Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: FILE server,RAID 1 nebo 5

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    8

    Cau
    Resim tu uz delsi dobu problematiku ukladani vetsiho mnozstvi dat na domacim serveru a potreboval bych par rad ohledne veci ktere bych si potreboval ujasnit pred nakupem:
    (predne chci uvest ze prioritu zde ma co nejvetsi bezpecnost dat ktere budou archivovany a budou pouze ke cteni)


    1)Uvazuji nad nakupem raid radice Adaptec a 3TB disky do raid 1.Ovsem cetl jsem ze raid 5 muze byt lepsi.Samozdrejme ze je pekne ze samoopravne kody vezmou jen 33% prostoru oproti raid 1 50% ale nejak tomu nemuzu uverit ze dokaze "z mensiho objemu obnovit 100%".Opravdu je to spolehliva obnova 100% dat?
    Na druhou stranu by ten raid 5 pro me mel vyhodu ze bych mel 6TB (pri 3x 3TB) logicky svazek coz by pro me bylo ve vysledku pohodlnejsi.

    2)A to se dostavame k dalsimu problemu:hodilo by se me kdybych mel co nejvetsi logicky svazek.Bylo by to pro me pohodlnejsi protoze bych nemel data stejneho druhu ve dvou slozkach.
    Proto se ptam da se nejak spojit kuprikladu dva RAID 1 svazky v jeden logicky (neco jako JBOD pod RAID1)

    3)Ted jen pouzivam SW raid a nejsem s tim spokojen proto chci prejit na kvalitnejsi HW reseni.
    Kazdopadne me neni jasne jak na dvou discich v raidu cist SMART udaje? Jestli to jde jen u HW raidu nebo to taky nejde?

    Dekuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    ad 1)
    Určitě jsi už něco četl o technologii RAID, takže čistě logicky ANO - RAID5 umí bez problému dopočítat chybějící data při výpadku jednoho disku. Krom toho můžeš instalovat třeba 4 nebo 5 disků a tím ještě víc snížit ztrátu dat pro redudantní data. Prakticky je to trochu komplikovanější.

    ad 2)
    Ano, to je věc souborového systému a aktuálně už i Win umí svazky přes více jednotek.

    ad 3)
    Docela by mě zajímalo co ti vadí u SW RAIDu. Osobně jsem si absolvoval stejnou cestu. Od SW RAIDu na HW, ale pak zase zpět... Na otázku kolem SMARTu nejde odpovědět jednoznačně, ale u některých SW RAIDů to není problém a na HW samozřejmě bez problémů.

    PS: Koupit HW RAID není taková sranda jak si myslíš, minimálně bych radil hodit do diskuse nejprve přesný typ a nastudovat si jeho omezení a podmínky, ať pak nejsi zklamaný.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    8

    No pred pul rokem jsem koupil tenhle radic a dostalo se me tezkeho sklamani v podobe neustale se rozpadajiciho raid 1 po korektnim restartu nebo pri zapojeni dalsich dvou stejnych disku si z nich samovolne zacal vytvaret raid a zrcadlit je.Zastaralej a nekvalitni SW manager atd.

    Proto jsem si rekl ze to musim resit jinak.Potrebuju neco opravdu spolehliveho s kvalitnim SW managerem tak jsem si nasel tenhle Adaptec
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    8

    Jinak uz jsem si zjistoval o tom Adaptecu co se dalo a koukal na videa jakej maji SW manager atd.
    Ovsem jestli myslite ze radsi neco jeste drazsiho urceneho uz do serveru tak napiste.Opravdu potrebuju aby to spolehlive fungovalo (aby me dal radic hned vedet kdyz nejakej disk bude v .....,vymenit ho neni problem hlavne kdyz data budou v poradku)
    Jak rikam o rychlost me temer vubec nejde.Hlavne aby to bylo maximalne bezpecne.
    Jinak UPS,prepetovou ochranu atp uz mam a jeste si chci koupit nejakou case od Norco
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Aha, jenže to Axago je tak trochu parodie na řadič, to je opravdu lepší volba řešit RAID přes BIOS (minimálně kvůli kompatibilitě).
    Ten Adaptec je docela dobrá volba - i když...

    Prvně si stáhni a prostuduj compatibility list řadiče a pak projdi zahraniční fóra na netu kvůli případným problémům.
    Tyhle fullHW řadiče mají příjemný vychytávky, jako např. vlastní skriptovací konzolu, webserver a samozřejmě takové funkce jako rebuild na pozadí, apod.
    První problém můžou být disky. Je potřeba si uvědomit, že byť jde o jeden z nejlevnějších RAID řadičů, tak pravděpodobně bude vyžadovat investici do RE-disků, jinak se můžeš dočkat nepříjemných překvapení typu rozpady pole, záseky, apod. Prioritně jsou tyhle řešení určeny pro servery, tj. velký výkon a spolehlivost při nonstop provozu. Další věc je, že pokud vypneš cache, degraduješ řadič na 30% jeho výkonu. Pokud bude cache zapnutá, při výpadku napájení počítej se ztrátou dat a možným poškozením integrity. atd.
    Otázkou je, jestli opravdu potřebuješ kanón na vrabce. Nebo není lepší na desku připojit několik disků do JBOD a čas od času zálohovat na další disk v šuplíku. Získáš tím 100% kompatibilitu, bezproblémový chod a na rozdíl od RAIDu i opravdovou zálohu v případě problému.

    Doplnění: samozřejmě jestli nejsi limitovaný $$$ a primárně chceš profi-řešení (viz Norco), pak ti to určitě vymlouvat nebudu. Ale RAID neřeší zálohu, na to je dobré taky pamatovat.
    Naposledy upraveno uživatelem Aigor: 22-09-2012 v 17:13
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    8

    Tak taky jsem uvazoval jestli radsi jenom nezalohovat ale ma to pro me tyto negativa:
    -musel bych zalohovat cca 9TB coz se dost efektivne neda provadet (spoustu disku,dlouha doba kopirovani)
    -musel bych to delat ja (raid sice neni zaloha ale zase je to automaticke zabezpeceni proti selhani disku)

    jasne ze kdyby byli disky ktery maj 10TB tak nevaham a koupim na zalohu a jednou za pulrok to zkopcim ale takhle by stim bylo hrozny prace
    jinak samozdrejme ty uplne zivotne dulezita data (asi do 1TB) si zazalohuju a casem si na ten disk koupim trezor

    kazdopadne diky zatim za info jeste to promyslim
    Naposledy upraveno uživatelem Žanykill: 22-09-2012 v 22:11
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. DB Server - HDD, nebo se dá věřit SSD?
    Od DrZelenka v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 30-11-2012, 10:00
  2. Vymazání 0 byte file
    Od VGreg v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 30
    Poslední příspěvek: 17-06-2011, 23:33
  3. A kernel file is missing ...
    Od AmatérRobert v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 11-01-2011, 22:28
  4. Win7 VBS open file dialog box
    Od majko78 v sekci Programování
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 25-07-2010, 13:17
  5. NAS: 1+1TB RAID1 síť. disk nebo server??
    Od Total AMD v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 15-09-2009, 21:33