reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autorská práva, kopírování a věci s tím spojené

czhunter (775)|13.2.2011 13:03
[quote=kevin00;435099]Zde nesouhlasím. Plno mých kamarádů hudebníků svá díla vydávají na své náklady a nejenom hudebníků, které znám a vyplatí se jim to. A věř tomu, že nechodím na pivo ani s Vondráčkovou, Bílou a podobnými lidmi, abych mohl tvrdit, že je lobbisti "někam" dotlačili. A jen třeba pro Tebe i p. Gott poznal, že ačkoliv se "ve velkém" stahují jeho nosiče, on v globále "zkrátka" nepřijde.[/quote]A mají to jako plný úvazek? Dokáží si vydělat (aspoň) 30 000 Kč měsíčně na člena? Pokud ano, mají můj velký obdiv, ale většina autorů to bez pomoci nedokáže.
Pan Gott (ačkoliv jeho kvality uznávám) většinu svého majetku získal na totalitním režimem pokřiveném trhu, takže to není úplně berná mince.


Ale ona ta argumentace hudebníkama není úplně fér, protože ti na tom po faktickém okleštění autorských práv budou zdaleka nejlíp.
Mě spíš zajímá, co budou dělat ostatní - spisovatelé, filmaři, vývojáři her a SW (ti ještě nejsou pod OSA, ale chtěli by být) a další ???

[quote=EditorPO;435100]O CD s pridanou hodnotou, ktorá bude zodpovedať súčasnej cene.[/quote]Aha, a o té "reálné a férové ceně" budeš jako rozhodovat ty? Nebo státní úřad pro kontrolu cen? Sorry, ale to není kapitalismus a jestli tohle chceš, přestěhuj se na Kubu, tam nalezneš ráj.

[quote=EditorPO;435100]E-knihy existujú tiež, ale určite sa lepšie číta papierová kniha, takže spisovatelia od hladu nezomrú.[/quote]Zemřou. Víš proč? Protože jejich knihy bude moc vytisknout kdokoliv, aniž by jim cokoliv zaplatil.

[quote=EditorPO;435100]Tvoje tvrdenie vyplýva z neznalosti problematiky. Nevieš, ako to vo vydavateľstvách a rádiách beží. Nepoznáš zákulisie, lobing a podplácanie.[/quote]Dělal jsem ve firmách (české a slovenské), která tvoří hry. Bez distributora (který zaplatil nástroje, testovací HW, dával peníze na platy před vydáním atd.) bysme si ani neškrtli. Tečka. Jaké zkušenosti máš ty?
StD (1963)|13.2.2011 13:07
[quote=kevin00;435099]Takový je zákon, pokud se Ti nelíbí, můžeš vznést návrh na jeho změnu. Jedná se o kopii pro osobní potřebu a zákon toto povoluje.


Proč? Mě to tak vyhovuje, já nic nestahuji. Ať si ty "poskytovatele" hlídají ti, co jim k tomu dávají prostor, a to na své náklady.

Takže souhlasíš se špehováním a odposlouchávání internetových uživatelů a následným rozhodnutím "odborníka" od poskytovatele internetu zda jsi kriminálník či nikoliv. Dopadne to velmi podobně jako ZDE. Toto je pro mě rozhodně nebezpečnější než-li jakýkoliv tebou udaný "argument" o tom, že ten, kdo kopíruje je terorista. Toto chování a tento způsob přemýšlení je celkově pro společnost velmi nebezpečný.


ANO, každý by měl mít povinně a zdarma svůj elektronický podpis. Potom můžeme už diskutovat jen o "úmyslech" té které osoby, která nějak jedná. A jestli to považuješ za globální odsudek (sosák = terorista), tak ano, i takové možnosti jsou myslitelné.


Co to je za blbost odkazovat české uživatele na zahraniční obchody ? Češi nemají nárok na legální zakoupení děl na svém území a ve svém jazyce ? Nikdo zde není schopen pro české zákazníky takovouto službu zařídit a nabídnout zákazníkům/občanům možnost legálního nákupu v "domácích podmínkách" a bude je tímto způsobem označovat za "pitomce" ?

Přečti si laskavě, co Smeli chtěl - zboží na českém trhu nedostupné...

Zde nesouhlasím. Plno mých kamarádů hudebníků svá díla vydávají na své náklady a nejenom hudebníků, které znám a vyplatí se jim to. A věř tomu, že nechodím na pivo ani s Vondráčkovou, Bílou a podobnými lidmi, abych mohl tvrdit, že je lobbisti "někam" dotlačili. A jen třeba pro Tebe i p. Gott poznal, že ačkoliv se "ve velkém" stahují jeho nosiče, on v globále "zkrátka" nepřijde.

Jejich věc, sedlák se také rozhodne sám, jestli bude prodávat své mléko/obilí přímo, přes nějaké družstvo/kolchoz nebo přímo velkoodběratelům...

Pouze cimrmanovské "Jsem si trochu za přeháněl", viď ;)[/quote]


No ona celá ta ČPS a její ideje jsou tak trochu cimrmanovské/švejkovské, takže jakákoli reakce na vaše P.T. názory musí tak zákonitě vyznívat. Mě připadáte, jako kdyby jste spadli z Marsu.
kevin00 (10238)|13.2.2011 13:11
[quote=czhunter;435103]Pan Gott (ačkoliv jeho kvality uznávám) většinu svého majetku získal za režimem pokřiveného trhu, takže to není úplně berná mince.[/quote]

Tady nejde ale přeci o to, jakým majetkem p. Gott disponuje. Jde o to, že ačkoliv nevystupuje ve statistikách jako nejprodávanější umělec v ČR, přesto na tom vydělává. Více lidí přijde na jeho koncert, více lidí si koupí jeho "reklamní věci", apod. Nebo mi chceš říci, že z pozice "bohatého člověka" dělá něco, co vůbec nevynáší, pouze z "lásky k fanouškům".
czhunter (775)|13.2.2011 13:20
[quote=kevin00;435107]Nebo mi chceš říci, že z pozice "bohatého člověka" dělá něco, co vůbec nevynáší, pouze z "lásky k fanouškům".[/quote]Já panu Gottovi do hlavy nevidím, ale on své postavení získal (ze kterého dodnes těží) na pokřiveném trhu ... možná byl slavný proto, že dalších 1000 lidí mělo zakázáno koncertovat, pak je lehčí "být nejlepší".
Ale to je nepodstatné, spíš by mě zajímalo, proč jsi odpověděl na nejmíň důležitou část mého příspěvku :)
kevin00 (10238)|13.2.2011 13:24
[quote=StD;435105]Ať si ty "poskytovatele" hlídají ti, co jim k tomu dávají prostor, a to na své náklady.[/quote]

[quote=StD;435105]ANO, každý by měl mít povinně a zdarma svůj elektronický podpis. Potom můžeme už diskutovat jen o "úmyslech" té které osoby, která nějak jedná. A jestli to považuješ za globální odsudek (sosák = terorista), tak ano, i takové možnosti jsou myslitelné.[/quote]

Co Tě prosím Tě k takovému "nesmyslu" přivedlo ? Kolik myslíš, že by takových poskytovatelů internetu bylo a "za jakých podmínek". Víš jak tohle smýšlení skončí ... odposlechy a špehováním internetu, mobilů, kamery v domech a to vše z důvodu "bezpečnosti". Nazýváš tu plno občanů teroristy"anarchokomunisty apod, ale sám máš smýšlení ještě nebezpečnější, něž-li např. zmínění komunisti.
Vlastně by z toho vzešla jedna věc - internet v garážích a "pirát" je hrdina.

[quote=StD;435105]Přečti si laskavě, co Smeli chtěl - zboží na českém trhu nedostupné ...[/quote]

A pročpak to tady není, pročpak tady není vlastně žádná služby umožňující on-line nákup ... pak nebudeš muset řešit, proč to tady není.


