Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hailea Ultra Titan 200 HC-150A WaterChiller - 165W a taktování

Neregistrovaný (0)|18.11.2012 05:51
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
robilek (4)|18.11.2012 09:06
Dobrý den
S vodním chlazením osobně zkušenosti nemám, jediné zk. které jsem zatím pochytil byli od zkušenějších uživatelů na internetových fórech, vč. tohoto. Chtěl bych si udělat kompletní vodou chlazený okruh CPU,GPU,SD,MB (SSD stačí ventilátor) a hodlám se pustit do většího taktování. Na různých videích jsou vidět sestavy (s přetaktovaným CPU,RAM,GPU) osázené někdy až přehnaně radiatory s desítky ventilatory uvnitř i z venku skříně. A i přez tolik radiataru mi sem tam příjdou teploty celkem vysoké. Jestli nad tím uvažuji správně ať použiju kolik ventilátorů a radiatorů chci, nikdy mi kapalinu nochladí tak efektivně jako tato "lednice"? Nicméně v zahraničním obsahlejším popisu uvádějí že se dá dosáhnout až na teplotu 4°C ale to v případě že počítač bude v chladné místnosti a bez většího zatížení PC kdy se komponenty příliš nehřejou ale i při přetaktování je možné se v pořádku dostat celkem dost pod pokojovou teplotu. Dále je uvedeno že stejně doporučijí do okruhu zapojit eště jeden radiator s ventilátory pro normální provoz a ledničku zapínat jen na zatížení. Mě se jedná o hlučnost a výkon a poměr výkon hlučnost si myslím že je u této ledničky vynikající, když vemu že těch 20db můžu mít někde v klidu schované kde nebudou rušit. A jelikož bych se rád dostal u CPU i7 3970x na 5,5-6GHz a klidně výš, u RAM G.Skill RipjawsZ serie(4x4096MB quad channel) bych taktoval 2400MHz při nejake pekne latenci a ctyri ASUS GTX680 DC2T (SLI quad) bych jednotlive GPU tocil na 1300MHz paměti 6800MHz coz je u GTX680 max co jde pri 100% stabilnim vykonu, zvysovani napeti bohuzel u techto Gk104 čipů schazuje celkovou stabilitu a výkon, ale zase se tím nezvedá tolik teplota, tím pádem to bude s chlazením GPU jednodušší, ale přeci jen to bude v okruhu na MB ASUS Rampage IV Extreme ve skříni Xilence Interceptor Pro a ta je pro osazení radiatory a ventilatory velice zajímavá. A proto se ptám zda-li vy mate s touto "ledničkou" nějaké větší zkušenosti a při takovéto taktované sestavě bude stačit v tichosti někde schovaná (nejakej ten pruvan tam bude s tim počitam SSD a zdroj), nebo se moje plánovaná PC sestava, i s touto lednici, pri takovemto taktovani neobejde bez pridavnych radiatoru a ventilatoru a tím se promění v, sice dokonale chlazenou a výkonou, hučící potvoru. Dost mě to vrtá hlavou protože ta lednice vypada na dost idiealní řešení ale pomele na každém videu i extremy jsou vidět skříně obložené kilogramy radiatoru a ventilatoru místo jedné lednice a to mi nasadilo brouka do hlavy.

Jinak komponenty pro chlazení bych volil tyto

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] kosik?arg1=NDI3MToxfDQyNzI6MXwyMzcwMzoxfDQzMzE6M3w2NDc1OjF8MjYzMjA6MXwyNTY5Mjo0fDI1MjY1OjR8MjU2ODc6MXw1NjgwOjF8NDAxNToxfDI2MDIxOjN8OTkyODoxfDg5NTg6MXwyNjQzMzoxfDI0MjExOjF8MTE1MTk6MXw%3d

Krom fitinek ktere budu vybirat dle pozadovanych tvaru k usporadani hadic je tam snad vse.... ted uz bych jen rad slysel nejaky zajimavy nazor ci krytiku ohledne chlazeni s tazanou lednici a nejake ty vytky k navrhovanym komponentum


Předem Děkuji za odpovědi.

Preji hezky den. Chmelíček
Alphacool Support (1563)|18.11.2012 14:54
Dobrý den,

chtělo by si to ujasnit, co vlastně od toho očekáváte.

1) Desítky ventilátorů pro čtyři grafiky, jeden cpu, jednu desku a ram rozhodně nejsou potřeba. Bohatě Vám jich bude stačit buď cca 3 - 5 na plné otáčky (nedoporučuji), nebo 5 - 9 na nejnižší otáčky. 5 - 9 ventilátorů na nejnižší funkční otáčky bude tišší než Hailea lednička a výsledek bude stejný.
2) SSD nemusíte chladit vůbec.
3) Čemu říkáte vysoké teploty ? Například s ledničkou byste měl na přetaktovaných grafikách 40 - 45 stupňů v plné zátěži, s normálními ventilátory na radiátoru byste měl 45 - 50. To není žádný rozdíl pro přetaktování ani pro životnost grafik...
4) Na 5.5GHz budete muset mít hodně velké štestí na CPU.
5) Jak daleko chcete mít tu ledničku nebo externí radiátor od case ?

Pokud bych já měl od zákazníka požadavek na chlazení takovéto sestavy s tím, že jde o maximální stabilní přetakt bez ohledu na cenu, tak bych upravil Váš seznam takto [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] s tím, že je tam ale dost věcí, které považuji za zbytečné vyhazování peněz - pokud bych to mohl poskládat zcela podle svého, tak bych navrhnul toto [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Rozdíl v ceně je 15tis korun, rozdíl ve výkonu a hlučnosti nepoznáte...
robilek (4)|18.11.2012 16:29
Zdravím.
Především mockrát děkuji na zkušenější názor.
1) lednici bych mel mozna vedle stolu v nejake skrince, i kdyz protahovat všude ty hadice a vubec by se tim asi zvysovala i restriktivita.
2) O starost míň
3) 60-70 stupnu coz je na vodní chlazení dost dle mého názoru ale možná se pletu a šlo o teplotu samotného čipu :)
4)Uvidím co pujde při stabilním výkonu vymáčknout z 6 jadra od Intelu řady Xtreme pod 5GHz ale nejdu.
5) Když tu lednici vynecham, viděl bych to na montáž rovnou ke skříni, s tím vámi navrhovaným radiatorem jsem tak nějak počítal taže by šel hned z boku.

Ještě bych měl na vás 2. snad poslední otázky

Když se pozastavím nad case jelikož se mi váš návrh komponentů dosti zamlouvá a věřím že s doporučením skříně to nebude jinak.... ted by mě hlavně zajímalo zda-li je dobré v případě např. cooler master cosmos II mít ventilátory zapojené na již integrovaném regulátoru case, nebo je lepší a spolehlivější mít samostatný regulátor, popř při použití tolika ventilátorů mít oboje. (interní ventilace na panelu case, externí radiátor na přídavném regulátoru)?

A co se týče objemu kapaliny v okruhu při maximálním stabilním přetaktování. Je dobré mít eště jednu objemnější externí expanzku? Nebo je tato dostačující a rozdíl na výkonu by byl již nepatrný?

Mockrát děkuji za ochotu.

