Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 47

Téma: Regulátor Aquaero 5 XT

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    171

    Tak mi konečně po měsíci čekání přišel balík s aquaerem. Na první pohled dobrý. Pak to začalo bejt horší...

    Jako první věc jsem chtěl vyměnit přední panel ze stříbrného na černý. To, že se za černý panel musí zvlášť platit, to jsem překous, ale to, že na odmontování panelu potřebujete speciální milimetrový imbus byl první problém (ještě že soused měl sadu imbusů a jeden tam šel). Po uvolnění imbusů se celé aquaero rozpadlo skoro na prvočinitele. Když jsem odmontoval, tak jsem zjistil, že ten nový má o fous menší díru, než je displej. Po pár minutách práce s pilníkem a po vztekání s podložkama vše konečně sedlo dohromady.

    Po chvíli jsem narazil na další nemilou věc - aquaero si po vypnutí počítače nepamatuje nastavený čas. Nejspíš to má za úkol nastavovat windowsová aplikace, ale ta bohužel ještě není k dispozici. Nu což, čas nastavovat nebudeme (stand-by power nemám, počítač vypínám vypínačem na zásuvkách).

    Následně jsem se po asi dvacetiminutové procházce různými menu konečně snížil otáčky větráků. Úf.

    Shrnutí: vcelku zajímavý koncept, ale ještě na tom musí chlapci po SW stránce HODNĚ zapracovat. Zvláště bych ocenil, pokud by šlo nějak jednoduše ze základní nabídky štelovat otáčky ventilátorů a hlavně pokud by existovala jedna obrazovka s informacemi ze všech ventilátorů a čidel (displej je na to veliký dost) - ne aby každý větrák měl svoji poloprázdnou stránku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Aqua Suite 2012 bude vydana tento patek
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    171

    Tak koukám, že v pátek to vydání SW nějak nestihli, nebo nevím, kde to hledat (na svých stránkách mají stále verzi 2011 pro aquaero 4).

    Taky jsem pozoroval, že se to docela slušně zahřívá. Mám připojený 4 větráky (3 na 50%, noctuu na 100%, všechny prý žerou podle měření na displeji aquaero pod 50mA) a teplota čipu (teké podle vlastního měření aquaero) je pohybuje kolem 50ti stupňů. Vypadá to, že věděli, proč dodávají volitelně vodní chlazení.

    Budu muset taky přidělat teplotní senzory (dodávané s aquaero). Tak jsem se chtěl zeptat, čím je nejlépe přidělám a na jaké místo je mám dát (nahoru nebo na bok bloku?). Plánuju jeden na blok procesoru, druhej na blok grafiky, třetí na blok severního můstku a poslední dovnitř do zdroje na chladič výkonových tranzistorů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Dobrý den,

    slibovali pátek a posunuli to na příští týden. Co na to říct...

    50 stupňů je v pohodě teplota. Max funkční je do 85 stupňů. Ono záleží kolik ventilátorů a jak ztlumené je máte - ona je ta regulace v podstatě "odporová", tzn čím nižší volty požadujete dodat do ventilátoru, tím více se musí vysálat jako teplo. Pokud tam budete mít všechny fany na 12V tak jich tam můžete připojit hodně. Jakmile je ale nutno regulovat, začne se to zahřívat. Jinak tu teplotu by částečně měli vyřešit novým firmwarem, který má vyjít společně s aquasuite - mělo by to pak nějak inteligentněji regulovat. CO se týká čidel - i když je dáte na blok atd, tak se to ani zdaleka nebude blížit reálným teplotám, takže já moc nejsem příznivcem těchto senzorů. Já raději používám teplotní senzor do 1/4" záslepky a na měření teploty kapaliny...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    171

    Tak další týden, stále SW nevydali Předpokládám, že příslušná stránka je: http://aquacomputer.de/software.html

    Protože díru na záslepku 1/4 nemám, budu muset koupit další průtokové měřidlo, ne? Ještě koumám, jak s hadičkama (zkrátit/prodloužit) a kam pořádně přidělat pumpu, zatím to je sice funkční, ale "na dobré slovo" - hejbat se s bednou moc nesmí a jedna hadička je trochu umáčknutá (moc velký ohyb).

    Jinak i s větráky pod radiátorem stále na 50% se teplota kapaliny pohybuje mezi 28-38 stupni (podle zátěže) - holt už je léto a teploty v místnosti trochu stouply.

    Taky mě vcelku mile překvapilo, že na celkové spotřebě PC se aquaero nepodepsalo (je v rámci chyby měření obyčejným watt meterem za 100,- z obchoďáku )

    Objevil jsem informační obrazovku s otáčkami všech čtyřech ventilátorů, tak ji tam mám teď "na furt". Spolu s "analogovým" čidlem teploty vody hned pod tím mám skoro všechny informace hned zobrazené (jediná další je hodnota průtoku vody). Dál se s tím zabývat nehodlám, než bude vydáno to aqua suite 2012.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    No, prý příští týden...nedokážu spočítat, kolikrát jsem tuto větu každý pátek od nich už slyšel...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    171

    Tak jsem včera stáhnul Aqua suite 2012 beta 2. Po chvilce hledání se mi podařilo zjitit, že to aquaero 5 našlo, ale verzi LT. To bych ještě překous...

    Pak jsem si všimnul, že je nový firmware. Máčknul jsem na tlačítko upgrade a nic, žádný progress (ani po několikerém novém startu aplikace). Ani sync času nešel. Jen se aquaero při každém spuštění programu restartovalo (vypnul na chvíli větráky, logo na displeji, znulování času). Víc jsem z toho nedostal.

