reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Víkendová diskuze: Souboj operačních systémů

john (877)|12.7.2010 09:57
[quote=Maxtor;388056]Pulka reci, ktere tady ctu jsou zaujate nesmysly..
Windows jsou proste system propagujicim v PC user friendly rozhrani..[/quote]

souhlas, a prave proto nemaj v profi sfere co delat...
Dojigiri (1629)|12.7.2010 14:36
Ale musí se nechat, že Linux se stále zlepšuje, i co se týče podpory HW :) ... dával jsem nedávno na domácí PC nový Ubuntu 10.04 a kupodivu už mi v něm funguje můj scanner HP 4500c, kterej jsem nikdy předtím v žádným Linuxu nerozchodil (Sane ho nikdy nepodporoval a ani se podpora údajně neplánovala, ale kupodivu teď už jde).

A rychlost náběhu Ubuntu je musím říct brutální (proti Windows i proti OpenSuse kterej jsem tam měl předtím), bootuje mi cca 7s (a pak už nehrábne na disk!), OpenSuse mi nabíhal cca 20s a XP mi tam vb dualbootu nabíhají tak 30s (přičemž disk pak ještě tak 15s svítí jak donačítá služby atd. - a to jde v podstatě o čistej systém jenom s ovladačema a pár zákl. programama, kterej používám čistě jenom na hry).

Kdybych tam nechtěl hrát hry, tak bych tam ty XP v duálu ani neměl, ale pravda zase je, že jsem řekněme zkušenější uživatel a umím si ten Linux jakž takž nastavit (ačkoliv klikacího je tam toho čím dál víc) - ale zase na druhou stranu, základní nastavení je celkem v pohodě a po instalaci běžnej uživatel nemusí nastavovat v podstatě nic, většina lidí tam na rozdíl ode mě nerozchozuje OpenVPN server, FTP, Apache s PHP, SVN server a podobný kravinky.
czhunter (775)|12.7.2010 14:42
[quote=john;388086]souhlas, a prave proto nemaj v profi sfere co delat...[/quote]Protože profící rádi nosí kožená tanga s cvočkami dovnitř :D
Maxtor (321)|12.7.2010 23:49
No a dostavame se k meritu veci.. :) ..Linux se prizpusobuje stylu Windows.. protoze jinak by onej krome podnikove sfery nebyl zajem uz prakticky nikde.. :)

Ale opet zduraznuji.. at se tady nehadame.. timto ho neodsuzuji.. v jednoucelovych zarizenich je to snad to nejlepsi, co prozatim dali dohromady.. jen se snazim nabidnout pohled obycejnyho end-usera.. kterych je tady vetsina..
piter (14)|13.7.2010 01:26
[quote=Maxtor;388078]No samozrejme ze jednou zprovoznis a jede.. ale prave v tom je dost mozna onen kamen urazu.. ne nadarmo se s pravidelnosti na forech objevuji prizpevky typu "hledam ovladac na tohle a tohle".. to uz se dneska windows v podstate netyka.. spise nastava opacny problem, kdy ovladace zestarly s HW a support na novy system nemysli..
Jinak samozrejme nemyslel jsem to cely nejak agresivne, ale ona hlaska o tom, "jak si mam nainstalovat system, ktery po 25ti letech konecne funguje" pouze podtrhuje vsechno to co jsem napsal.. bezneho usera nezajima co po jak dlouhe dobe funguje.. bezneho usera zajima to, ze dnes dostupne Win7 jsou paradni windows a funguji.. zadne pozadi nevnima.. to vidime jen mi, kteri se kolem oboru tocime dlouha leta.. a nebudu zastirat, ze me cely Microsoft taky dvakrat nevoni..

A MAC.. uz i v te zapadni Evrope je prakticky vsude.. korporatni objednavky se smeruji na spolecnosti typu HP, DELL apod., ktere usiji vybaveni budove na miru.. to se dneska softwarove v drtive vetsine rovna microsoft server produktum.. kazdy drobny podnikatel ma ale na stole jabko.. staci v EU spustit Apple Store a lidi se tady z toho budou moct roztrhat..
Tohle neni o nazorech na sferu pocitacu.. ale ciste o nahledu na marketing a na to, jak dnesni spolecnost funguje.. lidi tohle proste chteji.. neresit.. nezajimat se.. zapnout a fungovat.. samozrejme potom i cokoli uvidim, koupit a nainstalovat..
Tohle Linux do budoucna pohrbi.. lidi nejsou zvedavi na alternativy.. potrebuji standardizaci a tu Linux ve vetsine odvetvi nenabizi..
Priklad..? Office.. ano.. mame Open Office.. sekretarka ale na tom proste delat nebude.. vsude vzdycky meli Office od Microsoftu a ona je shopna makat bez problemu a remcani jen s nim.. zamestnavatel to vidi stejne.. budu resit to, ze se zenskym v kancelch neco nelibi a ze mi zdrzujou ITiky nesmyslnyma dotazama typu, jak tady udelam tohle..? nebudu.. multilicence je pro nej v ramci firemniho ucetnictvi uplne v pohode..[/quote]

ja nehovorim, ze windows je k nicomu, prave naopak, ma svoje klady a je ich vela. a prave v podnikovej sfere ich vidno. active directory a centralna sprava domeny je paradne vyriesena, dajme tomu ze aj postovy system v spolupraci s outlookom je na dobrej urovni, ale na kriticke aplikacie a data je nasadenie windowsu nezodpovedne.
okrem toho diskusia ma tocit o tom, ktory system je lepsi a ja si myslim, ze zakladny predpoklad povedat nazor na system ktory pouzivam je poznat a ovladat ho. tiez tvrdim ze zalezi od pouzitia. na hry proste linux nie, aj ked nejaku tu trackmaniu si na linuxe v pohode zahras (aj ked rozdiel v grafike a vizualnej stranke je oproti windowsu velky - preto ho mam na widlach a nie v linuxe) ale na ine cinnosti a tiez za predpokladu, ze si nenaplnim komp piratskymi verziami profi programov, co stoja kopec penazi ma linux navrch. opakujem, pokial ho vies pouzivat.
a MAC... tak to je podla mna cisto modna vlna. keby som bol profi fotograf tak na iny system ani nepomyslim, ale ratam s tym, ze pc na pracu ma aj so softwarom bude stat okolo 5000€ a za kazdu novu verziu softu si zase zaplatim, ak ju budem potrebovat. a budem mat masinu a pracovny nastroj neporovnatelne lepsi ako linux alebo windows. ale tam to konci. kupipt si mac na obycajne puzivanie, rozumej chat, skype, internet atd. je spojit nevyhody linuxu a windowsu - je to drahe a nezahras si, ani nepouzijes exoticky HW, lebo HW podpora MACu je IMHO horsia ako linuxu.
piter (14)|13.7.2010 01:27
[quote=czhunter;388138]Protože profící rádi nosí kožená tanga s cvočkami dovnitř :D[/quote]

hlavne ti, co sa dobrovolne staraju o windows systemy, ver mi ze viem o com hovorim :)
piter (14)|13.7.2010 01:30
[quote=Maxtor;388232]No a dostavame se k meritu veci.. :) ..Linux se prizpusobuje stylu Windows.. protoze jinak by onej krome podnikove sfery nebyl zajem uz prakticky nikde.. :)

