Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: 5 GHz pásmo

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Dobrý den,
    potřeboval bych poradit v jedné věci týkající se fungování routeru pod 5 GHz pásmem. Mám router schopný pracovat jak v 2,4 tak 5 GHz pásmu, včetně síťové karty v PC, ale potřeboval bych výkonnější antény, než ty, které jsou k routeru a síťové kartě přibaleny. Musím tedy koupit antény, které mají frekvenční rozsah také 5 GHz, nebo mi stačí běžné? Potřeboval bych to vyřešit, protože signál v 5 GHz pásmu jde od routeru přes 2 stěny v panelovém domě a není nic moc. Kvalitu signálu by mohlo vylepšit umístění antén od síťové karty na stole (napadlo mě toto řešení: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00870610001689), ale nejsem si jist, jestli náhodou nepotřebuji jen antény schopné pracovat ve frekvenčním rozsahu 5 Ghz.

    Díky za objasnění,
    Adam
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Přes 2 stěny paneláku nemáš šanci se žádnou anténou, na to je nejlepší 2,4 Ghz, krom toho by si výměnou antény za silnější porušil VO-R pro pásmo 5Ghz.

    5GHz pro indoor je vhodné pouze pro haly, či jiné podobně velké prostory, protože v klasickém bytě se příliš velká část signálu odrazí od stěn zpět jako rušení. Taky útlum při průchodu železobetonovou či cihlovou zdí je velký.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,527

    3dBi všesměrovka moc neudělá (a jak psal Mio - 5Ghz má s předmětama v cestě výrazně větší problémy než 2,4Ghz).

    K čemu je potřeba využívat obě pásma? Pokudvím, tak v 2,4Ghz se dá protáhnout poměrně slušná rychlost (802.11n + MIMO) a na vyšší rychlosti bych volil stejně radši kabel, než se pachtit s wifinou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    V podstatě s vámi chlapi souhlasím, jenže bydlím na sídlišti v panelovém domě, kde už na mou Wi-Fi chytám více než 20 okolních sítí i z přilehlých domů běžících v 2,4 GHz pásmu. Na 2,4 GHz pásmu často docházelo ke zpomalení rychlosti, rušení a výpadkům z důvodu zarušení, nějakou dobu (cca rok) fungovalo přepínání mezi kanály, časem ale přibyly další Wi-Fi sítě a situace už byla neúnosná, proto se mi jako vhodný způsob jevil přechod na nezarušené 5 GHz pásmo.

    Nicméně mě teď nezajímají nevýhody 5 GHz pásma (ty už jsem vyřešil), jako spíše to, zda pro takovýto router musí být anténa schopna pracovat ve frekvenčním rozsahu 5 Ghz, či zda zvládnou v tomto pásmu pracovat i standardní antény, jako třeba ta v mém prvním příspěvku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    No zadej do googlu dualband všesměr RSMA a uvidis, osobně si myslím že neseženeš.

    A aby to vyznělo jednoznačně, musí to být anténa která je dualband, tedy navržená/laděná pro obě pásma, s jistou dávkou štěstí bys mohl použít anténu určenou po 5GHz, ona bude mít jistý reálný zisk i v pásmu 2,4GHz, opačně to nelze.

    Ale abys pochopil proc ti to vymlouvame jako blbost, no hlavnim duvodem je cena, antena ktera by ti pomohla je treva tahle http://www.levnapc.cz/cisco-2-4-ghz-4dbi.html

    To co tam mas ted je nejspis toto http://www.levnapc.cz/cisco-2-4-ghz-dbi-4.html

    No i kdybys to sehnal OEM misto CISCO, tak cena je cca polovicni oproti vyse uvedenym.

    Za ty penize si zkrz ty 2 zdi natahnes optiku i s prvkama :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Díky, abych konkrétnější, doma mám tenhle wi-fi router: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00872Z92UM1NYA s jeho původními anténami, co nevím, je, zda takové routery mají přibalené antény, schopné pracovat tedy i s tím podporovaným 5 GHz pásmem a pokud bych chtěl výkonnější anténu, tak jakou?

    Já našel něco levnějšího, ale zřejmě to nebude dualband: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00870610001YKO, jinak 700 Kč za jednu takovou anténu, je pro mé účely zbytečné.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele hugostieglitz
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    914

    zde je video (a opravdu to funguje) jak na wifi "přes zdi"

    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Jo, o tomhle vím, přes jednu zeď ještě, ale přes dvě? Už ani ne. Mě spíš zajímá jak je to s těmi anténami.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,527

    Když jsem doma potřeboval vyzkoušet zprovoznění pár věcí (nstreme, full duplex spoj atp), tak jsem měl k dispozici pouze 2PC s PCI kartama (ty karty nemaj žádnou věstavěnou anténu, takže se nespojej ani napříč pokojem). Zkoušel jsem to s 2,4Ghz směrovýma anténama a kvalita nestála za nic (sice se to napojilo, ale ...) - to už to spíš chytíš se současnou slabou anténou.

