Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 21

Téma: Kategorie kabeláže

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    21

    Dobrý den

    rekonstruuji RD a řeším datové rozvody po domě, do budoucna bych chtěl mít případně datový server + multimediální přehrávač a pouštět na tom filmyv HD z toho serveru. Řeším jakou kategorii kabeláže použít a jaké zásuvky atd.

    Hlavní otázkou je, zdali na kabely vyžší kategorie (6,7) stačí zásuvka 5e nebo ne, stejně tak patch panel, switche a podobně.

    Nejdelší délka kabelu cca 15-20m

    Díky
    Naposledy upraveno uživatelem StOs: 24-08-2010 v 21:34 Důvod: typo
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od StOs Zobrazit příspěvek
    Dobrý den

    rekonstruuji RD a řeším datové rozvody po domě, do budoucna bych chtěl mít případně datový server + multimediální přehrávač a pouštět na tom filmyv HD z toho serveru. Řeším jakou kategorii kabeláže použít a jaké zásuvky atd.

    Hlavní otázkou je, zdali na kabely vyžší kategorie (6,7) stačí zásuvka 5e nebo ne, stejně tak patch panel, switche a podobně.

    Nejdelší délka kabelu cca 15-20m

    Díky
    Na tuto vzdálenost a toto využití bohatě 5e
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    16

    Zas když je to rekonstrukce RD, tak už to chce udělat pořádně. A v dnešní době kabeláž jen Cat5e? Co když v budoucnu bude potřeba 10Gbps LANka? Zvládne to protlačit přes 5e? A bude přes to spolehlivě chodit alespoň gigabit? Co takhle tam hodit Cat6 kabeláž, ale nechat zásuvky a patch-panel Cat5e? Na to se vlastně tazatel ptal. Podle mě by to mělo být v pohodě. Co myslíte?
    Já mám doma Cat7 kabeláž, ale zásuvky i patch-panel jen Cat5e. Funguje to krásně, ale pravdou je, že jsem ještě neměl příležitost vyzkoušet těch 10Gb, a asi ještě dost dlouho nebudu. Ale zase když se rekonstruuje dům, tak je potřeba myslet minimálně na 30let dopředu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od Nolwendil Zobrazit příspěvek
    Zas když je to rekonstrukce RD, tak už to chce udělat pořádně. A v dnešní době kabeláž jen Cat5e? Co když v budoucnu bude potřeba 10Gbps LANka? Zvládne to protlačit přes 5e? A bude přes to spolehlivě chodit alespoň gigabit? Co takhle tam hodit Cat6 kabeláž, ale nechat zásuvky a patch-panel Cat5e? Na to se vlastně tazatel ptal. Podle mě by to mělo být v pohodě. Co myslíte?
    Já mám doma Cat7 kabeláž, ale zásuvky i patch-panel jen Cat5e. Funguje to krásně, ale pravdou je, že jsem ještě neměl příležitost vyzkoušet těch 10Gb, a asi ještě dost dlouho nebudu. Ale zase když se rekonstruuje dům, tak je potřeba myslet minimálně na 30let dopředu...
    ¨Nevím, ale myslím si, že 5e na domácí použití stačí a dlouho bude stačit. Tak dlouho, že když bude potřeba zrychlit, protože jsou běžně dostupná zařízení pro domácí použití reálně využívající 10 Gbps tak již na bázi FO.
    Na tuto vzdálenost co píše tazatel za použití adekvátních aktivních prvků a dobře udělaných zásuvek provoz jede 1 Gbps.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    206

    Ja jsem nedavno take rekonstruoval byt a volil jsem kabelaz Cat7 SFTP (zazdena ve zdi) a zasuvky/patch panel Cat6 STP. Tazateli bych doporucil, hlavne nesetrit na kabelazi (zvlast pokud nepouzije husi krky a vse zazdi), protoze ty kabely uz tezko vymeni pokud bude potrebovat navysit rychlost. Zasuvek pro Cat5e bych se nebal, pro dnesni pouziti by mely bez problemu stacit a neni problem ani zase tak velka investice je pripadne vymenit. Pokud bude volit stineny kabel tak patch panel take se stinenim a v tomto jednom miste prizemnit, u zasuvek bych rekl stineni neni az tak nutne a dalsi prizemneni uz bych tam urcite nedelal aby nevznikly proudove smycky.