Ale opet zduraznuji.. at se tady nehadame.. timto ho neodsuzuji.. v jednoucelovych zarizenich je to snad to nejlepsi, co prozatim dali dohromady.. jen se snazim nabidnout pohled obycejnyho end-usera.. kterych je tady vetsina..[/quote]

este jedna malickost. linux len tak neumre, ak nepride lepsi system s otvorenym kodom. desktopovu cast podrzi serverova. vsimni si ako casto vychadzaju nove verzie na linux a ako casto na windows. vsimni si ako rychlo su zaplatane diery v linux a ako vo windows, okolo linuxu sa maka viac ako okolo windowsu, aj preto ze sa nikto nezatazuje marketingom a predajom, proste vsetci, co pracuju na linuxovom jadre a na GNU programoch makaju k veci.
Ivo Mašek (507)|13.7.2010 05:56
[quote]okrem toho diskusia ma tocit o tom, ktory system je lepsi [/quote]
No a to je právě to. .... v otázce je řečeno A. Musí se k tomu dodat i B. Tedy k čemu se OS bude používat. A tady pro valnou většinu "spotřebitelů" jasně vítězí Win. A je to pochopitelné.
(a kdyby jsme tu ve střední a východní Evropě do roku 1989 neměli socialismus, a tudíž se nás netýkala různá embarga, tak si tu ani ten Gates neškrtne a většina z nás má doma Apple)
Maxtor (321)|13.7.2010 07:03
[quote=piter;388240]okrem toho diskusia ma tocit o tom, ktory system je lepsi a ja si myslim, ze zakladny predpoklad povedat nazor na system ktory pouzivam je poznat a ovladat ho. tiez tvrdim ze zalezi od pouzitia. na hry proste linux nie... ...ale na ine cinnosti a tiez za predpokladu, ze si nenaplnim komp piratskymi verziami profi programov, co stoja kopec penazi ma linux navrch. opakujem, pokial ho vies pouzivat.[/quote]
Tady te mirne poopravim.. nevim co vsichni mate s temi hrami.. to je nejaky hromadny argument Linuxaku..? Linux proste neni standardem pro nic, krome, presne jak jsi napsal, kritickych aplikaci v siti a jak jsem psal vyse ja, jednoucelovych zarizeni typu NAS, ale klido i nejaky DVD rekordery, apod..

Jakepak hry porad.. uz jsi videl nekoho, kdo by profesionalne strihal video na Linuxu..? delal muziku.. foto..? web..? i ti programatori pisou C-cko v oknech.. proste Linux neni z tehle koncovych vystupu standardem pro nic.. a nikdy nebude.. a prave onou hlaskou o piratstvi jsi narazil na onen kamen urazu.. tedy ja piratstvi odlozim stranou protoze to je podle me stejne nesmyslny argument jako ony hry.. ja to pojmu z one stranky "placeny".. at si rika kdo chce co chce.. jeden priklad za vsechny.. kdyz ma frajer ve studiu Adobe kolekci ktera je provazana do sebe.. ja nevim.. photoshop-flash-fireworks-dreamweaver, ma vybaveny studio.. sice za 50k, ale ma.. na linuxu se proste muzete stavet na hlavu, ale nikdy niceho podobne kvalitniho nedosahnete.. proc..? no prave proto ze "placeny".. a nejde jen o to, ze mam na to abych zaplatil lidi a vyvoj, ale v prve rade mam na to, abych zaplatil licence za prumyslove standardy a podporu vseho, co je treba.. Linx je tim padem ze hry..

Co se potom tyce siti a podnikovych reseni.. taky neni vyuziti linuxu nejak masivni.. samotne protokoly jdou opet stranou tehle systemu.. transfery a komunikace bezi na vlastnich protokolech a krabicich.. vysledkem tedy je, ze Linux samozrejme sve nezastupitelne misto ma.. to nepopiram, ale nejake narusty zastoupeni bych v tomto ohledu necekal.. spise naopak.. on ten Microsoft zdokonaluje nejen ty home produkty.. a jak jsi psal o Active Direstory apod.. podivej se na nabidky prace adminu.. driva vetsina ma v pozadavcich platformu Windows..

No.. at to ze sve strany uzavru.. padlo tady, ze mame porovnavat a ne jen hodnotit zastoupeni na trhu.. Linux je velmi stabilni platforma, to nepochybne.. neexistuje ale prakticky zadny support a o user friendly pristupu lze hovorit pooomalicku az v posledni dobe.. zadny zazrak to neni.. naopak v cem je lepsi Windows.. prave v onom masivnim rozsireni a supportu.. cokoli si umanete muzete delat.. staci si na to jen koupit vybaveni.. na vyber je ho spousta.. (v celem tomhle mojem povidani se da analogicky dosazovat za windows dejme tomu i onen MAC OS)
Aytech (475)|13.7.2010 08:21
[quote=Maxtor;388248]Tady te mirne poopravim.. nevim co vsichni mate s temi hrami.. to je nejaky hromadny argument Linuxaku..? [/quote]

No to bys divil kolik lidi by preslo na linux pokud by mel stejnou podporu her jako win. Teda pro bezneho uzivatele ktery si rad zahraje a krom toho pouziva jen net, ICQ a Skype rozdil v cene by hral docela velkou roli.
V praci jedeme na win, a vetsina kolegu vi, jak se pracuje v programu, ktery tu pouzivame, ale o samotnem OS vedeji prd, doma pouzivaji ntb aby chatovali s prateli ve FB. Samozrejme widle dostali najinstalovany pri koupi PC.
Takze pokud takovemu uzivateli najinstaluju linux, tak na tom pojede v poho, a vubec ho nebude zajimat jestli ten novy OS neumi rozpoznat externi monitor pres HDMI nebo neco takoveho. No a takovych uzivatelu asi bude vetsina...
piter (14)|13.7.2010 08:21
[quote=Maxtor;388248] uz jsi videl nekoho, kdo by profesionalne strihal video na Linuxu..? delal muziku.. foto..? web..? i ti programatori pisou C-cko v oknech.. proste Linux neni z tehle koncovych vystupu standardem pro nic.. [/quote]

ked o niecom nevies, tak to este neznamena, ze to neexistuje.
http://www.forevergeek.com/2005/10/microsofts_halo_movie_made_with_linux/
http://www.linuxmovies.org/studios.html
http://www.reallylinux.com/docs/avataruseslinux.shtml
atd... a to su len filmy. co sa tyka webu a muziky si to hadam nemyslel vazne. a jasne, uznavam, ze na pracu s fotkou a grafikou si dal velmi dobry, aj ked jediny mozny priklad. a tymto to uzatvaram zo svojej strany tiez, jednoducho je to porovnavanie jablk s hruskami a tato a podobne diskusie nebudu mat konca nikdy :) (a teraz sa rebootnem do windowsu a dam nejaku hru ;) )
Neregistrovaný (0)|13.7.2010 09:30
Mám následující licence:
WinXP Pro - U děcek na hry.
Win Vista Bussines - Lenovo NB co jsem si vybral to mělo na sobě.

