reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Víkendová diskuze: Je Linux mrtvý?

czhunter (775)|29.4.2012 09:50
Ještě se k tomuto vyjádřím, vynechám invektivy a zcela malicherné konkrétní důvody, nicméně:

Linux se narodil do doby (řekněme, že prostému lidu byl dostupný někdy od roku 1996), kdy už byl trh plně obsazený platformou Windows.
Pokud na takový trh přicházíte, musíte přinést něco extra, něco co donutí uživatele opustit jejich ne dokonalý, ale vcelku vyhovující systém.

Na vývoji vnímání Linuxu jde vždycky hezky vidět, že je ovlivněné ne vlastní snahou o prosazení, ale spíš úspěchy a neúspěchy Microsoftu.
První taková větší vlna zájmu přišla někdy v době Windows ME, které byly obecně nepovedené, tehdy na Invexu byla docela masivní propagace Linuxu (hlavně SUSE a RedHat, co tak pamatuju). Jenže pak přišly velmi dobré Windows XP a zejména přišly s masivním OEM programem, kdy šlo získat legální dlouhodobě podporovaný OS za hubičku, zájem veřejnosti o Linux opadl.
Jenže pak přišla Vista, která ač obecně není špatný OS, ale byla nasazována na nedostatečný HW a získala velmi špatnou pověst, třeba i díky otravném, i když vypnutelnému UAC. Tentokrát ovšem byla u Linuxu už populární distribuce Ubuntu, ty dřívější byly zapomenuty.
Ale pak přišly W7, opět velmi úspěšný systém, přičemž OEM distribuci má MS podchycenou ještě z dob XP.

A dnes je uživatel v situaci, kdy na jedné straně má pro něj známý, velmi dobrý OS W7, který díky OEM licenci získal s notebookem za cca 500 Kč, a Linux, na kterém mu pojede "jen něco", který se bude muset učit a řešit s ním problémy ... proč by to tedy vlastně měl dělat?

Šanci na úspěch bude mít na desktopu Linux tehdy, pokud budou W8 extrémně neúspěšné, ale vždy bude muset čekat na zakopnutí MS, vlastní silou nedokáže vůbec nic.
astec (1823)|29.4.2012 10:11
[quote=Maxtor;501423]Dlouhe debaty o ho*ne.. jsem IT a jsem tamhleto a jsem tamhleto.. Linux nikdo nepouziva.. njn.. zase takovy IT lid tady asi nebudou..
Reknu to jednoduse.. pohybuju se corporate prostredi a marne vzpominam, kde na produkcnich aplikacich bezi neco jineho nez linux.. stavi se na tom dneska polovina veci, ktere tady na netu pouzivate..
Takze jakepak mrtvy.. interne do firmy WinServer, na produkcni systemy velmi casto linux..

Linux neni mrtvy.. linux je proste jen OS delany na praci a ne na hry.. proto jej vetsina pobertu z diskusnich for nikdy nevidela..[/quote]

Dlouhe debaty o ho*ne.. jsem IT a jsem tamhleto a jsem tamhleto.. Linux nikdo nepouziva.. njn.. zase takovy IT lid tady asi nebudou.. ////jen a jen JÁ :inlove///
Reknu to jednoduse.. pohybuju se corporate prostredi a marne vzpominam, kde na produkcnich aplikacich bezi neco jineho nez linux.. stavi se na tom dneska polovina veci, ktere tady na netu pouzivate..
Takze jakepak mrtvy.. interne do firmy WinServer, na produkcni systemy velmi casto linux..