Chmelíček
Alphacool Support (1563)|18.11.2012 21:58
Dobrý den,

60 - 70 stupňů mohl mít ten přetaktovaný CPU v plné zátěži. To je normální, s tím nic nenaděláte. Ale grafiky na vodě nikdy nemají víc než 50, jinak je v tom chlazení něco špatně.
5GHz s 3970x na vodě by měla být jistota, protože se "starším" 3960x je jistota 4.8GHz.
Regulaci "vodních" ventilátorů bych navrhnul určitě zvlášť, třeba Lamptron FC5 V2 je moc pěkný a výkonný regulátor. Pokud dáte na ten radiátor těch devět ventilátorů, tak to obvykle děláme tak, že na každý konektor toho regulátoru dáme tři ventilátory, tzn zaberou tři konektory a na čtvrtý konektor se může dát nějaká minimální ventilace samotné case. A ty tři konektory po třech ventilátorech většinou zákazníkům děláme tak, že tři ventilátory jsou trvale zapnuté na cca 50% výkonu, druhé tři ventilátory se zapínají na 50% jen při náročnějším použití PC (hry atd), jinak jsou vypnuté, a třetí trojice se na 50% zapíná jen v parných letních dnech, případně pokud se pouští furmark na vga a prime95 na cpu zároveň popřípadě nějaké jiné benchmarky :)
Množství kapaliny v okruhu nemá naprosto žádný vliv na teplotu komponent nebo na dosažené přetaktování. Teda pokud neplánujete mít v okruhu nějaký 250L sud jako expanzku :D
Jinak co se týká fitinek tak bych doporučil EK-PSC fitinky + k tomu příslušné 45-degree a 90-degree adaptéry. Obvykle to děláme tak, že zákazníkovi na takovéto lepší sestavy posíláme třeba 30ks fitinek + 10 a 10 ks adaptérů a co nespotřebuje tak nám pak pošle zpět a vystavíme na to dobropis. Protože velmi těžko se odhaduje, kolik přesně 45 a 90 adaptérů bude potřeba.
robilek (4)|20.11.2012 23:03
Supr děkuji za odpovědi.
Eště mě napadlo že bych ventilatory na ten exter. radiator namontoval push pull. A jestli uvazuji spravne ventilatory by pak mohly bezet na 35% vykonu (více potichu) a zaroven diky push pull by měli být teploty lepší?

A 2 laing DDC pumpy s tím double laing topem se do vybrané case vejdou v pohode? Rad bych celou skrin co nejlepe odhlucnil a nerad bych aby to kazila pumpa nebo externi radiator. Popr mate-li nejake konkretni zkusenosti nejlepšího řešení odhlučnění PC. Nebo si prostě velký výkon žádá v tomto směru svou daň. Nerad bych aby hučíčí pc moc přitahovalo pozornost mé přítelkyně která už tak nebude moc nadšená z té výkonné potvory u které hodlám strávit eště zpousta příjemných chvilek :D

Krom blížící se objednávky komponent je to z mé strany doufam již vše a
mockrát děkuji a těším se na brzskou objednávku z vašeho eshopu.

Chmelíček
robilek (4)|20.11.2012 23:23
Když koukam na ty Noctua ventilatory tak mozna ani ten Push pull netreba kdyz na 750 otacek maji hlucnost jen 10dB tak je to bezkonkureční pak už jen otázka jestli by push pull byl nejak razantne znat na vykonu nebo je to vycemene jiz zbytecnost.
Alphacool Support (1563)|21.11.2012 10:23
Pumpy se obvykle dávají na dno, stejně jako je to zde [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] na tom posledním obrázku. Vejdou se tam v pohodě :)

Každopádně ta case je děravá ja řešeto, na nějaké odhlučňování se moc nehodí...můžete sice koupit něco jako [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ale stejně je v té case hodně dílů s mřížkami, které není dobré utěsňovat...
Takže já bych možná zvolil něco s odhlučněním už z výroby a vzhledem k těm komponentám, které tam budou tak také s průhlednou bočnicí...tzn třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - ale záleží, co se Vám líbí...

Jinak push pull s ještě pomalejšími ventilátory nemá smysl. Hlučnost a výkon bude +- stejný, cena za ventilátory dvojnásobná. Ty Noctua fany (nebo obecně všechny high end ventilátory) jsou po zpomalení tak tiché, že bych ten zvuk opravdu nenazval jako "hučení" :)