Kombinace RAID 1 a JBOD?
Potřeboval bych rozjet diskové pole o co nejvyšší kapacitě (6+TB). Přemejšlím o možnosti 2x JBOD - dvě dvojice 3TB HDD. V systému budou "2 disky" - z jednoho to pojede, na druhej bude párkrát denně záloha. Ale uvažoval jsem, zda je možnost nějaké kombinace (napadá mě RAID 1 a JBOD - tzn pro systém to bude 1 ohromnej disk, ale zároveň budou data na 2 HDD najednou.
Případně jaké mám jiné možnosti pro tvorbu velkého, jednotného úložiště s možností rozšíření? Nejsem si úplně jistý, zda by SW zvládal používat více umístění najednou (o tuhle část se nestarám já - jedná se o web server na Debianu). Pokud by byla možnost přimět server sahat na více umístění najednou, tak by to bylo taky řešení.
Případně jaké mám jiné možnosti pro tvorbu velkého, jednotného úložiště s možností rozšíření? Nejsem si úplně jistý, zda by SW zvládal používat více umístění najednou (o tuhle část se nestarám já - jedná se o web server na Debianu). Pokud by byla možnost přimět server sahat na více umístění najednou, tak by to bylo taky řešení.
Ze dvou dvojic 3TB disku udelas bud 6TB RAID1+0 nebo 9TB RAID5 nebo 12TB JBOD -zalezi na moznostech radice. Asi bych sel do R5. Nebo muzes udelat pole SW cestou az v Debianu.
Takže SW RAID v linuxu? Zkusím dohledat jaký jsou možnosti.
Který RAID je nejvhodnější i vzhledem k budoucímu přidávání HDD? Koukal jsem na RAID 5 (může vypadnout 1 HDD bez problémů, ztráta jen 1/3 kapacity), ale jinde (zde na fóru) zas byl doporučován spíš "ruční RAID 1" (tzn. žádnej RAID, jen nechávat automaticky zdrcadlit disky) než RAID 5.
Který RAID je nejvhodnější i vzhledem k budoucímu přidávání HDD? Koukal jsem na RAID 5 (může vypadnout 1 HDD bez problémů, ztráta jen 1/3 kapacity), ale jinde (zde na fóru) zas byl doporučován spíš "ruční RAID 1" (tzn. žádnej RAID, jen nechávat automaticky zdrcadlit disky) než RAID 5.
Na přidání HDD je z voleb RAID 1 a 5 vhodnější RAID 5 -u něj jsem se ale dočetl, že je lepší mít HW podporu kvůli počítání paritních informací. U RAID 1 musíš přidávat po dvou discích najednou.
[QUOTE=durib;527136]Na přidání HDD je z voleb RAID 1 a 5 vhodnější RAID 5 -u něj jsem se ale dočetl, že je lepší mít HW podporu kvůli počítání paritních informací. U RAID 1 musíš přidávat po dvou discích najednou.[/QUOTE]
Jede to na 100mbit lince a 4 jádru Nehalem (zatím nevytíženej). Předpokládám, že výpočetního výkonu by mělo být dost - ale nevím kolik ho RAID5 sežere.
Jede to na 100mbit lince a 4 jádru Nehalem (zatím nevytíženej). Předpokládám, že výpočetního výkonu by mělo být dost - ale nevím kolik ho RAID5 sežere.
[QUOTE=DrZelenka;527133]Takže SW RAID v linuxu? Zkusím dohledat jaký jsou možnosti.
Který RAID je nejvhodnější i vzhledem k budoucímu přidávání HDD? Koukal jsem na RAID 5 (může vypadnout 1 HDD bez problémů, ztráta jen 1/3 kapacity), ale jinde (zde na fóru) zas byl doporučován spíš "ruční RAID 1" (tzn. žádnej RAID, jen nechávat automaticky zdrcadlit disky) než RAID 5.[/QUOTE]
Ztrata u RAID 5 je 1/n (ma to jednu paritni informaci).
"Rucni RAID 1" zde byl doporucovan kvuli nespolehlivosti HW reseni v cipsetu od Intelu (samovolny rozpad pole).
SW RAID je dosti mocny (viz. velmi slusny serial u konkurence) a zatizeni?
[quote]I have a psuado-Hardware RAID-5 array setup. Highpoint 2310 PCIe 4x card linking up 4xST316021SCEs. During regeneration and consistency checks it never consumes more than 15% of a Q6600@3.0Ghz core.[/quote]
Který RAID je nejvhodnější i vzhledem k budoucímu přidávání HDD? Koukal jsem na RAID 5 (může vypadnout 1 HDD bez problémů, ztráta jen 1/3 kapacity), ale jinde (zde na fóru) zas byl doporučován spíš "ruční RAID 1" (tzn. žádnej RAID, jen nechávat automaticky zdrcadlit disky) než RAID 5.[/QUOTE]
Ztrata u RAID 5 je 1/n (ma to jednu paritni informaci).
"Rucni RAID 1" zde byl doporucovan kvuli nespolehlivosti HW reseni v cipsetu od Intelu (samovolny rozpad pole).
SW RAID je dosti mocny (viz. velmi slusny serial u konkurence) a zatizeni?
[quote]I have a psuado-Hardware RAID-5 array setup. Highpoint 2310 PCIe 4x card linking up 4xST316021SCEs. During regeneration and consistency checks it never consumes more than 15% of a Q6600@3.0Ghz core.[/quote]
Z nově nabytých informací bych udělal SW RAID 5 s využitím LVM. U tak velké diskové kapacity se už výrazně projeví rozdíl v úložném prostoru a CPU stejně nebude mít co dělat.
Ještě by to chtělo zvážit pravděpodobnost pokažení dvou disků za sebou.
Určitě napiš výsledek snažení a přibližně jak jsi k němu došel.:thumb
Ještě by to chtělo zvážit pravděpodobnost pokažení dvou disků za sebou.
Určitě napiš výsledek snažení a přibližně jak jsi k němu došel.:thumb
[QUOTE=durib;527147]Ještě by to chtělo zvážit pravděpodobnost pokažení dvou disků za sebou.[/QUOTE]
Na tuhle možnost se používá RAID 6.
Na tuhle možnost se používá RAID 6.