Linux neni mrtvy.. linux je proste jen OS delany na praci a ne na hry.. proto jej vetsina pobertu z diskusnich for nikdy nevidela.. //Ale já sám první jej jej viděl a používám. Jsem prostě bůh. :inlove//

Promiň, ale takoví lidé jako Ty, co obdobnými, veřejně ventilovanými myšlenkami škodí a brzdí rozvoj Linuxových platforem. Znechucují jej ostatním, kteří mají zájem, a budí odpor k platformě. A když ne, tak pocit blití z nositelů myšlenek, či pocit lítosti a soucitu.
klerik_cz (1)|29.4.2012 10:52
Linux na desktopu používám už víc jak deset let, takže mrtvý rozhodně být nemůže. Navíc vzhledem k tomu, že mě pořád máma, přítelkyně a pár kamarádů otravovali s kravinami typu "nejdou mi přehrávat videa v archivu ČT", tak jsem jim všem nainstaloval Linux a od té doby mám pokoj. Pokud někomu něco nejde, což se stává opravdu velmi zřídka, tak se k nim připojím vzdáleně a pohodlně vše opravím. Navíc od doby, co jsem všem nacpal do compa Linux, tak už jsem nikdy nemusel řešit kompletně zamrzlý systém, nebo systém, který se nenastartoval. Takže pro mě je totálně mrtvý Windows.
Neregistrovaný (0)|29.4.2012 11:27
Před několika lety jsem si doma na desktopu udělal tzv. doube boot. Na jednom disku mám společně WinXP a Ubuntu 10.04.
Pokud nepotřebuji dělat v programu svázaném s Win. tak volím Ubuntu. Přednosti:
1/ velmi rychlé spouštění a ukončení
2/ běžné věci jako: skype, firefox, email, open office jsou stejný jako je známe z komerčních M$
3/ pokud chci, stáhnu si instalaci Ubuntu zdarma z www
4/ neinvestuji další prostředky do zabezpečení jako jsou antiviry a firewaly

Myslím, že problém Win. vs. Ubuntu je pouze na tom, co se děje v hlavě uživatele. Pokud jste např. od dětských let "odchování" na Win. tak může hrát roli určitě i zvyk.
Zajímavé je, že už i ve firmách se přechází z M$ office na open office, já tedy vidím open systémy jako perspektivní, nikoliv jako mrtvé.
Maxtor (321)|29.4.2012 13:38
[quote=astec;501473]Promiň, ale takoví lidé jako Ty, co obdobnými, veřejně ventilovanými myšlenkami škodí a brzdí rozvoj Linuxových platforem. Znechucují jej ostatním, kteří mají zájem, a budí odpor k platformě. A když ne, tak pocit blití z nositelů myšlenek, či pocit lítosti a soucitu.[/quote]
Tohle ale prece neni o odpusteni a prominuti.. tohle je o tom, ze jsi nepochopil, ze pokud tvrdim, ze Linux je corporate standard a otazka zda je mrtvy mi od spravcu fora pripada jako uplne mimo, protoze se nejedna o nic jineho nez flame, neni zadnym brzdenim Linuxu a znechucovanim mezi uzivateli.. je to ciste o konstatovani ze proste mrtvy neni a o tom, ze nevidim jediny duvod proc se tady hadat o tom, zda to tak je a nebo neni.. tahle otazka ma sice podtitul hovorici o desktop platforme, bohuzel samotna otazka takto stavena neni a je vice nez zrejme, ze ji napsal nekdo, kdo o danem tematu nevi zhola nic.. proste ubohy flame..
Pakrik (86)|29.4.2012 15:00
Ani nahodou, len je tu pre ludi ktory chcu mat vsetko pod palcom a ktorym nevadi CLI , a pokial sa mam vyjadrovat ako linuxak tak linux je len jadro , takze nazov os je GNU linux a myslim ze vela ludi si neuvedomuje ze drtiva vecsina web. serverov alebo dnes uz aj mobilnych zariadeni je postavena na linuxovom jadre .

ps : Ja mam svoj Debian rad :D
Homo Iritus (0)|29.4.2012 16:37
Chtěl bych se k tématu rovněž vyjádřit, jako již několikrát v minulosti.

Linux budu vždy podporovat, ať už je to mrtvola, nebo ne - jde především o jeho filozofii...

K ubuntu:
Je především pro uvědomělého uživatele, který chce desktop užívat k běžným "kancelářským" činnostem, a nechce zbytečně utrácet, či snad dokonce krást - z tohoto pohledu i tato okrajová distribuce prostě nemá konkurenci...

Oželte hry, které se Vám snaží namluvit, že Vás baví a učí, a zkuste raději Gimp, Blender, LMMS. A jak už naznačil někdo přede mnou - zlepšete si své vlastní MMORPG statistiky, ne jen ty virtuální, avataří...

PS: Velmi by mě zajímalo jak je na tom Linux s podporou dotykových (multitouch) zařízení, máte s tímto někdo praktické zkušenosti?
Neregistrovaný (0)|29.4.2012 18:27
to co položí takovou otázku nemůže být lidská bytost, a z toho plyne co s tím souvisí o urážce a možnostech diskuze .... asi nějaký HW bot
freenky (3)|29.4.2012 20:11
Na desktopu mám Ubuntu a uptime 121 dnu. Co dodat...
odb (505)|29.4.2012 20:13
[quote=czhunter;501472]

Šanci na úspěch bude mít na desktopu Linux tehdy, pokud budou W8 extrémně neúspěšné, ale vždy bude muset čekat na zakopnutí MS, vlastní silou nedokáže vůbec nic.[/quote]

Zakopnutie mu nestaci. Linux je tam, kde je aj vdaka politike MS ohladom nelegalneho pouzivania ich operacnych systemov. Vedome a s jasnym umyslom dovoluje pouzivat nelegalne ich operacne systemy aby si udrzal dane postavenie. Ak by skomplikoval pouzivanie nelegalnych kopii alebo aktualizacie pre ne, tak ine operacne sytemy (nielen linux) by mali vecsie zastupenie. Ak k tomu priratam masivnu snahu MS v skolach a v statnej sprave, tak sa vobec necudujem, ze linux je tam, kde je. Tiez chyba dost povedomie o linuxe u ludi a zvyk je zelezna kosela.

Linux urcite nieje mrtvy. Linux tu bude este dlho a mozno dlhsie ako windows.

Naco je nasej sekretarke windows? Nanic ale moj sef vnima linux ako nieco co patri do servera alebo embedded zariadeni. Vyhodi raz za niekolko rokov 100eur za nieco, co nepotrebuje, pre svoju nevedomost a chybajuci cas venovat sa tomu. Ludi, ktory nepotrebuju windows je v nasej firme viacej ale bohuzial pouzivam ho ako jediny.
Dalej nas jeden zakaznik pouziva vyhradne windows a to na PC a serveroch. Plati tazke peniaze za nieco, co nepotrebuje. Pricom prechod na linux by sa mu urcite oplatil. Desi sa preskolovania ludi, pricom s tym bojuje aj pri windows ale neuvedomuje si to (prechod z 98 na XP a nasledne na 7, prechod na nove verzie Office...)
Rovnako aj mnohym ludom je doma windows zbytocny ale pre svoju nevedomost ho kupuju a pouzivaju. Nezazlievam im to, lebo je to ich pravo.
U linuxu je aj skoda oneskorenej podpory HW ale to je zacarovany kruh (problem vajcia a sliepky). Jej vylepsenie by mu velmi pomohlo.
kutil03 (2)|29.4.2012 22:15
za tu dobu co, linux používám, se několikrát updatovalo jádro a nebyly s tím žádné potíže,
vzhled desktopu jsem taky několikrát bez problémů změnil, takže opravdu nemám problém, zato pokud si vzpomínám tak až po win XP bylo třeba cca po 6 až 12 měsících celý systém přeinstalovat, totéž velmi často po velkém odvirování pevných disků zákazníků, ono totiž platí, že sebelepší systém a sebelepší zabezpečení je k ničemu, pokud je problém mezi židlí a klávesnicí
durib (1141)|29.4.2012 22:41
Dejte svůj SW k dispozici na Linux a milerád přejdu. Bohužel wine není až tak spolehlivé, efektivní a pohodlné.
Jsem však velmi zvědav na Valve, jak to bude s podporou Linuxu. Mac už lehce mají.
Pokud někdo má PC akorát na internet, office programy a prohlížení fotek, Linux pohodlně dostačuje. Ani nepozná, že nejede na widlích.
Neregistrovaný (0)|29.4.2012 23:46
Moje reakce je pro uzivatele: Neregistrovany,Starý Včera, 14:00 :))

Ikdybych s Tebou sebevic souhlasil, tak nemohu. Promin, ale mam pocit, jakobys to psal pro woknousare, nechapu. Stejne je nepresvedcis a ani nemuzes, tvuj uhel pohledu je uzkoprsy stejne jako asi ted bude muj.

Tam kde hleda Ms blbuvzdornost, linux hleda "otevrenou mysl, dovednost, ba primo hravost".

Uprimne je me fuk jestli zaplatim za wokna , nebo linuch, nebo ani za jedno. Nebudu zde popisovat beznou sekretarku, ktere posles cokoliv v .docx, nasleduje telefon, ze to nemuze otevrit, protoze ma jen office 2003. Reknu si: "Moje chyba tohle jsme mel predpokladat!".

Coz me vraci zpet k myslence, kterou zde vyjadril nekdo jiny. Linux opravdu neni pro blbce a take bohuzel neni i pro ty, kteri by ho i zvladli, jen bohuzel musi volit predtim, jestli budou venovat svuj drahocenny cas necemu "velmi otevrenemu" nebo se svou rodinou, byt vedi, ze to jde i jinak a lepe. No myslim, ze tolik zivotu nikdo nema a ac nerad musim priznat, ze win7 jsou vazne dobre na desktop. Server jinak nez linux u nas nebude, ale otom asi cela diskuze mela byt, ne?
Chester (52)|30.4.2012 12:47
Pozrite, mozno ma niekto ukamenuje ale ja vam ponuknem moj pohlad na vec.
Preco Linux nie je viac rozsireny?
1. Prisiel v dobe ked uz bol windows prakticky monopol a uz vtedy mal neskutocne velku podporu zo vsetkych stran. Ak to dosiahol to je jedno, hlavne je ze to dosiahol a nedava sancu inym OS.
2. Aby sa Linux presadil, dajme tomu na 20-25% desktopoch, Musel by znamenat nieco prevratne, nieco co tu este nebolo dovtedy, presne ako ked prisiel Microsoft, Alebo Apple alebo ja neviem co este. A polozme si vsetci ruku na srdce - Linux nie je nieco mega prevratne.
a za 3. Microsoft tazy v poslednej dobe z toho, ze sa vsade pcha, je agresivny, ma reklamy, ma kampan,a halvne tazy z toho ze 90% uzivatelov nie su IT a teda windows im uplne staci, naco by ho menili ked si kupili PC a uz bol tam? a navyse, windows nie je az taky problemovy, aspon co sa tyka mna nemam s nim najmensi problem a zatial mi vsetko slape OK.

Tak a zacnite hadzat kamene do mna:D
Neregistrovaný (0)|30.4.2012 18:49
Veřejné obstarávání bez provize?
Promo akce pro manažery bez dárečků a bohatého pohoštění?
Hry jsou fakt dobrý důvod - líp to odsejpá ;-)
A pokud je to (nákup SW) za státní - tak mě to ani moc nebolí...
To jenom tak na okraj...
QL60 (30)|30.4.2012 19:01
Mrtvy nie skor je tienom.

I ked stale pouzivam okna, nemozem povedat, ze som sa s nim nezahraval.
Ano, niektore veci instalovat bolo za pomoci googlu skusit x postupov ale o to vecsi pocit stastia, ze to clovek dokazal.
Na predoslom ntb som ho mal - viacero verzii ustalil som sa na Greenie bohuzial potom notik chcypnul a s nim i lin.
Na terajsi som ho chcel tiez nainstalovat ale nejak si uplne nerozumel s Llanom :( a SUSE na ktory su ovladace sa mi vonkoncom nepacil.

