Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 36

Téma: Snížení spotřeby ale zachování výkonu

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    23

    V tomto článku vám poradím jak snížit spotřebu stolního PC ale ne na úkor výkonu!

    Zdravím všechny
    Platím za elektřinu zálohu 1200Kč bydlím sám v bytě 3+1 elektro spotřebičů nemam moc které využívám nejvíce využívám televizi LG LCD 82cm a Stolní Pc kdy sem však doplácel na elektřině skoro 1600Kč byl sem dost zničeny a nechápal kde se ta spotřeba bere a snažil se ji snížit a tak jsem se dostal k memu PC žere neuvěřitelných 2500 Watts co když při dnešním trhu elektřiny kdy se pohybuje jeden 1000 watts za 5 Kč děla na hodinu 12,50Kč strávím u počítače každý den zhruba mi to vychází na 200 h měsíčně a to někdy i více, tak sem úspěšně přišel nato kde se ta elektřina ztrácí hledal jsem jak snížit spotřebu PC ale zachovat jeho výkon a snad sem na ni i přišel a tak se sní chci svámí podělit neboť elektřina neustále zdražuje a strávení u Pc je také stále výší!

    V přiložených fotografiích je návod vím že každý řekne že o tom ví ale i tak tam dávám přílohu pro ty měně znalé Mladé lidi asi nebude znervózňovat spotřeba jejich Pc ale lidi co pracují jako já a těch financí moc není nebo se je snaží aspoň ušetřit rozhodně článek snad potěší protože sem nenašel nic podobného všechno je spíše pro nootbuky.

    Na fotografiích jak jdou po sobě je i postup.

    Na poslední fotografií znázorňující okno s UPŘESNIT NASTAVENÍ si dejte načas a pomalu prostudujte co tam je a co se vám bude hodit[/color] hlavně bych se zaměřil na procesor max. výkon a mini výkon já jej mam nastaveny na max. 80% a minimálně na 5% umně lze ještě snížit až na 50% a výkon budu mít stále vice než slušný![/color]

    Na úplně posledních fotografií je znázorněn prográmek, který jsem měl ke základní desce GYGABYTE a tak snad bude fungovat i na jiných základních deskách to nevím nemám možnost vyzkoušet!!!!!!
    Ale i tak jej dávam k možnosti ke stažení!
    RAR-3.6 MBhttp://download.hellshare.cz/easysaver-rar/3564970/
    3.7 MB http://download.hellshare.cz/setup-exe/3564971/







    Jámám nastavené hodnoty na 60% max. výkon a minimálně na 5% díky tomu mám spotřebu velice malou! Pohybuje se okolo 40 Watts za 10 minut samozřejmě, čím déle tím spotřeba ještě klesá
    A to mi ještě spotřeba občas klesne ještě více jeto podle toho jak zatěžuji PC


    Na tomto obrázku vidíte jakou spotřebu mám a za jak dlouhou dobu při nastavení jaké jsem tu doporučil.


    Při nenastavení a především směřovaný PC na výkon sem měl spotřebu kolem 70 Watts a to nebylo v zátěži tedy spotřeba bylo právě za hodinu kolem 2000 Watts. Obrázek ukazuje hodnoty bez úspory na energií.

    Teď mám spotřebu za hodinu kolem 270 za hodinu.

    Zde je můj PC po Hardwarové stránce.
    Operační systém Microsoft Windows 7 Ultimate
    DirectX DirectX 11.0
    Typ CPU QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 965, 3280 MHz (17 x 193)
    Čipová sada základní desky AMD 780G/780V/790GX, AMD K10
    Pracovní paměť 2816 MB (DDR3-1333 DDR3 SDRAM)
    DIMM3: Kingston 9905403-078.A00LF 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-17 @ 457 MHz)
    DIMM4: Kingston 9905403-097.A00LF 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-17 @ 457 MHz)
    Grafický adaptér ATI Radeon HD 4200 (256 MB)
    Grafický adaptér ATI Radeon HD 5700 Series (1024 MB)
    3D-akcelerátor ATI RS880
    Monitor BenQ G2420HD (Analog) [NoDB] (P3A01027SL0)
    Monitor Jean JT198x4 [19" LCD] (7606TI003872)
    Celková velikost 596.1 GB (70.9 GB volných)
    Zakladní deska GIGABYTE MA785GT-UD3H

