Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: AHCI

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele schali
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    118

    Mohl by me nedko vysvetlit jestli je to k necemu dobry?nekde jsem o tom cetl, tak jsem to zkusil zapnout v biosu a win pri nacitani spadly.Je v tom modu disk rychlejsi nebo to nema vyznam?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    AHCI je technologie Intelu, která dovoluje pevným diskům využívat některých pokročilejších vymožností jako je třeba hot-swap nebo NCQ, tedy technologie vyskytující se u pevných disků SATA.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    ze win po zapnuti spadly je samozdrejmost, je potreba to zapnout pred instalaci win a pak na to nesahat... proste jak se win nainstaluji, tak pak pojedou - je to nativni SATA mod, ne ze jsou SATA disky emulovany jako ATA aby se predeslo komplikacim s kompatibilitou...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér Avatar uživatele schali
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    118

    brzo mozna budu reinstalovat win a zajimalo by me jestli to ma smysl zapinat - prida to na vykonu nebo je to bezpredmetny? hot spaw je asi pekna vec, ale zrejme to moc nevyuziju a NCQ je celkem na nic pokud s diskem nepracuje vic aplikace, ne?
    Naposledy upraveno uživatelem schali: 01-07-2007 v 18:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    akorat by to delalo neplechu, XP pak potrebuji pri instalaci nahodit ovladac s diskety apod, proste hlavne problemy (bohuzel)... prinos ve vykonu taky zadny, jedine co je omezene je burst prenos na kterem zalezi jen minimalne, seek ani sekvencni cteni se ti nijak nezmeni... takze rozhodne nezapinat

    NCQ se nehodi ani tak na vic aplikaci ale na serverovy provoz - fakt brutalni pocty pozadavku na data
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Přesně tak. Jediná věc, která se podle mě v domácím prostředí nejvíce hodí je hot swap. Ten ale také trošku ztrácí na významu pokud zrovna nevyužíváš port eSata a externí pevné disky.

    Takže pokud tomu tak není, také doporučuji AHCI nezapínat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1

    Citace Původně odesláno od schali Zobrazit příspěvek
    brzo mozna budu reinstalovat win a zajimalo by me jestli to ma smysl zapinat - prida to na vykonu nebo je to bezpredmetny? hot spaw je asi pekna vec, ale zrejme to moc nevyuziju a NCQ je celkem na nic pokud s diskem nepracuje vic aplikace, ne?
    Ja osobne AHCI mam zapnute a muzu rict ze jsem velmi spokojen.Mam dva monitory protoze pracuji z vice aplikacemi a vykon se (podstatne) zlepsil nedej na to co kdo povi a zkousej pokud jsi nadsenec.jediny problem z ovladaci muze mit ten kdo ma ICH8 82801HB.Ale i ten jsem uz uspesne vyresil.
    Da se to vyzkouset bez preinstalovani win zalezi na desce.Samozrejme toho vykonu jako zapnuti AHCI pred instalaci nedosahnes.
    Naposledy upraveno uživatelem mat-paskov.cz: 01-08-2007 v 23:15
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8

    vpe vpe je offline
    Nováček
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    24

    Intel pry doporucuje instalovat v modu RAID, coz je vlastne rozsireni AHCI. Pak by to teoreticky melo jit prepinat v Biosu, ale nezkousel jsem...

    Bohuzel jejich Raid reseni neni moc dobre a ...

    Jedna vyhoda je rychla sbernice, prenos burst (z cache disku do RAM) se mi pri 4 discich na ICH8R zmeril 3,2GB/s (ne Gb, ale GB) a to uz je top hodnota.

    I kdyz v praxi je dulezity prenos nahodnych dat, tak ale takovy burst asi z zadnou kartou nelze dosahnout (teoreticky s kartou PCIe X16, ale takovy raid card existuje snad jen par a na 20 portu a kdovi, zdali opravu efektivne propusti takovy traffic...

    Rikal jsem si, ze je zbytecne externi Raid kartu za 8000,- jen kvuli malemu zrychleni zapisu (XOR procesor), no jenze se mi nejak nedari nabootovat Visty z ICH8Raid pole, je to nejake divne, nainstalovat to jde v pohode, ale po prvnim rucnim rebootu (kdyz pri instalaci dam novejsi ovladac Matrix v7.0.0 tak Vista uz nenabootuje, cele to vymrzne (ne BSOD, ale proste HALT, pocitac nic nedela). Ted jsem po nekolika reinstalacich dosel k tomu, ze to dela PCI RAID karta s chipem VIA vzdy po pridani driveru (po vyndani VIA karty Vista nabootuje OK)...

