Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak se opravdu spravne starat o SSD

Ou2de (3)|27.12.2012 02:21
Nazdarek,
po tom co mi odesla DVD mechanika v ntb jsem se rozhodl pro koupi tohodle -
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
a k tomu tohle - [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Hodlam nahrat vytvorit klon sveho soucasneho HDD pomoci programu Acronis True Image 11. Ted otazka, pujde to? Podle toho co jsem cetl program zvlada vytvoreni klonu z vetsiho HDD na mensi SSD(za predpokladu ze tam je samozrejme dost mista).

Ovsem to neni hlavni dodaz. Jelikoz mam Vistu(a ovladace na mou grafiku ........ jsou pouze a jen na Vistu a XP, takze preinstal je vyloucen), chtel bych se zeptat jak se opravdu dobre starat o SSD. Jak zmenit systemove nastaveni aby system na disk skrabal co nejmene dat a jak se o SSD starat, a doporucit nejake programy pro udrzbu(kdo mi doporuci neco na defragmentaci at si da facku)

Kamarad mel XP a odvaril SSD za 3/4 roku, reklamaci mu neuznali, na SSD si XPcko podle servis technika za 8 mesicu narvalo 58 TB dat, neuveritelne.

Nejsem sice uplna lama, kdyz mam navod udelam na PC cokoliv, ale zadny solidni navod jsem nenasel, a kdyz ano byl az moc slozity. Idealni by byl program ktery bude bezet nekde na pozadi a o vse se postara :)

Dekuji za odpoved

BTW mam Vistu 32bit.
Fox_25 (613)|27.12.2012 05:21
Ovladače psané na Vistu jsou určité míry kompatibilní s W7, z toho bych velký strach neměl.

http://www.bit-tech.net/hardware/storage/2009/08/27/ssd-performance-tweaks-for-vista/1

Podle tipů výše kamarád udržel nějaké SSD na vistě při životě tři roky, ale měl jej permanentně zaplněné z 80%. Než kingston bych spíš zvolil OCZ ke kterému se dá stáhnout sw wiper nebo intel, ten zase má SSD toolbox. U obou by mělo jít spustit trim manuálně, pro automatiku stačí hodit do plánovače v OS, ovšem měl by to umět i SW k diskům. Samozřejmě taky platí že pokud budete využívat třeba 120GB SSD z poloviny tak s fukčním trim bude jeho životnost jednou taková než při zaplnění 100%. Také nebude špatné znát jaký máte notebook, bylo by vhodné aby měl k rychlému SSD i adekvátně rychlý řadič.

Ale upřímně, pracoval jsem s notebookem který měl SSD intel 80gb a ano, vše co šlo ze systémáku bylo pekelně rychlé. Ovšem pokud se PC uspává a nevypíná úplně tak lze podobného efektu dosáhnout i s velkou operační pamětí. Na stolním PC mám 8GB ram, 64bit W7 které běží na starém 80GB disku který má 7200rpm 32MB cache a systém bych pomalým nenazval. Vzhledem k životnosti a cenám SSD bych raději koupil normální disk.
VencaX (3686)|27.12.2012 09:40
Já osobně bych se nebál SSD disků. Sám mám dva a známým jsem je také osazoval. A pokud koupíte kvalitní disk, tak se o životnost bát nemusíte. Důležité je hlavně optimalizovat si to, co hodně rychle přepisuje místo na disku. Největšími žrouty pak dokážou být internetové prohlížeče. Obzvláště třeba Firefox, který jsem si musel v nastaveních (about:config) upravit tak, aby zapisoval do RAM popř. na klasický disk.

Samozřejmě není žádný software, který by dokázal všechno, uživatel také vlastní mírou dělá svoje... Nevím tedy o žádném softwaru, který by hlídal a "bránil" zapisování na SSD. Maximálně tak SSD Tweaker, který ovšem optimalizuje pouze nastavení systému.


Fox_25:
V tvém příspěvku vidím pár chyb. Samozřejmě souhlas s tím, že většina Vistovských ovladačů je fukčních i pod Windows 7... vždyť jde pořád o jádro Windows 6.x.

