Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Výběr Wi-Fi routeru 2,4 + 5 GHz

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Dobrý den,

    potřeboval bych poradit ohledně výběru nového wi-fi routeru. Rozhoduji se mezi těmito dvěma modely:

    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00872Z92UM1NYA
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00872Z92UM1CGU

    Bydlím v bytě panelového domu, ve kterém je již cca 10 - 12 wi-fi sítí, proto jsem se rozhodl přejít na 5GHz pásmo. Chci se zároveň poradit, zda již někdo má nějaké zkušenosti s routery s integrovanými anténami routerů v panelových bytech a s jejich sílou a úrovní signálu. U prvního routeru TP-LINK se mi líbí možnost odnímatelných antén a 2 USB porty, u druhého zase v základu podpora IPv6. Ostatními parametry a vlastnostmi jsou si jinak podobní, až na větší RAM a ROM paměť prvního routeru TP-LINK.

    Předem díky za názory,
    Adam
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,088

    Doplnujici, lec zaludna otazka - jsou tva koncova zarizeni vubec schopna prijmu 5GHz? Nenasel by se volny nezaruseny kanal?

    K dotazu, ja bych sel do TP-linku.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    Doplnujici, lec zaludna otazka - jsou tva koncova zarizeni vubec schopna prijmu 5GHz? Nenasel by se volny nezaruseny kanal? K dotazu, ja bych sel do TP-linku.
    Jedno PC vybavím touto Wi-Fi síťovou kartou:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00040000001KKT

    Druhé PC je připojeno kabelem, notebook a netbook mají integrovanou síťovou kartu, která připojení v pásmu 5GHz zvládne připojit. Jinak tedy zvolím ten router od TP-LINKu.

    Děkuji za postřeh a radu,
    Adam
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    řeším skoro to stejné, jen proti TP-Linku ( http://www.czc.cz/tp-link-tl-wdr4300/109829/produkt ) stojí WNDR4000 http://www.czc.cz/netgear-n750-gigab.../90781/produkt

    USB porty netřeba, hlavní je dual-band a slušná rychlost
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    řeším skoro to stejné, jen proti TP-Linku ( http://www.czc.cz/tp-link-tl-wdr4300/109829/produkt ) stojí WNDR4000 http://www.czc.cz/netgear-n750-gigab.../90781/produkt

    USB porty netřeba, hlavní je dual-band a slušná rychlost

    Já půjdu do toho TP-LINKu, hlavně kvůli těm dvěma USB a odnímatelným anténám, protože si nejsem jist úrovní signálu u routerů z integrovaných antén. Možná kdybych bydlel v rodinném domě, pak ano, ale v panelovém bytě s hrubými železobetonovými zdmi budou budou na tom dle mého lépe odnímatelné antény, které lze v případě nutnosti vyměnit. Navíc tady podle SSID okolních sítí chytám sítě i z vedlejšího domu. Pokud má ještě někdo zkušenosti s routery s integrovanými anténami, bylo by dobré se podělit o své zkušenosti a postřehy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    Já už mám ten TP-Link doma

    zatím spokojenost
    // Kdybys chtěl něco vědět tak se klidně ptej
    Naposledy upraveno uživatelem Salamander: 28-09-2012 v 07:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    Já už mám ten TP-Link doma

    zatím spokojenost
    // Kdybys chtěl něco vědět tak se klidně ptej

    Tak jsi mě předběhl Zajímalo by mě, zda je ve web manageru možné nastavit:
    1) zvlášť standart, na kterém router poběží (tedy 802.11a, b, g, n)
    2) úroveň vyzařovaného signálu
    3) jaké jsou možnosti nastavení integrovaného firewallu

    Dále by mě zajímalo, tedy pokud máš možnost to vyzkoušet, zda-li se chytne tiskárna připojená do USB a také třeba USB flash nebo externí disk a jak jsou pak viditelné v síti.