    JEDNODUŠE-
    Procesor:Jádra 4x 3,4GHz na jednom
    Základní deska :GIGABYTE MA785GT-UD3H
    Grafika 1:Integrovanná na zakladní desce ATI Radeon HD 4200 (256 MB)
    Grafika 2:ATI Radeon HD 5700 Series (1024 MB)
    DDR3:4 G

    Můj výkon to neovlivnilo hry hraju stejné jako předtím měl sem problémy pouze poprvé tedy po aplikaci úspory energie musel jsem počítač vypnout a zapnout pote sem po spouštěl různé Defragmentace a čističe od výrů zahrál jsi par méně náročných her a počítač si jako by zvykl pracovat s úsporou ale zachoval výkon a tak jsem další den přešel bez problému na náročné hry jako např. Dead Island (2011), Tropico 4 (2011), Warcraft 3 Frozen Thoren (přes internet), Team Fortress 2 (přes internet), Anno 1404,From Dust atd.
    Poprvé jsem také měl problém s načítáním stránek internetový ale časem to přešlo.

    No, i kdyby lhali ukazatele tak hlavně pro mě důkazem je to že PC skříň jsem předtím míval horkou a v zátěži dokonce vařící teď jí mam maximálně studenou a to i v zátěži to je pro mě skutečným důkazem se se spotřeba musela snížit.
    Ovšem pokud má někdo rady nato jak snížit spotřebu Pc ale zachovat co nejvíce výkon budu rád kdy se Oto s námi poděly
    PS: jo a radu typu nezapínat Pc, je dobra ale neefektivní

    Samozřejmě to je pravda 2500W my to žrát skutečně nemohlo ale zdroj mam 1000W a doplatky na elektřině mi ukázaly že něco skutečně je v nepořádku nejsem si vědom že bych PC nějak přetaktoval (možné ale to je že něco mam přetaktovaný celkem si hraju s těmi to prográmky a nedopatřením se to mohlo stát ale hodnoty mam správně)
    Ovšem nějaký problém sem musel mít, protože komponenty mam nove tedy i vyrobeny moderní metodou a s nízkými nároky na energií tedy úsporné to proč mi Pc stejně žral i omítku u které mi stojí je divné, ale nedokázal mí poradit nikdo jak mam šetřit energií ale ne na úkor výkonu psal jsem do Alfa computer a ji do Alza ale odpovědi nesměřovaly tam, kam se potřeboval!
    A Case u PC mam skutečně studeny tedy i spotřeba musí být menší, když předtím jsem ho měl vařící a ve skutečné zátěži (náročná hra) nešlo na něj ani dlouho době držet ruku!
    Zřejmě bych měl vzít Pc na servis a zakoupit i kvalitnější zdroj s nižším výkonem někde kolem 550W
    Věřím že totiž Pc je schopně žrát tolik kolik mu dáte možnost, samozřejmě když si sním, hrajete hardwarově a softwarově!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele czhunter
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    807

    A mohl bych vědět, jak ses vůbec k tomu číslu 2500W dostal? To tvoje PC mohlo v době největšího výkonu žrát tak 1/10.
    Taky jsi nikde nenapsal, co máš vlastně za zdroj, ale dalo by se předpokládat, že kvalitní 500W by spotřebu skutečně snížil (pokud teď nemáš velmi drahý, velmi kvalitní, velmi účinný zdroj).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    No, krom toho, že se text nedá téměř číst, tak obsahuje jen hromadu Vašich doměnek (většinu navíc imho zcestných).

