reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
DrZelenka (2491)|16.3.2013 19:51
Tak jsem tu opět s problémem :) Tentokrát se jedná o SSD v sestavě z podpisu. Po reinstalaci Win PC není schopno naběhnout se zapojeným SSD (do reinstallu a i při instalaci W7 problémy nikdy nebyly) - při načítání AHCI se zobrazí počet portů, počet připojených zařízení (oboje správně vč. SSD), ale ve chvíli kdy má dojít na inicializaci SSD, tak se celé PC zasekne.

Ačkoliv plánuji PC vyměnit, tak nyní je ještě brzy (dřív než za měsíc to určitě nepůjde) a rád bych ho dal nějak dokupy aspoň dočasně. V součanosti jedu v IDE modu a zatím bez problémů -ale radši bych AHCI.

-kabely vyměněny
-SSD v jiném PC vyzkoušeno (funguje jak v IDE, tak AHCI)
kevin00 (10238)|16.3.2013 20:08
Při instalaci systému jsi instaloval AHCI drivery ?

BTW Inicializací myslíš hledání zařízení při postu či načítání Win :notsure
DrZelenka (2491)|16.3.2013 21:00
[QUOTE=kevin00;528467]Při instalaci systému jsi instaloval AHCI drivery ?

BTW Inicializací myslíš hledání zařízení při postu či načítání Win :notsure[/QUOTE]

Proběhne POST, potom je tam jakýsi BIOS radiče disků (ukazující se pouze při aktivovaném AHCI) a teprve následně začíná načítání dalších věcí. W7 již mají ovladače pro AHCI v sobě - viděly disk při instalaci (ale tj jedno, protože k načítání Win se nikdy nedostanu).
fanynek (2048)|16.3.2013 21:21
Ahoj, jenom otazka...
Mas zapojenych vic disku?
Pokud ano, zkousel jsi instalaci pouze se zapojenym SSD?
Predpokladam, ze mas v BIOSu nastaveno vse spravne. Jak povoleni AHCI pro vsechny radice, tak bootovani.
DrZelenka (2491)|16.3.2013 21:25
[QUOTE=fanynek;528473]Ahoj, jenom otazka...
Mas zapojenych vic disku?
Pokud ano, zkousel jsi instalaci pouze se zapojenym SSD?[/QUOTE]

Jelikož už se mi MBR jednou zapsalo na jiný disk a potom to bylo dost otravný dostávat zpět, tak vždy instaluju jen a pouze s 1 HDD (SSD).

Btw v posledním příspěvku jsem zapomněl napsat, že se to zasekne při detekci těch AHCI disků. Tzn i kdybych to chtěl opravit, tak neopravím, protože se nedostanu ani do BIOSu, natož k opravný instalaci :( (řešením je jedině přepnutí disků do IDE )
kevin00 (10238)|16.3.2013 21:36
[QUOTE=DrZelenka;528470]Proběhne POST, potom je tam jakýsi BIOS radiče disků (ukazující se pouze při aktivovaném AHCI) a teprve následně začíná načítání dalších věcí. W7 již mají ovladače pro AHCI v sobě - viděly disk při instalaci (ale tj jedno, protože k načítání Win se nikdy nedostanu).[/QUOTE]

Ano, základní ovladač tam je, osobně u něj nezůstávám.
Zkoušel jsi SSD disk přepojkit do jiného SATA portu ? Vyzkoušej boot pouze s SSD diskem, pokud máš více disků (jkak píše Fanynek).
DrZelenka (2491)|16.3.2013 21:41
[QUOTE=kevin00;528478]Ano, základní ovladač tam je, osobně u něj nezůstávám.
Zkoušel jsi SSD disk přepojkit do jiného SATA portu ? Vyzkoušej boot pouze s SSD diskem, pokud máš více disků (jkak píše Fanynek).[/QUOTE]

Vyzkoušeno, bez výsledku.
Georginek (2957)|16.3.2013 21:42
Me se stalo neco obdobneho na jednom PC. Zasekavalo se to pri POSTu v rezimu AHCI. Pomohla aktualizace Firmwaru SSD....
fanynek (2048)|16.3.2013 21:58
Ja si vzpominam, ze se mi nikdy nepodarilo korektne rozchodit AHCI na me desce GB s P35... :(
DrZelenka (2491)|16.3.2013 21:58
[QUOTE=Georginek;528481]Me se stalo neco obdobneho na jednom PC. Zasekavalo se to pri POSTu v rezimu AHCI. Pomohla aktualizace Firmwaru SSD....[/QUOTE]

Zkontrolováno a je tam aktuální firmware (od koupě před rokem novej nevyšel). Já bych to tipoval na nakoplou desku a už jsem se s ní rozloučil. Teď jen doufat, že vydrží než budou peníze na upgrade.

Ale kdyby někoho napadlo něco, co by to nějak dalo dokupy, tak bych byl docela rád a doufám, že to někoho napadne :D

[QUOTE=fanynek;528485]Ja si vzpominam, ze se mi nikdy nepodarilo korektne rozchodit AHCI na me desce GB s P35... :([/QUOTE]

Mě to funguje roky, ale po reinstallu se to zbláznilo :(
fanynek (2048)|17.3.2013 22:53
A doktore, musíš to mít v AHCI? Kromě Hot Swapu ti to nic navíc nepřinese. NCQ vlastně není třeba řešit, když máš SSD a nějaké rychlosti přenosu taky ne, nemýlím-li se.
DrZelenka (2491)|18.3.2013 09:19
[QUOTE=fanynek;528579]A doktore, musíš to mít v AHCI? Kromě Hot Swapu ti to nic navíc nepřinese. NCQ vlastně není třeba řešit, když máš SSD a nějaké rychlosti přenosu taky ne, nemýlím-li se.[/QUOTE]

Všude doporučujou jedině AHCI pro SSD (na SHW byl i test kde některý SSD v IDE maj žálostný výkon).

Hlavním účelem ale nebylo zprovoznit AHCI, protože by to bylo rychlejší - chtěl jsem zjistit, jestli AHCI dám nějak dokupy, nebo je řadič disků opravdu KO (a tím pádem deska opravdu odchází).