reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Víkendová diskuze: Linux - mrtvý systém, nebo budoucnost?

Neregistrovaný (0)|17.4.2011 00:06
Kvůli hrám, multimédiím a CADu jsem dlouho používal Winy... Už tehdy jsem na nich ovšem upřednostňoval opensource sw (má vášeň = LMMS + GIMP; a např OOffice mi vždy více seděl než M. O.). Na Ubuntu jsem již rok a plně to vyhovuje mým požadavkům, protože se již pracovně nezabývám kreslením v CADu (díky za linky a doporučení EditorPO). Jistě, z pohledu moha lidí, budu nezkušeným uživatelem, takže má slova berte s rezervou, záleží na individuálních potřebách každého z nás. Ale já jsem s ním nadmíru spokojen, občas trošičku pozlobí, ale na památné momenty, které jsem zažil s dítkem Microsoftu, nemá (on za to ani nemůže M. ale spíše ostatní tvůrci sw výbavy pro tuto platformu a konečně také uživatel). Je zde také hledisko nelegálního užívání sw, pirátství. Vzhledem k cenám linuxových distribucí a jejich přístupu je to naprostá trefa pro uvědomělého člověka, který nechce krást, ani platit tisíce. Přirostl mi k srdci, jednoduše svou filozofií...
MIHI (2)|17.4.2011 02:09
Vzhledem k tomu, že používám počítač především pro střih videa (ne homevidea:)), je pro mě linux naprosto mrtvý systém.
pavel_p (993)|17.4.2011 09:18
Podle mě ani jedno. Linux je rozšířenější, než se na první pohled zdá (routery, webkamery, WifiAP,...). Na serverech ho používám. Při programování aplikací Apache+MySQL+PHP nebo v Javě na systému nezáleží.
Na to, aby prorazil na desktop a pro běžné uživatele, ale moc není (byť jsem nezkoušel Ubuntu).
pavel.hromadka (6)|17.4.2011 10:35
S Linuxem jsem začínal někdy kolem Red Hat 5, posledních pár let používám doma již jen Linux (64b), zprvu Debian, pak (s novým počítačem, kvůli novějšímu jádru) Kubuntu. Nemám denodenní zkušenost s Win7, ale oproti W2K a WXP se mi na Linuxu dýchá snáz (manželce jsem kdysi koupil notebook s Vistami - nic moc). Ale osobně používám jen obyčejné aplikace: editory, LaTeX, prohlížeč, email klient, OpenOffice, nějaké prohlížeče fotek, nástroje na rekompresi DVD apod.; žádný CAD nebo PhotoShop. Chce to ovšem nepřenášet si návyky z Windows a začátečník může být bezradný. Problémy jsou (ve Win přece také), párkrát jsem hledal, jak zprovoznit hardware, ale vždy úspěšně (ovladač většinou v systému byl, jen bylo třeba mu podstrčit číslo zařízení). Když správně systém nastavím, funguje to a je to opakovatelné nějakým skriptem, zatímco ve Windows se pořád něco přenastavovalo tak nějak samo. Bohužel se asi tohle chování začíná přenášet i do Linuxu - např. Network Manager v Kubuntu mi svévolně přepisoval /etc/hosts, dokonce si k tomu změnil i přístupová práva; naštěstí je nahraditelný. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem viděl doporučení pro přípravu systémového skriptu pro Windows: nahraj pohyb kursoru a výsledný záznam pak spusť nějakým uživatelským cronem - ale pokud pak přetáhneš nějaké okna, přestane to fungovat.

Velmi mi vyhovuje instalace SW z repozitáře. Jako uživatel Win jsem měl po ruce tunu CD, kterými jsem se při každé instalaci probíral - alternativou bylo stahování z pochybných stránek typu Slunečnice.

Je určitě špatně, pokud někomu Linux přemazal kořenový oddíl, když měl stránkovací prostor menší než operační paměť. Na druhou stranu, jestli se nemýlím, taková konfigurace je proti elementárním instalačním doporučením - Linux asi není jediný systém, který uživatele vytrestá za nerespektování doporučení.