[OT] Škoda, že tu není červenější, určitě by pak tvé názory měli větší váhu[/OT]
robky (3195)|13.2.2011 13:24
Niekedy mi to pripadá akoby sa medzi máme právo na slobodný prístup k informáciám a stiahnem si všetko zadarmo automaticky dávalo znamienko rovná sa ....:stupid

Hádam každý autor vytvára svoje dielo za účelom zárobku - nie preto, aby ho fanúšikovia na ulici potľapkávali po pleci. Ako ostatne aj my všetci za svoju prácu požadujeme prašulky ....
To, že autor vďaka vydieračskej zmluve s "chorým/nenažraným medzistupňom" z diela vidí iba malé percento je predsa vec týchto dvoch strán ....

Stiahnutý windows alebo sw považujete za nelegál a naproti tomu stiahnutá hudba,film je v poriadku ...:notsure

Kto sa vo vás má vyznať ;):D
StD (1963)|13.2.2011 14:04
[quote=kevin00;435112]Co Tě prosím Tě k takovému "nesmyslu" přivedlo ? Kolik myslíš, že by takových poskytovatelů internetu bylo a "za jakých podmínek". Víš jak tohle smýšlení skončí ... odposlechy a špehováním internetu, mobilů, kamery v domech a to vše z důvodu "bezpečnosti". Nazýváš tu plno občanů teroristy"anarchokomunisty apod, ale sám máš smýšlení ještě nebezpečnější, něž-li např. zmínění komunisti.
Vlastně by z toho vzešla jedna věc - internet v garážích a "pirát" je hrdina.

Těch poskytovatelů neubyde, o to neměj strach, dělají to za peníze. A co se týče toho "odposlechu a špehování", to tu už dávno je a i Europol má k tomu patřičná oprávnění, pokud vznikne oprávněné podezření, tak jedná. A k tomu internetu - byl jsem u samotného vzniku, předtím jsem v předchozím desetiletí dělal správce sítě za oddělení ještě na IBM A/S400, takže vím, jak se dělá pořádek a vyžaduje disciplina uživatelů v síti... Ty mi na to dnes určitě řekneš, že jsem ty uživatele špehoval, že.

A pročpak to tady není, pročpak tady není vlastně žádná služby umožňující on-line nákup ... pak nebudeš muset řešit, proč to tady není.


Jak chceš někoho nutit, aby podnikal za své a dovážel nebo umožňoval dovoz nějakého zboží, kterého
prodá zanedbatelné množství? To jako uděláš "Centrální pirátskou dovozní komisi", která bude soukromým podn?katelům nařizovat, v jakém oboru mají co a jak dělat? Rozkošná karikatura.


[OT] Škoda, že tu není červenější, určitě by pak tvé názory měli větší váhu[/OT][/quote]
Jiná barva bohužel zde na SHW k disposici není... :p
kevin00 (10238)|13.2.2011 14:08
[quote=robky;435113]Niekedy mi to pripadá akoby sa medzi máme právo na slobodný prístup k informáciám a stiahnem si všetko zadarmo automaticky dávalo znamienko rovná sa ....:stupid[/quote]

Nerovná. Smeli se na začátku ptal, jestli když si stáhne písničku vlastní ji legálně. Odpověděl jsem mu, jak to "vidí" český zákon.

[quote=robky;435113]To, že autor vďaka vydieračskej zmluve s "chorým/nenažraným medzistupňom" z diela vidí iba malé percento je predsa vec týchto dvoch strán ....[/quote]

Netýká. Lobbistické firmy svým jednáním omezují jak práva autora díla, tak i práva majitele legálně nabytého díla daného autora. Lobbistickým firmám se jedná pouze o vlastní zájmy, nikoliv o zájmy autorů či zájmy "zákazníků". Toto je potřeba změnit.

[quote=robky;435113]Stiahnutý windows alebo sw považujete za nelegál a naproti tomu stiahnutá hudba,film je v poriadku ...:notsure[/quote]

Jak jsem již zmínil, tak dle českého zákona ano.
StD (1963)|13.2.2011 14:14
@kevin00: Jen pro informaci, píše se lobbyistická od angl. slůvka lobbying/lobbyist, výklad si najdi sám. A jestli to slovo špatně používáš v pejorativním významu ve spojení s firmami, tak mi prosím najdi v Obchodním rejstříku třeba i jen jednu jedinou, která má jako předmět podnikání zapsáno "lobbying" a odvádí z této činnosti daně... :p:rolleyes:
kevin00 (10238)|13.2.2011 14:24
[quote=StD;435127]@kevin00: Jen pro informaci, píše se lobbyistická od angl. slůvka lobbying/lobbyist, výklad si najdi sám. A jestli to slovo špatně používáš v pejorativním významu ve spojení s firmami, tak mi prosím najdi v Obchodním rejstříku třeba i jen jednu jedinou, která má jako předmět podnikání zapsáno "lobbying" a odvádí z této činnosti daně... :p:rolleyes:[/quote]

Lze psát jak s i tak s y jen pro tvou informovanost ... najdi si pravidla Českého pravopisu ;)
StD (1963)|13.2.2011 14:34
[quote=kevin00;435128]Lze psát jak s i tak s y jen pro tvou informovanost ... najdi si pravidla Českého pravopisu ;)[/quote]
...v těch mých nikolivěk, nepoužívám ta oportunistická, nicméně to nic nemění na obsahu mého dotazu: Už jsi našel jednu jedinou firmu s předmětem podnikání "lobbyismus, lobbyistika"? Nenašel, takže docela obyčejně sprostě kecáš podle naučeného slovníku newspeaku ČPS - chápu, měli jste u vás to stranické školení, ale okolní svět vás nějak nechápe a já se obávám, že ani nebude ochoten pochopit. Máme tu na to smajlika :mistake

Doporučoval bych vaší P.T. členské základně shlédnout povinně filmový snímek 1984 podle Orwella. Nejenže máte plná ústa toho, jak podobné situaci chcete zabránit, ale v případě "uchopení moci" by jste udělali přesně to, co ta vládnoucí strana...
czhunter (775)|13.2.2011 14:42
Taky začínám mít pocit, že se ČPS sice ohání "svobodami" ale ve skutečnosti je to totalitní kryptofašistická strana, která chce hlavně všem poroučet, co smí a nesmí a nastavovat "jediné správné modely".
Ale protože zastupuje názor pouhých 0,8% voličů (dle voleb do PS 2010), tak zatím není moc nebezpečná.
StD (1963)|13.2.2011 14:45
[quote=czhunter;435132]...Ale protože zastupuje názor pouhých 0,8% voličů (dle voleb do PS 2010), tak zatím není moc nebezpečná.[/quote]
[OT] Tam jsem v těch 0,8 % i já, protože jsem potřeboval bezpečně zahodit druhý hlas, aby nespadl ODéesesákům... :p [/OT]
EditorPO (2819)|13.2.2011 15:22
[quote=czhunter;435103]Aha, a o té "reálné a férové ceně" budeš jako rozhodovat ty? Nebo státní úřad pro kontrolu cen? Sorry, ale to není kapitalismus a jestli tohle chceš, přestěhuj se na Kubu, tam nalezneš ráj.[/quote]
O regulácii cien nikto nehovoril. O cene rozhoduje trh. A trhom je aj internet. Pokiaľ bude cena privysoká, tak sa budú radšej sťahovať MP3. Pokiaľ bude prijateľná a adekvátna produktu, tak sa bude viac kupovať. V súčasnom stave rozhodujú o cene kopírovacie monopoly s podporou zákona.

