, v pripade auta je to znacny nedrobny majetek, ukrades ho cloveku ktery ti nic neudelal, s svedomi ti to nejspis nedovoli, v pripade SW krademe u firem, ktery casto nas taky chteji, jak jste naznacil, och*at.

Treba nemuzu koupit hru jen s multipleerem, nebo jen se single kampani, musim koupit komplet, ale kdyz potrebuju jen jedno, proc mam platit za oba?

A vubec kolik lidi tolik nazoru a nemuzete tvrdit ze vas je ten pravej
Weslo (234)|4.5.2010 13:30
No tak zase zdůvodňovat "krádeže" nekorektním chování ostatních je dost divné.
Ivo Mašek (507)|4.5.2010 13:31
[quote]Pokud SW je, pardon, na h**o, a ja za to utratim treba litr, tak budu toho litovat.[/quote]
Spousta výrobců nabízí trial verze, nebo demo.
[quote]Hodne lidi odrazi premrstena cena[/quote]
20 let tu máme tržní ekonomiku, ale málokdo ji asi pochopil. Pokud sw nebude na odbyt, tak a) firma skončí., b) produkt zlevní. Ukrást ho, to opravdu není řešení. A ukrást ho proto, že to jde, no tak to už ani nekomentuji. A má to také souvislosti s tím, jak u nás bují zlodějiny, tunely, očůrávání čehokoli, podvody, ...... a to vše ve velkém. Ono to s tím opravdu souvisí. Jestliže se nezměníte vy, nic se nezmění po žádných volbách.
[quote]- Linux. Vyvojari nepracuji zadarmo, ze? Nicmene ja muzu pouzivat jejich system zadarmo pro osobni potrebu.[/quote]
Opravdu jseš přesvědčen o tom, že ti lidé bydlí v jeskyni, chodí pěšky, jí seno a pijí z kaluží? Omyl. Oni si to free dotují z jiné práce, která zadarmo k mání není.
A co se týče sw všeobecně, tak profi sw je drahý relativně. Většinou ho používají firmy, kterým vydělává peníze z práce, pro kterou ho potřebují. Amatér, či lajk opravdu nepotřebuje profi sw za hříšné prachy.
Proto existují free verze (mnohdy se na nich podílí stejní vývojáři, kteří vyrábí placené produkty)
[quote]Ukrást BMW stojící na parkovišti je mnohem složitější než ukrást SW, který je volně ke stahnutí na různých serverech. Pro krádež je to přirovnání krásné, ale co se týče proveditelnosti, tak srovnáváš raketoplan a třešněu sousedky na zahradě.[/quote]
Krádež je krádež. není žádný rozdíl. Pokud se společnost snaží i toto dělit, nemůže se celkově ani v hospodářství a ekonomice dostat na úroveň společností, kde nebyli vychováváni ve stylu: kdo nekrade - okrádá rodinu.
[quote]PC hra za 1500 Kc nebo OS za 7500 me prijde opravdu dost [/quote]
To je silně relativní. Jetlipak jsi se někdy kouknul na ten seznam lidí, co na takové hře, nebo sw pracuje. Pokud se ti např. na oné placené hře zdá, že je to hodně lidí, zkus si nějakou hru udělat sám. Myslím, že budeš mít velké potíže si udělat hru na úrovni free.
Zoidik (1405)|4.5.2010 13:45
[quote=Ivo Mašek;372797]Krádež je krádež. není žádný rozdíl. Pokud se společnost snaží i toto dělit, nemůže se celkově ani v hospodářství a ekonomice dostat na úroveň společností, kde nebyli vychováváni ve stylu: kdo nekrade - okrádá rodinu.[/quote]

