Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 20

Téma: Tiche vetraky

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Johny_F
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    28

    Vsechny zdravim, potrebuju poradit jak krapek stisit PC, mam tam pomerne dost chladicu. Bedna je CoolMaster Cosmos 1000. Na procesoru je chladic CoolMaster V6GT, ten bych nechal asi tak jak je. V bedne samotne je 4x 12cm dodavany vyrobcem bedny, tedy coolmaster. Co jsem koukal za klidu toci konstantne cca 1200 ot/min. Smer a umisteni viz. sipky na fotce.
    Je to pomerne chlucny, vodni chlazeni jsem zamitl zas takovy nadsenec nejsem a kdybych to delal, tak bych to chtel poradne a ve vysledku by to stalo balik :-) Vim ze je to celkem 8 chladicu, ale ja myslim ze ztisit by to jit mohlo, ne? Napriklad ty vrchni dva vetraky si myslim ze by mohli jet klidne kolem 900ot/min.
    Ted ma otazka, pokud vymenim ty 4 FANy napriklad za Noctua (necham si doporucit klidne neco jineho, hlavne at je to tiche), bude to opravdu citelny rozdil?? Nebo jen dam temer 2000 kc za 3dB hluku dolu? Nebo staci nejak snizit tocky tech vetraku co tam ted jsou? Pokud ano jak na to? Softwarove, nebo nejaky regulator? Rad bych nejaky typ primo na tuhle bednu, popripade pokud ji nekdo mate a mate to nejak dobre odzkouseny rad se priucim Dik.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_2754_FAN.jpg 
Zobrazení: 194 
Velikost: 441.6 KB 
ID: 20529  
    Naposledy upraveno uživatelem Johny_F: 14-02-2011 v 15:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,227

    Nejdříve bych se snažil ventilátory ztišit softwarově. Nevím co máš za základní desku, podle barvu odhaduji Asus/MSI. Pokud Asus, můžeš se pokusit ventilátory regulovat pomocí ASUS Ai Suite, případně lze nastavit regulaci ventilátorů v BIOSu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele NHKG
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,142

    Určitě bych nekupoval Noctuy, jsou to sice slušné větráčky, ale děsně předražené. Buď kup nějaký regulátor otáček a zkus jim snížit otáčky. Nebo, pokud jsou ventilátory hodně staré, tak by je asi bylo lepší vyměnit. Za rozumné peníze jsou slušné Nexusy.

    Příklad regulátoru: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...007N0BU2RF121E
    Nexus FAN: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4007N0BU0CKEI1
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Johny_F
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    28

    Deska je tam ASUS Rampage II gene, sestava je cca rok stara. Software sjem zkousel a ten ASUS ai suite me dost vydesil dost to blblo hazelo to nesmyslne teploty na desce jako 255 stupnu tak sel do pryc..
    V BIOSU mam nastaveny ten SILENT rezim.. to by mohlo stacit ne?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele Johny_F
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    28

    Regulator by se mi zamlouval tento:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...K007N0BU2RFIEA
    Ale nevim jestli bych zavrel dvirka pres ty cudly..
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,227

    Citace Původně odesláno od Johny_F Zobrazit příspěvek
    Regulator by se mi zamlouval tento:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...K007N0BU2RFIEA
    Ale nevim jestli bych zavrel dvirka pres ty cudly..
    Scythe je kvalitní regulátor, také bych se k němu přikláněl. S těmi dvířky bohužel nemám zkušenost.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Ty dva vrchní by klidně mohly jet na 5V trvale, na odtah vzduchu to musí stačit. A na to je redukce za pár korun.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele Johny_F
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    28