    Ono jedna vec je co staci a zda se, ze bude stacit nyni a co bude treba za 10let na QuadHD a kdovi co jeste.

    Jen upozornim, ze do klasickych elektrikarskych krabic do zdi (prumer 7cm) se s kabelem Cat7 vleze velmi spatne a musi se hodne nasilim ohybat (navic pokud chce clovek vyuzit dvojitych zasuvek-dvou kabelu) - resil jsem to rozvodnymi krabicemi prumeru 10cm a homemade redukci z vicka a distancniho krouzku ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Plně souhlasím s uživatelem Astec. Datový kabel kategorie CAT5e bude a je plně dpstačující. Datový kabel CAT7e zde nemá opodstatněný důvod k použití a uživatel za něj pouze zaplatí vyšší cenu, aniž by jej prakticky využil. Na datovém kabelu kategorie CAT5e lze bez problémů provozovat 1 GBit síť, takže zde bych problém opravdu neviděl.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    206

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Plně souhlasím s uživatelem Astec. Datový kabel kategorie CAT5e bude a je plně dpstačující. Datový kabel CAT7e zde nemá opodstatněný důvod k použití a uživatel za něj pouze zaplatí vyšší cenu, aniž by jej prakticky využil. Na datovém kabelu kategorie CAT5e lze bez problémů provozovat 1 GBit síť, takže zde bych problém opravdu neviděl.
    Ono samozrejme 1GBit s nejvetsi pravdepodobnosti pojede bez problemu (pokud nebude mit opravdu silne ruseni, coz se u RD nepredpoklada). Na 10GBit v budoucnu vsak uz stezi (s rozumnou chybovosti atd). Kazdopadne pokud jde kabel primo do zdi, tak si stojim za tim, ze usetrit tisicovku na kabelu a pak si za par let rvat vlasy mi opravdu neprijde vhodne. Preci jen za rekonstrukci se vyda tokovych penez, ze tohle je opravdu zanedbatelne. Preci jen tazatel psal, ze sit bude vyuzivat k prehravani videa v HD apod, tudiz velke prenosy dat na/z server atd...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    21

    Takže je dobré řešení kabel Cat7, stíněný patch panel a zásuvky Cat5e, switch 10/100/1000

    jde mi o to že ty ceny nejsou moc podobný, mám nabídku na Cat.5e za 21000 na Cat.6 za 74000 a Cat.7 za 195000, což mi přijde dost šílený

    Cat.6
    27000 za Switch Cisco, L2 řízený 24x10/100/1000 RJ45, 19'' provedení, SNMP, GOs ;
    530m kabeláže - 15000,
    patch panel za 5000 (PowerCat patch panel 1U, 24xRJ45, UTP Cat.6)
    propojovací kabely Cat.6 za 9000 (19x2m)
    Euromod modul 2xRJ45 Data Gate, - 1x keastone za 9300 (18ks)
    +rack a lišty a podobně

    Cat.7
    53000 za Switch Cisco, L2 řízený 24x10/100/1000 RJ45, 19'' provedení, SNMP, GOs ; - nechápu proč za stejnej je jiná cena..
    530m kabeláže - 19000,
    patch panel za 1800 (PowerCat patch panel 1U, 24 port neosazený, Cat.7)
    propojovací kabely UTP Cat.7 za 42000 (19x2m) - proč tak drahý??
    Euromod modul 2xRJ45 Data Gate, - 1x keastone za 18000 (18ks)
    Keystone RJ-45 GG-45, Cat.7 za 49000 .. to je co?
    +rack a lišty a podobně

    ehm takže je tam trochu rozdíl mno
    Naposledy upraveno uživatelem StOs: 26-08-2010 v 12:33 Důvod: typo
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    16

    Řízený Switch je doma k ničemu. 1000Mbps ANO, řízený NE. Navíc cena Switche by se neměla měnit v závislosti na použité kabeláži, takže tohle mi hodně smrdí... A ty patch-kabely Ti taky dali za šílenou cenu - 473kč za jeden 2m propojovací kabel :-D

    Takže pro max rychlost 1Gbps stačí nabídka na Cat5e.