[quote=czhunter;435103]Zemřou. Víš proč? Protože jejich knihy bude moc vytisknout kdokoliv, aniž by jim cokoliv zaplatil.[/quote]
Stále hovoríme o užití diela pre osobnú potrebu. Ak to niekto chce šíriť ďalej, musí mať s autorom, alebo výhradným distribútorom zmluvu.

[quote=czhunter;435103]Dělal jsem ve firmách (české a slovenské), která tvoří hry. Bez distributora (který zaplatil nástroje, testovací HW, dával peníze na platy před vydáním atd.) bysme si ani neškrtli. Tečka. Jaké zkušenosti máš ty?[/quote]
Vlastnil som jedno TV médium. Vyrábali sme hudobnú reláciu. Od distribútorov sme mali promo nahrávky, ktoré sme vysielali v rámci hitparády. Distribútori mali snahu nám diktovať, ktorých interprétov môžeme a ktorých nemôžeme zaraďovať do hitparády. Tí v kategórii "nemôžeme" boli samozrejme z konkurenčného vydavateľstva. Tiež nám boli vnucovaní konkrétni interpréti a frekvencia ich propagácie.
Možno si aj sám počul o tom, že niektorí hudobní redaktori v rádiách boli podplácaní, aby konkrétnych interprétov viac púšťali do vysielania.

[quote=czhunter;435111]Já panu Gottovi do hlavy nevidím, ale on své postavení získal (ze kterého dodnes těží) na pokřiveném trhu ... možná byl slavný proto, že dalších 1000 lidí mělo zakázáno koncertovat, pak je lehčí "být nejlepší".[/quote]
Autorské poplatky za CD, HDD, tlačiarne, kopírky trh nekrivia? Tieto poplatky idú len umelcom, ktorí sú združení v ochranných zväzoch. Čo ale s inými žánrami a ich umelcami, interprétmi? Prečo má byť jeden zvýhodňovaný oproti inému? To je súčasná realita.

[quote=StD;435127]@kevin00: Jen pro informaci, píše se lobbyistická od angl. slůvka lobbying/lobbyist, výklad si najdi sám. A jestli to slovo špatně používáš v pejorativním významu ve spojení s firmami, tak mi prosím najdi v Obchodním rejstříku třeba i jen jednu jedinou, která má jako předmět podnikání zapsáno "lobbying" a odvádí z této činnosti daně... :p:rolleyes:[/quote]
[quote=StD;435130]...v těch mých nikolivěk, nepoužívám ta oportunistická, nicméně to nic nemění na obsahu mého dotazu: Už jsi našel jednu jedinou firmu s předmětem podnikání "lobbyismus, lobbyistika"? Nenašel, takže docela obyčejně sprostě kecáš podle naučeného slovníku newspeaku ČPS - chápu, měli jste u vás to stranické školení, ale okolní svět vás nějak nechápe a já se obávám, že ani nebude ochoten pochopit. Máme tu na to smajlika :mistake[/quote]
Zadaj do Google termín "lobisticka firma", uvidíš koľko ti ich nájde. V USA a v niektorých štátoch EÚ existuje priamo takýto predmet podnikania. Fakt, že to nie je v Čechách, alebo na Slovensku ešte neznamená, že neexistujú firmy s touto oblasťou podnikania. Je to v rámci poskytovania služieb. Prijaté peniaze sa normálne zdania.

[quote=czhunter;435132]Taky začínám mít pocit, že se ČPS sice ohání "svobodami" ale ve skutečnosti je to totalitní kryptofašistická strana, která chce hlavně všem poroučet, co smí a nesmí a nastavovat "jediné správné modely"..[/quote]
trochu opatrnejšie vo vyjadrovaní, kroť svoje vášne ... ak už nevieš argumentovať :o
EditorPO (2819)|13.2.2011 15:35
ČPS vítá způsob prodeje nového alba Horkýže Slíže

Výpalné OSA

a ešte zacitujem:

[quote][SIZE="1"]Jak se to má s duševním vlastnictvím?

Pirátská strana jednoznačně odmítá používání nepřesného termínu duševní vlastnictví, a to jak z hlediska ekonomického, tak z hlediska právního. Tento příjemně znějící termín je výsledek propagandy zábavního průmyslu a zábavní průmysl investoval miliardy, aby tento termín do zákonů protlačil.

Například článek Intelektuální vlastnictví -- Základ tržního řádu nebo rafinovaná státní regulace? uveřejněný v prosinci 2001 v časopise Terra Libera liberálního institutu, argumentuje:

Nevyřčená myšlenka je skutečným „intelektuálním vlastnictvím“, člověk má nad ní (jakožto vzácným zdrojem) výhradní kontrolu (může se rozhodnout zda a kde ji zveřejnění, apod.). Kdyby koncept intelektuálních vlastnických práv končil zde, žádné vnitřní rozpory konceptu vlastnictví by nevznikaly.
Nyní tento koncept rozšíříme a zamyslíme se nad smyslem vlastnictví vyřčené myšlenky. Jestliže je myšlenka vyřčena, tj. slyší, vidí, čtou… ji jiní lidé, stává se součástí jejich těla – je uložena v jejich mozcích. Tvrdit, že jeden člověk vlastní svou myšlenku v hlavách ostatních lidí (kteří jej nikdy nemuseli vidět, nejsou v žádném smluvním vztahu apod.), kteří ji nemohou bez jeho souhlasu reprodukovat, využívat atd., je absurdní. Znamená to říkat jim, jaké informace, které jejich mozek dokáže poskytnout, může (resp. nesmí) využít pro „řízení“ jejich těla (např. že nesmějí tančit stylem, který je mým vlastnictvím; pohybovat rty a vyslovovat mé myšlenky; vydávat mé zvuky; chovat se, jako bych určitou věc nevěděl, přestože ji vím apod.).

Zároveň to znamená říkat jim, co smějí dělat se svým hmotným majetkem (např. že nesmějí svůj papír a svou tiskárnu použít k vytištění nějakého textu či obrázku, postavit ze svého materiálu dům nebo plot, který už někdo postavil před nimi apod.).

Kdyby ovšem člověk nemohl využít informace ve svém mozku, aby mohl dle svého uvážení pohybovat rty a údy, přestal by být skutečným člověkem a byl by hmotou ovládanou někým druhým. Projevy jeho svobodné vůle, které nijak nenarušují životy a hmotný majetek ostatních by byly považovány za násilí a „po právu“ trestány. Těžko si představit prapodivnější základ společenského (!) uspořádání.“

Z hlediska právního pak duševní vlastnictví vyřčené myšlenky nesplňuje nutné kvality vlastnictví: Vlastník nemůže věc zničit, nemůže s ní ani dobře nakládat, vlastnictví netrvá věčně a vlastník nevlastní přírustky. Duševní vlasntictví tedy v žádném případě nelze považovat za vlastnictví.[/SIZE][/quote]
robky (3195)|13.2.2011 15:46
[quote=EditorPO;435135]ČPS vítá způsob prodeje nového alba Horkýže Slíže[/quote]

Škoda, že toto je ojedinelé riešenie .... ja sám som si ich album stiahol a aj zaplatil

Mňa by skôr zaujímalo aký bol rozdiel v príjmoch skupiny za album, ktorý vydali prostredníctvom distribútora/agentúry a teraz .... Na stránkach vašej strany apelujete aj na umelcov, ale konkrétne údaje by ich určite zaujímali viac;) a aj nás:D
StD (1963)|13.2.2011 15:52
Edi, pro odpovídání na tvé rozvětvené citace by si jeden mohl vzít den dovolené a přepisovat přitom vaše stanovy.
Bavíme se tady o podmínkách ČR, že, jsme na půdě SHW, tak neargumentuj americkým soudním právem pls. Tedy je potřeba nejprve rozlišit tu tenkou středně šedivou linku mezi tím, co je "osobní potřeba" a co "nedovolené rozmnožování", to aby měla vaše strana i veřejnost jasno.