    Kdyby jste si zapůjčil měřák do zásuvky (v Praze např. zdarma v PRE) a změřil jaká byla spotřeba PC před zásahem a po zásahu (dle mého bude rozdíl naprosto minimální), tak by to snad mohlo mít nějaký smysl.

    p.s. A prosím používejte pro watty zkratku W a pokuste se rozlišovat výkon (W) a spotřebu (kWh/Wh atd..).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    OMG! Taková snůška domněnek a nesmyslů se pohromadě jen tak nevidí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    23

    Je odvaz hezké že mě jenom kritizujete ale když sem psal z radou na fóra nikde nikdo nenapsal a tak když sem přišel na něco já tak se s tím chci podělit! domněnky jsou, ale pouze na spotřebě v konkrétních číslech spotřeba se musela snížit a to člověk pozná už podle oka a tepla skříně protože aby spotřeba se nesnížila je blbost case byl i v klidu horky a v zátěží doslova pálil ovšem teď je nanejvýš vlažný a to i v místech kde je grafika!!!!!!
    Zdroj mam 1000W levný koupil jsem jej úplně novy v Game shop za 800Kč takže nějaký šmejd!
    V tomto článku se hlavně jedná o výkonné sestavy které žerou velmi mnoho energie a to i při pouhém dívání na film surfování na internetu tak tu je možnost jak spotřebu snížit!
    A čekal jsem i případné poraděni či doporučení jak spotřebu snížit od ostatních!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Citace Původně odesláno od zelenysatan Zobrazit příspěvek
    Je odvaz hezké že mě jenom kritizujete ale když sem psal z radou na fóra nikde nikdo nenapsal a tak když sem přišel na něco já tak se s tím chci podělit! domněnky jsou, ale pouze na spotřebě v konkrétních číslech spotřeba se musela snížit a to člověk pozná už podle oka a tepla skříně protože aby spotřeba se nesnížila je blbost case byl i v klidu horky a v zátěží doslova pálil ovšem teď je nanejvýš vlažný a to i v místech kde je grafika!!!!!!
    Pokud chceš důvěryhodně prezentovat nějaká tvrzení, potřebuješ je podložit odpovídajícím měřením. Kolik energie si PC vezme ti ukáže měřič spotřeby.

    Také by bylo dobré dodat benchmarky v typických aplikacích před a po úpravách. Pokud omezíš frekvenci procesoru o 50%, rozhodně nebude mít výkon jako předtím. Navíc většina aktuálních procesorů v nižší zátěži frekvenci i napětí snižuje automaticky, takže nějaké zásahy nejsou pro drtivou většinu uživatelů nutné.

    Operovat s teplotou case je haluz. Navíc když jde o subjektivní odhad.

    Citace Původně odesláno od zelenysatan Zobrazit příspěvek
    Zdroj mam 1000W levný koupil jsem jej úplně novy v Game shop za 800Kč takže nějaký šmejd!
    1000W zdroj za 800 Kč bych tedy rád viděl. Alespoň foto jeho typového štítku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek



    1000W zdroj za 800 Kč bych tedy rád viděl. Alespoň foto jeho typového štítku.
    Nj, samá prvotriedna značka http://www.gameshop.cz/hledani/?words=zdroj&x=0&y=0
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Kolegove to napsali slusne.

    Ja ti reknu, ze je to uplna kravina Kup si merak spotreby, zjistis - ze ti PC zere v maximalni zatezi cca 400W pri brutalnim OC......V klidu tj pri sledovani filmu a tak podobne 50-80Wmax - nevim,jak ses dopracoval k term cislum....
    Co je to za zdroj? Sveex,Evolve,LC,Gembird,EC a nejaka podobna ladudka? slusny a kvalitni 1000W zdroje zacinaji na 4500Kc +..... Takze za 800kc to bude skutecne nejaka megalahudka...
    Fakticky - pokud si koupis opravdu kvalitni zdroj, snizuje se tim spotreba a samozrejme taky teplota. Tvuj CPU se sam podtaktovava, tj v Iddle nezere......