Ohledně množství distribucí, tuhle výtku jsem dosud nepochopil. Pro mě je to spíš silná stránka. Většina softwaru funguje na všech hlavních distribucích, tvůrce distribuce jej připraví do oficiálního repozitáře - pokud ne, ostatní mají prostor chybějící software doplnit v jiných repozitářích. Uživatel si může vybrat tu, která mu vyhovuje. Tahle volba mi na Win chybí.
QL60 (30)|17.4.2011 12:36
Konkurencia ma vždy zmysel a dúfam , že prežije a zosilnie.

Prikláňam sa tiež k názorom , že by bolo treba nejakú jendnotnejšiu verziu na zlepšenie/uľahčenie kompatibility pre ďalší soft. Či už pracovné alebo herné (treba s nimi počitať, videl som viacero komentarov kde bol dualboot aj pre tento účel ;) ).

S linuxom som sa stretol 2x. Brat mal na ntb SUSE ale vzhľadom na to, že nieje doma aniv oknách bol mimo aj v ňom a mne sa to riešiť nechcelo. Vysledok prechod na W.
Druhý krat mal som pár dní dual s Ubuntu 10.10 64b ale nejak moj ntb nebol moc spokojný problém bol hlavne rozdiel pri teplotách priemer 10 C viac ako na XP.

Momentalne uvidím, ak sa dostaneň k tomu dať ho komplet vyčistiť možno skusim ešte 32 bit verziu.
Neregistrovaný (0)|17.4.2011 13:11
Linux je o dost lepší pro práci v kanceláři než windows, to se vám chce čekat 3 minuty když můžete praciovat už za 21s (otestováno mnou)
Brouk (13)|17.4.2011 13:19
Když jsem tak u oběda pročítal toto fórum, tak mne docela překvapilo, že zde snad každý pátý diskutér je zároveň i konstruktér v CADu. Když uvážím, že třeba AutoCAD stojí cca 140 000 s DPH, hmmm.

Další oblíbené téma jsou hry. Na ty jsem nikdy moc nebyl, ale pár kámošů ano. Po čase všechny přestalo bavit (rozhodly manželky, že přestane bavit) vrážet prachy do nabušené herní sestavy a na to občasné hraní, když mají zrovna čas, všichni skončili u herních konzolí. Bez ohledu na použitý OS.

Já bych jako největší problém viděl v tom, že skoro každý, kdo zkusí Linux, od něj čeká, že to bude přesně to, na co je zvyklý z Windows, jen to bude zadarmo. Ono to tak není a pak se hledají záminky, proč je to či ono špatně.

Linux používám někdy od 99 roku a vyhovuje mi. Jsem na něj zvyklý. Vím, co od něj očekávat. Měl jsem asi dvouletou přestávku, když jsem finišoval na VŠ, protože tam bylo docela dost požadavků na konkrétní produkty pod Windows a než to nějak obcházet, tak jsem se na dva roky raději z pohodlnosti přizpůsobil, ale jinak nemám problém. Linux nikomu nenutím. Kdo chce, ten si ho najde sám a kdo nechce, tak bude nezbytně potřebovat AutoCAD, Photoshop, protože v ničem jiném ty fotky přece neořeže ..., a tak podobně.
czhunter (775)|17.4.2011 17:35
[quote=Brouk;446433]Když jsem tak u oběda pročítal toto fórum, tak mne docela překvapilo, že zde snad každý pátý diskutér je zároveň i konstruktér v CADu. Když uvážím, že třeba AutoCAD stojí cca 140 000 s DPH, hmmm.[/quote]Vzhledem k tomu, že většina diskutujících jsou studenti a to ještě většina z nich studenti technických oborů, a Autodesk dává své programy studentům zdarma, tak to zas tak divné není ...
SashaCZ (1)|17.4.2011 21:51
Já to vidím takto:
Proč není Linux jednoduchý na instalaci jako třeba WinXP (kdy to zvládne i skoro laik).


PS: Nemyslím tím doslova, třeba to tak není, ale proč to není známo? Já bych si dokázal stáhnout image CD a nainstalovat, ale jen proto, že se o to trochu zajímám a fandím všemu, není placené. (Linux, open office, Android atd.)