Dám jako prostý členěný příklad, obyčejný dokumentární film XY.

Vztah 1
Varianta A: Nahraji si ho z FTA-vysílání televize a zpracuji.
Varianta B: Stáhnu si ho z internetu.

Která varianta je ve vztahu 1 legální?
Samozřejmě 1A

Vztah 2
Varianta A: Dodělám si k tomu vysílání obal i potisk DVDmedia z dostupných zdrojů včetně oficiálních logo a obrázků (i z internetu) a vytisknu si to v 1 kuse pro svou potřebu.
Varianta B: Stáhnu si oskenovaný oficiální obal a potisk media z internetu a vytisknu.

Která varianta je ve vztahu 2 legální (případně legálnější)?
Samozřejmě 1B (a to je postavené na hlavu)

Vztah 3
Varianta A: Ten svůj vlastní grafický výtvor poskytnu veřejnosti v dobré víře zdarma umístěním na internet s tím, že za to samozřejmě žádnou odměnu neuvidím, ale dělám to proto, aby to mohli případně využít ti, co mají stejnou nahrávku a nemají co na ní.
Varianta B: Pošlu dál na jiný server to, co jsem už někde jinde oskenované získal.

Která varianta je legální?
Ani jedna, protože jsem ve variantě A použil cizí obrázky a loga... o druhé snad nemá cenu hovořit.

No a potom přichází ta šedivá tenká linka a následuje to rozmnožování za úplatu...

A aby jste se nenudili, tak vám sem dám jeden obrázek, který jsem sice složil sám, ale obsahuje cizí obsah a vy mi spočítejte, práva kolika lidí/společností/organizací jsem jeho zveřejněním zde PORUŠIL. (viz příloha).

Ono by stačilo se podívat na podmínky zdejší soutěže o SHW wallpaper a bylo by vám hned více věcí jasných.
Fliegen_heisst_Siegen_disk.jpg
EditorPO (2819)|13.2.2011 16:13
[quote=robky;435136]Škoda, že toto je ojedinelé riešenie .... ja sám som si ich album stiahol a aj zaplatil

Mňa by skôr zaujímalo aký bol rozdiel v príjmoch skupiny za album, ktorý vydali prostredníctvom distribútora/agentúry a teraz .... Na stránkach vašej strany apelujete aj na umelcov, ale konkrétne údaje by ich určite zaujímali viac;) a aj nás:D[/quote]

aj ja som si ho stiahol a zaplatil :thumb

Tiez by ma zaujímalo porovnanie, ale asi ťažko porovnávať. Album bol na stiahnutie asi len 3 týždne, CD sa predáva do dnes.
Horkýže Slíže vydávajú nový album exkluzívne s T-Mobilom
czhunter (775)|13.2.2011 17:16
[quote=StD;435138]ale obsahuje cizí obsah a vy mi spočítejte, práva kolika lidí/společností/organizací jsem jeho zveřejněním zde PORUŠIL.[/quote]Tipuju že jedné - Lufthansa.
Ta fotka je tak stará, že na ni pravděpodobně majetkové právo už zaniklo a žádný další zásadní obsah tam nevidím (možná ty fonty, v tom se nevyznám, logo DVD Video je předpokládám zdarma).
[quote=EditorPO;435134]V súčasnom stave rozhodujú o cene kopírovacie monopoly s podporou zákona.[/quote]Blah. O ceně rozhoduje trh. Pokud při dnešním stavu vydělají prodejci nejvíc, proč by ho měli měnit? Aby ti udělali radost? Trhni si! (tohle bych ti vzkázal být autorem, vydavatelem nebo prodejcem)
[quote=EditorPO;435134]Stále hovoríme o užití diela pre osobnú potrebu.[/quote]Web ČPS o "použití pro osobní potřebu" nehovoří. Chce všechno zdarma pro všechny. Na autory kašle (respektive - nechává jim autorské právo, ale z toho se nenažereš).
[quote=EditorPO;435134]Možno si aj sám počul o tom, že niektorí hudobní redaktori v rádiách boli podplácaní, aby konkrétnych interprétov viac púšťali do vysielania.[/quote]Podplatit se dá každý a každý má také právo úplatek nepřijmout. To je vaše věc.
[quote=EditorPO;435134]Autorské poplatky za CD, HDD, tlačiarne, kopírky trh nekrivia?[/quote]Velmi, ale velmi nepřímo. Hudebníci jsou dotováni OSA (pokud vím, členství je dobrovolné, jak se peníze přerozdělují vevnitř mě nezajímá, to je problém autorů tam sdružených), filmaři a spisovatelé ze státních fondů (tedy přes koncesionářské poplatky, spisovatelé z nějakých fondů, stejně jako divadlo atd.). Pokud je někdo diskriminován, tak hlavně vývojáři SW a her, kteří nedostanou od nikoho nic.
EditorPO (2819)|13.2.2011 17:24
[quote=StD;435138]Edi, pro odpovídání na tvé rozvětvené citace by si jeden mohl vzít den dovolené a přepisovat přitom vaše stanovy.
Bavíme se tady o podmínkách ČR, že, jsme na půdě SHW, tak neargumentuj americkým soudním právem pls. Kde argumentujem americkým súdnym právom? Link bol na stránky českého liberálneho inštitútu a článok si asi nečítal, alebo nepochopil. Tedy je potřeba nejprve rozlišit tu tenkou středně šedivou linku mezi tím, co je "osobní potřeba" a co "nedovolené rozmnožování", to aby měla vaše strana i veřejnost jasno.

Dám jako prostý členěný příklad, obyčejný dokumentární film XY.

Vztah 1
Varianta A: Nahraji si ho z FTA-vysílání televize a zpracuji.
Varianta B: Stáhnu si ho z internetu.

Která varianta je ve vztahu 1 legální?
Samozřejmě 1A
obidve varianty sú legálne, nezáleží na technickom prostriedku, ide o podstatu konania

Vztah 2
Varianta A: Dodělám si k tomu vysílání obal i potisk DVDmedia z dostupných zdrojů včetně oficiálních logo a obrázků (i z internetu) a vytisknu si to v 1 kuse pro svou potřebu.
Varianta B: Stáhnu si oskenovaný oficiální obal a potisk media z internetu a vytisknu.

Která varianta je ve vztahu 2 legální (případně legálnější)?
Samozřejmě 1B (a to je postavené na hlavu)
znovu sú legálne obidve varianty, je to stále len pre tvoju potrebu a neviem pod akou licenciou boli tie obrázky na internete zverejnené

Vztah 3
Varianta A: Ten svůj vlastní grafický výtvor poskytnu veřejnosti v dobré víře zdarma umístěním na internet s tím, že za to samozřejmě žádnou odměnu neuvidím, ale dělám to proto, aby to mohli případně využít ti, co mají stejnou nahrávku a nemají co na ní.
Varianta B: Pošlu dál na jiný server to, co jsem už někde jinde oskenované získal.

Která varianta je legální?
Ani jedna, protože jsem ve variantě A použil cizí obrázky a loga... o druhé snad nemá cenu hovořit.
záleží na licenciách, ktoré som spomínal vyššie
No a potom přichází ta šedivá tenká linka a následuje to rozmnožování za úplatu...
Áno, presne tak. Pre osobnú potrebu nech nie sú obmedzenia, pre rozmnožovanie za úplatu samozrejme áno.