Kecy o životnosti si ale prosím nechte. Pokud totiž zaplníte SSD ze 100%, pak životnost bude klesat obrovsky rychle, ve srovnání s 50% nebude "jednou taková" (resp. polovční) jako píšete... Navíc pro správné fungování funkce TRIM je potřeba cca 10-15% volného místa na disku. A pokud se staráte o SSD dobře, tak může vydržet bez problému několik let. Dnešní MLC čipy jsou na tom dost dobře a životností bych se až tolik netrápil. Pokud nejste prase a systém si optimalizujete pro chod SSD, pak není problém, aby vydržel klidně 3 roky i déle. Navíc nikdo neříká, že vám zrovna musí vyhovovat. Pro každého to není, protože každý jeho výkon stoprocentně poznat/využít nemusí.
A pokud správně chápu větu "Ovšem pokud se PC uspává a nevypíná úplně tak lze podobného efektu dosáhnout i s velkou operační pamětí." tak, jako že je důležitá rychlost spuštění systému atd. tak zrovna na rychlost spuštění bych nějak ohledy nebral. Spíš jde o celkovou odezvu systému, spuštění programů, načítání souborů a to vše (zvlášť pak u menších souborů) je na SSD několikrát rychlejší než u klasického pevného disku. Zvlášť pak, pokud v notebooku má disk s 5400 ot./s.

A co se značky týká, tak ano, já osobně bych Kingston nebral a pokud OCZ, pak Vertex 4. Každopádně já osobně bych zvažoval spíše jako první možnost Samsung 830, Crucial M4, popř. Intel 330.
Georginek (2957)|27.12.2012 19:06
Pridam sve trochu do mlyna. Ja sam mam Patriot Pyro a nemuzu si ho vynachvalit.

Zcela urcite bych to preinstaloval a zadne klony nedelal, pac to naklonujes s bordelem co tam mas. Je lepsi cista instalace a samozrejme si nainstaluj W7 a na Vistu hodne rychle zapomen. Ovladace jsou kompatibilni ( vzdycky jsem dohledal ten, kterej sem potreboval ).

Me osobne na rychlosti spusteni docela zalezelo a nyni mam start do plneho nacteni cca 35 sec. SSD na to melo velky vliv a tez jsem nastavil, aby start systemu pouzival obe jadra a nikoliv jen jedno. ( nevim proc je v defaultu jen jedno ).

Sam jsme to nastavoval podle clanku na pct, ale pri nove instalaci W7 pozna,ze se jedna o SSD a 90% nastaveni systemu provede tak, jak je pro SSD vhodne.
Ja sam osobne mam SWAP na SSD a i mezipamet prohlizece tez na SSD. Proc davat 2 procesy na pomaly HDD, kdyz hlavne tyhle dva zpomaluji cely system? To potom koupe SSD pozbyva hodnoty.
Dle testiku a ruznych programku zivotnost meho SSD je jeste 8let. Treba dle SSD Life Free
Ou2de (3)|28.12.2012 01:41
Nazdarek,
tak jsem se rozhodl pro cisty preinstal. Strasne jsem se toho bal, kvuli ovladacum, ale zatim jedu naprosto bez problemu, a nestahoval jsem jeste ani jeden ovladac. System si zatim vzdy poradil s tim co ma v sobe. Wifi jede, grafika jede, jsem spokojen :). Az prijde SSD, udelam na nej jen instalaci(pokud vim tak 7 si pretahne komplet nastaveni, ba dokonce i programy kdyz se istaluje z jednoho na druhe HDD, kdyz jsem kamaradovy istaloval 7 tak si na druhy HDD pretahla nastaveni a soubory z Visty), a interni HDD naformatuji.

Ted otazka, je treba se i u W 7 o SSD nejak vyrazne starat? U HDD jsem obcas defragmentoval a tim to pro me haslo. Je W 7 v zakladu nastaven tak, aby se k SSD choval pekne? :) Nerad bych dopadl jako kamarad, co odvaril 128 GB, ktere ho stali 3,5k za 3/4 roku, bych asi pak plakal :'-(

