Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 21

Téma: 2GB nebo 8GB, 4GB nejde

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele petrcomp
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    62

    Zdravím, mám problém s detekcí velikosti RAM.
    Když dám do 1+2 slotu Kingston (kit 2x 2GB) 1333MHz na zákl. desku MSI 870A-G54 tak mě WIN7 64bit ukazují 4GB RAM použitelná 2GB. V CPU-Z i HWINFO vidím obě tedy 4GB.
    Při startu problikne 2048 MB Physical memory, v biosu už zase obě vidím. Zkoušel jsem změnu v obsazení jednotlivých pozic a nic. Zkusil jsem přidat další kit tedy na 8GB. Ejhle vše detekuje jak má. Ten druhý kit samostatně také vykazuje jen 2GB.
    Když dá samotnou 1 paměť ukazuje 2GB, 2paměti taky 2GB a až 4x2GB ukazuje zase dobře.
    Přitom na této desce ještě nedávno šlapaly tyto paměti bez problémů .
    Tak nevím, snad nebudu muset formátovat.....
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Zkontroloval jsi nastavení modulů RAM v BIOSu ?
    Když vložíš 1 modul RAM do slotu DDR_1 ukazuje se 2 GB RAM, po vložení dalšího modulu do slotu DDR_2 se ukazuje opět 2 GB RAM. Zkoušel jsi tyto moduly RAM otočit - napoprvé vložit do slotu 1 druhý modul, jestli se kapacity ukazuje správně ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele petrcomp
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    62

    Zkoušel, čaruji a prohazuji jak to jen jde už 4hoďky.
    Když dám vlastnosti počítače tak mám při jednom modulu 2GB - v pořádku
    při dvou píše 4GB použitelné 2GB
    no a při čtyrech zase správně 8GB
    je jedno ve kterém slotu jsou
    Už jsem i bios resetoval a furt nic
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Kolik ukazuje BIOS při osazení 2x2GB RAM?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele petrcomp
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    62

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Kolik ukazuje BIOS při osazení 2x2GB RAM?
    Bios v nastavení ukazuje správně dva moduly, jen při úvodní obrazovce je dole jen ty 2GB.
    Co jsem si ale všiml, že při náběhu PC jak se detekuje HW se ukáže řádek jakýsi USB Host Controler 2048MB.
    To ale jen v případě osazení 2x2GB. Při jakékoliv jiné velikosti se tento řádek neobjeví. ???
    Další zajímavost je že když dám obnovit index, tak při 2x2GB je index RAM 5,5 a zase při jiné 7,3
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Přesně o jaké moduly RAM se jedná ?
    Splňují specifikaci pro podporované moduly RAM výrobcem základní desky
    Supports four unbuffered DIMM of 1.5 Volt DDR3 800/1066/1333/1600* (OC) DRAM, 16GB Max
    Pokud zapojuješ kit 2x 2 GB, zapojuješ moduly do slotu 1 a 2 ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od petrcomp Zobrazit příspěvek
    Bios v nastavení ukazuje správně dva moduly, jen při úvodní obrazovce je dole jen ty 2GB.
    Co jsem si ale všiml, že při náběhu PC jak se detekuje HW se ukáže řádek jakýsi USB Host Controler 2048MB.
    To ale jen v případě osazení 2x2GB. Při jakékoliv jiné velikosti se tento řádek neobjeví. ???
    Jak se to chová, když vypneš podporu USB (USB Controller > Disabled)?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér Avatar uživatele petrcomp
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    62

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Přesně o jaké moduly RAM se jedná ?
    Splňují specifikaci pro podporované moduly RAM výrobcem základní desky

    Pokud zapojuješ kit 2x 2 GB, zapojuješ moduly do slotu 1 a 2 ?
    Mám je v 1.a2. slotu. Jsou to: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4000J000000IYL
    Jsou podporované a dokonce ještě před pár dny spolupracovaly s deskou. Změnil se jen procesor a grafika.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér Avatar uživatele petrcomp
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    62

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Jak se to chová, když vypneš podporu USB (USB Controller > Disabled)?
    To jsem nezkoušel, zkusím ráno. Už toho mám plný ventily :-))
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér Avatar uživatele petrcomp
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    62

    Tak vypnutí USB mělo za následek úmrtí periferií a nutný reset biosu.
    Zkusil jsem dnes jít s biosem o verzi níže a pak ještě o jednu. A ukázalo se jako správná cesta.
    O dvě verze níže už vše funguje a detekuje jak má.
    Přikládám screen obou.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: index.jpg 
Zobrazení: 163 
Velikost: 15.1 KB 
ID: 22055   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zm?na.jpg 
Zobrazení: 154 
Velikost: 16.0 KB 
ID: 22056  
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Jaký BIOS jsi měl a na jaký jsi downgradoval ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér Avatar uživatele petrcomp
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    62

    Měl jsem 17C a teď 17.9
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: bios.jpg 
Zobrazení: 134 
Velikost: 37.9 KB 
ID: 22058  
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Hmm to je dosť divné, ale keď to pomohlo... mohol si ešte pred downgradom skúsiť Live Ubuntu, či nebola chyba vo windows, keď si aj procík menil. Málo pravdepodobné, ale stať sa môže.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Citace Původně odesláno od petrcomp Zobrazit příspěvek
    Měl jsem 17C a teď 17.9
    Pár problémů s detekcí modulů RAM jsem našel, ale žádná se bohužel netýkala špatného BIOSu
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od petrcomp Zobrazit příspěvek
    Tak vypnutí USB mělo za následek úmrtí periferií a nutný reset biosu.
    Pochopitelně je třeba mít v takovém případě připojenu PS/2 klávesnici.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Klávesnice: Razer Lycosa - nejde klávesa+Razer Boomslang-nejde kolečko
    Od ShaiMagal v sekci Periferie
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 02-08-2012, 00:18
  2. Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 17-11-2010, 22:17
  3. Jak poznám, zda-li mám SATA , nebo SATAII, nebo eSATA, jestli mám "I" , nebo "L"
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 16-11-2008, 16:38
  4. Reakcí: 31
    Poslední příspěvek: 22-06-2008, 00:37
  5. Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 06-04-2008, 22:49