    Co se týče levný 5Ghz antény, tak je řešením http://www.i4wifi.cz/jc-219uf-gentle...ghz-_d952.html + příslušná kabeláž. Ale bude to hnusný (není to malá krabička a ani není určena do vnitřních prostor), porušíš zákon ohledně regulace výkonu wifiny a stejně tě to vyjde na cca 1500+ kč (posílit musíš pravděpodobně obě strany spoje).

    Proč se stále bráníš natažení kabelu? 2 díry do zdi, 100-150kč za kabel, pár korun za lištu a bude to neporovnatelně stabilnější i rychlejší než wifi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,144

    Stolní PC napojovat kabelem. Wifina ti nezaručí stabilitu a bezproblémový chod. Vyplatí se to.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Tak jestli to ma na notas, telefon atd tak chapu, ze nechce tahat kabel.
    Ale co zkusit natahnout kabel do mistnosti, kde se chces vyhradne pripojovat a koupit dalsi router a nastavit ho jako Repeater a melo by to slapat. Pak pojedes na 5Ghz. Ja sem tohle taky resil, ale zjistil sem ze mi 5Ghz pasmo slape i prez dve slaby cihlovy zdi, ale i presto tam mam jeste kabel ( TV, BD, MMC ) ale notasy a telefony pripojuju bud pomoci 2.4 ci zarizeni, co to podporuji tak 5Ghz. Mam stesti ze vsechny site v oblasti provozuju ja u sebe doma a neni zadne ruseni.
    Poruseni narizeni bych se nebal - stejne to nebude nikdo zkoumat.

    Bejt tebou, bych si ale nejdriv pohral s nastavenim pasma 2.4, tj poladit detaily, sirku pasma nastavit na 40Mhz ( upper ), nejlepe kanal 1,6,11, co nejvyzsi mez RTS, nizky interva DTIM, co nejvyzsi beacon interval atd.

    ja zkousel kopirovat prez wifi neustale dokola stejny dil serialu cca 400Mb, zkoumal sem rychlosti a stabilitu pripojeni a nechal jsem to na nejlepsich moznostech.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,144

    Citace Původně odesláno od Georginek Zobrazit příspěvek
    sirku pasma nastavit na 40Mhz ( upper )
    To bych v té situaci udělal pouze v případě, že bych chtěl sabotovat okolní sítě. Aneb když nejedu já, tak nepojedou všichni!
    Pokud na 2,4 GHz, pak bych se podíval na možnosti kanálu 14.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Na moznosti kanálu 14 zapomeň. Nejsi v Japonsku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,144

    Pokud to zařízení umí, vyzkoušel bych. Rozhodně lepší řešení, jak přepalovat výkonem limity. Takhle může jet si myslím i na 7 miliwattech bez výraznějšího rušení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Vzhledem k tomu na co se ta cast pasma pouziva bych prijezd mericiho vozu CTU tipoval v radech desitek hodin.

    Taky hodne zarizeni, hlavne prijimacu, proste nelze prepnout na JP, ono i spousta zarizeni ma problemy s nasimi kanaly 12 a 13.

    A 7mW ?? To je co za cislo, kdyz uz tak 1mW/Mhz, takze 20mW vyzareneho vykonu, limit v legalnich kanalech je 100mW e.i.r.p., ten snizenej na 20mW bych si mozna lajznul pouzit, ale zase to neprosviti ty 2 zdi.


    Ja bych se vubec nezinyroval to nastavit v legalu ve 2,4, tedy na nekterem mene obsazenem kanalu, s maximalnim povolenym vykonem a abych nerusil sousedy tak misto tech blbejch vsesmerovek poridit smerove/sektorove anteny. Napr. http://www.czc.cz/j-j-jpa-9-p-3/6470...l9lkj4pcchobr1

    A kdyby skutecne potreboval propustnost nad 30Mbit, tak tam dat 2 ks k sobe kolmo polarizované. I v nejzarusenejsich mistech toto reseni i se snizenim vykonu na spraven hodnoty bude fungovat.

    Kdyby si kazdej domu poridil antenu ktera zabere hlevne jeho byt a ne pul baraku, tak v tom pasmu nebude takovej hegeš a všem by to rozumně fungovalo.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. wifi modul pre laptop Asus pre N pásmo 300Mbit
    Od miamia1 v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 21-01-2012, 18:09