    Zkusíme vymyslet něco pro 10Gbps, co by bylo cenově přijatelné. Takže:

    - Zásuvky: UTP Cat5e dvojzásuvka: http://www.softcom.cz/produkt/utp-za...vyvod/?flist=1 9x74,40kč = 669,60kč
    STP Cat6 http://www.softcom.cz/produkt/stp/ft...predu/?flist=1 9x135,6kč = 1220,4kč
    - Kabel: Cat7 2x305m: http://www.softcom.cz/produkt/s/ftp-...-305m/?flist=1 2x4768,80 = 9537,6Kč
    - Patch-panel: Cat6 STP http://www.krup.cz/Default.asp?cls=stoitem&stiid=90 + instalační materiál: 1300kč
    - Patch-kabely: Cat6a S/FTP 20x0,5m http://www.krup.cz/?cls=stoitem&stiid=3668 20x70,80 = 1416Kč
    Cat5e UTP 20x0,5m http://www.krup.cz/?cls=stoitem&stiid=1636 20x10,08 = 201,60Kč
    - Switch: 24port 1Gbps http://www.softcom.cz/produkt/d-link...-mbit/?flist=1 4 506,60 Kč
    A nebo jsou tu dva za dost podobnou cenu (jeden dokonce za nižší, řiditelné. Mají QoS, VLAN, atd. Je mi jasné, že to se v domácích podmínkách asi nevyužije. Ale nebudou mít třeba lepší chipset, tedy nebudou výkonnější?
    http://www.softcom.cz/produkt/smc-24...ement/?flist=1
    http://www.softcom.cz/produkt/d-link...t/sfp/?flist=1
    - Rack: Nástěnný 9U (vhodnější pro zabudování daťáku, UPSky, chlazení, atd...: http://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=501 4104Kč + nějaký ten cable management, což je "pár korun". (do 500kč)

    Každopádně při sečtení těch nejdražších variant mého návrhu mi vychází nějakých 22 000kč. A to vše s D.P.H. Za zákaznické ceny. (ta Tvá dodavatelská firma to určitě nakupuje levněji) V ceně není zahrnuta jen práce. Elektroinstalační materiál (husí krky, elektroinstalační krabice), máš, předpokládám, započítané jinde...

    Tak co na to ostatní říkáte? Udělali byste to jinak? Já bych volil kategorii 7. Stačí pro požadovanou vzdálenost (do 25m na kabel) kabely kategorie 6 tak, aby na tom v budoucnu mohl jet 10Gbps ethernet?
    Naposledy upraveno uživatelem Nolwendil: 26-08-2010 v 19:25 Důvod: Doplnění...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    206

    Souhlasim s Nolwendil takhle nejak bych to klidne provedl. Kabel kvalitni, zbytek plne dostacujici a kdyztak neni problem za X let patch panel nebo aktivni prvek vymenit za lepsi/modernejsi. Puvodni nabidka je cista zlodejina

    Jeste budou treba doplnit zasuvky, ale opet staci i 5e, ale i v pripade STP Cat6 je realna cena nekde uplne jinde nez v nabidce.

    Ja jsem nakonec vyuzil prave stinene Cat6 koncove zasuvky jelikoz jsem je sehnal za cenu jen lehce vyssi nez stinene Cat5e.

    Takze pokud je to mozne, tak vzolit jinou firmu nebo si aspon nakoupit material sam za trzni (tedy desetinove) ceny.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    16

    Trošku jsem to doplnil. Našel jsem některé věci lepší a levnější jinde, atd.

    mpitman: Chtěl jsem StOsovi doporučit, ať si nechá jen udělat kabeláž a zásuvky, a nechat si svazek kabelů v "serverovně", a zbytek ať si dodělá sám či s pomocí šikovného kamaráda. Ale Tvůj návrh, tedy nakoupit materiál sám za opravdové tržní ceny, a pak ho dát firmě, a zaplatit jim jen práci, zní taky dobře.
    A měnil bys ten patch-panel, když je Cat6 STP? Já myslím, že by na něm mohlo těch 10Gbps valit, stejně tak na těch zásuvkách STP Cat6...
    Jinak používáš rack? Máš v něm nějakou UPSku, ventilaci, a takové věci? Pokud ano, tak jaké bys doporučil? Díval jsem se, a ceny nic moc. Přitom pokud by se do toho racku dal třeba i datový server, tak už by nějaká ventilace byla potřeba...
    Naposledy upraveno uživatelem Nolwendil: 26-08-2010 v 19:42
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    206

    Predem upozornim, ze se sitarinou nezivim, takze mozna tu budou nejaci povolanejsi...