Ano, krádež je krádež, ale ukrást auto, i kdyby bylo nastartované uprostřed města a otevřené dveře, je přece jenom trochu něco jiného, než si stahnout nějaky SW z internetu, jelikož ten do jisté míry nabízí anonymitu a pokud člověk denně nestahuje jeden SW za 100 000Kč, tak se nikomu nevyplatí ho stíhat. Jako CAD Administrator se v současné době podílím na výběru CAM aplikace do naší firmy a s čistým svědomím ( ikdyž ho nemám ) můžu říct, že tyhle s[SIZE="4"]pecializované aplikace jsou tak odporně předražené, že nejednomu člověku je z toho na blití. Ale ano, firma si je zaplatí, jelikož je potřebuje k výdělku a ta investice jim několikanásobně vrátí.[/SIZE] Ale já jako uživatel domácího PC se mi trochu příčí dávat 4k za Windows7 home edition. Ty prachy se mi nevrátí a PC samo o sobě ztrácí také hodnotu, takže tak jako tak vyhodím peníze jenom kvuli tomu že to potřebuju... takže raději si koupim samotné železo a widle a další aplikace, které potřebuji třeba jednou za půl roku si někde stáhnou, než abych si je kupoval. Jenže pokud má někdo peněz, že je může přehazovat vidlema jako ty kolego Ivo Mašku, tak se nedivím, že zastává tento názor. Abych si mohl dovolit všechny potřebné aplikace legálně, tak musím mít taky odpovídající peníze k tomu. [SIZE="4"]Prodejsi SW by si měli uvědomit, že ne každej žije v Praze a má plat 30 litrů čistýho jak pražáci... pokud se ceny produktů budou řídit výdělkama v Praze, tak těchto SW krádeží ubývat nebude!!!!!!!![/SIZE]
Aytech (475)|4.5.2010 13:59
Ano, lide kdo vyrabi SW, jsou profi a umi to co ja neumim. Ale ten kdo tu hru vyrobi, neprodava ji, proda ji ten kdo udela obrovsky zisk pro firmu, a vsichni rikaji ze ta cena je v poradku protoze se vyrobce taky musi zivit.
Napriklad, CoD MW2 - oficialni zisk na 14 dubna - $1 miliard! kolik si myslite z toho dostanou lidi ktery tu hru primo vyrabely/programovali? Podle medii tym hodne podplatili a hodne lidi z Infinity Ward odesli, ted chteji ty penize dostat pres soud.

Taky muzu treba rict ze osobne jsem si to neukradl, ukradl ten kdo to cracknul, pak nabidl me ten SW zadarmo.