Dál používám:
Na NB na vývoj a normální práci OpenSolaris(multiboot v Vistami)
Důvod: miluji ZFS, umožňuje mi dělat veškerou mou práci, stabilita, neláká ostatní příslušníky domácnosti ;)

Na společním internetovém PC: Linux(Ubuntu)
Důvod: pro komunikaci a přehrávání médií mi neklade žádná omezení.Jsem schopen jej nastavit tak, aby byl relativně odolný. A to jak ve vztahu k uživatelům, tak k okolí.

Nejsem vyhraněn vůči žádnému systému. MAC jsem ještě neměl, takže k němu nemám co říci.

Poznámka: píšu v Javě, takže je mi v postatě jedno jakou platformu používají koncoví uživatelé.
Maxtor (321)|13.7.2010 09:42
[quote=piter;388258]ked o niecom nevies, tak to este neznamena, ze to neexistuje.[/quote]
Opravdu si myslis, zze na tech masinach ve strizne bezi linux..? studios using linux jeste nic neznamena.. to, ze to maj dole v server roomu neznamena, ze na tom nekdo realne dela.. v supliku mam Ubuntu instalaci.. NASko mi bezi na Linuxu.. jsem proto Linux user a nemuzu jinak..? asi tak.. :)
Ostatne nic jineho na tech odkazech nenajdes.. jen to, ze servery jedou na clusterech "svazanych" linuxem.. nahore sedej frajeri stejne u Vegasu a Pro-Toolsu..

Fascinuje me uz jen ten pristup, kdy je potreba nutne poukazovat co vsechno se kde delalo na Linuxu.. pripomina mi to takovy ty komplexy z pomerovani pe*isu.. :)
Evidentne jsi muj posledni post vubec nepochopil.. nebo necetl.. nevim.. pripada mi zbytecny se o tom hadat..
piter (14)|13.7.2010 13:40
[quote=Maxtor;388267]Opravdu si myslis, zze na tech masinach ve strizne bezi linux..? studios using linux jeste nic neznamena.. to, ze to maj dole v server roomu neznamena, ze na tom nekdo realne dela.. v supliku mam Ubuntu instalaci.. NASko mi bezi na Linuxu.. jsem proto Linux user a nemuzu jinak..? asi tak.. :)
Ostatne nic jineho na tech odkazech nenajdes.. jen to, ze servery jedou na clusterech "svazanych" linuxem.. nahore sedej frajeri stejne u Vegasu a Pro-Toolsu..

Fascinuje me uz jen ten pristup, kdy je potreba nutne poukazovat co vsechno se kde delalo na Linuxu.. pripomina mi to takovy ty komplexy z pomerovani pe*isu.. :)
Evidentne jsi muj posledni post vubec nepochopil.. nebo necetl.. nevim.. pripada mi zbytecny se o tom hadat..[/quote]

mas recht, toto je na debatu pri pive a nie na dopisovanie vo fore. a nikto sa tu nehada, len diskutujeme ;)
Maxtor (321)|13.7.2010 16:50
[quote=piter;388295]mas recht, toto je na debatu pri pive a nie na dopisovanie vo fore.[/quote]
Hmm.. rekl bych ze ani ne.. ono neni moc o cem debatovat.. a ano.. vse co jsem napsal jsem myslel smrtelne vazne.. :) ..Linux DAW fakt v praxi nenajdes.. a priklad s grafikou.. zase.. no a co ze jediny.. ale proste je to tak..

Me to je v podstate uplne jedno.. dal nejak pokracovat nema smysl.. ale na tohle jsem narazel.. kazdy fanda Linuxu musi vsem okolo dokazovat, jak se Linux strasne moc pouziva.. naopak to neexistuje.. cim to asi bude.. :)
Montr (0)|13.7.2010 17:52
[quote=Maxtor;388366]
Me to je v podstate uplne jedno.. dal nejak pokracovat nema smysl.. ale na tohle jsem narazel.. kazdy fanda Linuxu musi vsem okolo dokazovat, jak se Linux strasne moc pouziva.. naopak to neexistuje.. cim to asi bude.. :)[/quote]
Cele to co tu popisujes je jen o softu ktereho je pochopitelne pro windows mnohem vice. Protoze windows v user friedly forme jsou tu mnohem dele nez linux. Treba v dobe kdy vysli win XP tak bylo pro BFU nemyslitelne aby si nainstaloval linux a pouzival jej a o nejakych aplikaci vhodnych pro komercni pouziti ani nemluvim. A protoze pokryti trhu bylo a je jake je tak je jasne ze se vetsina softu soustredi na windows. A i ted ruzne programy zacinaji mit instalaci i pro linux a asi to nebude jen z dovodu ze se ti programatori nudi tak to udelaji i pro linux.
Kdyby ted nekdo vytvoril system ktery by byl mnohem lepsi nez windows tak se hned neprasti vsichni vyrobci softu do cela a nereknou si serem na windows jdem programovat pro system XYZ. Proste to chce cas a pak se ukaze.
Jinak momentalne pro BFU je urcite lehci nainstalovat treba ubuntu nez windows. I v tom ubuntu to nabidne aktualizaci ovladacu pro hw staci jen parkrat kliknout a vsechno funguje a na potreby bezneho BFU to staci stejne jako windows.

A jak uz tu psal kolega
[quote=Aytech;388257]No to bys divil kolik lidi by preslo na linux pokud by mel stejnou podporu her jako win. Teda pro bezneho uzivatele ktery si rad zahraje a krom toho pouziva jen net, ICQ a Skype rozdil v cene by hral docela velkou roli.
[/quote]
tak jsem zcela stejneho nazoru.
xmarek (1676)|13.7.2010 20:24
[quote=Maxtor;388267][/quote]Myslím si, že s člověkem co má jen svou pravdu a nikdy neměl potřebu vidět dál než přes svůj dvorek nemá cenu vést nějakou diskuzi. Jinak jen tak pro informaci. Copak asi potápělo Titanic? http://www.linux.cz/noviny/1998-02/clanek03.html
Maxtor (321)|13.7.2010 20:54
Sice nevim co jsi tim videem chtel rici.. asi opet nejaka Linux fanouskovska logika.. ale musim ti tedy vysvetlit, ze spam nema nic spolecneho s platformou.. stejne tak blue screen jsem ve Win 7 jeste ani jednou nevidel.. a celkove.. propagace MAC OS, kdyz se mi snazis argumentovat Linuxem.. nevim nevim..

