Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: Střídání integrované a samostatné grafické karty

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    64

    Zdravím, koupil jsem si tento model Asusu ( http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=99921 ) a mám problém se střídáním grafických karet, nebo si to alespoň myslím, protože to je můj první notebook a s takovýmto řešením nemám zkušenosti... Takže kdykoliv zapnu nějakou hru, třeba Dirt 3, tak mi FPS padají z hranice 60 i na 10-15 FPS a nemyslím, že je takový rozdíl normální... jako by se ty dvě grafiky hádali, která tu hru bude pohánět... U této hry sem to ale vyřešil klepnutím pravým na .exe soubor a volbou, se kterým grafickým procesorem to chci spustit... Jenže třeba u hry Team Fortress 2, kterou mám na steamu, tento exe soubor není, je tam jen hl2.exe, ale přes něj to spustit nejde a tak mi ty FPSka prostě takhle lítají nahoru a zase dolů... Ovladače ke grafice nvidia 540m mám aktuální (285.62) a u intelácký integrovaný mi něco automaticky stáhly windowsy.... Nevíte někdo jak to vyřešit, aby mi to každou hru pohánělo jen a jen s 540M? Předem děkuji za odpověď, v manuálu jsem ji nevyčetl...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Asusy K jsou ještě pořád nedodělaný? (Tak mi to připadalo, když jsem vlastnil K50ku)
    Nvidia Optimus by to měl bez problému zvládat, popř "Spustit s grafickým procesorem" by mělo jít i na ikoně k exe souboru. Nevím přesně jak je to u her založených na HL2, ale u CS 1.6 byla hra přes ikonou pouštěná přes parametry konzole (konkrétně C:\***\hl.exe -nomaster -game cstrike).
    Možná by taky nastavení pouze na GT540 mohlo být v nastavení BIOSu (pokud tam není na výběr pouze Optimus a integrovaná).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    31

    ja mam asus N55 a mal som podobny problem, ale stiahol som si novy ovladac www.nvidia.com a uz mam pokoj vsetky idu cez moju GT555.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    64

    Nejdříve se omluvim za neodpovídaní, ale zkoušel jsem tento problém vyřešit sám a tady jsou mé závěry, ale nejdřív k předešlému příspěvku: Ovladače mám aktuální: 285.62 nebo tak nějak je to číslo. Myslím si, že to běži jen přes samostatnou grafiku a ne přes inteláckou, ale zdá se mi divné, že například ve hře Flatout: Ultimate Carnage, mám stejné FPS při nejnižších i nejvyšších detailech- tohoto problému jsem si všimnul u většiny her co mám, FPS se na nejnižší nebo nejvyšší detaily prakticky neliší, ale vždy je problém, že to je seklé kolem hranice 30 fps a je to prostě nehratelné. Na začátku závodu při startu se všemi auty předemnou mám FPS kolem 28 a když pak jedu na prvním místě vyhoupne se to někam k 50ti FPS. Jedno jak nastavené mám detaily, vždy mám FPS velice podobné... Tak mě tedy napadá otázka, zda třeba ta karta nemá nějaký omezovač výkonu nebo něco, protože mi to vážně nesedí.
    Děkuji za jakoukoliv radu a slibuji, že budu odpovídat a spolupracovat jak nejrychleji to půjde, teď si už na opraváře alias Zvládnu to sám hrát nebudu, na tohle jsem krátky
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    A nemáš náhodou nastavený úsporný režim nebo omezení frekvence procesoru? Nehrál jsi si s nastavením napájení?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    64

    Nene nic takoveho jsem nedelal, s napajenim jsem si vubec nehral, do toho se nemontuju.. Jenom jsem si hral s nastavenimi v nvidia ovladacich v zalozce "spravovat 3d nastaveni", ale to az po tom, co jsem to zjistil, ze tam jsou ty fpska takhle blokly dole a potom jsem dal obnovit, kdyz jsem si s tim dohral, takze to ma zakladni nastaveni...

    Usporny rezim nemam, mam nastaveny rezim vysoky vykon a ani nevim, kde zjistim, jestli mam omezenou frekvenci procesoru, takze to nemuzu rict...
    Naposledy upraveno uživatelem zvejra: 06-01-2012 v 22:22
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    64

    No tak jsem si hral s tim nastavenim flatoutu a na nejnizsi jsem mel pri startu se vsemi auty pred sebou 40 FPS a na nejvyssi 28 FPS.... Pak jsem zkousel Zaklinace 2 a na nizsi jsem mel na stejnem miste 23FPS a na ultra 8 FPS... Co jsem koukal treba tady ( ) tak mel na stejne sestave podobne FPS, takze to chyba notebooku asi nebude... Chyba bude asi v mich ocekavanich, cekal jsem tento notebook o dost vykonejsi, kdyz vsude lidi i5 procesory chvali jak jsou vykonejsi jak kdejaka 4jadra, a 540m se mi taky podle vselijakych videi, co na tom lidi rozjedou zdala vykonna.... No nic, budu se muset asi smirit s tim, ze to takovy vykon proste nema no ...
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zaklinac nizsi.jpg 
Zobrazení: 126 
Velikost: 120.6 KB 
ID: 24029   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zaklinac ultra.jpg 
Zobrazení: 92 
Velikost: 114.0 KB 
ID: 24030  
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Podle notebookchecku, kterej se dá použít jako takové porovnávátko výkonu můžeš možná i za těch 28 FPS být rád. Na nejnižších detailech je tam údaj o 24 FPS.