Nevím, jestli je instalace jednoduchá, nebo trochu složitější než s Windows. Prostě mě nic netlačí k tomu to ani zkusit.
Neregistrovaný (0)|17.4.2011 22:32
No, zatim se jenom kamaradim s ArchLinuxem (mam ho nejradsi protoze tim ze je jednoduchy aspon vim co se v nem +- deje) ovsem jen na urovni serveru, uz se s tim "ucim" druhym rokem a bouhzel jsem clovek ktery ma tendenci rupnout a vystvat se na to, takze mam pod stolem "druhy" PC ktery pouzivam jako server (file + xbmc), sice ted zase budu preinstalovavat protoze tam mam nehorazny problem ale jinak jsem z toho nadsen
vidim ze s tim muzu v pohode delat veci ktere bych v zivote s Win neudelal, ale zase se vzdycky usmivam kdyz si vytvarim "zakladni" funkce ktere Win ma odjakziva (Printscreen...)
Zaver: Az se s nim poradne naucim tak mi pujde na Desktop, jinak ale NE
piter (14)|18.4.2011 10:04
linux je fajn pre tych co ho potrebuju. ti co ho nepotrebuju ho nemaju preco pouzivat. mrtvy urcite nieje, to by nevychadzali security updates relativne rychlo po objaveni chyby (windows moze len snivat), neboli by nove verzie kazdeho pol roka a nedalo by sa s tym systemom robit vsetko co sa teraz da... ono kym som sa naucil pracovat s windowsom, nejaky cas to trvalo - a to som sa ani z daleka nenaucil tak rychlo ako s linuxom a ani zdaleka nie do takej hlbky (mozno ten windows ani taku hlbku nema). ale zas na druhu stranu musim uznat, ze windows stale potrebujem. teda hlavne preto ze hram, ale tiez koli programom na fotografiu. vela fotosoftu je aj v linuxe, ale fakt nesiaha ani po clenky tomu win/macovskemu. windows po zaspatej dobe s vistou zase oziva a ked uz konecne zacne podporovat elementarne veci ako hard-linky, snapshoty, limity zdrojov na proces atd. (mozno uz nieco z toho podporuje, neviem), tak sa hadam aj oplati kupit ho. aj ked sami tych 130€ zda oproti 30€ za osx celkom kradez..., radsej win ako mac a radsej lin ako win :)
littleon (22)|18.4.2011 11:08
Na SWH bych nečekal živitele mýtů :)

V první řadě bych se přidal k tomu, co zaznělo v několika postech... je pitomost tvrdit, že musí být jedna distribuce k tomu, aby jí lidé mohli používat či pro ní mohli výrobci HW psát ovladače. Tato tvrzení jsou mýtus, u kterých běžný uživatel pokrčí rameny, ať už s jedná o běžné uživatele Linuxu, Windows či MacOS. Nikdo z běžných uživatelů totiž toto neposoudí a tak 100x vyřčená lež se stává pravdou. A věřte či nevěřte, je to pitomost. Každý, včetně výrobců HW, má možnost přispět do jádra, rozuměj dodat "svůj linuxový ovladač", což je nejjednodušší pro uživatele. A vězte, že je jenom jedno jádro, které používají všechny linuxové distribuce ... tedy "jeden linux". Pro pořádek - nemluvím o verzích, to s tím v podstatě nesouvisí.
Samozřejmě existují možnosti, jak připravit "user-friendly" instalátor, pokud výrobce lpí na tom, aby si uživatel musel dojít pro ovladač k němu na web. Zde tedy není chyba v tom, že by bylo "mnoho" distribucí, nýbrž je to dobrá výmluva.

Další věc, která mne vyprovokovala, abych našel heslo k přihlášení do fóra, byl příspěvek neregistrovaného uživatele, který napsal:

"...strávil (promrhal) desítky hodin, abych zjistil například, že ovladač pro moji grafiku nebude ani na úrovni kanceláře, po třiceti krocích se mi podařilo nainstalovat tiskárnu..."

Odpověď je jednoduchá. Máš zvolit distribuci vhodnou pro začátečníky a ne vždy je to Ubuntu, ač ti to k mému velkému překvapení poradí i většina osazenstva na ABCLinuxu.cz. Další chybou mohl být tvůj přístup. Pokud nainstaluješ pro tebe nový OS, tedy předpokládám, že máš chuť vyzkoušet něco nového. Měl by sis uvědomit, že v jiném OS budou jiné postupy. Instalace tiskáren je otázkou pár kliknutí, pokud pro ni samozřejmě výrobce napsal ovladač (viz předchozí odstavec :)). Což již dnes naštěstí není tak zanedbávané ze strany většiny výrobců, jak tomu bylo před pár lety. Nicméně najdou se výrobci, kteří podporují a podporovat budou pouze jeden OS. Je pak na tobě, jestli si jejich HW koupíš nebo ne.

Takhle bych asi mohl pokračovat u většiny stížností na GNU/Linux. Ale proto jsem přihlašovací údaje nehledal :). Pokud někdo chce vyzkoušet nový operační systém, buď přistoupí na to, že bude svůj HW nastavovat jinak nebo je lepší Linux nezkoušet. Zbytečně pak přibývá lidí, kteří tvrdí, že na GNU/Linuxu nefunguje jejich HW, který podporován je, funguje správně, jen se nastavuje / instaluje jinak. Ano, najde se HW, který podporován není.

Zůstal jsem pouze HW? Ano a má to i svůj důvod. Drtivá většina uživatelů totiž po instalaci linuxové distribuce najde aplikace odpovídající jejich potřebám. Ano, Photoshop, AutoCAD..., najdou se určitě i profesionálové, kteří budou postrádat další aplikace. Pakliže se ale bavíme o domácím desktopu, přijde mi to stejně úsměvné, jako tvrzení výrobců HW o složitosti přípravy ovladačů pro četné linuxové distribuce. Opravdu je v ČR tolik profesionálů, kteří při své práci využívají na domácím desktopu velmi drahé profesionální aplikace?

Když už jsem se přihlásil a takto se rozepsal, měl bych asi odpovědět i na otázku tohoto tématu :).

Používám GNU/Linux dnes již jako jediný operační systém. Na desktopu a notebooku preferuji distribuci PCLinuxOS s prostředím KDE, server Debian či CentOS (ano neřeším jestli distribuce používá balíčky rpm či deb). Postupně se z desktopu vytratil i dualboot. Ne že bych zavrhl občasné hraní her pro Windows, ale postupem času jsem došel k tomu, že mi o pár snímků méně ve hrách nainstalovaných ve Wine vadí méně, než udržování dalšího OS a s tím spojené nároky (údržba systému, licence antiviru apod.).
Výhody a nevýhody jsou na delší polemiku. Žádný systém není dokonalý a určitě by se mimo mýty známé také jako "kotvy" našly věci, které považuji za nevýhody.
Nicméně za největší nevýhodu považuji nedostatek schopných moderátorů na linuxových fórech. Nemalá část zapomíná na to, co by měli dělat a někteří mají tendence dělat z lidí blbce.
Muffin (7)|18.4.2011 12:37
[quote=Ivo Mašek;446166]Pokud bude několik Linuxů, pokud se budou tvořit další a další odnože...[/quote]

To je dáno svobodou Linuxu, každý si může vytvořit vlastní verzi systému a nabídnout ji ostatním. MS Vám nedovolí šířit uprvená Windows třeba s předinstalovaným Web serverem a SQL databází...
Muffin (7)|18.4.2011 12:54
[quote=Zoidik;446179]Zkůšal bych, ale momentálně nemám ještě na čem a myslím, že autocad je autocad. Teda pokud se nebavíme o ZW CADu, což je jenom rusy okopírovaný ACAD doplněný o nějaké šikovné funkce[/quote]

A co třeba DraftSight od Dassault Systems (autoři profi CADu CATIA)? DraftSight je FREE a je i ve verzi pro Linux: http://www.3ds.com/products/draftsight/free-cad-software/

Nebo další:
* Briscad (placený, ale mají 30-denní demo) http://www.bricsys.com/en_INTL/bricscad/index.jsp
* Ares Commander (také demo): http://www.graebert.com/en/cad/ares/99
Muffin (7)|18.4.2011 13:41
[quote=Brouk;446433]Linux nikomu nenutím. Kdo chce, ten si ho najde sám a kdo nechce, tak bude nezbytně potřebovat AutoCAD, Photoshop, protože v ničem jiném ty fotky přece neořeže ..., a tak podobně.[/quote]

Plně souhlasím s tímto názorem! Kdo chce, tak se práci v Linux naučí. Linux není složitější než Windows, jen je prostě jiný.

