Intel xeon vs i5?
Zdravím, nedohledal jsem se toho, ale jaký je rozdíl mezi Intel Xeon E3-1225V2 a i5 3570? Není Xeon lepší za stejnou cenu? Údajně je to "ořezaná i7 co jsem se dočetl" +HT. Proč tedy není součástí většiny sestav, jak je tomu u i5, jestliže je výkonnější?
Procesory Intel Xeon jsou určeny pro servery, procesory i5 jsou určeny pro běžnou práci. Záleží tedy na využití sestavy. Přímé porovnání procesorů najdeš na stránkách výrobce.
Ano, Xeony jsou ořezané i7, ale až od E3-1230v2 jde o osmivláknový procesor, E3-1225v2 je pouze čtyřvláknový, tedy "srovnatelný" s i5kou a díky tomu, že má nižší frekvenci bude i5 vhodnější. Pokud opravdu chceš "ořezanou i7", tak uvažuj spíše o E3-1230v2.
i5ky jsou v herních sestavách právě proto, že zatím existuje jen minimum her, které by dokázaly HT využít, proto je většinou výhodnější kupovat i5 než i7. A jak psal Kevin, tak Xeony jsou určené pro servery...
i5ky jsou v herních sestavách právě proto, že zatím existuje jen minimum her, které by dokázaly HT využít, proto je většinou výhodnější kupovat i5 než i7. A jak psal Kevin, tak Xeony jsou určené pro servery...
Nejsou, protoze maji odlisny pametovy radic (E3 nemaji memory scrubber*, to az E5+ a CPU AMD) a to je dost podstatna vlastnost, ktera oddeluje orezane Core i5/i7 vcetne implementace instrukcnich sad (v pripade e3-122v2 vs i5-3570 + i7-3770) Intel FAM. Dale se odlisuji HDxx00 a Pxx00, coz plati pro Xeon E3-12x5vx a do tretice tu jsou vlastnosti plynouci z chipsetu Intel C2xx, jez jsou klicove - ostatne muzes si zkusit treba virtualizovat a poskadlit db, uvidis sam. Nesmime zapomenout na PCIe linky.
Pro hry jako take je naopak HT kontraproduktivni a ackoliv uz nejsem hrac, treba takove WoW bylo s Core i7-2600k s aktivnim HT doslova hruza. S E5-1650 to zkouset nebudu, ta s prominutim totiz vymete s cimkoliv.
* v praxi to znamena asi 10% ztratu, protoze to zatezuje pametovou sbernici jako pes neustalym smejdenim cele pameti. Ne vzdy je to zadouci a obcas to proste vadi. Reportace, respektive prace s ECC korekci se u Win7/2008R2+ stara WHEA zkrze PFA, jez drzi seznam fyzuickych stranek a PFA konroluje kazdou stranku. Linux/*nix pouziva EDAC a dnes jiz zastaraly MCELOG.
Pro hry jako take je naopak HT kontraproduktivni a ackoliv uz nejsem hrac, treba takove WoW bylo s Core i7-2600k s aktivnim HT doslova hruza. S E5-1650 to zkouset nebudu, ta s prominutim totiz vymete s cimkoliv.
* v praxi to znamena asi 10% ztratu, protoze to zatezuje pametovou sbernici jako pes neustalym smejdenim cele pameti. Ne vzdy je to zadouci a obcas to proste vadi. Reportace, respektive prace s ECC korekci se u Win7/2008R2+ stara WHEA zkrze PFA, jez drzi seznam fyzuickych stranek a PFA konroluje kazdou stranku. Linux/*nix pouziva EDAC a dnes jiz zastaraly MCELOG.
Aha děkuji, takže pokud to chápu správně tak xeon je odlišný, je pro servery, ale jinak se takto dá využít, pokud tedy hry umí využít i HT (lépe než i5) ? Četl jsem že Battlefield 3 podporuje HT a má se k tomu údajně brzo přidat spousta dalších her, ale nepamatuji si již zdroj.
kevin, Díky, ale také jsem z toho nic nepobral. Jediné co vím že xeon je lehce dražší, má lepší smart cache( netuším co to znamená), jeho int. grafika má jiné specifikace (nevím jestli je horší...). Promiň, , opravdu nerozumím příliš zatím těmto věcem. Snažím se učit, ale k tomuto jsem se ještě nedostal.
VencaX, to jsem jen našel nějaký xeon, abych ho mohl sem dát, nenašel jsem (byl jsem na to líný :P ) přesně ten Xeon co jsi doporučoval. Ale stále je to prostě ořeznaná "serverová" i7 se spomalujícím HT?
mdot, díky za vysvětlení, ale stejně jsem z toho nic nepobral :)
kevin, Díky, ale také jsem z toho nic nepobral. Jediné co vím že xeon je lehce dražší, má lepší smart cache( netuším co to znamená), jeho int. grafika má jiné specifikace (nevím jestli je horší...). Promiň, , opravdu nerozumím příliš zatím těmto věcem. Snažím se učit, ale k tomuto jsem se ještě nedostal.
VencaX, to jsem jen našel nějaký xeon, abych ho mohl sem dát, nenašel jsem (byl jsem na to líný :P ) přesně ten Xeon co jsi doporučoval. Ale stále je to prostě ořeznaná "serverová" i7 se spomalujícím HT?
mdot, díky za vysvětlení, ale stejně jsem z toho nic nepobral :)