    Kazdopadne dle meho nazoru Cat6 STP bude stacit i na 10GBit, ale vzhledem k tomu, ze jeho bezne rozsireni (rozumej rozumne ceny aktivnich prvku) je jeste par let vzdaleno, tak s jistotou to ted asi nikdo nerekne.

    Kazdopadne sam jsem do bytu pouzil kabel Solarix Cat7 SFTP, patch panel STP Cat6 10" 12ti port a zasuvky s keystony Cat6 STP. Switch mam bezny 1Gbit od D-Linku s green funkci (spotreba miziva). O racku jsem puvodne uvazoval, ale nakonec jen koupil velkou plastovou instalacni krabici a zabudoval patch panel do ni (privody jsou schovane uvnitr, zasuvky pristupne vne). U me je reseni ovlivnene tim, ze jako "servrovnu" chci pouzit cast vestavne skrine s tim, ze vsechny prvky jsou vybirany s ohledem na minimalni spotrebu, tudiz chlazeni neni problem. O UPS uvazuji, ale zatim nepouzivam zadny file/NAS server, takze neni potreba. Pokud bych mel vse volne, mensi rack bych pravdepodobne pouzil.

    Pri pouziti 19" routeru s umistenim do racku bych se asi jeste chlazeni nebal (ale ze zacatku bych hlidal teplotu uvnitr racku a pripadne vylomil jak spodni tak horni plech pro privodni kabely aby mohl samovolne vetrat). Pri pouziti datoveho serveru uz je nutnost pouziti pridavneho ventilatoru jiz velmi pravdepodobna, ale hodne zalezi na konstrukci racku a spotrebe (ztratovem teplu) vsech aktivnich prvku.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    21

    no zítra mám sraz s tím chlapem tak pak dám vědět jak to dopadlo :-)

    zatim děkuji :-P
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Cat 5e licna bezproblemovy provoz 10 Gbit na delky do 50 v kuse.

    Ale je pravda ze kdyz uz se to ma dat do zdi chce o o kategorii vyssi a stineny.

    Dal bych jen pozor na ty krabice, chce to kabely nelamat a nechat v krabici stocenou rezervu minimalne 20cm.

    Vyse zmineny navrh s rozpoctem okolo 20 tisic je velni dobre vypracovany, plne s nim souhlasim.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    21

    Tak jsem dostal tuhle nabídku, nevím co tam furt vymejšlí. Hlavně mi nesedí ten switch a i ty kábly jsou nějaký drahý

    Kabel UTP, Cat.6 , PVC plášť, 4páry 530 M 14 602,50 Kč
    MNS 9U, nástěnná skřín 19" 600x500x395(š,v,h) 1,00 ks 4 167,90 Kč
    PowerCat patch panel 1U, 24xRJ45, UTP Cat.6, osaz 1 ks 5 112,80 Kč
    Police 500x350, výška 1U k 19" skříním 3 ks 1 558,00 Kč
    Propojovací kabel UTP Cat.6, 1 metr, šedý 10 ks 1 716,00 Kč
    Propojovací kabel UTP Cat.6, 2 metry, šedý 10 ks 2 420,00 Kč
    19" jumper ring panel 1U, 5 úchytů hlubokých 64 mm, šedý 2 ks 510,00 Kč
    ZÁSUVKOVÁ LIŠTA, 6x230V včetně přepěť.ochr. do racku 1 ks 1 232,00 Kč
    Switch , L2 neřízený 24x10/100/1000 RJ45, 19" provedení, 1 ks 14 924,80 Kč
    Kryt komunikační zásuvky 11 ks 847,00 Kč
    Euromod modul 2xRJ45 Data Gate, - 1x Keystone 9 ks 4 455,00 Kč
    Euromod modul 1xRJ45 Data Gate, - 1x Keystone 2 ks 849,20 Kč
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Microsoft Office: Kalendar 2010 - filtrovani dle kategorie
    Od homi v sekci Kancelářské balíky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 28-02-2011, 09:56
  2. Id události 41 kategorie 63
    Od Hribi v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 14-01-2010, 00:09
  3. Hra roku 2008 - Kategorie FPS&RPG
    Od cool.user v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 07-01-2009, 10:46
  4. Hra roku 2008 - Kategorie RTS a ostatní
    Od cool.user v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 06-01-2009, 13:37
  5. Zdroj-výměna kabeláže?
    Od vondry87 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 20-08-2008, 21:34