To, že na Linuxu není Photoshop by domácím uživatelům rozhodně nemělo vadit, to samé AutoCAD, kolik domácích uživatelů se bez něj opravdu neobejde?
Muffin (7)|18.4.2011 13:50
[quote=Neregistrovaný;446527]vidim ze s tim muzu v pohode delat veci ktere bych v zivote s Win neudelal, ale zase se vzdycky usmivam kdyz si vytvarim "zakladni" funkce ktere Win ma odjakziva (Printscreen...)[/quote]

Tak zrovna Printscreen na desktopu funguje v KDE skvěle, má spoustu voleb a vychytávek (třeba označení vybrané oblasti myší), viz. zde: http://www.kde.org/applications/graphics/ksnapshot/

(Já jen aby jsme nemátli nezkušné uživatele...)
pavel_p (993)|18.4.2011 21:14
[quote=mamlasos;446281]Ahoj, existuje linuxová distribuce která je specializovaná na nasazení jako NAS ? Tj. podporuje všechny vychytávky které takové zařízení dnes mají(specializované krabičky) a běží na ní webový server skrze který jde konfigurovat z prohlížeče na jiném počítači ?[/quote]
http://en.wikipedia.org/wiki/FreeNAS (neodzkoušeno,není to Linux, ale FreeBSD)
Aytech (475)|19.4.2011 20:04
[quote=czhunter;446300]Ono toho Linux-only SW mimo programátorských nástrojů moc není. Respektive všechno nejlepší od Gimpu přes OOo po Blender má i Win verzi.

Naopak to ovšem nefunguje - Win-only SW je hodně (většina), a většina toho nejlepšího pro Win není i pro Linux a Mac. To udržuje Windows platformě jasnou výhodu, kterou jen tak někdo nesmaže.[/quote]

Linux-only SW je stale dost, zalezi co delas na pocitaci. To nejlepsi pro Win vetsinou ma oznaceni "Pro", a v domacim prostredi ho naplno vyuzije malokdo.
john (877)|19.4.2011 20:51
[quote=Brouk;446433]...
Linux používám někdy od 99 roku a vyhovuje mi. Jsem na něj zvyklý. Vím, co od něj očekávat....[/quote]

to je samo dobre, ja si stahl na testovani Ubuntu 10.04 a byl jsem opravdu spokojen, ale...
obstarozni TV kartu 3DeMon jsem zprovoznoval asi dva dny / jen to hledani na forech a hledani relevantni odpovedi zabralo mnoho casu a nasledne uceni, jak zprovoznit ovladac... /, jasne, je to o zvyku a kdo s linuxem bezne pracuje, nema problem zacatecniku... / jeste dodam, pokud bych nemel moznost iNetu, tak jsem skoncil hned po prvotni instalaci.../

asi tak, kdyby byl prvni masove rozsireny OS Linux, tak jej dnes kazdy zna...
odb (505)|19.4.2011 21:54
[quote=john;446934]to je samo dobre, ja si stahl na testovani Ubuntu 10.04 a byl jsem opravdu spokojen, ale...
obstarozni TV kartu 3DeMon jsem zprovoznoval asi dva dny / jen to hledani na forech a hledani relevantni odpovedi zabralo mnoho casu a nasledne uceni, jak zprovoznit ovladac... /, jasne, je to o zvyku a kdo s linuxem bezne pracuje, nema problem zacatecniku... / jeste dodam, pokud bych nemel moznost iNetu, tak jsem skoncil hned po prvotni instalaci.../

asi tak, kdyby byl prvni masove rozsireny OS Linux, tak jej dnes kazdy zna...[/quote]

