S cim a jak zacit?
Ahoj,vim ze to tu asi pise hodne lidi ale chtel bych se zeptat na par veci: jaky programovaci jazyk je nejlehci a nejake navody nebo rady pro zacatek? Nebo bych chtel delat modely do her ale to je asi pres enginy ne?
Nejlehci? :D
Baltík? :D Tezko rict.
Pro zacatecnika bych asi doporucil C, navodu je na netu silena hromada.
Baltík? :D Tezko rict.
Pro zacatecnika bych asi doporucil C, navodu je na netu silena hromada.
nejlehčí je(vlastně byl) programovací jazyk KAREL ale musel bys někde v muzeu najít PMD-85
to byl vtip ted vážně
pokud budeš tvořit modely do her tak na to je soft třeba 3DS max Cinema4D atd
to byl vtip ted vážně
pokud budeš tvořit modely do her tak na to je soft třeba 3DS max Cinema4D atd
Já bych nejdřív začal procedurálně, než se rovnou pouštět do objektů, souhlasím s Cčkem... není nejjednodušší, ale je to základ, byl to první jazyk, co nás učili na střední a tak těžký to neni...
Chce to začít s C++ ve Visual Studiu, které je pro domácí použití zdarma. Stačí se zaregistrovat a přijde licenční klíč.
KAREL stale zije ;)
Ahoj,
jak se ptáš
[QUOTE=MartyDzeksons;540853]jaky programovaci jazyk je nejlehci a nejake navody nebo rady pro zacatek?[/QUOTE],
tak já bych radil Javu, protože je jednoduchá (protože má automatickou správu paměti a nemá ukazatele jako C a C++) a také se v ní hodně programují hry a další programy, zejména pro mobily. Co se týče návodů a rad pro začátek, tak jednoznačně doporučuji jakoukoliv knihu od Rudolfa Pecinovského, nejlépe asi Java 7 - učebnice objektové architektury pro začátečníky.
V uvedené knize se pro programování používá prostředí (IDE) BlueJ, které je velice jednoduché a zdarma, ale jinak lze použít i profesionální prostředí jako je NetBeans ( https://netbeans.org/ ), které je také zdarma.
jak se ptáš
[QUOTE=MartyDzeksons;540853]jaky programovaci jazyk je nejlehci a nejake navody nebo rady pro zacatek?[/QUOTE],
tak já bych radil Javu, protože je jednoduchá (protože má automatickou správu paměti a nemá ukazatele jako C a C++) a také se v ní hodně programují hry a další programy, zejména pro mobily. Co se týče návodů a rad pro začátek, tak jednoznačně doporučuji jakoukoliv knihu od Rudolfa Pecinovského, nejlépe asi Java 7 - učebnice objektové architektury pro začátečníky.
V uvedené knize se pro programování používá prostředí (IDE) BlueJ, které je velice jednoduché a zdarma, ale jinak lze použít i profesionální prostředí jako je NetBeans ( https://netbeans.org/ ), které je také zdarma.
Donald Knuth - Zakladni algoritmy. Razim zasadu, ze IDE do rukou zacatecnika nepatri. Jestli si vybere Javu, tak mu staci zakladni textak a java, protoze musi pochopit co se deje, jak se to deje a proc se to deje. IDE ulehcuje praci, orientaci, spravu, ... coz je kontraproduktivni.
Osobne jsem zacinal u Karel, Basic, Pascal a skoncil u C++ a Python. Java (Spring) mi nikdy prilis nevonela.
Osobne jsem zacinal u Karel, Basic, Pascal a skoncil u C++ a Python. Java (Spring) mi nikdy prilis nevonela.
Ahoj.
Jen ve zkratce.
[QUOTE=mdot;541477]Donald Knuth - Zakladni algoritmy.[/QUOTE]
Může to být dobré, ale moderní programování v jazycích, jako je Java, C#, C++ aj., není zdaleka jen otázkou algoritmizace problémů. Tyto jazyky jsou objektové kvůli tomu, aby v nich šlo dobře a efektivně programovat.
[QUOTE=mdot;541477]Razim zasadu, ze IDE do rukou zacatecnika nepatri.[/QUOTE]
Začínal jsem s IDE MASM a nemám pocit, že bych kvůli tomu něco prošvihl.
[QUOTE=mdot;541477]Osobne jsem zacinal u Karel, Basic, Pascal a skoncil u C++ a Python.[/QUOTE]
Doba, kdy se začínalo vyučovat pomocí procedurálních atp. jazyků, je pryč.
