reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM 690, CM Centuruion 590, Lancool K58, Xigmatek Utgard nebo jiná

still_wolf (7)|11.5.2010 15:03
Dobrý den,
hledám nějakou vhodnou skříň. Už jsem projel hodně testů a recenzí a čím víc dostává informací, tím víc se v tom ztrácím. Mam momentálně sestavu core i3, 4GB DDR3, 2 HDD, Geforce 8800GT. Momentálně mam Sharkoon Rebel 9. CPU držím okolo 20-25°C v klidu a při zátěži mi zatím nešel přes 35°C, grafika se drží 40-60°C a disky kolem 30°C. Jelikož svojí skříň dám bráchovi, tak pro sebe hledám novou.
Chtěl bych dotyčné teploty alespoň udržet a nebo i zlepšit a zároveň i trochu ztišit PC. Jelikož mam 2 ventilátory na bočnici, jeden zádu a dva vpředu (jeden k chlazení HDD a druhý co žene čerstvý vzduch pro CPU a grafiku. Hned na začátku mě chytli výše zmíněné skříně. Ale každá z nich má své výhody a nevýhody a každej říká něco jiného. Hlavně někdo označuje skříň za hlučnou, kterou by jiný označil za tichou. Zároveň bych chtěl mít zdroj dole (co jsem se dočetl tak je to velmi vhodné) a pokud možno konektory jako USB a audio nahoře. Ohledně toho zdroje bych to chtěl proto, že v létě je patrné teplo jdoucí od zdroje (vzduch se vlní jako když se koukáte na rožhavenou silnici). Všude na fórech najdete lidi co říkaj o CM-690, že je tichá nebo hlučná a pak si vyberte. Proto bych byl rád kdyby jste k určitým parametrům dali něco ke srovnání (např. je hlučný že se u něj špatně usíná, nebo mluví atd. Pls hlavně nepoužívejte přirovnání, je hlučný jako moje stará nebo jako můj sporák, nikdo neví jak Vaše stará křičí a nebo jakej máte sporák, píšu to zde protože jsem se s podobným srovnáním už setkal).
Jak jsem výše řekl, zaujali mě určité skříně a abych to tu nemusel dlouhosále popisovat, vezmu to pokud možno stručně.

CM-690
Vlastnosti:
+velké možnosti pro větrání
+na vysokých nožičkách
+pěkný vzhled
-HDD otočeny o 90° (horší chlazení)
-performace a tím spojena údajná hlučnost
CM Centuruion 590
+velké možnosti chlazení
+klasické uspořádání HDD
+pěkný vzhled
-nizké nožičky
-udajná vibrace disků
-chybí spodní ventilátor a tím lepší chlazení grafiky
-performace a tím spojena údajná hlučnost
-stejně drahá jako CM-690 a přijde méně vybavená
-oslňující LEDindikátor zapnutí (snad půjde vypnout)
Lancool K58
+možnost nastavení disků
+údajně kvalitnější skříň než ostatní
+-má nejrůznější vychytávky, ale nevim jestli je využiju a ani k čemu všemu jsou
+-někde jsem četl, že kabely nemůžou být vedeny po zadní straně (stěna co drží základní desku)
-nemá spodní ventilátor (který podle testů dost ovlivňuje teplotu grafiky) a ani boční ventilátory
-nízké nožičky
-vzhled mě z fotek moc nezaujal (ale to ani ten můj součastný a pak jsem s ním byl nadšený)
Xigmatek Utgard
+ovládání větráčků
+hrubší perfomace a tím by nemusela být tak hlučná jako CM-690
+hodně pozic pro větráčky
-nahoře jeden ohromný větrák (lepší by byla dva menší ne?)
-performace a tím spojena údajná hlučnost
-až moc děravá
-vzhledově až moc výstřední

Mockrát děkuji za pomoc, pokud by jste věděli i o jiné, tak bych byl rád kdyby jste mi i rozšířili obzory.