A aby jste se nenudili, tak vám sem dám jeden obrázek, který jsem sice složil sám, ale obsahuje cizí obsah a vy mi spočítejte, práva kolika lidí/společností/organizací jsem jeho zveřejněním zde PORUŠIL. (viz příloha).
to by som musel vedieť čo konkrétne si použil a pod akou licenciou to bolo
Ono by stačilo se podívat na podmínky zdejší soutěže o SHW wallpaper a bylo by vám hned více věcí jasných. Ak si si všimol, tak som sa do tej debaty o autorských právach zapájal aktívne[/quote]
ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc
kevin00 (10238)|13.2.2011 17:39
[quote=czhunter;435155]Web ČPS o "použití pro osobní potřebu" nehovoří. Chce všechno zdarma pro všechny. Na autory kašle (respektive - nechává jim autorské právo, ale z toho se nenažereš).[/quote]

Kde přesně na autory kašle ? Spíše mi přijde, že jsi "tak nějak" zběžně něco "prošel" ale nic pořádně. Uveď zde prosím link na web ČPS, Piratopedii, fórum ČPS, kde je uvedeno, že ČPS chce legalizovat krádež a kde uvádí, že chce audiovizuální díla zdarma pro všechny.
czhunter (775)|13.2.2011 17:45
[quote=kevin00;435161]Kde přesně na autory kašle ? Spíše mi přijde, že jsi "tak nějak" zběžně něco "prošel" ale nic pořádně. Uveď zde prosím link na web ČPS, Piratopedii, fórum ČPS, kde je uvedeno, že ČPS chce legalizovat krádež a kde uvádí, že chce audiovizuální díla zdarma pro všechny.[/quote]Přesně zde:
http://www.ceskapiratskastrana.cz/kopirovaci-monopol

Dle východisek má v ideálním stavu autor právo dílo zveřejnit (ach, jak úžasné) a taky se pod něj podepsat. Vydavatel má právo ti toto dílo naservírovat zadarmo (nebo minimálně bez zisku) až pod nos.
Tak to je pecka, to se všichni hned pohrnou do autorské tvorby, to bude totiž hrozně výhodné.

Já bych třeba s ČPS v drobnostech souhlasil (například zrušení "výpalného"), ale to, jak si představují celý systém, to jsou v podstatě hrozné kydy a jejich teorie fungují asi tak stejně, jako komunismus, čili vůbec.

Trochu OT, asi před dvěma měsíci ČPS slibovala, že na PirateLeaks se budou každý den objevovat "nové, šokující a doposud tajné" materiály. Dodnes tam není nic.
durib (1141)|13.2.2011 18:18
Open-source pod GNU/GPL dokazuji, ze je mozne vytvaret dusevni dilo bez nucene platby za jeho pouziti. Tito vyvojari maji muj obdiv a sam se snazim sve "myslenky" davat zadarmo. Stejne jako Vy vsichni zde na foru poskytujete rady, za ktere Vam neplati. Mate z toho radost? Ja ano.
A pokud se Vam dilo libi, poslete autorovi na ucet tolik, kolik uznate za vhodne. Funguje to!
kevin00 (10238)|13.2.2011 18:20
[quote=czhunter;435162]Přesně zde:
http://www.ceskapiratskastrana.cz/kopirovaci-monopol
Dle východisek má v ideálním stavu autor právo dílo zveřejnit (ach, jak úžasné) a taky se pod něj podepsat. Vydavatel má právo ti toto dílo naservírovat zadarmo (nebo minimálně bez zisku) až pod nos.
Tak to je pecka, to se všichni hned pohrnou do autorské tvorby, to bude totiž hrozně výhodné.[/quote]

Pokud jsi četl řádně a zamyslel se pořádně nad tím, co je v článku psáno, zjistil by jsi, že je zde kritizován systém nakládání s již jednou zakoupeným dílem. Dále se článek zabývá tím, že samotní autoři nemají v podstatě žádné právo se svým dílem "manipulovat" a jsou podřízení lobbistickým firmám. Dalším kritizovaným prvkem je "výpalné" (OSA, Dillia) a "bonzáctví" (BSA). K tomu všemu je shrnuto určité východisko. Nikde však stále nevidím napsáno, že by ČPS chtěla, aby autoři svojí tvorbu dávali zdarma bez nároku na honorář a lze s tímto dílem nakládat "jakkoliv".

[quote=czhunter;435162]Trochu OT, asi před dvěma měsíci ČPS slibovala, že na PirateLeaks se budou každý den objevovat "nové, šokující a doposud tajné" materiály. Dodnes tam není nic.[/quote]

Pokud vím, neslibovali, že každý den se budou objevovat šokující informace, pouze informovaly, že se zde budou objevovat informace neprávem utajované či informující o "nekalé činnosti" osob/skupin/státu/atd. Nemůžeš čekat, že se zde budou dnes a denně objevovat "pro tebe šokující" informace. Určitě nějakou dobu trvá oznámení/předání, ověření, publikování.
StD (1963)|13.2.2011 18:30
[quote=czhunter;435155]Tipuju že jedné...[/quote]

[quote=EditorPO;435157]...[/quote]

Tak pro vás dva, když to zajímá: Celkem čtyř (4), logo Lufthansy, logo DVD Video "dobročinného spolku" DVD Forum je zapsaná obchodní známka, autora snímku s oblohou jejíž výřez jsem si vypůjčil a nakladatele knihy, ze které je to přizpůsobené a kolorované letadlo Fw 200 ukradnuté. Jen titul a autora mohu svobodně citovat, Na ty Adobe PS fonty mám licenci stejně jako na ten PhotoShop, ve kterém je to udělané. Zkrátka do SHW Wallpaperu by mě s tím Richmond nepustil.

A k tomu Ediho rozsáhlému -
ad 1 - to není totéž, já tam mám jako důkaz v záznamu to logo TVstanice v rohu a neargumentuj mi zase tím záhadným panem "niekto", který jako Ruka Páně něco někam fysicky umístí - to není totéž jako svobodné vysílání v éteru. Tento argument bych přijal pouze v případě streamingu přímo z webu této TVstanice.

Ad 2 varianta 2A není legální ani pro mou potřebu. Podle toho tvého uvažování bych si klidně okamžitě mohl vyrábět "tiskoviny" České národní banky, že?!

Ad 3 Tam není u domácího použití žádná řeč "o licenciach", že je máš logicky na prostředky, kterými dosahuješ nějakých výsledků, se snad rozumí samo sebou. Nejsme přece na warez foru.

Nikdo vám nebere vaši snahu a aktivitu, to se cení, ale nesmíte být lidičky tak zahledění na drobnosti a dívejte se na to ze širší perspektivy. Kdyby vás poslouchal nějaký obyčejný člověk z města nebo vesnice, řekne si jen cosi o tom, že jeho chleba s vašimi ideami rozhodně levnější nebude.
czhunter (775)|13.2.2011 18:30
[quote=kevin00;435165]Nikde však stále nevidím napsáno, že by ČPS chtěla, aby autoři svojí tvorbu dávali zdarma bez nároku na honorář a lze s tímto dílem nakládat "jakkoliv".[/quote]Nevidíš to tam proto, protože je to tam napsáno naopak.

Jediný spravedlivý účel majetkového práva zveřejnitele je dobrodiní pro veřejnost, která může těžit z širší nabídky děl.

To znamená, že neexistuje žádný jiný "spravedlivý" (otázka je, co to slovo znamená) účel majetkového práva, tedy ani vytvářet zisk (ať už pro autora nebo vydavatele).
V ideálním světě ČPS tedy má autor nebo vydavatel majetková práva na své dílo, ale ta jsou mu k ničemu, protože jediné, k čemu je může použít, je naservírovat toto dílo veřejnosti. Na zisk právo nemá, takže se může jít buď pást nebo kopat kanály.
StD (1963)|13.2.2011 18:45
[quote=czhunter;435167]Nevidíš to tam proto, protože je to tam napsáno naopak.

Jediný spravedlivý účel majetkového práva zveřejnitele je dobrodiní pro veřejnost, která může těžit z širší nabídky děl.