    No, takze si hraju dal, prenos je 200MB/s (Burst az 3200MB/s) :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    eraser

    Citace Původně odesláno od vpe Zobrazit příspěvek
    No, takze si hraju dal, prenos je 200MB/s (Burst az 3200MB/s) :-)
    Chceš povedať, že prenos, napr. pri kopírovaní nejakého velkého súboru z disku na disk dosahuje reálnu rýchlosť 200 MB/s?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    vpe vpe je offline
    Nováček
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    24

    jasne, no teoreticky by to melo davat 4*80MB/s (320MB/s) - 80MB/s je bezna rychlost jednoho obycejneho disku (u vnitrniho okraje disku bude rychlost mensi)

    no i kdyz vlastne v raid5 je to asi jen 3*80MB/s protoze zbyla cast obsahuje paritu.

    Jinak zmerit to z disku na disk tezko muzu (s jednim raidem), nevim jak na Windows udelat neco jako
    copy test.bin >/dev/null

    tady mas nejaky graf http://radekhulan.cz/img/adaptec/Adaptec-HDTachRW.png - mam v podstate ty same vysledky a navic mam i zapis na raid5 ich8 a je jen o cca 15% nizsi a z toho dovozuji, ze je pro me zbytecne kupovat RAID kartu, nebot - vytizeni CPU bylo take nula (vsimni si nizkeho burstu diky prenosu pres pomaly PCIe4X bus, z ich chipsetu se tam objevuje okolo 1600MB/s - zalezi jak velke bloky se testuji, pri 1MB bloku jhe pruichodnost pres 3000MB/s)
    Naposledy upraveno uživatelem vpe: 08-01-2008 v 22:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    228

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    akorat by to delalo neplechu, XP pak potrebuji pri instalaci nahodit ovladac s diskety apod, proste hlavne problemy (bohuzel)... prinos ve vykonu taky zadny, jedine co je omezene je burst prenos na kterem zalezi jen minimalne, seek ani sekvencni cteni se ti nijak nezmeni... takze rozhodne nezapinat

    NCQ se nehodi ani tak na vic aplikaci ale na serverovy provoz - fakt brutalni pocty pozadavku na data
    Me se po prepnuti na AHCI rychlost startu nekterych veci a trosinku i kopirovani zrychlila. Mam vistu. Ale uz nejedu na AHCI, ale raid1 a nevim jestli v tomhle pripade ICH9 ahci vyuziva - detekoval si ale disky jako SATA 3.0 Gbit/s, tak mozna jo.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 12-01-2008 v 18:32
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12

    vpe vpe je offline
    Nováček
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    24

    jistě, v modu RAID (u ICH čipsetu) se samozřejmě plně využívá AHCI, proto Intel doporučuje instalovat Windows v režimu RAID (i když nemáte sestaven žádný Volume, ten můžete sestavit dodatečně, samozřejmě vyjma bootovacího disku, na ten je třeba myslet před instalací), psal jsem o tom o pář příspěvků výše...

    Momentálně ovšem řeším jednu feature, a totiž, že ten Raid Volume pod boot diskem, při každém bootování PC (v okamžiku zobrazení ROM Option) šrotuje diskem tak asi 2-4 minuty, než postoupí dál... Přestože volume není nabořen a je samozřejmě inicializován (zkoušel jsem opakopvaně provést kontrolu, což trvá tak 3-6 hodin, inicializace trvá i 20 hodin) nebo tak něco, obvykle to takto dlouho analyzuje, teď už pokaždé...
    Dříve to dělalo jen někdy (zkoušel jsem i všechny disky přepsat nulami, chvíli top pomohlo, ale jen chvíli...

    Není to na závadu, jen to zdržuje při bootovaní.

    Doplňuji: ICH8R Boot ROM Option tuším 6.1.xxxx, Windows driver iastor 7.8.xxxx, 4xRaid5 a 2xRaid0 (6 disků Samsung), ale dělá to i při odpojení těch 2xRaid0, tedy dělá to bootovací Raid5 Volume. Nedělal to ale vždy...

    Další věcí, co mě trápí, je nemožnost načtení teploty disků, pokud jsou zapojeny v tomto RAID Volume, tuší někdo, co a jak musí být v BIOSu nastavené nebo jak na to?
    Naposledy upraveno uživatelem vpe: 14-01-2008 v 04:00
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,041

    Přístup k SMART a dalším věcem fyzickejch disků v raid neumí i některý dražší specializovaný raidy :-(. Co se týče toho šrotování - tipoval bych, že tam je nějaká chyba, se kterou se to vyrovná, ale neopraví ji to... Ono já osobně bych interní raid (obzvlášť 5ku) na deskách nepoužíval, to už bych věřil spíš SW raidu... Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení