reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ramky jen 368Mhz tj. 737Mhz

endivie (99)|17.4.2007 00:23
Zdarek lidi. Máme problémek. Jde o desku ASUS M2N-E. V biosu jsou paměti vidět jako 800Mhz nicméně ve Widlich jako Cpu-Z a Everest je to pouze 368Mhz tj. 737Mhz. Procak 4200+ EE, ramky 1024MB A-data... Uz jsem neco podobyho resil na 4600+ nonEE, ramky Corsair 2x 1024MB a desa MSI K9N Ultra tam to bylo to samy ale myslel jsem ze je to shitova deska ale tady to samy. Napada vas nekoho neco? Kdo mate socket am2 prosim podivejte se jak se hlasi ramky vam diky... btw:kdyz snizim na 667 tak mam tusim 626 takze to dea furt...diky moc za rady
tgfh (2985)|17.4.2007 06:48
Frekvence CPU souhlasí? Tzn. 2.2GHz.
CPU taktovaný doufám nijak není...
Zkus prostě nastavit RAMky v biosu na 200MHz (800Mhz efektivně)...
endivie (99)|17.4.2007 07:14
CPU frekvence souhlasi...taktovany to neni a nastaveny jak ty rikas to mam.... a bohuzel jak pisi neni to na prvni desce... co mas ty za soket?
mech13 (5526)|17.4.2007 07:54
Novy bios? Zkousels jine moduly? Mozna to je nejaka pofiderni nekompatibilita s temy mooduly
tgfh (2985)|17.4.2007 08:04
Pošli screen z CPU-Z - záložka "cpu" a "memory"
Dělící poměr v biosu máš 1:1 (FSB : DRAM)? Nemáš tam náhodou něco jiného?
tequilla (1015)|17.4.2007 09:13
Mas nastaveny command rate na 2T nebo 1T? A pameti jsou ve zlutych nebo cernych slotech? (Umisteni pameti do zlutych slotu misto cernych pry nekomu pomohlo stejny problem vyresit).
Jinak BIOS v. 0304 resil nejakou nekompatibilitu s pametma, v soucasny dobe uz je bios v. 0802. Silne tedy doporucuju preflashnout.
endivie (99)|17.4.2007 15:18
screen je tady http://data2.edisk.cz/stahni/33816/cpuz.PNG_70.1kB.html

BIOS preflashuju , RAMky dam do zluteho slotu..nyni v cernem.... nekompatabilita tezko,dela to i s jinymi ram
tgfh (2985)|17.4.2007 15:27
Jde vidět, že máš i undervoltovaný CPU...takový CPU má mít 1.35V, ne 1.072V...máš ho stabilní? pokles napětí je dost velký....
endivie (99)|17.4.2007 17:11
je to perpetum stabile sefe..tohle ma mit 1,25V..je to EE verze...ale to jen blbe ukazujou "cidla" v Everestu a CPU-Z... kdyz si dam monitoring v BIOSU tak to ukazuje 1,23-1,25 :)
tgfh (2985)|17.4.2007 21:06
Jo, to je přesně to když je CPU undervoltovaný...
BIOS ukazuje dobře, ale programy blbě. Ve skutečnosti to je opačně: BIOS ukazuje blbě a programy dobře. Ale pokud je to EE verze napětí 1.072V je OK...s tímto napětím dokáže CPU pracovat stabilně...

Updatuj bios, možná, že se ty RAMky rozjedou na 800MHz...

Pokud pofičí furt blbě, nech to na těch 737Mhz a nastav low latency...nebudeš o výkon ošizen...
endivie (99)|17.4.2007 22:34
No ja mam v biosu nastaveno "na tvrdo" nastaveny voltageCPU na 1,25V takze bych rekl ze spise blbnou ty programy. Update biosu zkusim urcite,ale v minulem pripade to nepomohlo... nejvice by mi pomohlo kdyby mi nekdo rekl ja je v biosu presne oznacena a kde ji najit delicka CPU:RAM
endivie (99)|17.4.2007 23:31
tak ani zde update biosu nepomohl :( naopak se mi stalo tedka kdyz se to updatovalo tak vzdycky vyjizdely policka ktera se oznacovala...

bila - update ok
modra - no update
cervena - fail write

ja jsem mel dve asi ze 100 tech policek mel modry...takze jakoby no update...je to chyba nebo to znamena ze ten update v te sekci nebyl potreba?
endivie (99)|17.4.2007 23:33
a opravdu to napeti ukazuji blbe ty programy ve widlich taky pisou ze na 3,3V vetvi mam asi 6,2V a podobny srac**...na chipsetu 8 stupnu atd..
a8nr (176)|18.4.2007 00:08
[QUOTE=endivie]ja jsem mel dve asi ze 100 tech policek mel modry...takze jakoby no update...je to chyba nebo to znamena ze ten update v te sekci nebyl potreba?[/QUOTE]
Ty políčka jsou OK, prostě v té konkrétní části se BIOS nijak nezměnil. Problém by byl až s červenýma.
endivie (99)|18.4.2007 00:15
ok,dik...taky mas Asus desku?
tgfh (2985)|18.4.2007 11:01
S a8nr souhlasím, jinak stále si stojím za svým názorem že CPU máš undervoltovaný, ale to nemá cenu řešit, je to EE verze a té 1V stačí...

děličku FSB : DRAM by jsi v BIOSu měl mít, ale vlastně teď mě napadá, že tato dělička se nastavuje u ASUSu tak, že prostě zadáš hodnotu FSB a frekvenci DRAM.