...[/quote]
Následoval delší potlesk a můžem jít na Wurst, ne?! :D
Richmond (8084)|13.2.2011 18:59
[quote=StD;435166]Tak pro vás dva, když to zajímá...[/quote]
Akorát jsem to začal počítat :runaway :)

Každopádně v dnešní chvíli mají autoři oporu právě v OSe a podobných institucích a nutno dodat, že se jim ani moc nedivím, že se na Piráty koukají přes prsty a je jedno jestli souhlasí plně nebo částečně - moc dobře si uvědomují, že bez nich by nejspíš neměli co do úst a v zimě hledat kořínky... no žádná slast. Nápad ČPS zrušit výpalné se mi jeví jako nejlepší co z nich vypadlo - ne ani tak kvůli penězům (jako pálit na DVD za 3Kč může akorát prase, "kopírovač" nebo inteligent, kterých je podle někoho český internet plný), ale kvůli tomu že nehodlám být označován za zloděje... ještě před tím, než mi to někdo prokáže :)
kevin00 (10238)|13.2.2011 18:59
[quote=czhunter;435167]Jediný spravedlivý účel majetkového práva zveřejnitele je dobrodiní pro veřejnost, která může těžit z širší nabídky děl.[/quote]

Docela věta vytržená z kontextu. Kdyby jsi citoval zbytek daného odstavce
[quote]Přínos z širší nabídky však vždy vykupuje část svobody dílo užívat. Fakticky tak má zveřejnitel kopírovací monopol, který zahrnuje komerční využití díla po předem stanovenou dobu, a to výlučně ve prospěch veřejnosti.[/quote]
je zde uvedeno, že se jedná o dobu "platnosti autorských práv", nikoliv to, že autor se může pouze podepsat a nic víc.
czhunter (775)|13.2.2011 19:01
[quote=kevin00;435185]je zde uvedeno, že se jedná o dobu "platnosti autorských práv", nikoliv to, že autor se může pouze podepsat a nic víc.[/quote]Jo, a když větu dočteš do konce, tak "výlučně ve prospěch veřejnosti" ... ne ve svůj prospěch.
Takže co? Takže stejně má žrát kořínky.

Prostě uznej, že to, co ČPS do toho článku napsala, je úplná hloupost a radši by ho měli celý stáhnout nebo aspoň většinu smazat.
StD (1963)|13.2.2011 19:08
[quote=czhunter;435186]Jo, a když větu dočteš do konce, tak "výlučně ve prospěch veřejnosti" ... ne ve svůj prospěch.
Takže co? Takže stejně má žrát kořínky...[/quote]
..i ten autorův potomek, který tím měl být zabezpečen...
To by mne stejně zajímalo, jak si ČPS představuje platby zákonných odvodů (zdravotní pojištění a sociální pojištění a pojištění pro případ nezaměstnanosti) tvůrčích osobností žijících z honorářů. Tam se celá léta dost pohybuji (a platím), tak předveďte, jak to máte vymyšlené? Neplatí se u vás také nic?
kevin00 (10238)|13.2.2011 19:09
[quote=czhunter;435186]Jo, a když větu dočteš do konce, tak "výlučně ve prospěch veřejnosti" ... ne ve svůj prospěch.
Takže co? Takže stejně má žrát kořínky.[/quote]

Proč by měl jíst kořínky ? Ty stále nechápeš, že se jedná o kopírování pro vlastní potřebu. Dané dílo autor vydá pod určitou licencí, podle níž se bude s dílem nakládat. Dílo si zakoupíš a kopíruješ si ho pro vlastní potřebu. Což je dnes v podstatě zakázáno. Pokud si jednou "něco" koupím, nevidím důvod, proč ho nemohu kopírovat do všech zařízení co mám doma, půjčit sousedovi k poslechu, atd. Kde toho autora tak okrádám, že si nemůže zakoupit rohlík a chleba :notsure
czhunter (775)|13.2.2011 19:19
[quote=kevin00;435193]Ty stále nechápeš, že se jedná o kopírování pro vlastní potřebu.[/quote]Hloupost, o ničem takovém se tam nepíše.

[quote]Pokud si například v obchodě koupíte film, kopírovací monopol vám zakazuje zkopírovat ho známým, sdílet ho na Internetu nebo k němu napsat titulky.[/quote]Zkopírovat ho známým, sdílet ho na Internetu, to je ta tvoje slavná "osobní potřeba" :idea
Už jsi mě několikrát osočil, že jsem to ani nečetl, ale zdá se, že jsi to spíš nečetl ty.

Mimochodem kopie pro osobní potřebu si udělat můžeš, takže nevím, o čem píšeš. To mají všichni piráti tak špatnou znalost zákonů jako ty, nebo jsi výjimkou?
StD (1963)|13.2.2011 19:20
[quote=kevin00;435193]Proč by měl jíst kořínky ? Ty stále nechápeš, že se jedná o kopírování pro vlastní potřebu. Dané dílo autor vydá pod určitou licencí, podle níž se bude s dílem nakládat. Dílo si zakoupíš a kopíruješ si ho pro vlastní potřebu. Což je dnes v podstatě zakázáno. Pokud si jednou "něco" koupím, nevidím důvod, proč ho nemohu kopírovat do všech zařízení co mám doma, půjčit sousedovi k poslechu, atd. Kde toho autora tak okrádám, že si nemůže zakoupit rohlík a chleba :notsure[/quote]
To toho chápeš málo - ta ochrana proti vícenásobnému kopírování je tam proto, že si kupuješ jen 1 (jedno) používání na 1 (jednom) zařízení, nikoli kus papíru, který si rozmnožíš 3x, aby byl po ruce v pokoji, kuchyni i na záchodě, kde skončí... Chceš víc? Kup si!
Tak je to správne, tak to ma byť!
H3w3R (226)|13.2.2011 19:28
Mě se na téhle diskuzi líbí, že jsou zde zastoupeny obě strany, tedy strana, co chce ideálně vše zadarmo a strana, která se snaží zúročit čas vynaložený na tvorbu něčeho.
Chtěl bych být nestranný, protože mám co dočinění s oběma stranami. Nicméně pokud bych se měl postavit na něčí stranu, asi se přikloním k hunterovi a sice z důvodu, který se tu moc neprobírá... Čas jsou v prvé řadě peníze.

1. Pokud chci něco dělat, protože mě to baví a chci se o to podělit s někým jiným, neočekávám od toho žádný zisk a je mi totálně jedno co se s mým "dílem" stane. Ideálně pokud se rychle rozšíří po internetu a všichni mi budou klepat po rameni. Já na druhej den ráno vstanu a půjdu zase do svý normální práce.

Open source, freeware a podobné "donate" licence jsou trochu na pováženou. Např. blender, jako zástupce jednoho z nejúspěšnějších free softů vydělává slušné prachy už jen na tom jméně (viz. citace licence http://www.blender.org/BL/ ), takže já bych tuhle strategii bral spíše jako alternativní, než dobročinnou.

2. Ale pokud se chci něčemu věnovat na profesionální úrovni (čili očekávám od toho zisk), tak mi zákonitě musí vadit únik zisku. Nejsem vývojář, ani žádný majitel softwarového, či game studia, ale vžijte se do jejich role, kdy 3 roky vyvíjíte novou hru, zaplatíte za novej způsob ochrany a týden po vydaní už je craknutá a má 1 mega černých kopií.
A abych se neomezoval jen na herní průmysl, to samé platí i o hudbě a grafice. Divili by jste se, kolik grafických studií využivá např. heroturko, jako hlavní zdroj svých grafických návrhů a šablon. Pokud vydaté knihu, určitě vás jako autora nepotěší, když si někdo na autogramiádu přinese svázaný okopírovaný výtisk. Pravda, to je trochu extrém, ale kauza z minulého roku s kopírováním a prodejem vysokoškolských skript v kamenné prodejně už je tvrdá realita. Hudba je na tom rovněž bídně.