Mozna bych to mel zopakovat.. Linux je zadarmo, proto nebude nikdy standardem, uz jen kvuli placeni licenci a podpore celeho spektra formatu.. nikdo vam nebude konstruovat auto v linuxu.. stejne tak nikdo v nem nebude kreslit dum.. nikdo v nem nebude upravovat fotografie, a ani ta sekretarka v nem nebude psat hloupe A4ky v kancelari..

To, ze se vam to nelibi je jedna vec, to, ze je to realita vec druha.. proc..? no uz jen proto, ze tenhle svet a jeho business nepotrebuje free produkty.. prave naopak.. jsi free..? jsi mrtev.. protoze bez penez neni reklama.. bez penez nejsou licence, bez penez neni support.. jinymi slovy.. i kdybyste chteli Linux mezi lidmi videt ja nevim jak.. nikdy ho neuvidite, uz jen pro tu holou skutecnost, ze jim ho nikdo nedovede prodat.. resp nikdo takovy neexistuje, protoze kdo by ho platil ze ano.. a tim prodat ted myslim spise udat.. to jen tak pro vsechny ty, kteri uz tady poslednich 10 postu vymysleji nesmysly a chytaji se kazdeho slova..
To se samozrejme bavim o masove spolecnosti.. ano.. ve sklepe a doupetech nadsencu, kteri drzi nektere firemni produkty pohromade, Linux sve zastoupeni ma a mit bude.. jednoduse kvuli kompilaci jadra.. to je ale pro onoho bezneho usera naprosto nerealne..



ad. tomu saskovi (xmarek), co mi tady pise nejaky PM o tom, jak je penis vulgarni slovo bych jen rad vyridil, ze kdyby nesedel u Linuxu a pouzival funkcni bezudrzbovy Mac OS, pripadne Windows, nemusel by mit ve skole petky a vedel by, ze slovo "penis", je slovem spisovnym a ne zadnym vulgarismem.. :rolleyes:
kevin00 (10238)|13.7.2010 21:15
[quote=Maxtor;388470]Mozna bych to mel zopakovat.. Linux je zadarmo, proto nebude nikdy standardem, uz jen kvuli placeni licenci a podpore celeho spektra formatu.. nikdo vam nebude konstruovat auto v linuxu.. stejne tak nikdo v nem nebude kreslit dum.. nikdo v nem nebude upravovat fotografie, a ani ta sekretarka v nem nebude psat hloupe A4ky v kancelari..[/quote]

Proto se uvažuje o použití Linuxu ve státní sféře (kanceláře, MěU, apod.) :D

[quote=Maxtor;388470].. i kdybyste chteli Linux mezi lidmi videt ja nevim jak.. nikdy ho neuvidite, uz jen pro tu holou skutecnost, ze jim ho nikdo nedovede prodat ... [/quote]

Na dobré produkty není třeba reklama 6x denně v TV, na každým druhým billboardu atd. Produkty se nejlépe prodávají slovní reklamou a v dnešní době internetu to není vůbec žádný problém ;)
xmarek (1676)|13.7.2010 21:28
[quote=Maxtor;388470]Mozna bych to mel zopakovat.. Linux je zadarmo, proto nebude nikdy standardem..[/quote]Doporučuji si něco přečíst a potom tady diskutovat. Např. my máme ve firmě (kecám v oddělení) několik Red Hat serverů a nejsem si vědom toho, že by byly zadarmo. To, že něco neznám ještě neznamená, že to neexistuje. My provozujeme (já ne, protože nedělám admina) tisíce linuxových serverů rozmístěných všude po světě. Mezi naše zákazníky patří spoustu různých odvětví od bank, přes mobilní operátory, armádu až po bůhví co. Neznám detaily a i kdybych je znal, tak to nikde nebudu vytrubovat na fóru.
Předpokládám, že podle Vašeho ohlasu jste slyšel, že existuje max. Ubuntu, které já osobně nepoužívám a považuji víceméně za hračku než za něco čemu bych měl věnovat více pozornosti.

Nejsem nějakým zarytým zastáncem Linuxové platformy. Sám na této platformě pouze vyvíjím. Důvodem proč používám Linux je fakt, že potřebuji mít na počítači spuštěný nějaký ten server, databázi a IDE a buhví co ještě. Stabilitu kterou mi poskytuje Linux mi Windows nenabídne.

O.T.: Podle způsobu Vašeho vyjadřování nabývám dojmu, že se dále než k hraní her nikdy nedostanete, takže zcela chápu Vaše až fanatické zaujetí Windows-ema. :D

[quote=Maxtor;388470]ad. tomu saskovi (xmarek), co mi tady pise nejaky PM o tom, jak je penis vulgarni slovo bych jen rad vyridil, ze kdyby nesedel u Linuxu a pouzival funkcni bezudrzbovy Mac OS, pripadne Windows, nemusel by mit ve skole petky a vedel by, ze slovo "penis", je slovem spisovnym a ne zadnym vulgarismem.. :rolleyes:[/quote]
A k tomu to se nebudu raději vyjadřovat. Nechtěl jsem se uchýlit k negativním rp, proto jsem volil tu nejslušnější cestu. Ale vidím, že padla na úrodnou půdu.
Maxtor (321)|13.7.2010 22:12
[quote=kevin00;388480]Proto se uvažuje o použití Linuxu ve státní sféře (kanceláře, MěU, apod.) :D[/quote]
No to je srandy co.. uvazuje se prubezne v cele EU uz 10 let.. a zatim se stalo co..? nic.. proc..? no treba uz jen proto, ze to, ze je Linux zdarma neznamena, ze prechod na nej znamena pro korporaci nulove naklady.. bavime se tady o desitkach a stovkach milionu.. proto se o Linuxu vzdy jen mluvilo.. kdyz to reknu jednoduse.. vetsina mistnich argumentu je zalozena na tom, co by se stalo kdyby.. ja vam jen predkladam reallie jake jsou dnes.. byly pred lety a logicky s nejvetsi pravdepodobnosti budou i v busoucnu..