Nechci ale vyvolat predstavu ze jsem 100% pro piratstvi, myslim spis ze za vznik tohoto oboru ty firmy muzou castecne sami.
StD (1963)|4.5.2010 14:00
[quote=Zoidik;372804]...Prodejsi SW by si měli uvědomit, že ne každej žije v Praze a má plat 30 litrů čistýho jak pražáci... pokud se ceny produktů budou řídit výdělkama v Praze, tak těchto SW krádeží ubývat nebude!!!!!!!![/quote]
Co to blábolíš s Prahou? Tady je naopak dráž než jinde a nejméně 2/3 mají nižší než průměrný plat, přičemž životní náklady (bydlení, doprava atd.) sežerou více jak 2/3 příjmů. Ne všichni na to "mají". Já kdybych mohl a našel stejné zaměstnání jinde, tak už jsem dávno pryč.
Tak pls neargumentuj něčím, o čem nic nevíš - to je jak na volebním meetingu Odéesesáků, ti taky vědí prd, ale o všem žvaní, jak to vyřeší... :devil
Weslo (234)|4.5.2010 14:04
Se nám to tady nějak zvrhává.:eek:
Ivo Mašek (507)|4.5.2010 14:06
[quote]Ale já jako uživatel domácího PC se mi trochu příčí dávat 4k za Windows7 home edition. Ty prachy se mi nevrátí[/quote]
PC a OS v něm máš tedy pro zábavu. tak, jako např. TV a radio, které určitě na krámě neukradneš. nehledě na to, že i v OS jsou free verze.
[quote]Jenže pokud má někdo peněz, že je může přehazovat vidlema jako ty kolego Ivo Mašku, tak se nedivím, že zastává tento názor. Abych si mohl dovolit všechny potřebné aplikace legálně, tak musím mít taky odpovídající peníze k tomu.[/quote]
Bydlím v Ústeckém kraji, tedy v kraji, který je ohledně platů na jednom z posledních míst. zato ohledně nezaměstnanosti na jednom z prvních míst. To jenom, aby jsi byl v obraze.
A jeden postřeh, skutečný postřeh:
V první polovině 90-tých let mi bylo dovoleno navštívit západní státy (do té doby jsem nesměl mít cestovní pas). Jel jsem na 7 dní do Rakouska. Po překročení hranic a návštěvě pohraničních měst jsem se začal hluboce stydět. Před všemi obchody byly velké papírové cedule (kartónové), kde bylo napsáno: "Cesi, prosimvas, nekradte!" Bylo mě fakt všelijak a česky už jsem od té doby ani nepípnul. V Linci, kde jsem byl v neděli, bylo vše zavřené, a tak místní nedělní tisk (noviny a časopis) byl naštosovány v pytlích na každém druhém kandelábru na hlavní ulici. U toho byla vždy na řetízku malá pokladnička, do které se házely mince za ty noviny. Byl tam park, kde na lavičkách leželi tamní bezdomovci (podle oblečení, vzevření a chování). Člověče, oni se nechovali jako češi. Ty pokladničky nikdo nekradl, ani ty noviny nikdo v celých pytlech neodnášel do sběru. Byl jsem také v Insbrucku, na hlavním náměstí M. Terezie. Na okraji toho náměstí bylo velké parkoviště pro jízdní kola. Tolik kol jsem do té doby pohromadě nikdy v životě neviděl. A představ si, že ta kola nebyl zamčena. Mohl jsi klidně nasednout a tradáá.
Ani jedno z toho dodnes nemůže být v ČR. Nemusím říkat proč. Český národ je vychován ve stylu, že co lze ukrást, tak se ukradne., co lze och*at, tak se och*ije., atd. A to samé platí pro všechno, tedy i ten sw, např.
Všude slyším nářky a stížnosti na naše zkorumpované politiky, na naší zhuntovanou ekonomiku. A že je potřeba to zlepšit. U nás??? NIKDY ! S lidmi, kteří v tomto národě jsou, se to nikdy nestane. My nikdy nedoženeme vyspělý západ. Snad až druhá, třetí generace. jestli do té doby opět nespadneme do sraček.
optim (391)|4.5.2010 14:26
[quote=Ivo Mašek;372810]PC a OS v něm máš tedy pro zábavu. tak, jako např. TV a radio, které určitě na krámě neukradneš. nehledě na to, že i v OS jsou free verze.[/quote]
Lidi ale taky ten OS v krame nekradou, proto to neni kradez, ale poruseni autorskeho prava. Oznacovat neopravnene uzivani software za kradez je FUD hodny OSA a jinych pochybnych organizaci.

[quote=Ivo Mašek;372810]Všude slyším nářky a stížnosti na naše zkorumpované politiky, na naší zhuntovanou ekonomiku. A že je potřeba to zlepšit. U nás??? NIKDY ! S lidmi, kteří v tomto národě jsou, se to nikdy nestane. My nikdy nedoženeme vyspělý západ. Snad až druhá, třetí generace. jestli do té doby opět nespadneme do sraček.[/quote]
Dohnat zapad? V cem proboha? Je libo francouzske HADOPI nebo radsi americke DMCA, pripadne moznost jit do lochu za zapomenuti hesla jako ve VB? Tim ale nechci rict, ze bychom se meli inspirovat nekde na vychode, tam je to samozrejme nevyslovne horsi.
Zoidik (1405)|4.5.2010 14:30
No, ale neříkej, že za komunistů se nekradlo. Kradlo, ale dnes je to jenom okatější...OS jsou i free, ale dokud většina výrobců podporuje kompatibilitou MS, tak free verze jsou víceméně na prd... jakmile člověk používá trochu specializovanější SW, tak se blbě hledá náhrada. Jsme prostě češi, s tím nic neuděláš... jestli se ti to nelíbí... no máš smůlu....