    Nevim jak ses k tomu dopracoval, nicmene bych doporucoval nejdriv zjistit skutecnosti, urovnat si pojmy v jednotkach a neco si o tom precist, nez napsat takovou snuzku blbosti.....
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    23

    pokud tak vysokou spotřebu nemá jak je možné že doplácím na elektřině a používám pouze především PC používám asi cca 225h měsíčně bydlím sám čily spotřebovávám elektřinu jen já!!
    mam sice ledničku ale tu mam nastavenou na minimum a je A+, televizi mi jede tak cca 60h mam LCD LG 82cm,a mám elektronickou troubu a elektrickou sklo keramickou desku ale fakt skoro nevařím asi tak mi jede měsíčně cca 20h platím zálohy 1200Kč a i přesto doplácím cca 1500-2000Kč
    Mám elektřinu od ČEZu,jo a svítím jen jednom v pokoji a mam Úspornou žárovku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,147

    Zkontroluj jaký máš tarif, zda-li by nebyl pro Tebe jiný výhodnější.
    Opiš si stav elektroměru, druhý den znovu, třetí den opět a tak dále ... vypni všechny jističe v bytě a jdi se kouknout na elektroměr, zda-li se neměří odběr.
    Počítač na 100 % nemá spotřebu 2kW a pokud se Ti zdá tvá spotřeba elektrické energie velká, požádej o kontrolu elektroinstalace a kontroluj si denní spotřebu energie
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    1. napiš typ zdroje (1000W za 800kč bude skutčeně nějaká plečka, kterou bych rád vyměnil tak jako tak), na phenom x4 + hd5700 ti stačí 400w seasonic.

    2. byt nebo dům? čím ohříváš vodu? čím topíš? Ono se to nezdá, ale ve srovnání s vyhříváním a s ledničkou je PC nejméně žravé ze zmíněných. Phenom x4 + hd5700 nemůžou žrát více než 250W ani ve snu.

    3. viz Kevin

    4. a proboha, piš aspoň trochu jako člověk, kdo to má po tobě luštit!
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,147

    Citace Původně odesláno od alfah4ns Zobrazit příspěvek
    ... byt nebo dům? čím ohříváš vodu? čím topíš? Ono se to nezdá, ale ve srovnání s vyhříváním a s ledničkou je PC nejméně žravé ze zmíněných.
    Zde zaleží jak je počítač dlouho v provozu. Pokud bude v provozu např. 20/7 a z toho bude drtivá většina v plné zátěži, stane se počítač "nejžravějším" spotřebičem v domacnosti. Pro príklad rychlovarná konec má 2kW, ale je zapnutá pouze na relativně krátký okamžik. Poté se může jevit. že počítač má velkou spotfebu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Jasný no, záleží, co se s tím dělá...
    Konvici jsem ani tak nemyslel, spíše věci jako bojler, atd.. Proto také dotaz, zda se jedná o byt či dům
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    23

    bydlím v bytě!
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,147

    Citace Původně odesláno od alfah4ns Zobrazit příspěvek
    Konvici jsem ani tak nemyslel, spíše věci jako bojler, atd.. Proto také dotaz, zda se jedná o byt či dům
    To už souvisí s tím tarifem ... prostě musí uživatel zjistit co tak "žere" a podle toho zvolit další postup
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Problémy s PC (HW/SW): Snížení výkonu PC
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 28-05-2014, 22:44
  2. maximální snížení spotřeby NTB
    Od matata v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-11-2012, 20:13
  3. Spotřeby sestav
    Od pavel_p v sekci Volná témata
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-11-2009, 04:29
  4. snížení výkonu
    Od Honza.4.ever v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 32
    Poslední příspěvek: 09-03-2009, 20:43
  5. Brutální snížení výkonu AMD Athlon 6400 64 X2
    Od VGR_AMP v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 33
    Poslední příspěvek: 29-01-2008, 17:42