Celkovo hlavny problem je absencia driverov a tiez hier, jakmile bude lin schopny tieto aspon virtualne nahradit windows prestane mat zmysel. Bohuzial Microsoft si da dobre bacha aby nieco podobne nepripustil a to nemyslim uplne legalne cesty.
Neregistrovaný (0)|30.4.2012 20:54
Mrtvý rozhodně není. Ale chcípá.

Linuxu daly těžkou ránu Windows 7. Pár měsíců po jejich uvedení klesl podíl lx na desktopech z 1,9% na 0,95%, tedy na polovičku. A nepřibývá. Řekněme, že Windows 8 nebudou žádný trhák a nic moc se dít nebude, ovšem potom cca v roce 2015 přijdou špičkově vydařené Windows 9 a linux spadne na 0,4-0,5%. Tím skončí většina pokusů některých výrobců HW o tvorbu ovladačů, placený SW na lx přestane být modernizován a místo setrvání na 0,4% půjde linux konečně do háje. Ovšem s jednou výjimkou, v Česku jej bude stále ve všech možných diskusích "propagovat" několik desítek fanatických raplů - to je sorta, která se v IT jiných zemí téměř nevyskytuje, ale u nás bohužel ano.
durib (1141)|30.4.2012 21:09
Na předchozí příspěvek můžu napsat jen jediné: Tý vole :eek:
Neregistrovaný (0)|30.4.2012 21:27
Znám jediného člověka, který má Linux jako primární systém v desktopu, ostatní (stovky) mají všichni Windows. Pár jich (stejně jako já) někdy Linux vyzkoušelo, ale všichni zůstali u Windows.
Takže uživatel Linuxu sice mrtvý není, ale je to kriticky ohrožený druh.
Homo Iritus (0)|30.4.2012 22:02
To Chester:
"Chytej, už letí!"

Linux JE revoluční - otevřený a cenově bezkonkurenční.
Howgh!
Aytech (475)|1.5.2012 00:25
[quote=Neregistrovaný;501629]Mrtvý rozhodně není. Ale chcípá.
... placený SW na lx přestane být modernizován a místo setrvání na 0,4% půjde linux konečně do háje.[/quote]

A pak strejda Bill ti vesele napali 10 litru za OEM verzi HomePremium, to budes jasat, co? ;)

Nevim odkud ty procenta jsou a jak je nekdo vubec muze spocitat, ale bavi me kdyz nekdo rekne ze novinky psali o 1% uzivatelu, tak ja to taky nebudu pouzivat :D
Chester (52)|1.5.2012 13:54
To Homo Iritus:
Chytaj ty lebo hadzem naspet - co je na tom revolucne ze je open a cenovo bekonkurencny? Tym padom je revolucny Uloz.to? alebo stranky kde sa stahuje hudba?
Nic v zlom ale toto bola fakt hovadina:D
Diwiak (29)|1.5.2012 20:01
je to cele zase len o peniazoch-bezplatne riesenie nebude nikdy podporovane pokial sa na tom niekto nenabali

takze linux na bezny desktop nehrozi
durib (1141)|1.5.2012 20:51
[quote=Diwiak;501722]je to cele zase len o peniazoch[/quote]
To jo. Např. už jenom na úřadech, kde by nemuseli mít MS Office. Pošlu něco v *.odt a problém, obrovský problém! A to tam mají nadupanou verzi 2007 :sleep Přitom třeba LibreOffice pohodlně otevře všechny MS formáty.
Ve školách se učí na MS. Proč? Přitom správci počítačové učebny mnohdy mají velmi slabé znalosti. (vlastní zkušenost, vystřídali se čtyři a všichni uměli akorát zapnout komp.), takže žádní experti na kterýkoliv OS. Zato licence na SW stály majlant.
Neregistrovaný (0)|2.5.2012 09:17
Licence pro školy - pro výuku - rozhodně nestojí majlant, ty dává MS skoro zadarmo a k tomu ještě pár licencí pro učitele taky.

