Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vypínání PC, nejde nainstalovat OS

brandl (123)|29.9.2012 21:53
Zdravím všechny, potřeboval by jsem poradit se starším Pc(6let). Problémy začaly včera, kdy po zapnutí se při nanačítání systému(Win7 HP 32) počítač vypnul. To se pak stále opakovalo: zapnutí, načítání a následné vypnutí. Jako první jsem otestoval ramky(v pořádku), vyměnil jsem datový kabel, vyjmul nesdílenou pcie grafickou kartu a nakonec nový hdd. V minulosti byly problémy s předními usb, kdy se někdy stalo, že při připojení zařízení Pc zamrzl(nešlo hýbat s myší a pomohlo až vypnutí"na tvrdo").
Rozhodl jsem se přeinstalovat systém, ale instalace se nikdy nedokončila. Skončila hláškou "systém se připravuje na první spuštění počítače". Instalace probíhala neskutečně dlouho. Ke konci instalace, jak se zadává uživatel. jméno, PK atd. zamrzala, myš reagovala třeba po pár minutách.. Stejně to probíhalo i na novém disku při čisté instalaci. Nevíte v čem by mohl být problém?

Deska P5RD2-VM
RAM 2GB ddr2(2x1)
P4 3.05GHz
Zdroj Seasonic 380W(starý 1 rok)
Petroman (131)|30.9.2012 09:35
Zkusil bych někde půjčit zdroj. Pokud se nevyloučí tahle součástka, tak se s analýzou asi dál nepohne.
brandl (123)|30.9.2012 09:45
Zdroj bohužel nemám kde půjčit. Ještě doplním, že přes live CD Pc funguje. Dokonce se mi podařilo nainstalovat i na disk OpenSuSe, ale běh systému byl hodně pomalý.
Teploty v BIOSu jsou normální.
Sommer (384)|30.9.2012 09:52
Nemyslím, že to způsobuje zdroj. Spíše bych si tipnul na základní desku, že už se hlásí do důchodu. Ten nový disk je skutečně fungl nový nebo z druhé ruky? Tak jako tak bych ho zkusil otestovat (třeba pomocí HD Tune)
brandl (123)|30.9.2012 10:01
Ano, nový disk je fungl. Otestovat můžu, ale vzhledem k tomu, že jsou stejné problémy s instalací jak u starého, řekl bych že je ok. Asi to bude ta deska. Diskovř řadič?
Petroman (131)|30.9.2012 10:17
Tak klidně to může být i CPU. Deska je určitě zralá do důchodu, ale není jistota, že to dělá ona.

Ještě mě tak napadá, zkusit zapojit HDD jinak na základní desku. Sice moc nerozumím tomu, proč by to mohlo pomoci, ale je to celkem jednoduché :)
trodas (1753)|30.9.2012 17:51
Je jistota, že to dělá ta deska - neboť CPU by jelo, kdyby mělo funkční napájení. Odejití prvně předních USB slotů je jasný důkaz, že už nastalo poslední dějství, viz:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14301-nasledky-spatnych-kondenzatoru

Bohužel to bude chtít nový PC:
brandl (123)|30.9.2012 20:10
Ano. Už se dívám po nové desce. Upgrade jsem plánoval později, ale nedá se nic dělat :) Děkuji pánové.
trodas (1753)|30.9.2012 23:35
Pokud je třeba ji ještě rozjet, na chvilku, tak nastavit nejpomalejší časování ramek co jde, snížit frekvenci CPU tak na 1,5GHz a snad ještě chviličku pošlape. Pak to ale bude "brick", až se to kousne ;)
Ale vyrazíš z těch podvodných čínských parodií na kondíky to poslední, co v nich vězí :D