    U notebooku tak jako tak nemůžeš hledat nějaký extrémní výkon. Notebooková i5 má asi tak o polovinu nižší výkon než desktopová, stejně tak grafická karta je o dost pomalejší než její desktopový protějšek. Pokud by byly stejně výkoné, notebook by byl asi tak 5 cm tlustý a 10 kg těžký (kvůli chlazení) přičemž výdrž na baterii by byla tak půl hodinky.

    i5-2410M už se dá jekžtakž srovnávat s Q6600.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    64

    Aha, njn tak ja se v notebookovych parametrech moc nevyznam, tohle je muj prvni notebook, kdezto pocitacu jsem mel uz hodne... Vedel jsem ze to je o neco min vykonejsi nez soucastky do stolniho pc, ale ze to bude takovy rozdil jsem necekal .... Ale co tak koukam, tak do teto ceny 15000 to je stejne asi vykonove jeden z nejlepsi notebooku... Az na ten lesklej ramecek kolem displeje jsem spokojen... Kazdopadne diky za ujasneni.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    No když to vemeš z logiky, desktopová i5 - TDP 95W, mobilní i5 - TDP 35W a prostě ten výkon tomu odpovídá (cca 1/2 desktopového i když tam oproti i5-2400 hraje roli i frekvence, cache a další faktory)... stejně tak grafika desktopu si klidně dneska vezme 150W i víc, mobilní si prostě takovej luxus dovolit nemůže, proto je tak málo výkonná. Teď ani nevím, k čemu z desktopu tu GT540M přiřadit, ale tak nějak se prostě musí počítat, že výkon bude při nejlepším poloviční. Chlazení notebooku na to není dělané a s dnešní politikou, kdy se u notebooků preferuje výdrž na baterii nad výkonem (což mi plně vyhovuje) ani náhrada stolního počítače notebookem není možná (pokud ovšem počítač nemá za sebou 5 let).

    Ale jak říkáš, lepší HW se asi za 15000 nesežene.
    Naposledy upraveno uživatelem VencaX: 08-01-2012 v 16:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    64

    Zdravím, tak toto konec problému nebyl ... Nainstaloval jsem si GTA IV a když hraju, po načítací obrazovce mi FPS od 0 postupně vyletí na hodnotu kolem 47 (při nejnižších detailech) a když se rozjedu a popojedu kousek dál, skočí mi to na 15 fps, 2 sekundy se to cuká a vyletí to zase zpět na tu hodnotu kolem 47fps... takhle to je celou dobu co jezdím po měste- popojedu kousek ulicí, zahnu a spadne to na 15fps, pak to naskočí zase zpět a po chvíli zase... a to nemusím ujet ani bůhvíjaký kus cesty, aby to tohle udělalo.... Tak mě napadá, jestli za to nemůže třeba HDD, který přecejenom není bůhvíjak rychlý (5400ot/min), že se třeba do RAMek dočítají části mapy nebo tak něco... Nevíte někdo čím by to mohlo být? Podobný problém mám i v COD Black Ops, Zaklínači 2 a prakticky v každé další hře, akorát v těch starších to je méně znatelné..... Taky je mi divný, že mi v GTA IV Benchmark při vyhodnocení ukazuje jako použivanou grafiku integrovanou od Intelu, přitom ale u nastavení grafiky, kde to dole ukazuje využívanou část grafický paměti mám celkovou 2GB, tedy paměť 540m...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    nech si logovat informace v GPU-Z
    taky nech puštěný hwmonitor

    pak napiš, jaké byly max. teploty při hraní a jestli grafika nethrottluje
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    64

    http://www.uloz.to/12473360/teploty-rar

    To je link na výpis z toho logu + obrázky teplot z těch programů....
    Grafika byla nejvis na 82 stupnich a procesor na 90....

    Jinak to s tim throttlingem.... do ted jsem nevedel, co to je, ale uz jsem si to nasel a vazne nevim jak poznat, jestli si grafika nejak sama omezuje vykon... proto jsem ti poslal obrazek z toho GPU-Z + vypis, jestli tam neco vyctes.... Ten throttling jsem nachazel hlavne v souvislosti s CPU, tak jestli si treba on nejak nemezuje vykon...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Grafika se taky umi chranit tim, ze se podtaktovava, když přesáhne určitou teplotu...
    del logu mi přijde ale ok, když byla zatížená, držela pořád frkvence a teplota max 80.

    CPU 90 je dost a možná bude problém tady (ono jak se v náročné hře shodí takt CPU na 800MHz, tak FPS rapidně klesnou)
    opakuj tedy postup, ale použij místo GPU-Z HWinfo32/hwinfo64, v okne senzory je možnost logování.
    Zajímá tě, jestli v zátěži drží frekvence.
    Pokud ne, máš viníka problému.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    64

    Ano, problem bude asi v tom procesoru, protoze ty hodnoty vazne padaji z 2400 na neco malo pod 800....( http://www.uloz.to/12477336/senzors-csv )

    Takze toto je cely duvod tohoto sekani ve hrach? Neda se to nejak udelat, aby to tohle prestalo delat? Nebo by se potom prehral notebook? Nechce se mi moc kupovat chladici podlozka
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 02-04-2014, 21:42
  2. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 08-03-2014, 19:27
  3. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 23-05-2013, 00:46
  4. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 29-12-2011, 15:53