[quote=xmarek;388483]Doporučuji si něco přečíst a potom tady diskutovat. Např. my máme ve firmě (kecám v oddělení) několik Red Hat serverů a nejsem si vědom toho, že by byly zadarmo. To, že něco neznám ještě neznamená, že to neexistuje. My provozujeme (já ne, protože nedělám admina) tisíce linuxových serverů rozmístěných všude po světě. Mezi naše zákazníky patří spoustu různých odvětví od bank, přes mobilní operátory, armádu až po bůhví co. Neznám detaily a i kdybych je znal, tak to nikde nebudu vytrubovat na fóru.
Předpokládám, že podle Vašeho ohlasu jste slyšel, že existuje max. Ubuntu, které já osobně nepoužívám a považuji víceméně za hračku než za něco čemu bych měl věnovat více pozornosti.

Nejsem nějakým zarytým zastáncem Linuxové platformy. Sám na této platformě pouze vyvíjím. Důvodem proč používám Linux je fakt, že potřebuji mít na počítači spuštěný nějaký ten server, databázi a IDE a buhví co ještě. Stabilitu kterou mi poskytuje Linux mi Windows nenabídne.

O.T.: Podle způsobu Vašeho vyjadřování nabývám dojmu, že se dále než k hraní her nikdy nedostanete, takže zcela chápu Vaše až fanatické zaujetí Windows-ema. :D[/quote]
No a opet jsme o kousek blize k jadru problemu.. 100x jsem zde napsal, ze Linux ma sanci uspet pouze v one sfere sitovych aplikaci.. tzn. hlavne ze jde o to mi odporovat, pritom zde ale nectu nic jineho, nez to, co jsem psal pred par posty ja sam.. :rolleyes:

ad. nebudu zde psat to a to... ano.. ja zde nebudu psat ani to, co delam.. protoze to nenei predmetem toho, co tady resime.. nepotrebuju si dokazovat, jak mam pravdu.. a predvadet to ostatnim..

ad. Ubuntu.. opet jdeme k tomu co jsem uz psal.. presne jak ted ctu tady.. je to hracka pro deti.. ne pouzitelny schopny system.. bohuzel to je jedna z mala distribuci, kde se clovek nemusi o nic starat.. takze zase jsme se dostali k tomu co jsem psal uuz nekolkrat dokola ja.. bezny user proste Linux neni schopen pomalu ani nainstalovat.. protoze jak resime nyni.. Ubuntu apod. distribuce jsou spise hracky nez system..

ad. vyjadrovani a ono "volil jsem tu nejslušnější cestu. Ale vidím, že padla na úrodnou půdu."
Opet pouze zopakuji.. to ze mi najednou zacnes vykat a hrat si na ja nevim co nemeni nic na tom, ze penis je slovo spisovne a ne zadny vilgarismus.. stejne tak to nemeni nic na tom, ze bylo pouzito s rozumem v naprosto slusnem kontextu, coz kazdy intelignentni clovek na prvni pohled videl a pochopil..

No.. at to nejak ze sve strany uzavru.. sahnul jsem vam na linux a mohli jste se z toho zblaznit.. realne jsem popsal situaci na trhu a mohli jste se zblaznit.. drtiva vetsina z vas ani z daleka netusi, co se opravdu prodava a jak trh funguje.. tedy z pohledu poptavky a zajmu zakazniku.. stejne tak ma drtiva vetsina z vas pouze jediny zajem.. neresit systemy jako takove.. resit me, protoze jsem vam zacal neco vyvracet..
Ja to ale nedelam pro ono pomerovani penisu (z radosti toto naprsoto nekonfliktni a slusne prirovnani pouziji znovu), ale proto, ze do problematiky vidim a to, co zde pisi nedelam proto, ze jsem objevil nekde nejaky web, na kterem si Linuxaci doakzuji ktery film byl na cem delany.. pisi to pouze proto, ze to, co zde ctu jsou hole nesmysly a je potreba vam vtloukat do hlavy ze realita takova neni.. vetsina z vas nevidi souvislosti a proste jen haji svoje nazory.. bohuzel casto mylne..

Linux jsem zde neodsoudil.. naopak.. pro jeho stabilitu v server patformach jsem ho pochvalil.. pouze jsem se vam snazil vysvetlit, ze vesvete grafiky, hudby, videa apod.. prakticky ve vsem na co saha koncovy zakaznik, nebo rekneme posledni clanek v retezci zamestnancu, na nej nikdy nesahne.. proc, jsem vyvsetloval take a stale dokola to opakovat nehodlam.. cekal jsem, ze se bavim s inteligentnimi lidmi.. bohuzel.. narazil jsem na problemy i s obycejnymi znalostmy rodneho jazyka.. to me mrzi.. osobne na tuhle toaletni zabavu nemam cas, takze vas necham pokracovat v ni beze me..
piter (14)|14.7.2010 00:04
[quote=Maxtor;388366]Hmm.. rekl bych ze ani ne.. ono neni moc o cem debatovat.. a ano.. vse co jsem napsal jsem myslel smrtelne vazne.. :) ..Linux DAW fakt v praxi nenajdes.. a priklad s grafikou.. zase.. no a co ze jediny.. ale proste je to tak..

Me to je v podstate uplne jedno.. dal nejak pokracovat nema smysl.. ale na tohle jsem narazel.. kazdy fanda Linuxu musi vsem okolo dokazovat, jak se Linux strasne moc pouziva.. naopak to neexistuje.. cim to asi bude.. :)[/quote]

nic sa nesnazim nikomu nijak dokazovat. kludne necham vecsinove stado pouzivat windows a nijako ma nemrzi ze je najpouzivanejsi system (ved aj ja ho pouzivam). len sa ti snazim naznacit, ze keby si trochu pohol zadkom a ten linux by si sa naucil aspon pouzivat (ked uz nic viac) tak by si proste nemohol tvrdit, ze je windows lepsi system. a kedze si z neho hnup a cumis nan ako bacil do lekarne, je jasne, ze sa ti zda zly a nepouzitelny. ty vlastne kecas o niecom o com nemas paru a nadavas ludom do saskov... a o tych standardoch by sme tiez mohli kecnut, ale nekecneme, bo to nema absolutne ziaden vyznam.