Diky za odpoved, Tomas

PS: 7 forever, v klidu procesor pro me neuveritelnych 36 stupnu a vypocetne zatizen jen v prumeru 2%, u visty jsem se nedostal pod 60 stupnu a 15%, a to mam jeste flashnuty bios a krapet pretaktovany procesor :) ( z 2 GH na cca 2,3) , bez upravy chlazeni, pokud nepocitam chladici podlozku :)
VencaX (3686)|28.12.2012 13:01
Ono to opravdu není těžké nebo složité, jen si chce o tom trochu něco pročíst, aby měl člověk klid. Každopádně při běžném provozu a správném nastavení se o něj taky nějak moc nestarám, maximálně jednou za čas zkontroluji, jestli nevyšel update firmwaru SSD a to je asi všechno, co je potřeba.
r34ktor (7477)|28.12.2012 13:14
[QUOTE=Ou2de;521769]Kamarad mel XP a odvaril SSD za 3/4 roku, reklamaci mu neuznali, na SSD si XPcko podle servis technika za 8 mesicu narvalo 58 TB dat, neuveritelne.
[/QUOTE]
Zdá se mi, že se technik poněkud sekl. 58 TB je v domácích podmínkách naprosto nereálné. Při opravdu intenzivním používání SSD je běžným maximem zápis 1 TB měsíčně (respektive neznám nikoho, kdo by uvedenou hranici překonal).
Gouranga (699)|28.12.2012 14:05
[QUOTE=Ou2de;521769]
Kamarad mel XP a odvaril SSD za 3/4 roku, reklamaci mu neuznali, na SSD si XPcko podle servis technika za 8 mesicu narvalo 58 TB dat, neuveritelne.
[/QUOTE]
58TB za 8 mesicu je opravdu sileny..
Ja mam dnes presne rok 120GB OCZ (vertex 3), bezi zhruba 8 hodin denne (zatim 3198 hodin), zapsano 2559 GB, precteno 4181 GB. Nejak extra o nej nepecuju, akorat zakazani defragmentace (to uz snad win7 delaji sami), presunuti pagefile - stejne nevyuzivana, jen si tam win furt neco zapisujou pro pripad preplneni ram (k cemuz stejne nedochazi), nedavno jsem presunul temp (tady jde spis o nutnost vzhledem k antiviru, kterej pri scanu rozbaluje archivy do tempu, coz pri kompletni prohlidce vede treba k 300+ GB zapisu).
Nekde doporucuji vypnout indexaci (mne se hodi indexace textovych souboru, kde to vyhledava i v obsahu (nevim, jestli po vypnuti taky) a stejne se na ssd indexuji ostatni disky.
Kdyz se to rozpocita, tak jsem disk prepsal 22x (v optimalnim pripade, ze je natolik chytrej a dlouhodobe neprepisovany data soupe, aby rozprostrel zatez (tezko rict, jestli to neco takovyho dela)), coz je z udavanejch tri nebo peti tisic zapisu za zivot docela v pohode..
VencaX (3686)|29.12.2012 11:53
[QUOTE=Gouranga;521912]58TB za 8 mesicu je opravdu sileny..
Ja mam dnes presne rok 120GB OCZ (vertex 3), bezi zhruba 8 hodin denne (zatim 3198 hodin), zapsano 2559 GB, precteno 4181 GB. Nejak extra o nej nepecuju, akorat zakazani defragmentace (to uz snad win7 delaji sami), presunuti pagefile - stejne nevyuzivana, jen si tam win furt neco zapisujou pro pripad preplneni ram (k cemuz stejne nedochazi), nedavno jsem presunul temp (tady jde spis o nutnost vzhledem k antiviru, kterej pri scanu rozbaluje archivy do tempu, coz pri kompletni prohlidce vede treba k 300+ GB zapisu).
Nekde doporucuji vypnout indexaci (mne se hodi indexace textovych souboru, kde to vyhledava i v obsahu (nevim, jestli po vypnuti taky) a stejne se na ssd indexuji ostatni disky.
Kdyz se to rozpocita, tak jsem disk prepsal 22x (v optimalnim pripade, ze je natolik chytrej a dlouhodobe neprepisovany data soupe, aby rozprostrel zatez (tezko rict, jestli to neco takovyho dela)), coz je z udavanejch tri nebo peti tisic zapisu za zivot docela v pohode..[/QUOTE]

Nemám přesně přehled o tom, kolik dat jsem zapsal na svoje 64GB Crucial M4 SSD, každopádně mám jej půl roku v notebooku a ukazuje mi 2% opotřebení, což znamená opotřebení 4% za rok, což je 40% za 10 let a to se o ten disk nějak výrazně nestarám.
DrZelenka (2491)|29.12.2012 17:52
[QUOTE=Ou2de;521769]
Kamarad mel XP a odvaril SSD za 3/4 roku, reklamaci mu neuznali, na SSD si XPcko podle servis technika za 8 mesicu narvalo 58 TB dat, neuveritelne.
[/QUOTE]

58TB dat za 3/4 roku, to je přes 200GB dat denně - nevím co dělal, ale zátěž to je neuvěřitelná. Např Crucial M4 128GB má udávanou výdrž 74TB dat (40GB denně po dobu 5 let). Já na svým SSD za 3/4roku nemám ani 5TB a to ho využívám víc než dost (na systém a pár her). S takovouhle životností bych Crucial vyhodil dřív, než odejde (za 5+ let budou SSD kdoví kde a já už budu chtít pravděpodobně jiný)

