Zajimavy problem - pri velkem zatizeni zpomaleni a "rozdigitalizovani" zvuku
Mam velice zajimavy problem. V zivote jsem se s nim nesetkal. :
Predevcirem se mi pri hre zacal velice divne chovat zvuk. Pri jakekoliv hlasce ve hre se zvuk vyrazne zesilil, jakoby se "zdigitalizoval" a zpomalil. Pricemz se mi hra zacala sekat. Kdyz zvuk doznel, vse opet bezelo v poradku. Rekl jsem si tedy, ze zrejme pomuze restart. Ale ejhle. Uz i uvodni XP zvuk po prihlaseni mel zajimavy efekt. A hra (CaC3.tiberiumwars) nesla ani spustit.
Jedine co jsem z winu dostal, byly hlasky z prohlizece udalosti.
ATAPI - Zařízení \Device\Ide\IdePort2 neodpovídá v periodě časového limitu.
DISK - Na zařízení \Device\Harddisk1\D byla při operaci stránkování rozpoznána chyba.
- pricemz ATAPI tam bylo cca 7x
- a jak DVD vypalovacka, tak PATA disk maji kazdy svuj vlastni IDE kablik (system bezi ze SATA disku)
Zkontroloval jsem tedy veskere komponenty casu. Pro jistotu jsem odpojil PATA disk a DVD. Vsechny karty vyndal zandal, zkontroloval teplotu vsech komponent (jak rukou, tak v biosu :-) ). Ale porad to same!
Posleze me napadlo, ze by mohla delat bordel primo zvukovka (SB24bit7.1live). Vymenil jsem ji tedy za starou C-medii a zdalo se, ze je vyhrano. Stale byl znatelny ubytek vykonu PC, ale zvuky byly jiz jakz takz v poradku. Po pripojeni disku a dvd se vykon nezmenil, ale kvalita zvuku se ze dne na den opet zhorsila.
Priklad: ve win spustim mp3 ve winamp 2.81 full (zde snad k prevodu zvuku neni az tolik vykonu potreba ) . Zatez procesoru se pohybuje od 2 do 10 procent. Spustim napr Firefox , kde se mi zacnou otevirat 4 okna z minule session. Procesor se rozjede na 100proc. Zvuk z winampu ze velice zpomaly a zacne se jakoby "zdigitalizovavat". Jakmile procesor alespon na chvilku klesne pod 100 hranici, opet se zvuk rozjede, a jakmile hranici dosahne, opet se zpomaly.
Zkusil jsem i vytahat z PC vsechny prebytecne karty (i zvukovku) a zkusil to s integrovanou. Zadny ucinek . .
Moje konfigurace: (rok nemenena)
Celeron 2GHz
512MB ram Kingmax + 256MB Hyundai, 160GB SATA, 80GB PATA, DVD/RW LG
Geforce 5200 128MBram
MSI 865PE chipset IH5
Integr. - zvuk Cmedia, lan intel
Karty - zvuk SB24bit 7.1 live! (zkousel jsem pci CT4810), lan realtek
Napada me spousta pricin, ale ktera je ta prava? :
Deska
Procesor
Zdroj
Pripadne nejaka chyba SATA disku ze zapisovanim nebo mezipameti
V XP neni zadna chybova hlaska, a v everestu mi akorat pise - varovani - presnost DMI nelze zarucit (coz mi psalo jiz drive).
Predevcirem se mi pri hre zacal velice divne chovat zvuk. Pri jakekoliv hlasce ve hre se zvuk vyrazne zesilil, jakoby se "zdigitalizoval" a zpomalil. Pricemz se mi hra zacala sekat. Kdyz zvuk doznel, vse opet bezelo v poradku. Rekl jsem si tedy, ze zrejme pomuze restart. Ale ejhle. Uz i uvodni XP zvuk po prihlaseni mel zajimavy efekt. A hra (CaC3.tiberiumwars) nesla ani spustit.