//Edit by Smeli: příspěvek ponechám, nicméně autor by se měl ovládat a za formu dostává ŽK
Ivo Mašek (507)|14.7.2010 07:08
[quote]ten linux by si sa naucil aspon pouzivat[/quote]
Ale v tom je jádro toho všeho. (a Maxtora bych zrovna neobviňoval z toho, že neumí používat Linux - to jste tu někteří šlápli vedle)
Linux např. skutečně umí "dělat" filmy, fotky, ... skutečně umí fungovat jako domácí kino s televizí. Dokonce existuje MCE pro Linux (na TVF jsem o tom kdysi psal). Dokonce se na Linuxu dá mnohdy lépe provozovat televizní tuner (musí se to ale umět a vědět, jak na to !!).
To je všechno moc hezký, ale uvedu takový obyčejný příklad. Na TVF nám spousta userů dává otázky na tema videokamera (jakou, za kolik, co nejvíce ušetřit, pokud možno musí umět všechno, ... atd). To jsou lidé (a jejich hóóóódně nad polovic populace), kteří si chtějí před dovolenou pokud možno co nejlevněji zakoupit kamerku, která bude umět pokud možno všechno. Natočí nějaké záběry a já už tuším, že v září bude na TVF spousta dotazů, jak to všechno upravit a nacpat na DVD.
A teď ona otázka: Budou se tito, s prominutím, konzumenti učit Linux? Nebo to vše budou provozovat na Win?
Po roce 1990 v naší zemi (respektivě v celém zaostalém postkomunistickém světě) tvrdě a rychle nastoupil Microsoft se svou stavebnicí. Zaujal veškeré pozice. A od toho se to pak odvíjelo a odvíjí dál. Prostě, kdo přišel první, ten vyhrál.
piter (14)|14.7.2010 07:20
[quote=Ivo Mašek;388528]Ale v tom je jádro toho všeho. (a Maxtora bych zrovna neobviňoval z toho, že neumí používat Linux - to jste tu někteří šlápli vedle)
Linux např. skutečně umí "dělat" filmy, fotky, ... skutečně umí fungovat jako domácí kino s televizí. Dokonce existuje MCE pro Linux (na TVF jsem o tom kdysi psal). Dokonce se na Linuxu dá mnohdy lépe provozovat televizní tuner (musí se to ale umět a vědět, jak na to !!).
To je všechno moc hezký, ale uvedu takový obyčejný příklad. Na TVF nám spousta userů dává otázky na tema videokamera (jakou, za kolik, co nejvíce ušetřit, pokud možno musí umět všechno, ... atd). To jsou lidé (a jejich hóóóódně nad polovic populace), kteří si chtějí před dovolenou pokud možno co nejlevněji zakoupit kamerku, která bude umět pokud možno všechno. Natočí nějaké záběry a já už tuším, že v září bude na TVF spousta dotazů, jak to všechno upravit a nacpat na DVD.
A teď ona otázka: Budou se tito, s prominutím, konzumenti učit Linux? Nebo to vše budou provozovat na Win?
Po roce 1990 v naší zemi (respektivě v celém zaostalém postkomunistickém světě) tvrdě a rychle nastoupil Microsoft se svou stavebnicí. Zaujal veškeré pozice. A od toho se to pak odvíjelo a odvíjí dál. Prostě, kdo přišel první, ten vyhrál.[/quote]

ja tomu rozumiem, a aj ked sa to mozno niekomu nezda, citam vase nazory. ale v tom co si prave napisal a co citujem skutocne nevidim absolutne nijaku technicku prednost windowsu. neznamena to ze je windows "lepsi" (technicky dokonalejsi) ako akykolvek iny system, len ze je viac rozsireny. alebo tomu rozumiem zle?
Ivo Mašek (507)|14.7.2010 07:28
[quote]skutocne nevidim absolutne nijaku technicku prednost windowsu.[/quote]
On není technicky lepší a nikdy nebyl. Ale je zde velmi rozšířen a funguje. Pro to, pro co ho používá většina populace, bude funkční a spolehlivý. Pro fajnšmekry, kteří chtějí více, to bude jinak. Ti se poohlédnou po Apple, nebo Linuxu. Na Apple jsem kdysi (někdy v polovině 90-tých let) dělal. Pevný a velmi stabilní systém (v té době Win až moc často padaly a byly nestabilní). Rozbourat Apple snad ani nešlo. Ale byl vhodný pro práci, nikoli pro zábavu. A byl drahý, jak prase. Linux v té době nešlo provozovat bez příkazové řádky. Ta byla omegou a alfou všeho. Ale normální člověk, který byl zaměstnán v jiné, než IT sféře, chtěl po příchodu domů si pustit své PC a tam se bavit. Bohužel, toto mu umožnila ona stavebnice od Gatesa.
A naučit lidi, kteří si na něco zvykli a ono to funguje., na něco jiného - to je tvrdý oříšek, ne jenom v oblasti PC.
piter (14)|14.7.2010 07:38
[quote=Ivo Mašek;388533]On není technicky lepší a nikdy nebyl. Ale je zde velmi rozšířen a funguje. Pro to, pro co ho používá většina populace, bude funkční a spolehlivý. Pro fajnšmekry, kteří chtějí více, to bude jinak. Ti se poohlédnou po Apple, nebo Linuxu. Na Apple jsem kdysi (někdy v polovině 90-tých let) dělal. Pevný a velmi stabilní systém (v té době Win až moc často padaly a byly nestabilní). Rozbourat Apple snad ani nešlo. Ale byl vhodný pro práci, nikoli pro zábavu. A byl drahý, jak prase. Linux v té době nešlo provozovat bez příkazové řádky. Ta byla omegou a alfou všeho. Ale normální člověk, který byl zaměstnán v jiné, než IT sféře, chtěl po příchodu domů si pustit své PC a tam se bavit. Bohužel, toto mu umožnila ona stavebnice od Gatesa.
A naučit lidi, kteří si na něco zvykli a ono to funguje., na něco jiného - to je tvrdý oříšek, ne jenom v oblasti PC.[/quote]

a to je presne to, co som sa snazil povedat celu dobu ja, akurat som to zrejme nenapisal tak zrozumitelne... ja nikomu nevnucijem linux ani neberiem windows, ale nesuhlasim s tym, ze ak je nieco rozsirene vela, tak je to najlepsie. to by sa dalo povedat ze mcdonald je lepsi ako ceska kuchyna. a tu je uz hadam jasne, ze nieje :)
Aytech (475)|14.7.2010 09:48
Tahle tema je jako AMDvsIntel - budou tu psat donekonecna, a uplne zbytecne. Pokud chci Linux tak sice nebudu posluochat osobni zkusenosti Maxtora s widlema :mistake :D
Uz je tu min' a min' zdraveho smyslu, tak uz proboha zablokujte tato tema aby se uzivatele nerozcilovali :D
Jandaskunk (2330)|14.7.2010 09:51
Také mi to tu přijde už jako zbytečný flame
Dojigiri (1629)|14.7.2010 09:57
No, on je taky problém v tom, že slovo "NEJLEPŠÍ" je hodně relativní pojem a něco, co je "nejlepší" pro jednoho, nemusí být "nejlepší" pro jiného.

Pro člověka, který chce hrát na PC hry a dělat jiné činnosti, které mu Linux neumožňuje (nebo alespoň ne tak snadno, jako Windows), prostě Linux "nejlepší" není i kdyby byl 1000x stabilnější a odolnější vůči virům, protože to není to, co dotyčný požaduje v první řadě, a je pro něj zkrátka a prostě "nejlepší" systém Windows.