Funguje to tak:
např.: zadáš FSB 220 (OC 10%)
DRAM nastavíš na 667Mhz (neboli 166Mhz) - BIOS ví, že Default FSB je 200 a když nastavíš DRAM na 166MHz automaticky nahodí dělící poměr 5:6 -> v případě, že nastavíš těch FSB 220 a DRAM necháš na 166MHz -> výsledně frekvence DRAM pojede na 183Mhz (183*4 efektivně)

Takže přímo tu děličku tam nenajdeš, nech FSB na 200MHz a nastav DRAM taky na 200MHz (800MHz efektivně). Jestli to stále blbne nastav low latency a nech to tak...

(brácha má taky desku ASUS a RAMky GeIL DDR2 800MHz mu jedou na "jen" na 667MHz - nastavil jsem mu low latency a výkon je identický...)
endivie (99)|18.4.2007 14:24
no asi takto...ram tam mam nastaveny na 800Mhz a FSB 200Mhz...takze nevim co by tam melo bejt blbe
tgfh (2985)|18.4.2007 18:41
LIDI TRAPAS! :D :D :D
Právě jsem poskládal další komp (5200+, ASUS M2R32-MVP, GeIL 800Mhz CL4) :D - vtip je v tom, že mám stejný problém :D
jedou mi na 744 MHz a mají jet na 800MHz :D

No to je pěkné :D

EDIT: jaky software zobrazí napětí RAMek? existuje něco takového?

jinak problém řeším stále, zatím bez úspěchu....

píše mi v everestu (když cpu běží na 2.6GHz a ramky na těch 744) dělička FSB : DRAM = CPU/8
když dám RAMky na 667MHz jedou na 650MHz (už není takový pokles) a everest píše dělička FSB : DRAM = CPU/7

tu děličku nechápu....
Majami (10)|18.4.2007 23:43
jaky software zobrazí napětí RAMek? existuje něco takového?

BIOS MB alebo Everest: položka Počitač->Senzory->DIMM
mech13 (5526)|19.4.2007 00:33
blbne to i u jine delicky? nejedou treba na 667 korektne?

jinak soft na zjisteni napeti ram: vsechno to bude pravdepodobne tahat info z BIOSu...

EDIT: nedela to treba cool & quiet?
co tak skusit otestovat propustnost jestli jen soft nehaze spatnou hodnotu?
endivie (99)|19.4.2007 07:25
jo pekny...ja CPU undervoltovany 100% nemam protoze rikam pise to ze na 3,3V mam 5,8V a takovyhle dalsi bkbosti...v BIOSU to ukazuje zpravne...no mne to jede kdyz to dam na 667 asi 644...takze pokles tam porad je...a tedka mam delicku CPU/6 ale kdyz to dam na 667 tak se delicka zmeni...
tgfh (2985)|19.4.2007 09:52
Když nastavím 667MHz jedou na 650Mhz
když nastavím 800MHz jedou na 744Mhz

Snad na to přijdem...je mi divné, že to nahazuje takové divné děličky, ale jak říkám...stabilita 100%...

EDIT: endivie ten undervolt už neřeš, říkám že EE verzi 1V stačí ;) :D
endivie (99)|19.4.2007 17:03
jj deska MSI tohle delala taky. ASUS taky... Asi v Utery budu mit moznost zkusit Gigabyte tak uvidime :-D
tgfh (2985)|19.4.2007 19:52
Ramky teď provozuju na 744Mhz 4-4-4-12 1T 2.0V - stabilita 100%
jsou dělané na 800Mhz 4-4-4-12 1T 2.1V
Buď to zprovozním na těch 800MHz (začínám ale pomalu pochybovat :D) nebo hodím agresivnější časování - buď 4-3-3-9 nebo 3-4-4-8 ještě uvidím...

Jsem zvědav jak ti to pojede na té Gigabytce...
endivie (99)|19.4.2007 22:35
vtipna vec hele...dej si frekvenci 400mhz a pojedou normlane na 4000mhz :-D
endivie (99)|25.4.2007 16:04
Takze Na Te Gigabytce Je To Uplne To Same. Akorat Jsem Si Vsiml Ze Nvidia Monitoring Ukazuje 803mhz Ale Zbytek Jako Cpu-z A Everest Jen Tech 737mhz Takze Fakt Nevim Cemu Mam Verit.!
tgfh (2985)|25.4.2007 16:55
Já jsem taky dále testoval a myslím si, že na 744MHz 4-4-4-12 1T 2.0V jsou výsledky z testů nějak moc dobré.
Brácha má 667MHz 4-4-4-12 1T 1.9V a testy má o hodně slabší...

např.:
Everest: latency:
744MHz 4-4-4-12 1T 2.0V - 50.9ns
667MHz 4-4-4-12 1T 1.9V - 60.6ns

Když hodím do kalkulačky:
60,6/50,9 = 1,1906
744/667 = 1,1154
800/667 = 1,1994

Z tohoto vyplývá že RAMky jedou normálně na 800MHz!

Ale jak se říká "nic není 100%"...ale myslím si, že programky prostě jen a jen píšou bludy!
mech13 (5526)|25.4.2007 17:04
jeste vyzkousej propustnost a mas jasno:) ja rikal uz pred tydnem at zkusite testy vykonu:rolleyes:
tgfh (2985)|25.4.2007 17:10
NO zkusím, ale jde o to že ani jeden komp není doma :)
vím že na těch "744"MHz 4-4-4-12 1T 2.0V byla propustnost v everestu 8200 MB/s
Napíšu bráchovi ať to projede...

EDIT: Jinak ty GeILy ("744"MHz) potřebujou při 800MHz CL4 2.1V, nastavil jsem "jen" 2.0V a vypadá to, že jim to stačí :D
endivie (99)|25.4.2007 17:36
panove v casovani se celkem vyznam je nevim co je to to posledni uz bez - ...tedy 1T... ja mam napriklad 2T...co to ale je?

to tgfh: jsem asi zhulenej,ale co je to za vypocty,jak jsi na to prisel atd...
divny jenom ze v everestu v tom srovnavacni vysledky jsou podnybny sestavy a je tam psano DualDDR2 800 a ja tam mam DualDDR2 737
tgfh (2985)|25.4.2007 18:03
1T nebo 2T znamená: no jak to říct. někde je FAQ :D

prostě když máš modulů více tedy 3 nebo 4 zpravidla musíš snížit tento timming na 2T, protože paměťový řadič nestíhá v "plné" rychlosti obsloužit tolik modulů...

C2D jede jen a pouze v režimu 2T.
u socketu AM2 je rozdíl mezi 1T a 2T naprosto nulový aspoň podle mých testů...

Člověk by se ale měl snažit dosáhnout (nyní už jen u AMD) 1T...

EDIT: moje výpočty jsou naprosto supidní :D
hned vysvětlím:
když zvedneš frekvenci z 667 na 800MHz zvýšíš tak výkon pamětí o 1.1994 tedy 19,94% (800/667)
znamená to že latence by se měli snížit o 19.94 %

vím, že 667MHz RAMky CL4 mají latence 60,6ns
zjistil jsem že "744MHz" mají latence 50,9ns
vydělím to a co zjistím: že RAMky které jedou na "744MHz" by měli být o 11,54% rychlejší
ale!
60,6/50,9 je: 1.1906 rozdíl 19,06% ! nesedí! RAMky na 744 mají být jen o 11,54% rychlejší! proč jsou rychlejší o 19.06% ?
vím, že ramky které jedou na 800MHz jsou rychlejší než 667MHz o 19.94% --------------------------------------^
endivie (99)|25.4.2007 18:36
ok dik za odpoved.jo a jeste hele...tedka jsem vymenil tu Asus za Gigabyte...koukam v everestu na senzory a vidim tohle



vsechno v pohode,krome nejaky vetve 2.5V(co je to za vetev?)..udajne tam mam jen 1,92V...nechci nic zakriknout,ale zatim jede vsechno v pohode a v biosu v monitoringu ani zadnjech 2,5V neni(aspon myslim teda)
tgfh (2985)|25.4.2007 18:55
Nejlépe uděláš když pošleš screen ;)

EDIT I: No počkat, až teď se mi zobrazil ten screen z tvého příspěvku...
už na to jdu :D

EDIT II: Zajímavé, asi na nic nepřijdu, neřeš to ;) tak zní moje rada :cool: :D
endivie (99)|25.4.2007 19:25
a co je to za vetev vubec?! :-D taky nevis?
tgfh (2985)|25.4.2007 19:31
:o nevím :o
speedsnail (4876)|29.4.2007 17:41
Jen takova drobnustka. u C2D zaleží jestli pojede na 1T nebo 2T jen na chipsetu. Tam je pamětový řadič. čili Intel 965/975 jen 2T, ATi a AMD(650i,680i) umí i 1T.
ZpeT (4)|3.5.2007 13:44
Strucne receno frekvence pamětí vychází z frekvence procesoru a vzniká dělením tohoto taktu celým číslem. Takze to ze Vam jedou ramky min, je naprosto v poradku.