taktování i3 3220
Zdravím, nedávno jsem si koupil nový počítač a i při největší zátěži(Far Cry 3 ultra detaily, Crysis 3 high/very high, Metro:last light ultra, tomb raider ultra)se teploty prostě drží hrozně dole. na grafice vyjede max 55-60°C, procesor 45-49°C. Tak sem tomu chtěl dat trošku zabrat a zapřemýšlel jsem, že bych to nataktoval. Ovšem se bojím, že to deska neutáhne. Můžete hodit nějáký názor na to, popř. zkušenosti s tímto? Budu rád za všechny ohlasy. :)
Základ. deska: Msi B7BA-G43
Procesor: Intel i3 3220 3.30Ghz
RAM: Kingston HyperX Beast 2x4GB
Zdroj: Seasonic 450W
Grafika: Msi TwinFrozr II GTX660 2GB
Základ. deska: Msi B7BA-G43
Procesor: Intel i3 3220 3.30Ghz
RAM: Kingston HyperX Beast 2x4GB
Zdroj: Seasonic 450W
Grafika: Msi TwinFrozr II GTX660 2GB
protože co sem koukal, musím něják upgradovat bios a prej je to riskantní. Slyšel sem i o nějákých prográmcích na pohodlné taktování.. znáte něco?
i3-3220 nemá odemčený násobič, tudíž můžeš taktovat pomocí bclk. Bohužel (možná bohudík) chipset B75 nepodporuje taktování a i kdyby ho podporoval, tak je klidně možné, že bysis tím oddělal základní desku. Další nevýhodou taktování přes bclk je to, že s tím taktuješ i paměti (které máš už tak zvolené nevhodně kvůli jejich vyššímu napětí) a PCI/PCIe linky. Navíc na taktování bys neměl zkoušet na základním BOX chladiči procesoru... Navíc maximálně ho nataktuješ o nějakých 400 MHz a to by mi za případné problémy opravdu nestálo.
Pokud jsi chtěl taktovat, měl jsi na to myslet už když jsi PC kupoval, připlatit litra na desce a dva a půl na procesoru a nemusel bys tu teď řešit (s prominutím) píčoviny.
Pokud jsi chtěl taktovat, měl jsi na to myslet už když jsi PC kupoval, připlatit litra na desce a dva a půl na procesoru a nemusel bys tu teď řešit (s prominutím) píčoviny.