reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Teadrinker (32)|1.2.2013 05:07
Dobrý den,

dneska jsem po delší době trochu zkoumal své PC a zjistil jsem, že mi nefunguje režim crossfire a to patrně od poslední reinstalace systému, tipuju.
Mám základní desku GIGABYTE GA-990XA-UD3 - AMD 990X
procesor Athlon II X3 455
2 grafické karty Radeon 5830 - ovšem zobrazuje se jenom jedna a i podle testu výkonnosti je aktivní jen jedna.
Je mi to trochu trapné, přijít na to po pár měsících...
Takže, jak zprovoznit crossfire? Reinstalace systému?
A když už píšu, tak se ještě zeptám, je na této desce možné zkusit odemknout 4. jádro?

Mockrát děkuju, já a mé zanedbané PC Vám budeme vděční :-)
Teadrinker (32)|2.2.2013 23:15
Nikoho nic nenapadá? :-(
erik555 (158)|3.2.2013 00:18
pravidelne stahujes nove verzie BIOSU do dosky?
Teadrinker (32)|3.2.2013 01:28
Myslím, že si to PC zrovna nedávno stahoval sám, ale podívám se na to, díky. :-)
Zatím se stejně hlavně učím na zkoušku a když něco hraju, tak Crusaders Kings 2, což druhou grafiku rozhodně nepotřebuje... ale... Crysis 3 se blíží!! Musím se připravit..
johny__g (6387)|3.2.2013 10:36
Já bych asi jako první zkusil PC nejdřív s jednou kartou, pokud pojede tak ji vyndej a zkus druhou. Pokud budou obě funkční, víš že problém asi nebude v HW ale jinde. Pak bych asi kompletně odinstaloval (i v nouzovém režimu) ovladače a dal tam nové. Třeba se to chytne. Ovladači myslím jak grafiku tak čipset.
Teadrinker (32)|8.2.2013 03:27
Takže pokračování - vyzkoušel jsem snad všechno, co jsem vyčetl a co mě napadlo.
Nejprve jsem postupně zapojil každou grafiku zvlášť a to bylo bez problému, každá sama o sobě fungovala perfektně.
Zkusil jsem úplně smazat a přeinstalovat ovladače grafiky i chipsetu. Nepomohlo.
Dál jsem vyzkoušel přeinstalovat systém s jednou zapojenou grafikou, nahrát ovladače, připojit druhou grafiku a cf můstek. Nepomohlo..
Po tomto zklamání jsem přikročil k razantnější metodě - přeflashoval jsem bios na desce na nejnovější verzi. Nepomohlo..
(Ovšem zvýšilo to trochu rychlost nabíhání a vyřešilo menší problém s nefunkčním restartem, za což jsem rád.)
Ještě jsem se hecnul a zkusil jako první zapojit jednu grafiku do sekundárního slotu (PCI-E 8x). V tomto případě PC vůbec nenabootoval a deska hodila dlouhé beeepnutí.. (Prej to má znamenat špatně vloženou grafickou kartu podle manuálu.)
Nakonec jsem si ještě zkoušel hrát v biosu a přenastavovat někde v "Advanced" nějaké "Display Int" z PCI na PCI-1, 2 a tak podobně.. bez nějakého pozorovatelného efektu.

Další zjištění:
u obou grafik běžely větráčky, obě se zahřívaly
správce HW zařízení nikdy druhou grafiku neviděl.. (takže nějaké catalysty se ani nedostaly ke slovu)

Prostě mám pocit, že problém je někde mezi grafikou a deskou.. případně mezi monitorem a židlí... už fakt nevím.. zabil jsem tím asi 16h v kuse :-D
Aspoň jsem přítom z PC vyčistil kilo prachu a dal novou pastu na procesor. :-)

Zachrání mě někdo? :)
Dík moc.

---------- Doplněno v 03:27 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 03:24 ----------

Ještě poznámka - zdroj mám 700W nějakej Fortron Aurum, stál asi 2300Kč, takže snad špatnej nebude.
robky (3195)|8.2.2013 09:10
Nie je náhodou potrebné crossfire povoliť v CCC/VECC ?
Teadrinker (32)|8.2.2013 14:33
Jj, o to jsem se pokoušel, ale tam mi to ani crossfire ani nenabízí.. :-(
A v GPU-Z mi to ukazuje "crossfire disabled".
robky (3195)|8.2.2013 18:47
Skúsil si tento postup ?
- odinštalovať ovládače
- napr. Driversweeper-om v núdzovom režime odstrániť zbytky ovládačov amd/ati
- vypnúť pc, nainštalovať obe karty, prepojiť mostíkom
- zapnúť pc a nainštalovať ovládače, po reštarte v ovládačoch povoliť crossfire ....
Teadrinker (32)|17.2.2013 11:04
Tak jsem to zkusil a pořád nic. Mě prostě přijde, že systém tu druhou kartu vůbec neregistruje... je možné, že je vadný PCI slot?
Ještě mě napadlo, že by mohla být závada v přídavném napájení, ale to mi přijde dost nepravděpodobné.
Možná dělám nějakou strašně banální a zásadní chybu já...
Nevím, co s tím. Napadá ještě někoho něco? :)
Asi napíšu na czc, kupoval jsem PC tam.. třeba poradí.. kdyžtak zkusím napsat i gigabyte a amd..
A jestli to furt nepůjde, tak tu druhou kartu holt prodám na aukru, 5830ka je furt docela slušná.. :)
johny__g (6387)|17.2.2013 16:49
Jestli ti to tu druhou kartu opravdu vůbec nenajde, tak asi bude chyba v základní desce. Nemáš možnost tam dát jakoukoli jinou grafiku od AMD? I když nepůjde CF, systém by ji měl najít.
Teadrinker (32)|17.2.2013 16:55
Zkoušel jsem dát jen tam jednu tu 5830ku a to systém nenabootoval, ozvalo se jen pípání desky, které podle charakteru znamenalo "špatně vloženou grafickou kartu".
Možná to mám nějak blbě nastavené v biose, právě se prokousávám manuálem.. a už jsem psal na czc, tak uvidím, dík. :)
Navíc jsem dneska zkoušel odemknout čtvrté jádro u toho Athlonu II X3... to se povedlo, ale teplota šla hodně nahoru a výsledky v testech byly asi o 60% horší... tak jsem ho zase rychle zamknul. :D
Teadrinker (32)|17.2.2013 19:09
Takže zkoušel jsem v biosu v advanced features přepínat "Init Display first" mezi PCI Slot, PEG, PEG1 a PEG2. Nic se nezměnilo.
Zkusil jsem taky aktivovat "IOMMU support", což byla má poslední naděje. Taky nepomohlo.. :-D Tak fakt už nevím.
Znova přeinstalovávat celej systém, mořit se s biosama a nastaveníma se mi už moc nechce, alespoň ne dokud nebudu mít v ruce nadějnej postup.. taky bych rád to PC trochou používal. :D