S touto diskuzí už končí, nikam dál se nedostaneme a akorát se budeme hádat... takže osobně říkám čau debato
Weslo (234)|4.5.2010 14:45
Hlavně nám to nějak uteklo od ACTA.Tak nějak mi není jasné jak chtějí dosáhnout jakkýchkoliv výsledků bez toho aby zakázali šifrování (což doufám zase neproleze ústavním soudem)
Weslo (234)|4.5.2010 16:43
Docela zajímavé je stanovisko ČPS
* Zrušení výpalného za prázdná média a kopírovací zařízení. Způsob jakým se v současnosti vybírá a přerozděluje nemá v demokratické společnosti co dělat.
* Snížení trestnosti sdílení uměleckých děl. Za nasdílení jedné písničky pro pět kamarádů na Internetu nesmí hrozit několik let vězení jako dosud.
* Zkrácení doby trvání autorských práv. Většina uměleckých děl ztrácí komerční potenciál několik měsíců po zveřejnění, protože zábavní průmysl srazil umělecké dílo na úroveň rychloobrátkového zboží krátkodobé spotřeby. Zákonná ochrana ale trvá 70 let po smrti autora, což je nepřiměřené.
* Zákon by se měl přeformulovat tak, aby přestal na prvním místě hájit zájmy velkých monopolů, a více podporoval autory a uživatele autorských děl.
littleon (22)|5.5.2010 23:52
to Ivo Mašek... nebudu říkat, že s tebou úplně nesouhlasím. V něčem máš pravdu. Nicméně rád bych reagoval na ty cedule v rakouském pohraničí. Vzhledem k tomu, že bydlím 4km od hranic vím, že tomu tak opravdu bylo. Také ale dobře vím, že se tak dělo a děje i naopak, ale bez cedulí.. Podle toho jak si psal, máš o západu zkreslené informace. Jezdím po celé Evropě a krade se všude. Někde je pravděpodobnost okradení větší, jinde menší. Ale tak, jak si to napsal to prostě není.

Doufám, že mi prominete OT, ale musel jsem reagovat.

[quote=Zoidik;372804]Ale já jako uživatel domácího PC se mi trochu příčí dávat 4k za Windows7 home edition. Ty prachy se mi nevrátí a PC samo o sobě ztrácí také hodnotu, takže tak jako tak vyhodím peníze jenom kvuli tomu že to potřebuju... takže raději si koupim samotné železo a widle a další aplikace, které potřebuji třeba jednou za půl roku si někde stáhnou, než abych si je kupoval.[/quote]

Mno. Nejsem žádný mravokárce, ale nedá mi to, musím se zeptat. Jaké profesionální či drahé až předražené aplikace na domácím počítači pro zábavu potřebuješ? Buď prosím konkrétní.
Ivo Mašek (507)|6.5.2010 06:51
Co jsem viděl např. v tom Insbrucku, je holá pravda. Ohromné množství nezajištěných kol, na kterých by mohl kdokoli odjet. Nikdo je tam nekradl. Zkus si odložit své jízdní kolo u nás v podobné aglomeraci někde na kraji náměstí. Opravdu si myslíš, že na něm ještě někdy někam pojedeš?
Co se týče těch novin v Linci, i to je naprostá pravda. Zkus něco podobného udělat v jakémkoli městě v ČR. Během 2 hodin ti zmizí všechny kasičky (a to je šlohnou jinší lidé, než bezdomovci)., a bezdomovci šlohnou všechny ty noviny a hurá do sběrny.
A to nemluvím o mých dalších zážitcích nejenom z Rakouska. A to už vůbec nemluvím o tom, jak v zahraničí ve firmách si nemusí zaměstnanci zamykat skříňky (ani nemají vyfasován zámek) a přesto se jim nic neztratí, kdežto zde aby se už zamykaly i kanály, protože se už kradou i ty mříže na kanálech, a to klidně i uprostřed silnice.
Ano, krade se všude. Ovšem, pokud u nás je to už pomalu národním folklorem, tak jsme asi už někde jinde.
Žiji v německém pohraničí. Dodnes poznám, zda přijel bývalý dederon, nebo bývalý západní Němec. Ti bývalí dederoni u nás opravdu kradli dost, ale to se již dost změnilo. zato naši lidé kradou více, než dříve. Dříve nikoho u nás nenapadlo ukrást dekl od kanálu ze silnice, nikoho dříve u nás nenapadlo ukrást hliníkové lišty z rámů skel na panelákových dveří. Atd., atd. Myslím si, že se v dnešní době u nás krade více, než před těmi 20 lety.
Ještě dnes není možné u nás před krámem vystavit plato s pohlednicemi města, kraje., tak, jak je to běžné na západ od našich hranic u tamních obchodů s tímto sortimentem (u nás by ukradli ne jenom ty pohlednice, ale i to kovové plato). Kolik našich obchodníků se odváží vystavit oblečení a boty venku na ulici před svým krámem a to bez dozoru? Na západě, kde byli vychováváni jinak, je to běžný úkaz.

