Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 27

Téma: Nová skříň vs horký chipset

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Ahoj všem,

    potřeboval bych poradit s výběrem skříně. Ve stole mám přímo určeny prostory:

    1) výška: max. 50 cm
    2) šířka 24 cm
    3) hloubka cca 57 cm

    Zatím jsem našel jen tohle: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00890UR1NY1DPQ

    Navíc mám problém se základní deskou. Speedfan mi hlásil brutální teploty na chipsetu - až 127°C když jsem to nechladil. Jde o to, že mám dvouslotovou grafiku a ta jej kompletně zakrývá. Tento chipset čouhá jen trochu zespodu a prozatím to řeším dalším ventilátorem. I tak jsou teploty při zátěži přes 100°C... Do této skříňe musím přidat ventilátor do jedné z těchto pozic: http://imgur.com/UwES0, abych ten chipset chladil přímo. CPU chladím Cooler Master Hyper 212 Plus, takže od procesoru žádný vzduch nejde a myslím si, že by to stejně nepomohlo.

    Neexistuje nějaká lepší alternativa? Co byste mi poradili? Tuto desku jsem si kupoval minulý týden a jsem z toho celkem nešťastný... (Hlavně mám strach, že něco shoří.)

    Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    SpeedFan IMHO kecá. PCH by totiž muselo být v nebi (Tjmax = 108°C). Co ukazuje BIOS?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Tyto teploty naměřím při hraní náročných her. Grafika někdy dosahuje až 65°C a během zahřívání grafiky se zahřívá i ten chipset. V Biosu zjistím jen teplotu v idle režimu... I jiné programy naměří tyto teploty. Už jsem na to narazil na zahraničních fórech, kde o tom píšou lidé s podobnou deskou od MSI s chipsetem P67. Čemu mám tedy věřit? Chytat na to nebudu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Takže údaje z BIOSu a SpeedFanu po startu systému korelují? Co ukazuje MSI Control Center?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    65°C na GPU je naprosto v pohodě. Zkus to ještě změřit HW monitorem.
    S těma větrákama bych to nepřeháněl, spíš bych dal jeden pod víko Fractalu pro zvýšení airflow (mám to taky tak). Pokud tedy na to máš místo - jestli kolem skříně není dost místa pro odvod teplého vzduchu, nepomůže ti ani fanová farma uvnitř...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Takže údaje z BIOSu a SpeedFanu po startu systému korelují? Co ukazuje MSI Control Center?
    V tom SW od MSI nevidím žádný ukazatel teploty pro chipset. Měřit to při zapnutí pc nemá význam.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Citace Původně odesláno od Deee-aN Zobrazit příspěvek
    65°C na GPU je naprosto v pohodě. Zkus to ještě změřit HW monitorem.
    S těma větrákama bych to nepřeháněl, spíš bych dal jeden pod víko Fractalu pro zvýšení airflow (mám to taky tak). Pokud tedy na to máš místo - jestli kolem skříně není dost místa pro odvod teplého vzduchu, nepomůže ti ani fanová farma uvnitř...
    Hm, a kolik místa potřebuju na té horní straně, aby se to teplo nedrželo nad skříní, popř. ve skříni? Zkoušel jsem hledat ventilátor, který by mi chladil jedno místo přímo. U nás se nic takového neprodává, ale na youtube jsem našel tohle:

    Teplota GPU je normální, o tom vím. A ten HW monitor jsem taky zkoušel. Teploty jsou úplně identické.
    Naposledy upraveno uživatelem Noel82: 22-11-2011 v 20:48
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Citace Původně odesláno od Noel82 Zobrazit příspěvek
    Hm, a kolik místa potřebuju na té horní straně, aby se to teplo nedrželo nad skříní, popř. ve skříni?
    Záleží na velikosti a otáčkách fanu, ale viděl bych to tak minimálně na 5 cm.
    Citace Původně odesláno od Noel82 Zobrazit příspěvek
    Zkoušel jsem hledat ventilátor, který by mi chladil jedno místo přímo.
    Tohle by se ti tam nevešlo?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Stojím si za názorem, že čidlo kecá. Buď měří nesmysly, nebo je špatně zkalibrováno.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Stojím si za názorem, že čidlo kecá. Buď měří nesmysly, nebo je špatně zkalibrováno.
    Jj, to asi jo. Chtělo by to na ten pasiv zkusmo sáhnout. Když bude studený, přepastovat. Pak znovu dotlačit na těch cca 127°C a znovu sáhnout. Když bude zase chladný, čidlo kecá.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Pasiv chladny nebude, ale cidlo bude kecat. Muzes zkusit treba jeste HWInfo, Sisoft, Everest...co ja vim tech programu je mraky. A jestli budou vsechny ukazovat 127 tak je to kravina..... CHipset muze vylezt v zatezi +-60 a to mi uz prijde moc....