Jedine co jsem z winu dostal, byly hlasky z prohlizece udalosti.
ATAPI - Zařízení \Device\Ide\IdePort2 neodpovídá v periodě časového limitu.
DISK - Na zařízení \Device\Harddisk1\D byla při operaci stránkování rozpoznána chyba.
- pricemz ATAPI tam bylo cca 7x
- a jak DVD vypalovacka, tak PATA disk maji kazdy svuj vlastni IDE kablik (system bezi ze SATA disku)
Zkontroloval jsem tedy veskere komponenty casu. Pro jistotu jsem odpojil PATA disk a DVD. Vsechny karty vyndal zandal, zkontroloval teplotu vsech komponent (jak rukou, tak v biosu :-) ). Ale porad to same!
Posleze me napadlo, ze by mohla delat bordel primo zvukovka (SB24bit7.1live). Vymenil jsem ji tedy za starou C-medii a zdalo se, ze je vyhrano. Stale byl znatelny ubytek vykonu PC, ale zvuky byly jiz jakz takz v poradku. Po pripojeni disku a dvd se vykon nezmenil, ale kvalita zvuku se ze dne na den opet zhorsila.
Priklad: ve win spustim mp3 ve winamp 2.81 full (zde snad k prevodu zvuku neni az tolik vykonu potreba ) . Zatez procesoru se pohybuje od 2 do 10 procent. Spustim napr Firefox , kde se mi zacnou otevirat 4 okna z minule session. Procesor se rozjede na 100proc. Zvuk z winampu ze velice zpomaly a zacne se jakoby "zdigitalizovavat". Jakmile procesor alespon na chvilku klesne pod 100 hranici, opet se zvuk rozjede, a jakmile hranici dosahne, opet se zpomaly.
Zkusil jsem i vytahat z PC vsechny prebytecne karty (i zvukovku) a zkusil to s integrovanou. Zadny ucinek . .
Moje konfigurace: (rok nemenena)
Celeron 2GHz
512MB ram Kingmax + 256MB Hyundai, 160GB SATA, 80GB PATA, DVD/RW LG
Geforce 5200 128MBram
MSI 865PE chipset IH5
Integr. - zvuk Cmedia, lan intel
Karty - zvuk SB24bit 7.1 live! (zkousel jsem pci CT4810), lan realtek
Napada me spousta pricin, ale ktera je ta prava? :
Deska
Procesor
Zdroj
Pripadne nejaka chyba SATA disku ze zapisovanim nebo mezipameti
V XP neni zadna chybova hlaska, a v everestu mi akorat pise - varovani - presnost DMI nelze zarucit (coz mi psalo jiz drive).
Z everestu:
--------[ Senzory ]-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Vlastnosti senzorů:
Typ senzoru Winbond W83627HF (ISA 290h)
Teploty:
Základní deska 38 °C (100 °F)
CPU 38 °C (100 °F)
Aux 35 °C (95 °F)
Seagate ST3160811AS 45 °C (113 °F)
Ventilátory:
CPU 2312 RPM
Skříň 5273 RPM
Napájecí napětí:
Jádro CPU 1.50 V
Aux 1.73 V
+3.3 V 3.33 V
+5 V 5.00 V
+12 V 11.61 V
-12 V -13.02 V
-5 V -5.15 V
+5 V Standby 5.07 V
VBAT Baterie 3.07 V
Debug Info F 49 80 FF
Debug Info T 38 38 35