A tohle samozřejmě úzce souvisí i s různými opatřeními proti stahovačům. Pokud se "nekalé" věci provádí v rozumné míře, tak se nic neděje a celkem to nikoho nezajímá. Ovšem pokud se to přežene a tento jev nabude na obludnosti, tak jste přece všichni museli počítat s tím, že to takhle nepůjde donekonečna a někoho to začně ukrutně zajímat a konat protiopatření. Proto vždy říkám, že lidi si to dělají sami. Nevíte, kdy máte dost a s jídlem roste chuť., pak musíte počítat s tím, že vám tu chuť někdo řádně osolí.
A vymlouvat se na to, že některý sw, nebo hry hodně vydělají, tak to je znak socialistického myšlení (a od některých z vás, co se oháníte pravicovým myšlením, to je opravdu k popukání a vůbec se nedivte tomu, že strany, které se nazývají pravicovými, vlastně nejsou pravicové - oni jsou jenom stejné, jako vy). Některé produkty jsou ztrátové a některé jsou výdělečné. Dopředu se to nedá odhadnout. Ale stěžovat si (nebo závidět?) na to, že zrovna tahle hra vydělává miliony, tak proč já mám platit za ní přes 1000Kč, tak to je znak postkomunismu v našich zeměpisných šířkách.
littleon (22)|6.5.2010 11:40
To že se u nás krade, víme všichni. To, že je to způsobené především tím, jakou politiku tady zavedli vlády po revoluci a jaký dopad to mělo na celou společnost, také všichni víme. Prostě ze začlo krást mnohem více, než tomu bylo před tím, takže ano, nesouhlasím, že je to "znak postkomunismu v našich zeměpisných šířkách", ale naopak následek politiky "nechť se o sebe každý postará sám", zrušení pravomocí policie a také toho, že udělali z vězení odpočívárnu. Samozřemě těch aspektů je víc. Navíc lidi budou dělat vždy jen to, co je jim povoleno a hlavně tolerováno. To je debata na jiné fórum a hlavně na hodiny. Nicméně stojím si za tím, že i když jdu např. v Německu na odpočívadle na WC, nikdy bych nenechal odemčené auto ani pootevřené okénko. Stejně jako žádný němec...

Pokud se vrátím k cenám filmů, hudby, SW a her, tak souhlasím, že na naše poměry jsou drahé. Říkáš, že argument ala cena nikoho neopravňuje hru ukrádst. Jak výše zaznělo, není to krádež, ale neoprávněné užití licence (nechci hledat přesné termíny). Když zaplatíš, není tvým majetkem. Pouze si koupíš "právo jí užívat". To jen abychom mluvili korektně.

V principu souhlasím, že stahování není v pořádku, ale není to krádež. Můj názor je dost odlišný od tvého především v tom, že podle mne nejde srovnávat licence s auty apod. Dříve jsem to chápal jako ty, ale postupem času jsem v tomto změnil názor. Internet je médium, které lze použít pro prodej audiovizuálních děl (také SW a her) velmi dobře a výsledky se začínají dostavovat (mp3). Pokud se to rozšíří i na filmy, kdy bude cena za kus někde, kde jsou dnes levná DVD, stahování filmů se také omezí velmi znatelně.

U SW to je jiné. Tam s cenou dost dobře směrem dolů jít nepůjde, ale zde se lidé mohou naučit používat free nebo open-source programy, včetně systému. Což mimochodem došlo i MS, proto velmi omezilo šlapání na paty obyčejným lidem. Výsledek nátlaku konkrétně u MS Office je myslím 12% podíl OpenOffice. Věřím, že to muselo MS celkem vyděsit.