still_wolf
still_wolf (7)|13.5.2010 14:43
Jelikož mi nikdo neodpověděl a je určitá možnost, že se někdo bude rozhodovat stejně jako já, tak sem napíšu co sjem zatím zjistil.
Xigmatek Utgard
Tak tahle skříň se mi moc nelíbila. Našel jsem i jednoho člověka, co jí měl a jak sám řekl, je příliš děravá a hlučná. Navíc podle všeho nedosahovala takové kvality jako Coolermaster.
CM Centuruion 590
Tato skříň je atraktivní a má dost vychytávek. Má kvalitní chlazení a i umístění disků. Bohužel cenově je na tom hůř. Protože za tuhle cenu koupíte CM-690 který je podle mého lepší. Navíc koš pro HDD podle některých zesiluje vibrace, což taky není lákavé, ale lze to řešit redukcemi. Umístění USB a audio konektorů je vhodné pokud máte málo místa pod stolem. Jinak jako u ostatních hrozí ukopnutí USB (pokud máte malé děti, není to moc dobrý, ale to ani ne PC na zemi :-) ). Rozhodně pokud tato skříň zlevní, neváhal a šel bych do ní.
Lancool K58
Tak tahle potvůrka mě zaujala a rozhodoval jsem se mezi ní a CM-690. Vzhled nic moc a dokonce někteří prodejci májí fotky, že by člověk utek. Ale lze vygooglovat domácí fotky a ty jsou hezčí. Bohužel nemá konektor FireWire ani eSATA, pouze 2xUSB a audio konektor. Ale uvnitř najdete různé vychytávky, jako bezšroubová montáž 5,25", antivibrační těliska kolem upevňovacích šroubů na HDD (tomu ybch ale nevěřil), uzamykání HDD (aby se nepohnul), dobré možnosti kabeláže, bezšoubová montáž rozšiřovacích karet. Ale halvně nemá žádnou performaci vrchních ventilátorů. Co je ale na této bedně velká škoda je možnost usazení ventilátorů. Co jsem zjistil, tak teplotu grafiky nejvíce ovlivňuje spodní ventilátor a to buď na bočnici (vhodné odsávání) nebo úplně dole (jako má CM-690). Zde není ani jedno, takže lze očekávat větší teploty. HDD maj výhodu, jelikož se daj natáčet dle libosti. Původně jsem byl rozhodnutý pro tuto skříň. Ale zarazilo mě, že je o něco menší, lehčí než CM-690, která je děravá jak řešeto. Navíc ten vzhled je opravdu nic moc.
Coolermaster MC-690
Tak o této skříni jsem slyšel chválu i nadávky. Podle některých je skvělá, dobré možnosti chlazení a dobrá kabeláž. Pěkný vzhled a dobrá výbava. Druhá část na ní nadávala kvůli hlučnosti, děravosti a stím spojeno zanášení prachu. Ale co jsem tak projížděl testy, tak sjem zjistil, že tato skříň by měla být stejně hlučná jako předchozí. jeidný co zvyšuje hluk je bezšroubová výbava na koši 5,25", podle kterých se vibraje, pokud k něco není přiděláno. Tahle skříň a předchozí mají něco spojeného. Jsou pouze pro určitou část lidí. Ty, kteří chtěj dobré chlazení a uspokojí se s menším hlukem, je CM-690 dobrá volba. Naopak ty, kterým je tak trochu jedno teplota a chtějí především ticho je dobrá volba předešlá skříň. Osobně sjem jí ještě nekoupil, ale do budouctna taky zvažuji regulátor větráček. S tím že v noci, kdy budu chtít spát, nechám běžet jen nejnutnější větráčky a zbytek vypnu. Dost lidí taky doporučuje antivibrační hmotu a odstranění perfomace. Rozhodně s odstraňováním performace bych nespěchal kvůli záruce. Ale antivibrační hmota je dobrá věc.

Momentálně mam Sharkoon Rebel 9 Economy. Bočnice má taky perfomované, předek též a zadek jak by sped. Rozhodně v ní udržím 30°C na disky a to podle mnohých je krásný. Menší hluk vydává, který spíš vadí při usínání. Ale v zkoušel jsem z legrace do ní dát pěnu, kterou jsem anšel na půdě (podobné antivibrační hmotě) a hluk se znížil krásně. Performace sice určitý hluk vydává, ale je pouze na člověku, jestli při spánku potřebuje velký výkon enbo mu stačí miniální na stahování a tím i menší teploty a zároveň menší požadavky na chlazení. Osobně jsem se taky setkal, že lidi u jiných skříní nadávali na hlučnost, ale už se nepodívali, že někde byl povolený šroubek a nebo že ventilátory měli zadělaný prachem jak zákon káže. Proto můžu závěrem říct. Pokud člověk chce tichou, kvalitní, dobře větranou skříň s minimálními požadavky na údržbu. Tak yb si jí měl udělat sám.
faugusztin (453)|13.5.2010 14:50
Nuz, neviem kde si cital ze spodny ci bocny ventilator pomaha teplotam - pretoze bocny uplne rozbija airflow v skrinke a spodny - nuz mas uplne jedno ci nasavas studeny vzduch vpredu alebo zospodu.