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Ty dva vrchní by klidně mohly jet na 5V trvale, na odtah vzduchu to musí stačit. A na to je redukce za pár korun.
    TO neni spatny, ale porad to resi jen 50% toho co jsem chtel vyresit, co ty zbyle dva? Kazdopadne ten regulator me fakt nenapadl to neni spatny napad. A ty co ukazuji i teplotu to je super ale odkud to tu teplotu bere?? Nejak tomu nerozumi [/QUOTE]
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Nebo pouzit Zalman FanMate2 viz foto, za cirka 100Kc. Je to sice drazsi ale nekam ho schovas a muzes si pak ventilatory regulovat podle sveho pouhym otocenim. 5V-11.5V
    Drive jsem to mel u stare bedny resene tak, ze jsem mel tyhle FanMate2 pridelane zezadu na prednich panelech 5.25 pozic, vrtackou do nich vyvrtanou dirku, a koukal ven jen ten cudl, mohl jsem s tim hejbat podle libosti, v Tvem pripade idealni, protoze cudliky jsou hodne malinky, takze dvirka v pohode zavres..........
    Redukce co psal Johny je fajn, ale ne kazdej FAN se roztoci na 5V a nemoznost regulace..
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ZalmanFanmate2_1.jpg 
Zobrazení: 253 
Velikost: 58.4 KB 
ID: 20535  
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    No za seba odporúčam Enermax TB alebo Magma (Magma je vraj vtomto ohľade kvalitnejšia) ale točí od 850Rpm cez Zalman Fan Mate 2
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Georginek Zobrazit příspěvek
    ..........
    Redukce co psal Johny je fajn, ale ne kazdej FAN se roztoci na 5V a nemoznost regulace..
    Nemožnost regulace je jasná, na druhou stranu si fakt myslím že 2 x 120 mm @ 5 V na odtah ve stropě case bohatě stačí. Jestli se spolehlivě roztočí je věc jiná, to je třeba vyzkoušet. Ale většina větráků to zvládá.

    Nakonec, není nic jednoduššího než to zkusit. Jestli ty větráky mají klasický 3 pin, tak se dají ty konektory vycvaknout (jehlou) a strčit přímo do molexu. Docela to i drží. Jen je samozřejmě potřeba si pohlídat polaritu.

    Teplotu to čte asi z nějakých čidel na drátě, což může být plus mínus autobus.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Rampage mají u větráků 2pin na teplotní čidla... Já bych to reguloval biosem
    edit: + v případě potřeby omezil zhora tím fanmatem (kdybys náhodou pořizoval fany s 2.000rpm apod.)
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 15-02-2011 v 02:09
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček Avatar uživatele Johny_F
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    28

    Diky vsem za rady. Tak rozhodl jsem se pro nejaky regulator, nejaky jednoduchy treba Zalman na predni panel. Nekdy vytezuju PC opravdu na 100% - hlavne pri praci ve 3D, tak at mam moznost ty vetraky za chodu ohulit, kdyz bude treba
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Proč to nechceš regulovat biosem? Když zapomeneš jednou tím kroutítkem zatočit tak se ti pc stejně vypne (v tom lepším případě), pokud se pc sekne při softwarový regulaci tak to bude končit stejně... Ale bios se nesekne, nežere ramku a reguluje pořád

    edit: když už chceš panel tak se mrkni na Scythe nebo Lian-Li (možná i NZXT), ty mají automatiku takže dokážou regulovat v závislosti na teplotě a nemusíš kroutit čudlíkama
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Nechcem prudiť, ale najprv by som to naozaj urobil podľa Richiho návrhu, a keď nepomôže, kúpiť lepšie ventilátory, nemám možnosť zistiť aké kvalitné sú tie dodávané ale ak sa nesú v podobnom duchu ako u lacnejších skriniek, tak to bude stále hlučné, ono si sám napísal že máš zostavu 1 rok, to asi tak sedí na večšinu dodávaných fanov...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Netočící se větráky
    Od Lichty24 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 27-04-2014, 12:39
  2. Větráky v chodu i po vypnutí PC
    Od frybert v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 22-09-2008, 16:24
  3. nenabehne pc - jen se toci vetraky
    Od tomas.f1 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 05-01-2008, 17:29