Win XP: Home vs. Pro
Mohl by mi někdo poradit jak velký je rozdíl mezi Win XP Home a Win XP Pro??? Chci si koupit legální soft a jelikož je mezi nimi zhruba 1500,- rozdíl tak zjišťuji, jestli ten cenovej rozdíl stojí za to.
hlavni a nejpodstatnejsi rozdil je, ze XP home nepripojis do domeny, kdezto XP pro ano. to je podstatny omezeni hlavne pro firemni prostredi. jinak v homech chybi jeste nejky mene podstatny drobnosti a tusim ze mozna i nejaky pokrocily konfiguracni nastroje (ty ovsem casto ani spousta pokrocilych uzivatelu nezna)
takze jako bezny user to vubec nepoznas, jestli se budes vic vrtat v systemu tak ti tu a tam neco bude chybet.
takze jako bezny user to vubec nepoznas, jestli se budes vic vrtat v systemu tak ti tu a tam neco bude chybet.
Pokud budes sitovat vyuzivat vzdaleneho pripojeni a jinejch veci urcite vol pro .. prokud to chces pro pc ktery nebude v siti staci home .. u tech houmu je vic veci ktery clovek zjisti az casem .. napriklad jedna z veci kvuli ktere sem musel na nekterych stanich ktere se pripojovali vzdalene byla ta ze meli 90dni limit pro pripojeni na terminalovem serveru .. Pokud se rad vrtas v systemu vol urcite pro :) Osobne se xp hpome vyhybam jako cert krizi ale nechci odhadovat komu to bude stacit a komu ne..
[QUOTE=mech13]hlavni a nejpodstatnejsi rozdil je, ze XP home nepripojis do domeny, kdezto XP pro ano. to je podstatny omezeni hlavne pro firemni prostredi. jinak v homech chybi jeste nejky mene podstatny drobnosti a tusim ze mozna i nejaky pokrocily konfiguracni nastroje (ty ovsem casto ani spousta pokrocilych uzivatelu nezna)
takze jako bezny user to vubec nepoznas, jestli se budes vic vrtat v systemu tak ti tu a tam neco bude chybet.[/QUOTE]
Můžeš mi popsat co jsi myslel tím připojením do domény???
takze jako bezny user to vubec nepoznas, jestli se budes vic vrtat v systemu tak ti tu a tam neco bude chybet.[/QUOTE]
Můžeš mi popsat co jsi myslel tím připojením do domény???
No pokud budes chtit pc ktere ma xp home pripojit do site kterou spravuje nejaky domain controler (proste nejaky server) tak ho jednoduse nepripojis :) Proste to pc nebude moct byt soucasti te domeny.. Myslim ale ze tohle nebude tvuj pripad.
tak tohle opravdu není můj případ. Jde mi jen o to, abyhc winy využil jako středně pokročilí uživatel, žádný experimenty dělat nebudu. A váhám jestli se mi vyplatí zaplatit za xp pro o 1500,- víc než za home.
Tak abychom byli konkrétnější, pokusím se shrnout klíčové funkce, které jsou dostupné pouze ve verzi Professional: 1. Podpora více procesorů (podpora symetrického multiprocesingu pro 2 procesory); 2. Rozšířené možnosti zabezpečení (šifrování systému souborů EFS, IPSec, možnost nastavovat oprávnění přístupu k souborům); 3. Internetová informační služba (webový server s využitím IIS); 4. Připojení ke vzdálené ploše; 5. Členství v doméně (připojení do domény a využití všech doménových funkcí; WXP HE neexistuje v doméně jako objekt, může ale přistupovat k objektům domény - tiskárny...); 6. Dynamické disky (diskové svazky rozložené na více pevných discích).
Podle mě XP Pro nepotřebuješ. Home jsou omezené připojením do domény (pro centrální spravování uživatelských účtů a práv v rámci sítě), pak neumí na NTFS nastavovat práva k adresářům pro jednotlivé skupiny nebo uživatele a setkal jsem se s divným chováním u sdílených adresářů, kdy měli některé soubory jiná práva, některé adresáře nešly ze sítě procházet a nedalo se s tím nic dělat. Jinak mají XP Home trochu očesané služby, ale určitě nic katastrofálního. Pokud v nich není třeba vzdálená plocha tak se dá nahradit za RealVNC (není to teda úplně ono, ale co).
[QUOTE=Pas!k]napriklad jedna z veci kvuli ktere sem musel na nekterych stanich ktere se pripojovali vzdalene byla ta ze meli 90dni limit pro pripojeni na terminalovem serveru[/QOUTE]
Jakože stanice nejde po 90 dnech připojit třeba na Win2003 i když je na něm legální terminálový server nebo aspoň s expirací 120 dní? I tak mám za to, že se dá terminal server vypnout a používat vzdálenou plochu umožňující připojení dvěma uživatelům,což na běžný server stačí.
[QUOTE=Pas!k]napriklad jedna z veci kvuli ktere sem musel na nekterych stanich ktere se pripojovali vzdalene byla ta ze meli 90dni limit pro pripojeni na terminalovem serveru[/QOUTE]
Jakože stanice nejde po 90 dnech připojit třeba na Win2003 i když je na něm legální terminálový server nebo aspoň s expirací 120 dní? I tak mám za to, že se dá terminal server vypnout a používat vzdálenou plochu umožňující připojení dvěma uživatelům,což na běžný server stačí.