Problémem budou vždy hry. Rodiče nebudou kupovat svým dětem 10 a více her ročně za cenu 1000 - 1500Kč. To opět na naše poměry nelze. Na druhou stranu ... kdo potřebuje x her ročně. Rozšiřuje se reklama i ve hrách a to je zdroj příjmů. Některé hry tak už fungují. Podle mne musí udělat první krok výrobce, nikoliv legislativa... ta nemá právo zasahovat do podnikání a zvýhodňovat jeden průmysl před druhým (pokud nemluvíme o lécích apod., tam je to naopak třeba). Proto souhlasím, že se musí výrobci zamyslet nad modely prodeje a přizpůsobit se trhu. Plakat nad rozlitým mlékem je nesmysl, buď se přizpůsobí, tedy zlevní a nacpou do her reklamu nebo zaniknou, případně některé budou živořit. I když na stranu druhou jsou kvalitní herní tituly, za které lidi peníze utrácejí a jejich výrobci problémy nemají. Dovedu si představit hru např. za 10€, kdy si stáhnu image a v ní bude reklama. Pokud jí tam chtít nebudu, zaplatím plnou cenu a "za odměnu" dostanu hru bez reklamy. Médium netřeba.

Pro úplnost bych chtěl říct, že mám svoje licence v pořádku, jedinou hru, kterou si občas zahraji mám koupenou... to jen pro ty, kdo by se do mě chtěli pustit, že jsem stahovač :-).
Aytech (475)|6.5.2010 13:34
2Ivo Mašek:
Koukam ze jsi moje prispevki pochopil trochu jinak nez co jsem myslel. neva, vypada to ze jsi myslis ze vsichni jsou socialove, jen ty jses vyspelej. Diskutujeme tu o tom ze lze svoje prava hajet proty nesmyslnym zakonam, protoze ACTA spis vypada na vracenu komunismu v nove podobe, ty zas tvrdis ze je to v poradku a za to muzeme sami. Nevim teda kdo z nas ma socialisticke mysleni.

A neporovnavej sw kriminalitu s kriminalitou na ulici. Myslis ze na tvym Zapade nikdo nic nelegalne nestahuje a ani hackeri tam nejsou?
Ivo Mašek (507)|6.5.2010 14:15
[quote]vypada to ze jsi myslis ze vsichni jsou socialove, jen ty jses vyspelej.[/quote]
To si rozhodně nemyslím. To by asi bylo na delší diskuzi, pochopit výrobce programů, her a filmů, co to vše (a nejemom ohledně peněz) obnáší a jak pak o zisk snadno přijít kvůli vyčůránkům, kteří žijí ve smyslu: "chci to prostě zadarmo, nic po mě nechtějte" (ostatně to lze přirovnat i k naší politice. Nejvíce hlasů získávají strany, které slibují vysoké socialní dávky, 13, 14, a bůhví kolikáte platy, a hodně věcí zadarmo a nebo za pár šušňů. A že by někoho zajímalo, kde na to brát? Ani omylem! ...jenže ono to fakt zadarmo nejde - viz dnešní Řecko)
[quote]tvrdis ze je to v poradku a za to muzeme sami.[/quote]
Ano, lidé si za takové potíže můžou sami, to je bez debat. Pokud překročili onu přijatelnou mez, museli počítat s nějakou reakcí. To platí všeobecně u všeho.
[quote]A neporovnavej sw kriminalitu s kriminalitou na ulici.[/quote]
Budeš se asi divit, ale úzce to spolu souvisí. Chování nejde rozdělit na "jinak se chovám na ulici" a "jinak se chovám v anonymitě na inetu"
[quote]Myslis ze na tvym Zapade nikdo nic nelegalne nestahuje a ani hackeri tam nejsou?[/quote]
Nejvíce a nejkvalitnější hackeři jsou v bývalých zemích sovětského státu. Bezkonkurenčně. Ihned za nimi následuje lidová Čína. Co se týče historické západní Evropy, USA, Kanady, tak ti jsou hluboko vzadu.
mstejska (2912)|6.5.2010 14:19
Nenahrává trochu 'pirátsví' i to, že platíme výpalné za všechna media? Taky si můžeš říct oni okrádají mě, tak proč trochu neokrást je? :notsure