Rozhodně bych to nijak nehrotil, při domácím použití se nedostaneš k jeho limitům.
VencaX (3686)|29.12.2012 18:40
[QUOTE=DrZelenka;522035]Já na svým SSD za 3/4roku nemám ani 5TB a to ho využívám víc než dost (na systém a pár her). [/QUOTE]

Jestli se můžu zeptat, čím měříš, kolik máš na tom disku zapsáno dat? Mám také Cruciala a tak nějak když jsem to hledal, nenašel jsem žádný software, který by mi vyhovoval.
r34ktor (7477)|29.12.2012 18:42
Pokud to disk podporuje, najdeš údaje ve SMARTu.
VencaX (3686)|29.12.2012 19:03
Aha, už jsem na to přišel, Dík... takže po přepočítání za půl roku mám zapsáno něco okolo 1,4TB.
Ou2de (3)|6.1.2013 17:40
Nazdarek,
tak SSD je doma a uzivam si ho :).

Trosku jsem se bavil s kamaradem a stale trva na svych 58 TB. Me se za tri dny nehlo mych 140 ani o GB nahoru :). Proc hned 140 GBM? Prvni instalace padla v pulce kvuli vypadku elektriny, druha instalace dopadla uspesne, ale disk byl spatne zarovnan tak jsem ho musel zarovnat, prej nejlehci zpusob tak to udelat je opet cistou instalaci W7 a vytvorenim oddilu SSD pri instalaci, blbost, ani to nepomohlo. Tak jsem disk "srovnal" pomoci programku, jenze tento udelal spatne. Nakonec jsem se opravdu nastval a udelal klon stareho HDD(stejne byl system temer cisty, ani ne 14 dni po reinstalu), no a vida, vse bylo zarovnane tak jak ma. TRIM zapnut, W7 sice neudelal par vecicek a mozna si doted neuvedomil, ze bezi na SSD, ale neni nic co by se nedalo nastavit rucne.

Jinak start od nuly az po spusteny Winamp a Chrome za 27 vterin. Uz NIKDY nepouziji plotnovy disk jako systemak, NIKDY :)

Jinak existuje par programku, ktere jsem vyzkousel a myslim si, ze mi dost pomohli, treba Tweak SSD (ze slunecnice), pak treba CrystalDiskInfo. A pro zjisteni spravneho zarovnani AS SSD Benchmark
DrZelenka (2491)|7.1.2013 18:13
[QUOTE=Ou2de;522662]Nazdarek,
tak SSD je doma a uzivam si ho :).

Trosku jsem se bavil s kamaradem a stale trva na svych 58 TB. Me se za tri dny nehlo mych 140 ani o GB nahoru :). Proc hned 140 GBM? Prvni instalace padla v pulce kvuli vypadku elektriny, druha instalace dopadla uspesne, ale disk byl spatne zarovnan tak jsem ho musel zarovnat, prej nejlehci zpusob tak to udelat je opet cistou instalaci W7 a vytvorenim oddilu SSD pri instalaci, blbost, ani to nepomohlo. Tak jsem disk "srovnal" pomoci programku, jenze tento udelal spatne. Nakonec jsem se opravdu nastval a udelal klon stareho HDD(stejne byl system temer cisty, ani ne 14 dni po reinstalu), no a vida, vse bylo zarovnane tak jak ma. TRIM zapnut, W7 sice neudelal par vecicek a mozna si doted neuvedomil, ze bezi na SSD, ale neni nic co by se nedalo nastavit rucne.

Jinak start od nuly az po spusteny Winamp a Chrome za 27 vterin. Uz NIKDY nepouziji plotnovy disk jako systemak, NIKDY :)

Jinak existuje par programku, ktere jsem vyzkousel a myslim si, ze mi dost pomohli, treba Tweak SSD (ze slunecnice), pak treba CrystalDiskInfo. A pro zjisteni spravneho zarovnani AS SSD Benchmark[/QUOTE]

A jak to SSD využíval? Pro 58TB za 3/4 roku musel téměř nonstop něco kopírovat (při 8h denně tj 500MB každou minutu, bez přestávek!!) Nenapadá mě žádnej způsob jak tohohle při běžným domácím využívání dosáhnout.

//Doplnění - Můj Intel 320 80GB má po cca 9měsících "nalítáno" 4190hodin (638 power cycle count), zapsáno 2,87TB a hodnota E2 ve SMARTU je 961 (značí cca 0,93% opotřebení). A to SSD nijak nešetřím.