Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: 128 bit ? Fikce nebo reálná věc v budoucnosti ?

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Četl jsem článek, že v laboratořích pracují na OS který bude mít 128 bit. Po konzultaci s ing programátorem mne bylo řečeno, že to je holý nesmysl. Že nic takového nemůže být. Tak jak je tomu tedy doopravdy prosím. Píšou novináři technické kachny ? A nebo je to pravda ? Pokud ano, tak mne prosím řekněte na jakém principu by to fungovalo ? Ať mohu přesvědčit toho programátora, že to lze . Díky Tom
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2010
    Příspěvků
    187

    Pocet bitu udava delku instrukce. Aby melo smysl delat 128bit OS, musi byt 128bit CPU. Zde je ale problem s efektivnosti. Vygoogli si "pipelining" a dozvis se vic. Odpoved na tvou otazku by byla asi takova, ze je to mozne, ale v soucasne dobe by to bylo neskutecne pomale a neefektivni.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Tak hlavně aby mělo smysl mít 128 bit OS (a CPU, samozřejmě), muselo by být potřeba pracovat s tak velkými (resp. přesnými, v případě floating point) čísly (tj. většími než 64-bitových 18e18 v integer), nebo být potřeba používat tak velký adresní prostor (např. mít víc než 18 EB, tj. 18 milionů TB paměti RAM ... anebo prostoru na disku, kde je takový případ pravděpodobnější, ovšem ve stále dost vzdálené budoucnosti).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    i v 32 bit systému můžeš pracovat s velkými čísly. viz FPU, MMX a další. Taky pracují z 128bit daty.
    Potřebu 128bit systému vidím v případě adresování kde už je 64bit málo. (A to si ještě nejsem jistý)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele crasher.km
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    940

    Samozdřejmě, že je to možné.
    Ale zároveň zbytečné. 64Bit ještě zdaleka není využit.
    64bit dokáže adresovat až 128Gb paměti. Proč tedy přecházet na 128bit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    Citace Původně odesláno od crasher.km Zobrazit příspěvek
    Samozdřejmě, že je to možné.
    Ale zároveň zbytečné. 64Bit ještě zdaleka není využit.
    64bit dokáže adresovat až 128Gb paměti. Proč tedy přecházet na 128bit?
    Dokáže teoreticky adresovat až 2^64 bitů, což je 18446744073709551616 bitů (18.44 exabitů). Prakticky je zatím tato kapacita nedosažitelná a navíc tady máme i limity dané operačním systémem (pokud se budeme bavit o Windows). Pěkně je to rozepsáno na MSDN. Ovšem paměť je to poslední, o co jde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    este aby som to upresnil, tak sice pointer s adresou je 64bitovy, no nevyuziva sa plnych 64bitov na adresu, ak si dobre pametam, tak momentalne u oboch rivalov je to 48bit
    a teda 256TB
    Ja myslím, ze by mohlo na par mesiacov stacit :-D
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    64 bit by melo plne dostacovat az do urovne kopie lidskeho mozku.

    Potreba 128bit a nasledne vice nastane ve chvili kdy lidstvo zacne zkoumat sirsi vesmir a popisovat jej, nebo se naopak pusti do zkoumani a popisu subatomarnich castic a deju.

    Ale na druhou stranu je klidne mozne ze do te doby technicky vyvoj preskoci uplne jinym smerem a rozvinou se kvantove procesory a jine varianty na kterych se celkem uspesne pracuje.

    Ale zase na druhou stranu, od 8 bitu k 64 to netrvalo az tak dlouho. Uvidime co bude za 20 let.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Neco vic ke 128 bitum here http://en.wikipedia.org/wiki/128-bit ony v CPU nektere registry 128bitu maji, ale pouzivaji se rozdelene na 32/64bitu ...

    Jeste jsem chtel doplnit takovou drobnost ... u architektury VLIW je mozne zpracovavat nekolik instrukci paralelne, takze nektere z techto cpu maji i vice nez 64bitu (konkretne Transmeta Crusoe - 128bit a Efficeon - 256bit), v realu je to ale dost neefektivni, kazdopadne je to zajimavy pristup a ty vase bity tam jsou
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Herní pc s budoucností
    Od Newstory v sekci Volná témata
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 28-07-2013, 19:20
  2. Který wallpaper Počítač budoucnosti se Vám líbí nejvíce?
    Od Richmond v sekci 20. Počítač budoucnosti
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 23-12-2009, 22:47
  3. PC budoucnosti - 20. kolo
    Od Merlin-alfa v sekci Rozpracované wallpapery
    Reakcí: 30
    Poslední příspěvek: 17-11-2009, 17:40
  4. GeForce: Realna frekvence jadra
    Od Loli v sekci Grafické karty
    Reakcí: 39
    Poslední příspěvek: 21-01-2008, 20:57
  5. Apple automobil - ne to není fikce
    Od respex v sekci Aktuality
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 16-09-2007, 19:45