PS: jen namátkou.
Vyfotím fotku uložím na flashku, platím. Zkopíruju na disk, platím. Vypálím na CD, platím. Vytisknu, platím. Zkopíruju, platím?
Ivo Mašek (507)|6.5.2010 14:20
[quote=mstejska;373324]Nenahrává trochu 'pirátsví' i to, že platíme výpalné za všechna media? Taky si můžeš říct oni okrádají mě, tak proč trochu neokrást je? :notsure[/quote]
Tak to se nelíbí ani mě. Protože ze mě preventivně dělají zloděje.
mstejska (2912)|6.5.2010 14:21
[quote=Ivo Mašek;373325]Tak to se nelíbí ani mě. Protože ze mě preventivně dělají zloděje.[/quote]

Přesně to mám na mysli.
husky14 (4214)|6.5.2010 15:18
[quote=Ivo Mašek;373325]Tak to se nelíbí ani mě. Protože ze mě preventivně dělají zloděje.[/quote]Přesně.... jen odešlu objednávku na flash disk, HDD atd, automaticky je ze mě zloděj, kterej na tom bude skladovat kradený věci.

Prostě porušení základního práva presumpce neviny, na který má nárok i ten poslední zlodějíček .... tady je to jinak, jsem vinnej, dokud se neprokáže nevina. Jenže nevinu není jak a komu prokazovat = jsem z principu zloděj a tečka. To je jak kdyby ti rovnou, když uděláš řidičák, sebrali 8 bodů, protože od 18 let máš možnost kupovat alkohol, a je teda jasný, že budeš jezdit ožralej..... něco je hodně špatně!

Nemluvě o dalších věcech, jako jsou leckdy nepřiměřený ceny (filmy, hry) nebo délka trvání autorských práv.

A pak přijde ACTA, která to, že jsem principiální zloděj, ještě umocní tím, že bude možno mi ty média beztrestně prohlížet a navíc ještě monitorovat každej můj pohyb na netu.

Ano, proti pirátství by se bojovat mělo, ale represema to do nekonečna nepůjde. Další represe přinesou jen další odpor. Už teď jsou na tom poctiví uživatelé hodně biti (šílený ochrany ve hrách, nepřeskočitelný varování před filmy atd.). Opravdu někdo věří, že lidi budou do nekonečna kupovat za 1000-1500Kč nepoužitelný hry (nemluvě o jejich obsahový kvalitě), když net je plnej cracků, který tu hru uvedou do stavu použitelnosti a zbaví je dalších otravností (DVD v mechanice atd.)? Proč by to ty lidi dělali? Vždyť jsou už z principu zloději ne? :turtle

Navíc u některých návrhů v ACTA mi vůbec nedochází, k čemu by byly dobrý. K čemu bude taková kontrola na hranicích? To si vážně někdo myslí, že pojedu do Tunisu, abych tam na svou SDHC v kameře zkopíroval 4 avi filmy, když stačí z domova prohledat Rapidshare?
optim (391)|6.5.2010 16:51
[quote=Ivo Mašek;373323]To si rozhodně nemyslím. To by asi bylo na delší diskuzi, pochopit výrobce programů, her a filmů, co to vše (a nejemom ohledně peněz) obnáší a jak pak o zisk snadno přijít kvůli vyčůránkům, kteří žijí ve smyslu: "chci to prostě zadarmo, nic po mě nechtějte"[/quote]
Copak by si to lidi hned bezeli koupit, kdyby to neslo stahnout?

[quote=Ivo Mašek;373323]Ano, lidé si za takové potíže můžou sami, to je bez debat.[/quote]
To je, protoze kupuji pocitacove hry s pribalenymi rootkity, audiovizualni dila na optickych discich vybavenych "ucinnou" ochannou, diky ktere si je kolikrat ani nemuzou legalne prehrat, atd. To ze pak nejaky podil z techto penez skonci v kapsach lidi zodpovednych za podobne smlouvy a zakony, je jen trestnicka na dortu.