to s tou obstaroznou kartou nieje dobry priklad. To iste sa ti bez problemov moze stat aj windows. A aj sa to stava (prechod z win98 na XP alebo na win7) a s windowsom je vecsia sanca, ze to nerozchodis lebo vo svete windows chyba "sloboda" a ak k danemu hardwaru vyrobca nedodava ovladace,tak mas minimalnu sancu, ze to rozchodis.
odb (505)|19.4.2011 22:39
Linux je buducnost ale nie jedina. Linux mozno nikdy nebude masova zalezitost ale svoje miesto bude mat stale. Linux poskytuje nieco, co windows neposkytne asi nikdy.
Dost tomu napomaha MS, ak by bolo komplikovanejsie pouzivat nelegalne produkty MS, tak ten pomer by bol iny a aj povedomie. Vela ludi windows nepotrebuje ale bud su naho zvyknuty(skola,praca) a je tam neochota nieco menit alebo nevedia, ze existuje nieco ine a vobec, co je to operacny system.
Nevidim najmensi dovod pravidelne platit MS za stale novu a novu verziu, najhorsie na tom, ze MS spolu s vyrobcami a predajcami do toho cloveka nutia. Bavime sa o beznom uzivatelovi, ktory nevyuziva specialny SW alebo nieje vasnivy hrac a takych ludi je velka cast.
ked som bol mladsi, bral som ako samozrejmost zhanat novu a novu verziu windows spolu s moznostou vyuzivat ho nelegane. V casoch windows95,98 a zaciatkoch winXP to bola v podstate nevyhnutnost, no dnes nevidim najmensi dovod pouzivat OS od microsoftu. Linux je porovnatelne pouzitelny operacny system a v nicom ma neobmedzuje. Nieje to ziadna alternativa k MS windows, je to plnohodnotny operacny system. Skoda, ze ho tak mnoho ludi vnima.
Nikomu ho nenutim a nikoho nebudem presviedcat, ze je lepsi ako windows. Ja som s nim spokojny a spokojne pouzivam aj winXP ale viem,ze novsiu verziu si uz nekupim.

[quote=czhunter;446164]Šanci ještě určitě má, ale pouze ve zcela jiné podobě, než má dnes. Pokud se ho chopí Google nebo jiná velká firma, udělá jednu pořádnou distribuci s jedním systémem updatů, s jedním pořádným shellem, dá tomu reklamu a plnou podporu, tak možná prorazí.
Jenže pak dnešní fanoušci Linuxu odejdou na jinam, protože popravdě, většina z těch 0,5% uživatelů co ho používá na desktopu ho nemá proto, že je to super OS, ale proto, že mají potřebu být děsně alternativní. A až Linux děsně alternativní nebude, budou se muset poohlídnout po jiném OS, třeba BSD, nebo ještě něco nového vznikne.[/quote]

Tak to mas poriadne mylnu mienku o uzivateloch linuxu. Vo vsetkych taboroch mas uzivatelov extremistov a desne alternativnich uzivatelov je malo (asi Apple ich ma najviac). Predstav si, ze vecsina ho pouziva preto, ze je to super OS. Ano mas pravdu a ty desne alternativny uzivatelia by presli niekam inam ale to by urobili aj desne alternativny uzivatelia windowsu keby sa pomer zmenil v neprospech windowsu. Vyhoda linuxu je, ze si mozes vybrat, je to zaroven aj jeho nevyhoda(pre masove rozsirenie) ale vyhody prevladaju nad nevyhodami. Tu nejde ani o to nasilu ziskat majoritne postavenie ale o vytvorenie niecoho, co bude sluzit ludom a nie ludia budu sluzit jemu (ak neratam snahu Marka Shuttlewortha o trochu nasilne presadzovanie Ubuntu ako masovky, moze to aj pokazit). Jedna distribucia nikdy nebude uz zo samotneho principu a to je dobre. Balickovaci system asi tiez nie a to z dovodu tazkehu prechodu na jeden balickovaci system v takto rozbehnutom systeme ale nevidim v tom extremny problem, existuju v podstate dva majoritne .rpm a .deb.

Na toto forum to je tazka tema.
xmarek (1676)|20.4.2011 08:19
Nedá mi nezareagovat na výtku ohledně množství distribucí. Pro mě je to bezpochyby výhoda. Windows je v podstatě jeden (když pominu jednotlivé verze). Linux (GNU/Linux) díky své pro někoho roztříštěnosti nabízí různé alternativy. Těžko bych se např. smířil s distribucemi jako je Ubuntu. Ano někdo namítne, že je uživatelsky velmi přívětivá. To bezpochyby, ale... Já potřebuji mít systém pod max. kontrolou. Od jádra počínaje, přes jednotlivé procesy, skripty apod. A co ze všeho nejvíc nesnáším je, že když si pracně nakonfiguruji nějaký skript (střelím třeba pro Sambu) a distribuce mi jej díky své "propracovanosti" přemázne něčím svým. A to je jen jeden příklad z mnoha. Jsou distribuce které nabízejí svůj patchovaný kernel a jakákoliv změna vede k problémům, které některé core distribuce neřeší.
Takže toto je důvod proč mám rád Linux. Možnost volby. A to, že jsem uživatelem distribuce, která má 0.0001% neřeším. :D
john (877)|20.4.2011 10:17
[quote=odb;446948]to s tou obstaroznou kartou nieje dobry priklad.....[/quote]
je a neni, TV kartu jsem provozoval od W98 do WXP a diky zkusenostem s Win, jsem vedel jak na jeji zprovozneni a ktere ovladace pouzit, tj. uz jsem nemusel hledat pri re/instalaci OS / drivery apod. jsem mel zalohovany,takze iNet nebyl nutnosti / ...
no a pac v Linuxu jsem zacatecnik, tak jen uceni moznosti noveho OS zabralo nejaky cas + hledani ovladacu, zpusob instalace a jejich nastaveni / iNet byl nutnosti /....
pokud bych Linux uzival bezne,tak uz jsem byl na nej zvykly a nemel problemy zacatecniku...

jinak souhlas s predeslym prispevkem od xmarka, na profi uziti pouze zaklad OS, vse potrebne si tam dodam/naprogramuji sam podle sve volby a OS bude mym sluhou a ne panem, ktery bude omezovat me pozadavky...
Neregistrovaný (0)|20.4.2011 11:59
Tato tema je jedna z najlepsich ked chce niekto vyvolat flamewar.

Co sa mna tyka tak sa mi na linuxe pacilo bolo to ze bol prvy ktory mal ac3lib, a vdaka xine teda vedel prehravat priestorovy zvuk aj z avi a pod.. Alebo pouzit emu10k1 na hw dekodovanie dolby surround.
Neregistrovaný (0)|20.4.2011 15:46
[quote=Zoidik;446179]Nezapomeň na to, že vývoji Winů se věnují velmi dobří a dobře placení programátoři, kteří mají takto motivaci vylepšovat. Linux programují v podstatě nadšenci pro tento systém a zdokonalují ho postupně. Málo kdo se mu věnuje naplno a dokud to tak nebude, tak v některých ohledech bude pořád pozadu[/quote]

Vy byste jednoho pobavil. Mate tuseni, jake obraty maji RedHat a Novel?
Jinak na webu se da najit pribeh typka, ktery delal na odhlasovaci obrazovce ve windows. Ani nechtejte vedet, jako maji ti vasi odbornici produktivitu.
JindraPce (69)|21.4.2011 10:46
No podle mě je v tuto chvíli stále Linux pouze pro domácí nadšence, kteří mají čas a chuť si s ním hrát. Pak je to velmi levný, stabilní a rychlý operační systém. Taky je vhodný i pro spotřební elektroniku (TV, telefony, NAS, …) nebo třeba web servery.

Ve firemním prostředí na jednu stranu dokáže ušetřit poměrně hodně peněz, které ale na druhou stranu musí firma vydat za kvalitního správce, který bude schopný Linuxové mašiny udržet při životě a nedej Bože, aby tento člověk najednou na chvilku nebyl v dosahu (třeba jen na týdenní dovolené).

Přece jen, každý Win uživatel, když se PC nebojí a je schopný číst, co mu Win na obrazovce píšou a ne jen bezhlavě klikat, zvládne odstranit i poměrně zapeklité problémy na PC i na serveru. V tom složitějším případě např. s adminem na telefonu nebo v tom jednodušším pomocí intuice nebo strejdy Googla. Také celkem rychle se sežene odbornou pomoc v nějaké IT firmě.

Jinak Linux teď vlastně nikde na PC nemám. V době Win2000 jsem ho ale měl na databázovém serveru, protože byl zadarmo, uměl využít více procesorů a i lépe nakládal s RAM. V té době (Fedora ve verzi 3) jsem si nemohl na nic stěžovat. Vše se nainstalovalo v pohodě a napoprvé a bylo proti Win asi polovinu výkonnější. Dnes pokud nemám potřebné znalosti nebo bych ho nechtěl jen na něco jako NAS nebo proxy server, tak bych ho nenasadil, i když přemýšlím nad vyzkoušením PC s Linuxem určených jen pro terminálovou práci na Win serveru.
odb (505)|26.4.2011 22:22
[quote=JindraPce;447156]No podle mě je v tuto chvíli stále Linux pouze pro domácí nadšence, kteří mají čas a chuť si s ním hrát. Pak je to velmi levný, stabilní a rychlý operační systém. Taky je vhodný i pro spotřební elektroniku (TV, telefony, NAS, …) nebo třeba web servery.[/quote]

To sa dost mylis, vzdy zalezi od pouzitia. Vobec nieje urceny pre domacich nadsencov. Moja kolegina v praci, ktora netusi co je to operacny system nema najmensi problem prejst z windowsu na linux. Polhodinove skolenie a na linuxe moze robit vsetko, co aj na windowse. Brzdou su ludia, ktory reaguju iba na "modre ecko", word, excel a tlacidlo start. Dalej statna sprava, ktora je presiaknuta MS formatmi, otvorenost jej nic nehovori a hned vidiet ako prejdu na novy kancelarsky balik od MS,lebo dokumenty zrazu prichadzaju s x v pripone navyse a nikoho to netankuje.
Linux obmedzuje viacej nedostupny softver a vyrobcovia HW ako samotny linux.

[quote]
Ve firemním prostředí na jednu stranu dokáže ušetřit poměrně hodně peněz, které ale na druhou stranu musí firma vydat za kvalitního správce, který bude schopný Linuxové mašiny udržet při životě a nedej Bože, aby tento člověk najednou na chvilku nebyl v dosahu (třeba jen na týdenní dovolené).

Přece jen, každý Win uživatel, když se PC nebojí a je schopný číst, co mu Win na obrazovce píšou a ne jen bezhlavě klikat, zvládne odstranit i poměrně zapeklité problémy na PC i na serveru. V tom složitějším případě např. s adminem na telefonu nebo v tom jednodušším pomocí intuice nebo strejdy Googla. Také celkem rychle se sežene odbornou pomoc v nějaké IT firmě.

Jinak Linux teď vlastně nikde na PC nemám. V době Win2000 jsem ho ale měl na databázovém serveru, protože byl zadarmo, uměl využít více procesorů a i lépe nakládal s RAM. V té době (Fedora ve verzi 3) jsem si nemohl na nic stěžovat. Vše se nainstalovalo v pohodě a napoprvé a bylo proti Win asi polovinu výkonnější. Dnes pokud nemám potřebné znalosti nebo bych ho nechtěl jen na něco jako NAS nebo proxy server, tak bych ho nenasadil, i když přemýšlím nad vyzkoušením PC s Linuxem určených jen pro terminálovou práci na Win serveru.[/quote]

Tak to si asi este nemal na windowse zapeklity problem, lebo dost vela zapeklitych problemov vyriesi len kompletny reisntal a uz vobec nie kazdy win uzivatel. To si este na windowsoch nic nezazil.
V tom vidim prave vyhodu v linuxe, ze vies zapeklity problem skor vyriesit a elegantnejsie. Windows je z casti cierny mrak, do ktoreho nevidis.
To, ze je admin (je jedno ci linux alebo windows) na dovolenke musi mat firma osetrene a ani pri windowsoch ho obycajny user tiez nenahradi. Bezny smrtelnik urcite ovlada AD, exchange, DNS a podobne veci. Zabudni na to, bezny user je rad, ze dokaze nejako ovladat svoj vlastny PC a nie to server. To mas mylnu predstavu o administracii windows serverov.


p.s. pre terminalvu pracu linux rozbehas bez problemov aj ako uplny zaciatocnik. Je to porovnatene narocne ako na windowse a usetris peniaze za zbytocnu licenciu na pracovnu stanicu. Ludia maju dost milnu predstavu o linuxe.

Ako linux je nedokonaly, tak aj windows. Zalezi od pouzitia. Na nieco je vhodnejsi windows, na nieco linux.