Školy jednají zcela správně. Nevychovávají ajťáky, ale uživatele. Jedné rozumné řešení je učit to, co budou v životě potřebovat. Linux a Libre Office to z 99% nebude, kdybyste se stavěl na hlavu a odstrkoval ušima.

A až se jednou dostanete na ČVUT, FIT nebo FEL, zjistíte, že tam se MS produkty nijak zvlášť nepreferují, tam se učí principy. Ano, často se tam programuje v MS Visual Studiu. Ono totiž už skoro nic jiného tak kvalitního a moderního neexistuje.
Neregistrovaný (0)|2.5.2012 12:12
Boze, to je vazne neskutecna hlina tenhle TOPIC. Ona neni ani zajimava samotna otazka - ta je vyresena pouhym konstatovanim % zastoupeni te ci one platformy. Zajimave jsou spis reakce lidi.

Demagogie, arogance, hloupost - a to vse v mimoradnem podani primarne ze strany Linuxaru. Samozrejme, kdyby se kopalo do Windows, projevovala by se ubohost zastancu Windows. To bude asi problem kontroverznich diskuzi - nejhlasiteji a nejvice se projevuje ta nejhorsi slota dane komunity.

pro pobaveni zkusim po procteni cele vetve topicu vypichnout par zakladnich "legracnich" argumentu:
1)"Linux neni mrtvy - na serverech a elektronice prevlada" - ano a otazka diskuze znela (pokud jste byli schopni precist i drobna ne bold, ne H1 pismenka) "Je však dnes Linux vůbec perspektivní a životaschopný desktopový systém?" s durazem na slovo DESKTOPOVY
2)"Linux je fajn pro lidi, co maji radi svobodu, nekradou, umi myslet....."- i kdyz opomenu samotnou nesmyslnost danych vyroku, jak to souvisi s tim, zda je Linux na poli DESKTOPU mrtvy, ci neni? Neschopnost udrzet myslenkovou a argumentacni nit je stejne tak kriticka jako neschopnost udrzet moc - prosim, zajdete si pro Pampers do nejblizsiho obchodu ;D
3)"Pouzival jsem Windows x let, pak mi muj ntb zacal delat buuuuubuuuu a zpomalovat, tak jsem presel na Linux a jsem nejspokojenejsi slunickovej clovek na celickem slunickovem sveticku" - krome vaseho osobniho pribehu - opet, jakou to ma argumentacni hodnotu v tomto topicu. Vase tezka zivotni situace s tim, ze nemate na novy notebook nejak ovlivni cisla, pripadne situaci na poli obsazeni desktopovych systemu na trhu????
4)"Ted se rozjizdi projekt, ktery v budoucnu zajisti pro Linux........" - vicemene stale stejna pisnicka s trosku jinym zakoncenim - tu posloucham v podobnych diskuzich jiz pres 10 let. Odkaz na skolsky, vladni projekt, ktery pak budou nasledovat miliony a miliony, pripadne jiny projekt, ktery zatraktivni Linux sirokemu publiku natolik, ze vicemen uz nebude jine volby, nez s usmevem na rtech vkrocit do sluncem zalitych zitrku Linuxove budoucnosti

A mohli bychom pokracovat dale a dale. Vicemene jedinou informacni hodnotou tohoto topicu na jeho konci je, ze stejne jako zastanci Windows maji ve sve komunite lidi hloupe, nesvobodne (uuzamcene v hlastni hlouposti), demagogicke, smesne, tak i zastanci Linuxu maji ve sve komunite lidi stejneho zarazeni. Muzete si podat ruce - diskuze byla vyresena jiz pri psani prvniho topicu redaktorem.