    To by mi zatím stačilo vědět, víc mě teď nenapadá. Předem díky, odpovědi nespěchají, zkrátka jak to půjde
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    Jo, má normálně zvlášť nastavení pro 2,4GHz a 5GHz síť, kompletně oddělené včetně SSID, standartu apod. mají i jiné MAC adresy.
    Nastavení FW ti ještě popíšu, ale teď nejsem doma
    Printserver vyzkouším, flashku taky, nastavení tam k tomu je, tak nevidím důvod proč by to nemělo fungovat.

    Jinak signál v pohodě po celém bytě, můžu se ti mrknout kam až to dosáhne, ale řekl bych že takový průměr ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    Jo, má normálně zvlášť nastavení pro 2,4GHz a 5GHz síť, kompletně oddělené včetně SSID, standartu apod. mají i jiné MAC adresy.
    Nastavení FW ti ještě popíšu, ale teď nejsem doma
    Printserver vyzkouším, flashku taky, nastavení tam k tomu je, tak nevidím důvod proč by to nemělo fungovat.

    Jinak signál v pohodě po celém bytě, můžu se ti mrknout kam až to dosáhne, ale řekl bych že takový průměr ...

    Fajn, zatím díky moc za info Ta úroveň signálu by taky byla dobrá změřit. Mě by zajímala úroveň signálu přes 2 stěny či místnosti od routeru. Jinak v pondělí si už jej taky objednám a když tak bychom se pak mohli podělit o postřehy v tomhle načnutém threadu:

    http://www.svethardware.cz/forum/sho...z-1Gbps-2xUSB.
    Naposledy upraveno uživatelem @NUB!5: 28-09-2012 v 21:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    Promiň, nebyl vůbec čas to nějak rozumně otestovat ... ale přes 2 stěny to projde, na 5GHz trošku hůř, ale je to pořád na rozumné úrovni. V nejhorším se dají vyměnit antény, žejo

    Jinak o zkušenosti se samozřejmě časem podělím
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    Promiň, nebyl vůbec čas to nějak rozumně otestovat ... ale přes 2 stěny to projde, na 5GHz trošku hůř, ale je to pořád na rozumné úrovni. V nejhorším se dají vyměnit antény, žejo

    Jinak o zkušenosti se samozřejmě časem podělím

    Super, díky moc za info, už jej mám taky doma a zatím velká spokojenost Jen by mě zajímalo, co znamená údaj EIRP a jeho hodnota <20dBm. Našel jsem to ve specifikacích, tak by mě zajímalo, co to znamená. Je to maximální možná hodnota, kterou mohou vyzařovat antény routeru? Pokud ano, je to součet výkonu všech antén nebo jen jedné?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    S těmi anténami už je mi to jasné.

    Otázka pro Salamandera: Prosím tě zkoušel jsi už na tom routeru Print server? Mi se tam odmítá nasdílet má tiskárna HP LaserJet 1320, přitom v podporovaných tiskárnách je, tak nevím jestli dělám něco špatně.

    Díky, Adam
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Citace Původně odesláno od @NUB!5 Zobrazit příspěvek
    S těmi anténami už je mi to jasné.

    Otázka pro Salamandera: Prosím tě zkoušel jsi už na tom routeru Print server? Mi se tam odmítá nasdílet má tiskárna HP LaserJet 1320, přitom v podporovaných tiskárnách je, tak nevím jestli dělám něco špatně.

    Tak už nic, už jsem na to přišel, mohl za to AVG Firewall, zase.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Výběr Wi-fi routeru
    Od Hadejkoho v sekci Sítě
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-01-2013, 14:25
  2. Výběr-routeru.
    Od 3hardware3 v sekci Sítě
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 23-06-2011, 22:54
  3. Výběr routeru
    Od P1D4 v sekci Sítě
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 09-12-2010, 13:56
  4. Výběr routeru
    Od Mraky_ v sekci Sítě
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 18-05-2010, 08:45
  5. Výběr routeru
    Od bright v sekci Sítě
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 09-06-2009, 13:15