Pokud určité tvorbě věnujete čas, děláte to za jistým účelem (výhra v soutěži, peníze, pracovní příležitost, uznání, respekt, kus do portfolia apod.). Nemůžete očekávat, že člověk bude mít chuť, zápal a odhodlání něco vytvořit s vědomím, že někdo jiný přijde, sebere a dá k užitku všem (tohle už tady kdysi bylo ne?).
EditorPO (2819)|13.2.2011 19:36
[quote=czhunter;435167]Nevidíš to tam proto, protože je to tam napsáno naopak.

Jediný spravedlivý účel majetkového práva zveřejnitele je dobrodiní pro veřejnost, která může těžit z širší nabídky děl.

To znamená, že neexistuje žádný jiný "spravedlivý" (otázka je, co to slovo znamená) účel majetkového práva, tedy ani vytvářet zisk (ať už pro autora nebo vydavatele).
V ideálním světě ČPS tedy má autor nebo vydavatel majetková práva na své dílo, ale ta jsou mu k ničemu, protože jediné, k čemu je může použít, je naservírovat toto dílo veřejnosti. Na zisk právo nemá, takže se může jít buď pást nebo kopat kanály.[/quote]

Prekrúcaš vety a následne z nich robíš fakty. Pozorne si prečítaj znovu tú časť o majetkovom práve a nevytrhávaj jednu vetu z kontextu:

[SIZE="2"]Majetkové právo zveřejnitele má společnost (podnikatel - moja poznámka), která výtvor se souhlasem autora zveřejnila. Žádný podnikatel ale nemá právo na státem garantovaný příjem, protože tento příjem musí zaplatit někdo jiný. Proto nemají nakladatelé a nahrávací společnost žádné právo na desátky, které dnes musí lidé platit na výpalném (poplatky z médií), ani nemají žádnou výlučnou moc nad knihami, které jednou zveřejnily. Jediný spravedlivý účel majetkového práva zveřejnitele je dobrodiní pro veřejnost, která si může užívat širší nabídky děl. Přínos z širší nabídky však vždy vykupuje svoboda dílo užívat. Fakticky tak má zveřejnitel kopírovací monopol, který zahrnuje komerční využití díla po předem přesně stanovenou dobu, a to výlučně ve prospěch veřejnosti (komu inému, veď diela sa zverejňujú pre verejnosť - moja poznámka). Z toho vyplývá, že by se měla pečlivě změřit kritéria kopírovacího monopolu, za kterých budou díla nejdostupnější a zároveň bude mít veřejnost největší svobodu je kopírovat a sdílet.[/SIZE]

Nikto tomu podnikateľovi neberie právo zisku. Ani autorovi.
kevin00 (10238)|13.2.2011 19:36
[quote=czhunter;435201]Zkopírovat ho známým, sdílet ho na Internetu ...[/quote]

Kde jsem zde uvedl, že souhlasím s vypálením pro souseda, sdílením na warez fóru, ja zde uvádíš ? Uvedl jsem půjčení k poslechu, nikoliv vypálení/distribuci. Nevkládej mi do úst něco, co jsem nevyslovil.

[quote=czhunter;435201]Mimochodem kopie pro osobní potřebu si udělat můžeš, takže nevím, o čem píšeš. To mají všichni piráti tak špatnou znalost zákonů jako ty, nebo jsi výjimkou?[/quote]

Spíše by jsi se měl více informovat ty. Toto platilo, ale již neplatí ;)

[quote=StD;435203]To toho chápeš málo - ta ochrana proti vícenásobnému kopírování je tam proto, že si kupuješ jen 1 (jedno) používání na 1 (jednom) zařízení, nikoli kus papíru, který si rozmnožíš 3x, aby byl po ruce v pokoji, kuchyni i na záchodě, kde skončí... Chceš víc? Kup si!
Tak je to správne, tak to ma byť![/quote]

S tímto naprosto nesouhlasím. Kupuji si věc, po které požaduji, aby bylo v dobré kvalitě odpovídající originálu, neznehodnocenou DRM, měl možnost si ji přehrát v telefonu, počítači, notebooku, všech zařízeních, která mám doma a daný formát umí využít, možnost přehrát v jakémkoliv přehrávači, apod. Koupit mp3 pro notebook, počítač, telefon a ještě řešit, proč mi mp3 nedokáže např. telefon přehrát je více jak na hlavu postavené. Jednou jsem si danou věc koupil a mohu si s ní nakládat dle svého uvážení ... stále ji používám pro svou osobní potřebu.
StD (1963)|13.2.2011 19:42
[quote=kevin00;435212]...
S tímto naprosto nesouhlasím. Kupuji si věc, po které požaduji, aby bylo v dobré kvalitě odpovídající originálu, neznehodnocenou DRM, měl možnost si ji přehrát v telefonu, počítači, notebooku, všech zařízeních, která mám doma a daný formát umí využít, možnost přehrát v jakémkoliv přehrávači, apod. Koupit mp3 pro notebook, počítač, telefon a ještě řešit, proč mi mp3 nedokáže např. telefon přehrát je více jak na hlavu postavené. Jednou jsem si danou věc koupil a mohu si s ní nakládat dle svého uvážení ... stále ji používám pro svou osobní potřebu.[/quote]
To můžeš nesouhlasit jak chceš, dupat nožkou v červeném střevíčku, ale nenaděláš s tím nic, pokud si s dodavatelem nedojednáš speciální obchodní vztah - samozřejmě daný patřičnou písemnou smlouvou a finančně ohodnocený. Mi připadáš jak malý dítě. Opět - jako z Marsu spadlý.
EditorPO (2819)|13.2.2011 19:44
[quote=H3w3R;435205]Mě se na téhle diskuzi líbí, že jsou zde zastoupeny obě strany, tedy strana, co chce ideálně vše zadarmo a strana, která se snaží zúročit čas vynaložený na tvorbu něčeho.[/quote]

uau, to snáď nie, o kom to píšeš?

ale zbytok článku fajn
czhunter (775)|13.2.2011 19:52
[quote=kevin00;435212]Kde jsem zde uvedl, že souhlasím s vypálením pro souseda, sdílením na warez fóru, ja zde uvádíš ? Uvedl jsem půjčení k poslechu, nikoliv vypálení/distribuci. Nevkládej mi do úst něco, co jsem nevyslovil.[/quote]Snažíš se mě přechytračit, ale jsi hloupější a proto stále narážíš:
[quote=kevin00;435212]Nikde však stále nevidím napsáno, že by ČPS chtěla, aby autoři svojí tvorbu dávali zdarma bez nároku na honorář a lze s tímto dílem nakládat "jakkoliv".[/quote]Tohle jsi napsal, já ti to ukázal. Teď než abys uznal, že jsi neměl pravdu, tak začínáš stáčet řeč úplně jinam. Pokud se odvoláš na stanoviska ČPS, tak předpokládám že na všechny, ne na ty, co se ti zrovna hodí.

[quote=kevin00;435212]Spíše by jsi se měl více informovat ty. Toto platilo, ale již neplatí ;)[/quote]Lžeš, přečti si to: http://www.nkp.cz/o_knihovnach/AutZak/Index.htm
Díl 4, Oddíl 2, § 30
H3w3R (226)|13.2.2011 19:52
Z mého pohledu se tu řeší celkem banální a nepodstatné věci ohledně legálnosti. V dnešním státě snad nikdo nepostihuje tyhle ty malichernosti typu, vypálím babičce k narozením kolekci evy a vaška. To se tu tak nějak tiše přechází a myslím, že ani z řad autorů není nějaký press na tvrdý postih těchto "malopirátů".
Co je ale problém, je osobní obohacování se na cizím díle. Pokud vypálím film/hudbu, vytisknu cizí grafiku/knihu za účelem prodeje a zisku, tak není o čem mluvit.