Na zaver bych rad pogratuloval redaktorovi za asi nejvtipnejsi a nejsarkastyctejsi hlasku tohoto topicu:
Rozšiřuji tedy o další otázku: K čemu mě je ona živá Linuxová komunita? :-D
durib (1141)|2.5.2012 13:47
[quote=Neregistrovaný;501770]skoro zadarmo[/quote]
Relativní pojem. Nějaké čísla by byly? Skoro zadarmo a zadarmo je obrovský rozdíl. Buď koupíš licence na SW, který vlastně nepotřebuješ, nebo nakoupíš vybavení tělocvičny?

[quote=Neregistrovaný;501770]Jedné rozumné řešení je učit to, co budou v životě potřebovat.[/quote]
Microsoft the right way :rolleyes:. Vím, co jsem se na střední v ICT učil. MS jsem k tomu rozhodně nepotřeboval. Základní principy používání OS jsou na Windows a Linux prakticky totožné! Stejně tak MSOffice a Open.
xmarek (1676)|2.5.2012 16:04
Letmo jsem si tuto diskuzi projel a opět se projevuje známé Linux vs. Windows. :runaway

Nejdříve bylo asi nutné specifikovat co si dotyčný pod termínem Linux představuje:
- Je to desktop? Jsou to Embeded zařízení dnes postavené výhradně na ARMech? Jsou to servery?
Pokud se podívám na desktop, tak tam je situace stále stejná. V převážné většině Windows a Linux je zastoupen v minimální míře. Mac OS vynechám.
V Embeded zařízeních je ta situace jiná. Tam má Linux obrovské zastoupení a v převážné většině si to uživatel mnohdy ani neuvědomuje, že se jedná o customizovaný Linux. U Mobilních zařízení je nutné si říct zda Android lze považovat za linux. Ano i ne. Linuxové jádro je stejné (přidané jsou pouze patche), ale OS je jiný a s běžnou distribucí má pramálo společného.
- Servery? Tak tam se používá Linux ve velké míře, ale nutno podotknout, že obyčejný uživatel tyto zařízení vnímá spíš jako nějaký Black-Box a v mnohých případech ani to ne. Prostě někde něco jede a basta.

Takže Linux žije a bude žít, ale trošku se ztratil z očí, toť vše. A rozhodně si nemyslím, že by nahradil Windows jako desktopový OS.

O.T. Co se týče mě, tak já s linuxem přicházím do styku dennodenně. At už doma protože ho používám jako vývojové prostředí pro kompilaci a vývoj věcí pro ARM, tak i v práci kde vyvíjím aplikace, které běží na Linuxových serverech (JEE). Rozhodně se však nepovažuji za žádného Geeka nebo pabl*ba, který si nechá pomalu vytetovat Linux na záda (znám ve svém okolí pár takových jedinců). :mistake
Maxtor (321)|3.5.2012 00:13
[quote=Neregistrovaný;501778]1)"Linux neni mrtvy - na serverech a elektronice prevlada" - ano a otazka diskuze znela (pokud jste byli schopni precist i drobna ne bold, ne H1 pismenka) "Je však dnes Linux vůbec perspektivní a životaschopný desktopový systém?" s durazem na slovo DESKTOPOVY[/quote]
Otazka zni jednoznacne.. nejake podotazky jdou stranou.. co na tom nechapes..? :)
Víkendová diskuze: Je Linux mrtvý?

[quote=Neregistrovaný;501778]Vicemene jedinou informacni hodnotou tohoto topicu na jeho konci je, ze stejne jako zastanci Windows maji ve sve komunite lidi hloupe, nesvobodne (uuzamcene v hlastni hlouposti), demagogicke, smesne, tak i zastanci Linuxu maji ve sve komunite lidi stejneho zarazeni.[/quote]
Omyl.. jedinym vysledkem diskuse je, ze Admini fora nemaji soudnost.. zalozili vikendovy flame.. to za prve.. a za druhe dali jasne najevo, ze se v tematu neorientuji.. to, ze na Linuxu stoji skoro vse, co se korporatni sfery tyce, je proste fakt.. kazdy druhy server bezi prave na nem.. kazdy druhy telefon bezi prave na nem.. kazda konzole.. proste vsechno, co lidi doma pouzivaji, vsechno, na co se vzdalene na netu pripojuji, je Linux..