    Ten Fractal ma nejak reseny chlazeni ne? Fan vepredu, vzadu a nahore, ze by? Kdyby mel nahodou jen vepredu a vzadu, tim ze tam narves spodni, horni a bocni teplota muze klesnout +-3-10C max.......

    A nejaky maly hlucny hajzly, co se tocej na 2500ot/min bych tam urcite nedaval.....
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Fractal má v základu fany vepředu a vzadu. Další dva se daj dát nahoru, jeden na dno a pak taky něco na bočnici. Ale už v základu je airflow dobrý. A když má člověk k dispozici tichý fan, je asi nejlepší ho dát nahoru.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    No, tak jsem to odhadl dobre. Ja spis z vlastni zkusenosti radsi davam spodni a bocni, nez horni - pac sem mi mnohokrat stalo ze se dokonce airflow zhorsil po pridani horniho FANu.

    Na druhou stranu me prijde "nemoralni" narvat Fractal do nejaky krabice ve stolu a vybirat si skrin podle rozmeru......
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Kecá nekecá - to čidlo jednoduče není na IO zapojené!!! Toto je "vlastnost" všech desek od GB, MSI a téměř všech desek postavených na AMD chipsetech (výjimku tvoří ROG/TUF série od Aušusu). Několikrát to tu bylo popisováno, že tyhle levný sra*ky prostě čidlo nemají

    edit: pokud neplánuješ desku provozovat déle než je její záruční lhůta tak bych teplotu neřešil. Pokud máš jisté nároky na provozní vlastnosti je nutné k tomu alespoň trochu jít vstříct - např. pokud ti chladič chipsetu ohřívá grafiku tak vzít příště desku s heatpipou nebo úpřídit grafiku s jiným typem chladiče. Samozřejmě obě varianty nepomohou pokud to celé strčíš do zavřené "přihrádky" stolu (tam pomůže buď truhlář nebo jednoduše klasický, normální stůl a ne "rohový IT koutek" jak si jej představují polští výrobci)

    Jinak jestli máš desku s AMD chipsetem s integrovanou grafikou a jakš-takš rozumným IO tak občas pomůže když ji zapneš, ve Speedfanu se objeví teplota GPU, která je právě v tom chipu, který bys potřeboval změřit
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 23-11-2011 v 15:48
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    Jinak jestli máš desku s AMD chipsetem s integrovanou grafikou a jakš-takš rozumným IO tak občas pomůže když ji zapneš, ve Speedfanu se objeví teplota GPU, která je právě v tom chipu, který bys potřeboval změřit
    za 1.) pochybujem, že po povolení integrovanej grafiky na amd doske bude ukazovať teplotu gpu ako teplotu southbridge(kde mimochodom gpu vôbec nie je)
    za 2.) má dosku msi p67 (stačí kuk do podpisu) a grafika mu prekrýva PCH. Takže imho kecá čidlo (alebo vôbec nie je zapojené) alebo je zle pripevnený pasív ...

    V každom prípade pokiaľ nedochádza k nejakej nestabilite, tak by som to vôbec neriešil ...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Nová skříň
    Od @NUB!5 v sekci Skříně
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 22-07-2013, 13:31
  2. Chlazení procesorů: Nová skříň
    Od gouzdog v sekci Chlazení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 11-02-2013, 17:22
  3. Nová základní deska - AM3 + chipset nVidia
    Od jozka.1 v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 20-09-2010, 20:25
  4. je nutná nová skříň?
    Od Rajce63 v sekci Skříně
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 06-04-2009, 18:06
  5. Vhodná nová skříň
    Od Robii v sekci Skříně
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 28-12-2008, 15:39