Teplota Celeronu D
Jaká by měla být optimální teplota procesoru Celeron D s taktem 2,5 GHz? Tento procík by měl být myslím vyráběn ještě technologií NetBurst, takže by zrovna nízká být neměla, ale není něco málo přes 60°C (po startu) trošku moc? Teplota navíc postupně klesá, podle mě se zapíná Thermal Throttling a vkládá nulové cykly.
Apropos. Jaká by měla být teplota po které se teplotní regulace standardně zapíná?
Díky
Apropos. Jaká by měla být teplota po které se teplotní regulace standardně zapíná?
Díky
celeron D je siroky pojem, netburst to je na 100% ale muze to byt 90nm prescot s 256KB L2 ktery nic moc nebyly a hodne topily a taky to moze byt 65nm cedar mill s 512KB L2 a ty jsou dost povedeny... (viz jeden muj post v topicu super-pi)
2,5GHz velmi pravdepodobne bude 90nm (65 jsou tusim az 3GHz) ale 60 by rozhodne mit nemel... zkontroloval bych chladic, dal poradnou pastu a podival se na napeti, jestli mu deska nepousti moc a pripadne mu ubral.
mnohem vic by reklo presny modelovy cislo - treba 326, 340, 347...
jo a jeste jak je teplota merena? cidlem zakladni desky? to muze byt dost nepresne... zkontroloval bych teplotu chladice rukou a sledoval teplotu zatizeni/idle jak moc skace a jak se to chova
2,5GHz velmi pravdepodobne bude 90nm (65 jsou tusim az 3GHz) ale 60 by rozhodne mit nemel... zkontroloval bych chladic, dal poradnou pastu a podival se na napeti, jestli mu deska nepousti moc a pripadne mu ubral.
mnohem vic by reklo presny modelovy cislo - treba 326, 340, 347...
jo a jeste jak je teplota merena? cidlem zakladni desky? to muze byt dost nepresne... zkontroloval bych teplotu chladice rukou a sledoval teplotu zatizeni/idle jak moc skace a jak se to chova
Jo, ještě jsem zapomněl napsat, zjistil jsem totiž, že je ten chladič (boxovaný) z části poškozený (jedna jeho nožička je přeštíplá a tak celkem špatně dosedá na CPU).
Jinak teplota byla měřena čidlem ze základní desky (infračervený teploměr ještě fakt nemám ;) ) - hodnota v Biosu i v Everest Home Edition ukazuje stejně, jen je zajímavé, že ve výpisu EHE je teplota procíku interpretována jako AUX a skutečný AUX jako teplota CPU :notsure
Myslím, že to bude opravdu pouze Prescott, protože výkon systému je právě pravděpodobně kvůli malé cache hooodně mizerná. Části se na tom sice podepisuje i malá kapacita RAM, která taky určitě má svůj vliv a brzdí výkon systému (pouze 256MB).
Jinak teplota byla měřena čidlem ze základní desky (infračervený teploměr ještě fakt nemám ;) ) - hodnota v Biosu i v Everest Home Edition ukazuje stejně, jen je zajímavé, že ve výpisu EHE je teplota procíku interpretována jako AUX a skutečný AUX jako teplota CPU :notsure
Myslím, že to bude opravdu pouze Prescott, protože výkon systému je právě pravděpodobně kvůli malé cache hooodně mizerná. Části se na tom sice podepisuje i malá kapacita RAM, která taky určitě má svůj vliv a brzdí výkon systému (pouze 256MB).
No tak pokud nedosedá uplně dobře boxovaný chladič na 90nm prescott tak je teplota 60°C normální :)
//Jinak ta ram brzdí systém (počítám XP) asi tak 10x víc než 256kb cache v tom celeronu..
//Jinak ta ram brzdí systém (počítám XP) asi tak 10x víc než 256kb cache v tom celeronu..
jj, jsou to XP...;)
Jinak je to Celeron D 325, velikost napájecího napětí jádra cca 1.25V.
Je lepší mít na věc více názorů a proto bych se ještě chtěl zeptat, jaký chladič byste pro tento procík doporučili (s důrazem na ticho a poměr cena/výkon)?
Díky
Jinak je to Celeron D 325, velikost napájecího napětí jádra cca 1.25V.
Je lepší mít na věc více názorů a proto bych se ještě chtěl zeptat, jaký chladič byste pro tento procík doporučili (s důrazem na ticho a poměr cena/výkon)?
Díky
No pokud nebudeš taktovat a máš aspon trošku větranou skříň tak nejlepší poměr cena/výkon bude sehnat box chladič bez ulomený packy :) (ten bude od kámoše zadara, jinak počítám tak 50kč nebo dvě plechovky piva)
No a na výkonější chladiče je spousta testů (SWH,PCT a další).
No a na výkonější chladiče je spousta testů (SWH,PCT a další).
Neboj taktovat nebudu - PC není můj, jen na něm dělám trošku servis a údržbu. S jiným boxovaným chladičem nepočítám, box verze jsou celkem naprd už vzhledem k hluku, který vyluzují a který by se v kanclu, kde je PC nasazen moc dobře neuplatnil...
O testech samozřejmě vím, jen jsem chtěl mít víc tipů, který chladič by ten který uživatel použil...
O testech samozřejmě vím, jen jsem chtěl mít víc tipů, který chladič by ten který uživatel použil...
Tak levné a relativně (poměr cena/výkon) dobré chladiče jsou:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
...
Za mazlíka lze pokládat:
...
Za mazlíka lze pokládat:
[QUOTE=Petr S.;40783]Oni jsou chladiče pro LGA 775 kompatibilní se socketem 478? :confused:[/QUOTE]
:D aha... myslel jsem ze mas Celeron D pro s775:D - jako dnesni CD jsou:)
EDIT: ok, takze koukam 325ka jeste pro 478... tak to jsem zvedav...
:D aha... myslel jsem ze mas Celeron D pro s775:D - jako dnesni CD jsou:)
EDIT: ok, takze koukam 325ka jeste pro 478... tak to jsem zvedav...
Takze posledni Scythe zvladne i tech 478... ( [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] )
A pokud bys chtel neco ekonomictejsiho, tak:
:)
A pokud bys chtel neco ekonomictejsiho, tak:
:)
Zrovna jsem Ti chtěl psát :runaway :D
jj, Celeron D 325 je ještě pro socket 478, pro LGA 775 je až 325 s přívlastkem J.
EDIT: Máš s ním nějaké zkušenosti?
jj, Celeron D 325 je ještě pro socket 478, pro LGA 775 je až 325 s přívlastkem J.
EDIT: Máš s ním nějaké zkušenosti?
[QUOTE=Petr S.;40790]Zrovna jsem Ti chtěl psát :runaway :D
EDIT: Máš s ním nějaké zkušenosti?[/QUOTE]
Ano, mel jsem pribuzny typ na svem Athlonu XP. Bohuzel je relatine hlucny (i kdyz jedoznace tissi nez tovarni), ale chladi(l) dobre, bohuzel jsem sestavu netaktoval vice nez o 10%, takze jsem nezjistil jeho strop.
EDIT: Scythe je tabulkově o něco tišší.
EDIT: Máš s ním nějaké zkušenosti?[/QUOTE]
Ano, mel jsem pribuzny typ na svem Athlonu XP. Bohuzel je relatine hlucny (i kdyz jedoznace tissi nez tovarni), ale chladi(l) dobre, bohuzel jsem sestavu netaktoval vice nez o 10%, takze jsem nezjistil jeho strop.
EDIT: Scythe je tabulkově o něco tišší.