Debug Info V 5E 6C D0 BA BF 17 33 (01)
--------[ Senzory ]-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Vlastnosti senzorů:
Typ senzoru Winbond W83627HF (ISA 290h)
Teploty:
Základní deska 38 °C (100 °F)
CPU 38 °C (100 °F)
Aux 35 °C (95 °F)
Seagate ST3160811AS 45 °C (113 °F)
Ventilátory:
CPU 2312 RPM
Skříň 5273 RPM
Napájecí napětí:
Jádro CPU 1.50 V
Aux 1.73 V
+3.3 V 3.33 V
+5 V 5.00 V
+12 V 11.61 V
-12 V -13.02 V
-5 V -5.15 V
+5 V Standby 5.07 V
VBAT Baterie 3.07 V
Debug Info F 49 80 FF
Debug Info T 38 38 35
Debug Info V 5E 6C D0 BA BF 17 33 (01)
Opet EVEREST:
--------[ Fyzické mechaniky ]-------------------------------------------------------------------------------------------
[ Mechanika #1 - WDC WD800BB-00CAA1 (74 GB) ]
#1 NTFS F: (Western80GB) 0 MB 76316 MB
[ Mechanika #2 - ST3160811AS (149 GB) ]
#1 (Aktivní) NTFS C: 0 MB 29996 MB
#2 NTFS D: (Nový svazek) 29996 MB 122628 MB
Výměnný disk (Kapacita/Využito/volno)
C: Lokální pevný disk NTFS 29996 MB 24074 MB 5921 MB 20 % F47D-A636
D: (Nový svazek) Lokální pevný disk NTFS 122628 MB 116943 MB 5685 MB 5 % 94AF-B21A
E: Optická mechanika
F: (Western80GB) Lokální pevný disk NTFS 76316 MB 74510 MB 1805 MB 2 % 923D-14A7
--------[ Fyzické mechaniky ]-------------------------------------------------------------------------------------------
[ Mechanika #1 - WDC WD800BB-00CAA1 (74 GB) ]
#1 NTFS F: (Western80GB) 0 MB 76316 MB
[ Mechanika #2 - ST3160811AS (149 GB) ]
#1 (Aktivní) NTFS C: 0 MB 29996 MB
#2 NTFS D: (Nový svazek) 29996 MB 122628 MB
Výměnný disk (Kapacita/Využito/volno)
C: Lokální pevný disk NTFS 29996 MB 24074 MB 5921 MB 20 % F47D-A636
D: (Nový svazek) Lokální pevný disk NTFS 122628 MB 116943 MB 5685 MB 5 % 94AF-B21A
E: Optická mechanika
F: (Western80GB) Lokální pevný disk NTFS 76316 MB 74510 MB 1805 MB 2 % 923D-14A7
Skontroluj ci vsetky zariadenia (disk, DVD) maju zapnute DMA. Ak nie, odober radice a potom ich znova pridaj.
XP pri problemoch s komunikaciu s diskami vypinaju DMA po urcitom pocte chyb a prepinaju sa do PIO modu. Vacsinou to sposobi vadny IDE kabel.
XP pri problemoch s komunikaciu s diskami vypinaju DMA po urcitom pocte chyb a prepinaju sa do PIO modu. Vacsinou to sposobi vadny IDE kabel.
Ted jsem se koukal, a muj sata disk bezi v modu PIO :o) . No na to, ze Pata western 800BB bezi v UDMA5 a DVD v UDMA2 je to docela hukot :-). Takze rikas ve spravci odebrat primo je ten kanal na kterym je disk pripichlej (v mym pripade je to druhej primarni) , nebo primo intel u ata storage controllers?