A nejake hloupe detinske vylevy neregistrovaneho anonyma na tom nic nezmeni.. :)
Neregistrovaný (0)|3.5.2012 07:45
Zaplať pánbůh za linux. Nebýt jeho, touhle dobou bychom platili Microsoftu za každé spuštění počítače i za každé jeho vypnutí.
Diwiak (29)|3.5.2012 18:36
[quote=Neregistrovaný;501770]Licence pro školy - pro výuku - rozhodně nestojí majlant, ty dává MS skoro zadarmo a k tomu ještě pár licencí pro učitele taky.

Školy jednají zcela správně. Nevychovávají ajťáky, ale uživatele. Jedné rozumné řešení je učit to, co budou v životě potřebovat. Linux a Libre Office to z 99% nebude, kdybyste se stavěl na hlavu a odstrkoval ušima.

A až se jednou dostanete na ČVUT, FIT nebo FEL, zjistíte, že tam se MS produkty nijak zvlášť nepreferují, tam se učí principy. Ano, často se tam programuje v MS Visual Studiu. Ono totiž už skoro nic jiného tak kvalitního a moderního neexistuje.[/quote]

presne si to napisal-ze vsetko sa zacina aj konci pri PLATENOM softveri-keby sa na skolach vyucoval open office, statna sprava by mala OO, vo firme by ti dali OO, tak situacia je uplne ina. bohuzial take casy su uz prec, a vieme velmi dobre preco to tie skoly maju tak bohovsky lacno

jaj, a tema je "linux ako desktopovy system", to k tym prispevkom vyssie
Neregistrovaný (0)|10.5.2012 08:04
[quote=Maxtor;501850]Otazka zni jednoznacne.. nejake podotazky jdou stranou.. co na tom nechapes..? :)
Víkendová diskuze: Je Linux mrtvý?
[/quote]

Pravdu dis v tom, ze nadpis debaty zni velmi jasne - jenze nadpis debaty je vzdy a vsude pouze upoutavac. Pokud bys vsude bral jako relevantni s tim, ze cist zbytek nema smysl - rozhodne bych ti doporucoval v takovem pripade necist nic na internetu, v tisku, nedejboze bulvaru ;D Protoze v takovem pripade by te nejednoznacnost a nepravdivost informaci obsazenych v nadpisu mohla tvrde zaskocit ;)
tomasjerry (78)|11.5.2012 20:58
Linux zije ;)
Ale teraz aj troska vazne. Ja pouzivam Ubuntu, dokonca sa mi podaril aj maly zazrak a pouziva ho moja mama. Ja som uplne spokojny, hlavne sa mi nemoze stat, ze sa z vedlajsej izby ozve ja som nieco stlacila a zrazu je to prec. :thumb
Richmond (8084)|12.5.2012 16:13
[quote=tomasjerry;502917]...hlavne sa mi nemoze stat, ze sa z vedlajsej izby ozve ja som nieco stlacila a zrazu je to prec. :thumb[/quote]
No jasně, v Ubuntu se nedá nic smazat :D

Kdysi tu byla Víkendovka na podobné téma a zazněl tu názor, že je linux popelář - ač to není noblesní povolání tak je zapotřebí (s tím rozdílem, že popelář je placen, protože to lidi chápou). X let tu existují neplacené desktop distribuce opičící se po windows (najednou to nikomu nevadí :)), postupně se znich vyvinulo naprosto dementní UI (přesně to Ubuntu), ale nikdy se tu ještě neobjevil opravdový Windows "killer" za který by lidi zaplatili jako třeba za OSX takže on vlastně ten linux v jistém smyslu žije... ikdyž vlastně jenom přežívá ;)