reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
pokoj (15)|19.11.2012 15:36
Dobrý den,
problém spočívá v tom, že po zapnutí PC se objeví známá hláška DISK BOOT FAILURE,..... Jako první mám bootování z CD, poté z HD. Pokud vložím do mechaniky jakýkoli bootovací disk, Win XP normálně naběhne. Zkusil jsem vrátit zálohu disku i opravu MBR, ale bez výsledku. Myslím, že problém bude v HW. SATA kabel u disku jsem vyměnil. Nemá někdo nějaké doporučení?
Dík
OdMajkla (369)|19.11.2012 16:03
[QUOTE=pokoj;518943] Jako první mám bootování z CD, poté z HD.[/QUOTE]
První má být bootování na hard disk, na kterém je nainstalovaný systém. Až poté CD ROM. CD ROM je první jen v případě, že potřebujeme nabootovat z cd nějaké médium ( systém, nebo např software mem test ) Proto Ti hází hlášku, že bootování selhalo. Čili klávesou Del po restartu do Biosu, a nastavit bootování 1 hard disk, 2. CD romka
pokoj (15)|19.11.2012 17:32
Když jsem měl jako první HDD, tak to právě nebootovalo vůbec. Takto PC alespoň rozeběhnu.
pokoj (15)|19.11.2012 17:37
Jinak si myslím, že je jedno co mám nastaveno jako první, protože PC postupně hledá, kde je systém a z toho nabootuje. Kdysi byl přece jako první FD a následně HDD a u některých PC to ani nešlo změnit.
Radan Tuhý (9)|19.11.2012 20:31
Tohle zavání nějakým problémem v BIOSu, dost možná v souvislosti s AHCI. Zažil jsem podobnou situaci po upgradu BIOSu a nevymazání CMOS. Zkus se podívat, jestli máš poslední BIOS (pokud ne, tak upgrade), resetuj CMOS, pak Load BIOS Defaults, nastav celé znovu a zkus nabootovat.
pokoj (15)|20.11.2012 10:26
AHCI v BIOSu nikde nemám (zákl. deska DFI Infinity RS482) - našel jsem pouze toto:

Integrated Peripherals,
South OnChip IDE Device,
Seriál ATA Controller a zde volby:

SATA Disabled
SATA 0 Controller
SATA 1 Controller
Both – toto mám nastaveno

Další nastavení je v:
Seriál ATA Mode s volbami:

IDE Controller – toto mám nastaveno
RAID Controller
Other Mass Storage

Nastavením na SATA Controller 0 ani 1 se nic nezměnilo. Vrátil jsem na Both. Poté jsem nastavil na RAID Controller a PC naběhl. Vrátil jsem na IDE Controller a PC také OK.
Tak nevím co si mám o tom myslet, ale zdá se, že je vyřešeno – snad ne dočasně.
Dík za rady Jirka