Heh . . tak jsem nevydrzel pockat na odpoved a odinstaloval jsem primo Intel ultra ata storage controllers. 1x reboot - win nainstaloval znova ovladace, 2. reboot a vse jede jak ma . . :o)
Aisicek: Boze chlape . . ty mi neodepsat, tak zitra rejpu z prace zdroj, shanim se po desce a pomalu i po procaku :-))) moc moc dekuju . . clovek je zas o neco chytrejsi. Pravda ze by to reinstal spravil, ale timhle zpusobem uz to par let nedelam. :O)
PS: Co se tyce toho zdroje, je normalni ze +12V je pod 12Voltama? (viz vypis senzorů - hodnoty overene i v biosu)
Aisicek: Boze chlape . . ty mi neodepsat, tak zitra rejpu z prace zdroj, shanim se po desce a pomalu i po procaku :-))) moc moc dekuju . . clovek je zas o neco chytrejsi. Pravda ze by to reinstal spravil, ale timhle zpusobem uz to par let nedelam. :O)
PS: Co se tyce toho zdroje, je normalni ze +12V je pod 12Voltama? (viz vypis senzorů - hodnoty overene i v biosu)
Co je to pod 12V? To je od 0,01V do 11,9998V :). Kolik? A především mění se ta hodnota při zátěži?
Pokud je PC stabilní tak to víceméně řešit nemusíte. Čím kvalitnější zdroj, tím blíže 12V a s menšími výkyvy.
Pokud je PC stabilní tak to víceméně řešit nemusíte. Čím kvalitnější zdroj, tím blíže 12V a s menšími výkyvy.
Ano, toto je typická věc špatné práce disku. Dříve, ve Windows 98 to bylo velmi časté. Stačilo povolit DMA u pevného disku a lidi se nestačili divit jak rychle problém zmizel:). U XP se stává když nějakým nedopatřením disk nepracuje v UATA/ATA módu ale jen ve starém a pomalém PIO módu. Podle všeho i Váš, již vyřešený, problém:)
Jak již bylo uvedeno výše! :
Napájecí napětí:
Jádro CPU 1.50 V
Aux 1.73 V
+3.3 V 3.33 V
+5 V 5.00 V
+12 V 11.61 V
Napr ted mam spusteny winamp s grafickou audiovizualizaci, firefox a everest. Vytizeni procesoru je kolem 80%. Hodnota u +12v v everestu se pohybuje od 11,61 do 11,86 maximalne. 12V to neprekroci ani pri nezatizenem systemu, natoz v biosu.
Napájecí napětí:
Jádro CPU 1.50 V
Aux 1.73 V
+3.3 V 3.33 V
+5 V 5.00 V
+12 V 11.61 V
Napr ted mam spusteny winamp s grafickou audiovizualizaci, firefox a everest. Vytizeni procesoru je kolem 80%. Hodnota u +12v v everestu se pohybuje od 11,61 do 11,86 maximalne. 12V to neprekroci ani pri nezatizenem systemu, natoz v biosu.
To můj EC dává 12,35 naprázdno a cca 12,10 například teď, při běžné práci. Pod 12,00 nejde ani při plné zátěži.
To je ovšem jen detail, 12,10 nebo 11,60 - to je jedno, komponentům to nevadí. Jsou to ještě pořád normální hodnoty, podle mě.
To je ovšem jen detail, 12,10 nebo 11,60 - to je jedno, komponentům to nevadí. Jsou to ještě pořád normální hodnoty, podle mě.
No jestli to tak je i v reálu, tak bez problémů. Můj 350W hlásí úplně jiné hodnoty. V reálu (měřeno voltmetrem) mám i pod 11,4V a drží už to dva a půl roku. Ale je to dost na hraně.
HH . . no joo . . To ja mam taky zdroj ala kovarova kobyla .. Uz ho smazim 2 roky, puvodne chudak lezel u vyrazenych zdroju. Jenom jsem vymenil pojistku a fachal . . zel nevim jestli dobre. :o) Ale tak PC slape, takze asi jo :D . Ikdyz obcas se mi zda, ze deska zahapruje. . ta je taky snad z vyprodeje z vyreklamovanyho zbozi (opravovana). Takze si opravdu nejsem jisty, jestli za to muze deska, nebo zdroj. Nedaji se jeste nekde desky se socketem478 sehnat? A nebo alespon cistokrevna P4 s patici 478? At ten vykon trosku zvednu, nez se odhodlam presedlat na neco novyho.