A pro někoho, kdo si s Linuxem rozumí a ocení jeho výhody, je zase nejlepší Linux.

Je samozřejmě možné snažit se přesvědčovat uživatele Windows o výhodách Linuxu, ovšem když mu budete tvrdit, že Linux je lepší, a on si tam bude chtít spustit hru a nepůjde to, tak je jasné, že se mu naprosto logicky Linux zdát lepší nebude - vzhledem k jeho požadavkům, které na systém klade on.

Někoho, kdo chce systém používat, a není zrovna IT specialista, málokdy zajímá, jak je systém řešen uvnitř a jestli je nebo není lepší z technického hlediska. A zajímá ho hlavně, jak na něm dokáže co nejjednodušeji udělat to, co udělat chce.


Sám jsem již několikrát zvažoval při stavbě počítačů pro rodinu a různé známé, jestli tam dát Linux nebo ne ... a zatím jsem Linux na žádný jiný než svůj počítač neinstaloval. Např. příbuzní s dětmi chtějí používat různá výuková CD - prasecky naprogramovaný, takže neběží ani na všech Windows, natož na Linuxu (zejména různý ochrany proti kopírování typu "upečusisám" bývají velký problém), jinej známej zase chce satelitní kartu a chce z ní nahrávat ... nebo chtějí na PC mimo jiný taky hrát hry ... atd. atd., vždycky byl nakonec důvod, proč jsem na cizí počítač méně znalého uživatele Linux nedal, ačkoliv jsem o tom i vážně uvažoval a sám ho používám bez větších potíží (ale i přesto na hry mám dualboot Windows).
kevin00 (10238)|14.7.2010 12:04
[quote=Maxtor;388498]No to je srandy co.. uvazuje se prubezne v cele EU uz 10 let.. a zatim se stalo co..? nic.. proc..? no treba uz jen proto, ze to, ze je Linux zdarma neznamena, ze prechod na nej znamena pro korporaci nulove naklady.. bavime se tady o desitkach a stovkach milionu.. proto se o Linuxu vzdy jen mluvilo.. kdyz to reknu jednoduse.. vetsina mistnich argumentu je zalozena na tom, co by se stalo kdyby.. ja vam jen predkladam reallie jake jsou dnes.. byly pred lety a logicky s nejvetsi pravdepodobnosti budou i v busoucnu..[/quote]

Pro rozšíření tvých obzorů v např. Německu se již používá ;)

Používám oba dva OS a na každém je jak něco dobrého, tak i něco špatného. Ani v jednom případě se nedá říci, že ten či ten OS je "to nejlepší". Ale tvůj názor je vyloženě jednostranný a silně mi připomíná smýšlení typu: "to nejlepší mám já a kdo to nepoužívá je hloupý", což opravdu nefunguje. Docela by mě zajímalo, kolik hodin práce v Linuxu máš za sebou ;)
Maxtor (321)|14.7.2010 12:30
[quote=kevin00;388569]Pro rozšíření tvých obzorů v např. Německu se již používá ;)[/quote]
Jedno dve mesta..? VB je testovala uz neky v roce 2006.. dodnes nasadili par kusu PC.. v OVE bezi taky zakladna MeU na Linuxu.. proto budes tvrdit, ze CR statni sprava bezi na Linuxu..?

[quote=kevin00;388569]Ale tvůj názor je vyloženě jednostranný a silně mi připomíná smýšlení typu: "to nejlepší mám já a kdo to nepoužívá je hloupý", což opravdu nefunguje.[/quote]
Nevim z ceho tak soudis.. mozna by jsi mel zacit cist text, ktery sem pisu a pouzivat u toho mozek.. pripadne pokud chce neco z toho, co jsem napsal napadat, cituj me.. nevytrhavej kousicky z kontextu ale odpovidej na cely post.. treba mi tady najdi ono misto, kde jsem psal, ze je linux nejak spatny.. porad mas pocit to resit, tak bys nam mohl alespon ukazat co resis..
Jednou vetou totiz vzdy napisu, ze Linux je kvalitni a stabilni system, druhou potom, ze proste neexistuje standardizovana zakladna SW pro profi praci ve spouste oboru.. a vzhledem k free licencim nikdy existovat nebude.. vyvoj napr. onoho DAW stoji miliony USD a pokud to budes pytlikovat za sponzorsky penize, nikdy konkurenci nedozenes.. to je proste jednoduchy fakt, pres ktery nejsi schopen se prenest.. a nejen ty.. takze ano.. neco tady opravdu nefunguje.. Linux ve video a audio striznach.. Linux v Grafickych studiich.. ale to uz jsem sem vsechno psal.. a nejde o nazory.. jde o fakta.. takhle to proste je, i kdyz se tady budes na hlavu stavet a v popisu mit, ze jsi treba modla tohohle fora..

Ty potom reagujes tim, ze jsem tady nekde hlasil jak jsou Windows lepsi nez Linux.. Je to porad dokola.. nevim, jestli to je tim, ze nekteri z vas neumi cist nebo tim, ze nechteji.. ja na tohle nejak nemam cas.. muj zivotni program je zkompilovany jinak.. :) (alias nastroje/ukoncit sledovani)
xmarek (1676)|14.7.2010 13:14
Kdyby celý svět fungoval podle tvého myšlení, tak by nemohla nikdy vzniknout Java. A vůbec nechápu proč ji vlastně někdo používá. Vždyť je tam téměř všechno zadarmo. :mistake Z čeho je to placené? Proč Oracle koupil Sun? A proč jedou tisíce serverů ve Finsku a ve Švédsku na Linux-u. :runaway A už vůbec nerozumím tomu proč univerzity tak tlačí studenty do znalosti Linux-u.
Ivo Mašek (507)|14.7.2010 14:20
[quote]A proč jedou tisíce serverů ve Finsku a ve Švédsku na Linux-u[/quote]
Ale v tomto threadu je přece právě toto kvitováno jako velmi dobrý počin, specielně pro Linux. I u nás jede spousta serverů na Linuxu (a celé podnikové báze jsou stavěny většinou na Linuxu., ale koncové PC už jsou na bázi Win)
xmarek (1676)|14.7.2010 14:53
[quote=Ivo Mašek;388601]Ale v tomto threadu je přece právě toto kvitováno jako velmi dobrý počin, specielně pro Linux. I u nás jede spousta serverů na Linuxu (a celé podnikové báze jsou stavěny většinou na Linuxu., ale koncové PC už jsou na bázi Win)[/quote]Spousta lidí si uvědomuje význam Linux-u. Bohužel se najdou jedinci, kteří až zaslepeně věří v kouzlo Windows a nenechají si vysvětlit, že existuje i jiný svět než ten jejich. Na jejich obranu můžu říct, že i žáby v kaluži jsou přesvědčeny pouze o existenci své kaluže. :D
Smeli (2302)|14.7.2010 15:42
[quote=xmarek;388607]Spousta lidí si uvědomuje význam Linux-u. Bohužel se najdou jedinci, kteří až zaslepeně věří v kouzlo Windows a nenechají si vysvětlit, že existuje i jiný svět než ten jejich. Na jejich obranu můžu říct, že i žáby v kaluži jsou přesvědčeny pouze o existenci své kaluže. :D[/quote]

Tvoje vysvětlování je typické/útočné narážení z druhé strany.

Nikde jsem si nevšiml, že by Maxtor nějak vyzvedával Win nad Linux nebo naopak.

Největším kamenem úrazu pro Linux je právě jeho svoboda - někdo ji nechce - a tím někdo jsou myšlení lidé, kteří vlastní SW firmy a vytváření opravdu hodnotný SW (Adobe, Graphisoft, Autodesk...).

Ano, dle mého názoru je jasné, že Linux není pro smrtelníky - ptáte se proč? Imho, když nainstaluju systém do PC očekávám od něj, že mé oblíbené aplikace v něm budou fungovat - ať už je to pitomý přehrávač hudby, oblíbená hra nebo CAD. Přece si nenainstaluju jeden systém jen na brouzdání po netu a druhý na to, abych v něm mohl dělat všechno ostatní...

A dokud nebude Linux "user friedly" tak, abych pro každou druhou aplikaci nemusel mít nainstalovaný druhý systém, abych nemusel do systém zasahovat a on i přes to fungoval, jak od něj očekávám, pak do té doby bude jeho místo jen ve serverech, počítačích nadšených koumalů a počítačích ujetých bláznů, co nosí krucifix na ochranu před Gatesem (případně Ballmerem, Jobsem...).

Můj názor, osobní...


A můj názor moderátora fóra - podívejte se, pokud se nadále budete někteří mít touhu navážet do druhých, tak se to tu bude žlutit jak na pampeliškovém poli ;)
john (877)|15.7.2010 09:26
[quote=Neregistrovaný;388265]
.
.
.
píšu v Javě, takže je mi v postatě jedno jakou platformu používají koncoví uživatelé.[/quote]

ano, protitah SUNu na MS, komercne veleuspesny, hlavne zaklad zadara, urcita zmena terminologie a jinak vse v bledemodrem a navic pomalejsi / ale chapu, ze pri dnesnim vykonu HW to nikoho neboli... /..., rika ti neco wxWidgets?, taky zadara, OpenWatcom? taky zadara / tady ne tak uplne /...
a jen tak uplne na zaver, uplne nejlepsi a nejrychlejsi jsou analogove systemy / tam je ta odezva okamzita, ne az si digitalni system a jeho OS vzpomene.... /
czhunter (775)|15.7.2010 10:33
[quote=Maxtor;388576]... neco tady opravdu nefunguje.. Linux ve video a audio striznach.. Linux v Grafickych studiich[/quote]
[quote=Ivo Mašek;388601]... celé podnikové báze jsou stavěny většinou na Linuxu., ale koncové PC už jsou na bázi Win[/quote]
Ono to právě přesně takhle funguje. Ve skutečnosti téměř nikde na světě není žádný odpůrce Linuxu (no, možná někdo takový pracuje v PR týmu MS a Applu), mnozí vědí, že existuje, že je velmi užitečný, že pohání nějaké servery, renderfarmy, embedded zařízení, elektrárny, letový provoz, obchod na burze a další obrovskou spoustu věcí ... jenže ve skutečnosti s ním nikdo nechce pracovat.
Linux je prostě super, pokud je nasazen za devatero routery a devatero firewally a neleze mi na monitor. Dělá pro mě moc užitečnou práci a v běžném dni ho použiju mockrát, aniž bych o tom věděl.
Ale já sám si příkazovou řádkou ruce špinit nechci (a i když spousta lidí říká, že vlastně vůbec není potřeba, tak to není pravda, skoro jakýkoliv malý problémek vyžaduje její použití), ne děkuji.

To je jako třeba popeláři. Všichni víme, že existují, že dělají velmi důležitou práci, že kdyby najednou zmizeli, tak by se moderní civilizace prakticky zhroutila a všichni to oceňujeme. Ale popravdě, málokdo chce mít popeláře doma nebo s ním pracovat.
Neregistrovaný (0)|15.7.2010 12:22
[quote=john;388801]ano, protitah SUNu na MS, komercne veleuspesny, hlavne zaklad zadara, urcita zmena terminologie a jinak vse v bledemodrem a navic pomalejsi / ale chapu, ze pri dnesnim vykonu HW to nikoho neboli... /..., rika ti neco wxWidgets?, taky zadara, OpenWatcom? taky zadara / tady ne tak uplne /...
a jen tak uplne na zaver, uplne nejlepsi a nejrychlejsi jsou analogove systemy / tam je ta odezva okamzita, ne az si digitalni system a jeho OS vzpomene.... /[/quote]

Protitah SUNu na MS? Myslíte na Visual Basic? Je mi jedno, kdo vyrábí mé hračky. Jediné co mne zajímá je jejich užitná hodnota a určitý výhled do budoucna. MS pro mne není sprosté slovo, beru jej jako jednu z alternativ.
Zadara? Nic na světě není zadarmo. Nejdražší jsou vědomosti, zkušenosti a čas.
Pomalejší? Než co? Bez jádra se to nerozjede, jasně. Velmi záleží samozřejmě na tom, jak je daná věc napsaná, pomoci může rovněž JIT a HotSpot. A pokud ne, život jde dál - mohu stále dopsat kritickou část v něčem jiném, anebo celou aplikaci napsat v něčem jiném. Jsou to jen nástroje. Pak ale komplikuji, nebo ztrácím přenositelnost. Ale třeba ji zákazník nepožaduje. Záleží jaké jsou priority, možnosti, kolik je času a jaká má být výsledná cena.
ICEBOSS (3435)|18.7.2010 09:46
:devil Intel a Windows jsou proste nej. Rikam to ja, tak to tak proste je. :devil
:angry:angry:angry
Ivo Mašek (507)|18.7.2010 10:44
[quote=ICEBOSS;389603]
:devil Intel a Windows jsou proste nej. Rikam to ja, tak to tak proste je. :devil
:angry:angry:angry
[/quote]
:D Tady bude ještě veselo
StD (1963)|18.7.2010 18:12
[quote=ICEBOSS;389603]
:devil Intel a Windows jsou proste nej. Rikam to ja, tak to tak proste je. :devil


:angry:angry:angry

[/quote]
:p ...a proto od tebe ten slavný Intel v inzerci nikdo nechce ani zadara? :D (=OT Joke!) :shut