Takže bych vrátil spíš problém k diskuzi portálů, které tyhle soubory v prvopočátku vůbec nabízejí.

No a ohledně ČPS, nikdy jsem se o ně nijak zvlášť nezajímal, ale vše okolo nich mi přišlo spíš jako reakce na špatnou politiku a tolerování OSY, kterou bych i já osobně nejraději zrušil.
kevin00 (10238)|13.2.2011 19:53
[quote=StD;435213]To můžeš nesouhlasit jak chceš, dupat nožkou v červeném střevíčku, ale nenaděláš s tím nic, pokud si s dodavatelem nedojednáš speciální obchodní vztah - samozřejmě daný patřičnou písemnou smlouvou a finančně ohodnocený. Mi připadáš jak malý dítě. Opět - jako z Marsu spadlý.[/quote]

Nevím proč bych si měl s někým sjednávat cokoliv. Toto je mé právo, právo nakládat s mou věcí (chápej se zakoupenou věci v mém vlastnictví ... aby zase tvé myšlenkové pochody z toho nevyplodily, že dané dílo je mé dílo či podobné výplody tvé fantazie) dle mého uvážení. Jestli ji budu poslouchat v autě, na počítači, v discmanu či kdekoliv jinde je pouze moje věc a nikdo mi nemá právo do toho zasahovat.
StD (1963)|13.2.2011 20:01
[quote=kevin00;435220]Nevím proč bych si měl s někým sjednávat cokoliv. Toto je mé právo, právo nakládat s mou věcí (chápej se zakoupenou věci v mém vlastnictví ... [/quote]
Co bych ti měl zrovna já vykládat a poučovat, když jsou výrobci/dodavatelé povinní označovat vlastnosti svého výrobku na obalu nebo doprovodné dokumentaci včetně omezení s dalším nakládáním - dělají to sice mini-písmem, ale dělají. Že ty jsi líný číst nebo negramot, je tvůj problem. Každý předmět dodávky má své dané parametry, za které platíš.
czhunter (775)|13.2.2011 20:02
[quote=kevin00;435220]@czhunter: Tvé argumenty o tom co jsem řekl/neřekl jsou dosti slabé. Stále Ti chybí to podstatné ... kde jsem to vyslovil ;) a co se týče autorského zákona, tak vydání 2000 je jistě aktuální.[/quote]Argumenty o tom, co jsi řekl? Já žádné argumenty nepotřebuju, mně stačí tě přesně citovat.

Tady máš znění zákona z roku 2010: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/autorsky/cast1h1.aspx
Je tam napsané to stejné. A teď machruj, frajere!

Edit: A vida, ono už ti to z příspěvku zmizelo :)
Richmond (8084)|13.2.2011 20:09
[quote=kevin00;435212]Koupit mp3 pro notebook, počítač, telefon a ještě řešit, proč mi mp3 nedokáže např. telefon přehrát je více jak na hlavu postavené. Jednou jsem si danou věc koupil a mohu si s ní nakládat dle svého uvážení ... stále ji používám pro svou osobní potřebu.[/quote]
Protože sis asi pěkně blbě vybral telefon :idea To ale nevyřešíš ani naditou kapsou, na to musíš mít tady v koleni ;)
EditorPO (2819)|13.2.2011 22:35
No, vidím, že sme tu skĺzli do osobných útokov a to pre žiadnu diskusiu nie je dobré. Vytráca sa totiž pointa.

Taktiež pletieme dohromady súčasný právny stav a právne úpravy o ktoré sa snaží ČPS, prípadne pirátske hnutie vo svete. Snaha o úpravu kopírovacích zákonov a zrušenie výpalného ochranných zväzov nie je namierená proti autorom. Len sa snaží prispôsobiť sa súčasnej modernej dobe.

Vieme sa dohodnúť na určitých bodoch a diskutovať v kľude ďalej?

Skúsim niečo nadhodiť:

1) môžeme tvrdiť, že keď si niekto stiahne film z netu, tak už nepôjde do kina, prípadne si nekúpi originál? Na tomto "fakte" totiž vyčísľujú štúdiá škody. Má divák nejakú možnosť presvedčiť sa, aby nekupoval mačku vo vreci, či je ten film skutočne hodný návštevy kina? Určite dobre viete, že trailery sú postrihané tak, aby diváka ohúrili, skutočnosť celého filmu je ale väčšinou iná. Nebolo by fakt lepšie dať k dispozícii film v dostatočnej kvalite hneď po premiére na net? A keď už film išiel aj v TV a hocikto si ho mohol v pohode nahrať, alebo je už v požičovni a hocikto mal možnosť si pri zapožičaní urobiť doma kópiu, tak má ešte zmysel brániť sťahovaniu z netu?

2) môžeme tvrdiť, že keď si niekto stiahne hudbu z netu, tak už nepôjde na koncert, prípadne si nekúpi originálny album? Aj na tomto "fakte" vyčísľujú štúdiá škody. V podstate platí to isté ako pre filmy, akurát že hudbu počúvate z rádia, z TV, z internetového vysielania. Za toto taktiež neplatíte poplatky autorom (nepliesť s koncesionárskymi poplatkami), platia ich mediá. Prečo možnosť umiestňovania nových albumov na nete využívaju známe skupiny a neboja sa zníženia príjmov z predaja CD/DVD a z návštevnosti koncertov? Nemohlo by to byť všeobecne uznávané pravidlo? Asi áno, len to chce čas.

3) môžeme tvrdiť, že keď zákon umožňuje výrobu kópie (hudby a filmu) pre svoju osobnú potrebu, tak je jedno, či si kópiu urobí sám, alebo si ju stiahne z netu? Je to len rozdiel v technike "získania" kópie. Výsledok je rovnaký.
Pokiaľ by platili možnosti riešenia v bodoch 1) a 2), tak by si to ľudia radšej stiahli zo stránky skupiny/vydavateľstva, ako od nejakého neznámeho zdieľača.

Autorské právo trvá v štátoch EÚ najmenej 70 rokov po autorovej smrti, avšak v niektorých krajinách bolo trvanie týhto práv predĺžené až na 90 rokov od autorovej smrti. Keď uplynie doba ochrany autorského práva, dielo sa stáva voľným dielom a na jeho použitie nie je už potrebný žiaden súhlas. S ohľadom na osobnostné práva autora však autorstvo k dielu bude navždy patriť tej fyzickej osobe, ktorá dielo vytvorila. Nie je tých 70/90 rokov priveľa?
To sa muselo tak dlho čakať na to, aby sa "voľnými autormi" mohli stať napríklad Karel Čapek, Michail Bulgakow, Sigmund Freud .... ?

Skúste sa k tomu vyjadriť. Ale k veci.
kevin00 (10238)|14.2.2011 10:45
[quote=czhunter;435227]Tady máš znění zákona z roku 2010: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/autorsky/cast1h1.aspx
Je tam napsané to stejné. A teď machruj, frajere![/quote]

Jedná se o ten samý zákoník, který byl již několikrát novelizován a pokud se dobře pamatuji, bylo i období, kdy lze záložní kopie vytvořit, ovšem nebylo možné použít programů, které to umožní (obejdou ochranu DRM).
A toho frajera si nech pro své kamarády a začni se aspoň v rámci základní slušného chování chovat "normálně" pokud víš co to je. Tebe nikdo z nás také nenapadá ;)
kevin00 (10238)|15.2.2011 19:24
[quote=robky;435136]Škoda, že toto je ojedinelé riešenie .... ja sám som si ich album stiahol a aj zaplatil[/quote]