[QUOTE=mdot;541477]Java (Spring) mi nikdy prilis nevonela.[/QUOTE]
Převážná většina přístrojů, jako jsou například mobily s Androidem, nepoužívá Spring.
Jen ve zkratce.
[QUOTE=mdot;541477]Donald Knuth - Zakladni algoritmy.[/QUOTE]
Může to být dobré, ale moderní programování v jazycích, jako je Java, C#, C++ aj., není zdaleka jen otázkou algoritmizace problémů. Tyto jazyky jsou objektové kvůli tomu, aby v nich šlo dobře a efektivně programovat.
[QUOTE=mdot;541477]Razim zasadu, ze IDE do rukou zacatecnika nepatri.[/QUOTE]
Začínal jsem s IDE MASM a nemám pocit, že bych kvůli tomu něco prošvihl.
[QUOTE=mdot;541477]Osobne jsem zacinal u Karel, Basic, Pascal a skoncil u C++ a Python.[/QUOTE]
Doba, kdy se začínalo vyučovat pomocí procedurálních atp. jazyků, je pryč.
[QUOTE=mdot;541477]Java (Spring) mi nikdy prilis nevonela.[/QUOTE]
Převážná většina přístrojů, jako jsou například mobily s Androidem, nepoužívá Spring.
Zajdi do Neo-Luxoru a sežeň si pár knížek jak programovat v C/C++,kamarád se za pár měsíců naučil dělat jednoduchý prográmky a hry
- Vetsina "moderniho programovani" je v praxi s odpustenim rychlo-prasici honbou za ziskem, nic jineho. Efektivni programovani znamena, ze se u programovani myslelo, tedy tvori se optimalni algoritmus i s ohledem na systemove prostredky. Proto dnes kazda drobna utilita take spotrebuje 4gb ram a 4core cpu. I tak bezi blbe.
- 100 lidi 100 chuti. Muj nazor je takovy, ze IDE nenauci ty spravne navyky, protoze proste prilis odhlehcuje zacatky. Prirovnal bych to k Linuxu, bez Vi + sh to neni to prave.
- ano je
- Co mam spolecneho s Androidem? Vyjadruji svuj nazor, bez garbagedroidu. Kdyz uz musim sahnout na Java, je to Spring.
- 100 lidi 100 chuti. Muj nazor je takovy, ze IDE nenauci ty spravne navyky, protoze proste prilis odhlehcuje zacatky. Prirovnal bych to k Linuxu, bez Vi + sh to neni to prave.
- ano je
- Co mam spolecneho s Androidem? Vyjadruji svuj nazor, bez garbagedroidu. Kdyz uz musim sahnout na Java, je to Spring.
Jak jsem psal... nezačínat s C++, začít s Cčkem, naučit se základ a pak hledat nadstavbu, aby člověk pak rovnou věděl, co dělá...
Ahoj.
Podívej, spousta z toho, co píšeš, mi je sympatické, třeba Linux (shell, cmdline, ...). C++ je pro některé věci nezastupitelné, ASM je sladkej. Ale těžko by se udělalo tolik práce, těžko by byla taková volnost volby HW, těžko by bylo tolik programátorů a uživatelů, kdyby nebyly vyšší jazyky, jako třeba Java (C, SQL, JavaScript) a nějaké to IDE. ;)
Podívej, spousta z toho, co píšeš, mi je sympatické, třeba Linux (shell, cmdline, ...). C++ je pro některé věci nezastupitelné, ASM je sladkej. Ale těžko by se udělalo tolik práce, těžko by byla taková volnost volby HW, těžko by bylo tolik programátorů a uživatelů, kdyby nebyly vyšší jazyky, jako třeba Java (C, SQL, JavaScript) a nějaké to IDE. ;)
Ahoj.
Ještě jsem teď našel velice zajímavou alternativu C++ a Javy, totiž jazyk D.
Je to výsledek práce profesionála jménem Walter Bright, který vytvořil Zortech C++, vůbec první překladač C++ pro Windows.
Mrkněte na Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/D_%28programovac%C3%AD_jazyk%29 .
Přeji hodně úspěchů.
Ještě jsem teď našel velice zajímavou alternativu C++ a Javy, totiž jazyk D.
Je to výsledek práce profesionála jménem Walter Bright, který vytvořil Zortech C++, vůbec první překladač C++ pro Windows.
Mrkněte na Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/D_%28programovac%C3%AD_jazyk%29 .
Přeji hodně úspěchů.