    Musím říct, že teda nic moc po takový době čekání
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Tak to máte něco špatně u Vás, včera večer jsem to instaloval zákazníkovi pro 5 XT verzi a všechno šlapalo OK. Našlo to Aquaero, flashli jsme nový firmware, snychronizace času taky šla...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    171

    Tak jsem si chvíli hrál s beta 2 verzí (právě jsem zjistil, že je beta 3, doma ji vyzkouším ). A je vidět, že ještě mají chlapci co zlepšovat, ale při jisté dávce trpělivosti se s tím už dělat dá. Upgradnout firmware se mi podařilo až na 3. pokus (nezjistil jsem čim to je, možná spuštění SW hned po staru PC zabralo). Pak už se se mnou SW začal bavit (už bylo co nastavovat).

    Na pár problémů jsem ale narazil:
    • Jména ventilátorů jde měnit jen někdy (taky až na 3. pokus tam mám jména která se mi líbí) - tedy v SW byly, ale do HW se nepřepsaly.
    • Min/Max otáček ventilátorů nejde zadat číslem (zapíše se hodnota 10x menší a hodnotu 10x větší to odmítne zapsat), ale aspoň klikání na šipky nahoru/dolu jde.
    • Když zadám maximum pro zobrazení průtoku, napíše se to do minima. Zadat to jde jen z menu HW, ale minimum se stejně neprojeví na zobrazení - na obrazovce ukazující průtok je vždy minimum 0 L/h.
    • Stává se mi, že zařízení začne "cvakat" jako když se mačkají tlačítka a přepne se na prázdnou obrazovku - stačí máčknout nahoru nebo dolu a zase se to spraví.
    • Vůbec jsem nepochopil, jak nastavit controller pro větrák jinak než na přesnou hodnotu - vůbec nechápu, jak ten dvoubodový nebo křivkový funguje - chtělo by to minimálně ukázku výsledného grafu regulace (zatím mě to netrápí, když nemám čidlo teploty vody a větráky nastavené "natvrdo" na 50% stíhají vcelku slušně).
    • Dá se nastavit, aby SW hned po startu nastavil do HW čas automaticky? Protože vypínám napájení "na psu" před UPS, tak je čas špatně vždy.
    • Dá se jako zdroj hodnoty teploty využít nějaký senzor z PC (CPU, MB, ...) aby SW posílal hodnotu do HW a ten podle toho reguloval (a pokud hodnotu nedostává, nastavil pevnou)?
    • Nepřišel jsem na to, k čemu je v SW první volba v levém panelu - nějaký přehledy? Jediný, co jsem zjistil je, že se dají vytvořit nové obrazovky, ale co s nima?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    171

    Tak koukám, že BETA 3 je lepší Chlapci zapracovali.

    • Otáčky ventilátorů už jdou zadat číslem.
    • Min/max pro flow meter už zadat taky jde, min na displeji bude vyžadovat nový FW .
    • Zkoušel jsem zase "Two point controller", jako Data source jsem vybral aquaero CPU (aktuálně 32 stupňů, než bude teplota vody), nastavil jsem Switch on at 50, switch off at 30, ale controller ukazoval stále 0% (i když jsem k němu cvičně přidal větrák)
    • Už jsem kupodivu přišel na to, jak se edituje "Overview page" (musí se v nastavení dané stránky zaškrtnout "Edit", pak se vpravo dole objeví (+)). Škoda jen, že se nedá víc hodnot chytnout lasem a přesunout. Taky jsem nenašel u ventilátoru procentní nastavení napětí.


    Zbytek jsem nezkoušel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Ta automatická aktualizace času při každém startu PC je prý v plánu, ale zatím mají důležitější věci na řešení. Ale dříve nebo později to bude v nějaké další verzi. Alespoň takto mi to řekli.

    Jinak ty overviews teď zatím moc smysl nemají, ale v budoucnu se předpokládá, že to půjde připnout jako malý panel nad taskbar a bude si tam možno zobrazovat různé informace, které budete chtít a také že to půjde zobrazovat na tom aquaero panelu samotném...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    171

    Tak pokud ten editor "overviews" značně vylepší (víc hodnot - třeba % výkonu, výpočty, ikonky, rámečky, laso - hromadné přesuny a úpravy, barva dle hodnoty, ... ) a udělají podporu zobrazení přímo na displeji, tak na to se opravdu těším. Ale ještě na tom SW mají hodně práce (jsem taky vývojář, takže vím, co to dá práce a jak se dodržují termíny ).

    Ještě dotaz. Objevil jsem, že se na aquaeru dá zapnout obrazovka s názven "USB LCD" nebo tak něco. To se dá nějak použít pro zobrazování informací z PC?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Kde přesně to nastavení je ? Protože z hlavy mi to nic neříká
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    171

    V aquasuite záložka aquaero 5 -> Information pages -> USB LCD Page (4. od konce). Udělá to pouze celou černou obrazovku, nic víc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    To je pro LCD Hype, plugin ale ještě neudělali, měl by být do konce června.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Ventilátory: Noctua NF-P12 PWM + Regulátor otáček
    Od Paullik74 v sekci Chlazení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 18-11-2013, 12:15
  2. regulátor otáček teplota
    Od MnKyn v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 10-07-2013, 11:25
  3. Homemade PWM regulator
    Od Wilima v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 02-07-2012, 13:20
  4. Ventilátory: Regulátor otáček ventilátorů
    Od Jiziii v sekci Chlazení
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 20-06-2009, 14:15