Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Padání PC po 20 minutách hraní - objeví se nápis, že do něj nejde signál

zapikmrtin (2)|12.11.2013 12:56
Dobrý den,
před nějakou dobou jsem si zakoupil nové PC s kterým mám od samého začátku jeden problém tudíž si myslím, že je problém v HW. Problém je že když zapnu nějakou novější hru spadne PC zhruba po 20 min a to tím stylem že monitor napíše, že do něj nejde signál a počítač nereaguje na reset na klávesové zkratky zkrátka na nic musí se na tvrdo vypnout spouštěcím tlačítkem při tomto běží jen větráky. Když zkouším nějakou starší hru ( starou cca 3-5 let) tak vydrží dýl jakoby doba výdže před spadnutím byla úměrná zatížení počítače. Samozřejmě doba není nikdy stejná občas spadne za 20min někdy za 2hod a když má dobrej den tak po minutě hraní. Dával jsem ho na reklamaci a vrátily mi ho po třech a půl týdne s tím že chyběli nebo byli chybně nainstalovaný ovladače na procesor + že mi doinstalovali ovladače na USB 3.0 což je ovšem blbost jelikož po softwarové stránce sem snad zkusil už všechno. Ještě jsem chtěl zmínit ,že při práci ve W7 64bit mi nikdy nespadli ani při pracování v programech typu AutoCAD, SolidWorks, Sony Vegas ani při přehrávání souborů mkv 1080p jež některé měli až 20 GB. Četl jsem zde jedno fórum s podobným problémem ( https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/74579-Vypinani-PC ) a podle tohoto jsem usoudil že nejpravděpodobnější je vadný zdroj z výroby. Ještě jsem zapomněl zmínit fakt že ze začátku jsem myslel že to dělá grafická karta kterou jsem reklamoval dostal jsem novou a dělá to stále ( že bych měl až takovou smůlu a dostal dvakrát za sebou vadný kus ?!). Už jsem z toho nešťastný chci jim to odnést zpátky na reklamaci ale zase čekat 4 týdny aby mi pak řekli že tam něco doinstalovali a že při zátěžovém testu ( bůh ví jak dlouho ho měli puštěn) to bylo ok se mi moc nechce tak to zkouším touto cestou a popřípadě mohu reklamovat jeden komponent když si budu jistý jestli je to on. Tím sem chtěl položit další otázku dá se nějak spolehlivě zjistit ( v domácím prostředí) že je zdroj vadný?

PC:
Procesor: Intel Core i5-3570K
Zdroj: FORTON FSP700-80BPN 700W
Operační paměť: Corsair 8GB KIT DDR3 1866MHz CL9 Vengeance
Grafická karta: SAPPHIRE HD 7870 OC
základní deska: ASUS P8Z77-V LX
Pevný Disk: Western Digital Caviar Green 1000GB 64MB cache s advanced format
Monitor: LED monitor 24'' ASUS VE248H ( připojený k PC DVI)
Skříň: Zalman Z11 Plus
OS: Windows 7 64 bit

Budu vděčný za jakoukoliv radu.
Přikládám screeny z HWiNFO a screen z prohlížeče událostí
test1.jpg test2.png test3.jpg prohlížeč událostí.jpg
johny__g (6387)|12.11.2013 13:26
Nepřehřívá se ti to? Chladič máš jaký? Airflow v bedně nějak řešený je? Zdroj v domácích podmínkách moc neotestuješ, nicméně grafiku ano. Vyndej ji a použij integrovanou.
zapikmrtin (2)|12.11.2013 16:26
[QUOTE=johny__g;547679]Nepřehřívá se ti to? Chladič máš jaký? Airflow v bedně nějak řešený je? Zdroj v domácích podmínkách moc neotestuješ, nicméně grafiku ano. Vyndej ji a použij integrovanou.[/QUOTE]

Tak airflow je řešený si myslím dobře u této skříně viz obr.. Teplotu jsem testoval pomocí různých programů a nepřehřívá se nic teploty ok při plné zátěži teplota na procesoru nikdy nepřekročila 75°C a ostatní komponenty též v klidu. Chladič na procesoru mam ten který k tomu procesoru dodávají. Nicméně grafickou kartu tímto způsobem můžu otestovat zkusím a napíšu zde výsledek jinak zatím děkuji za rady.
zalman.jpg
kokrhanek (92)|16.11.2013 09:37
Podle mě je Chyba ve zdroji, u FORTRONU se s tím bohužel poslední dobou setkávám často, zdroje doporučuji spíš ENERMAX. Chtělo by to změřit na Testeru PSU, jestli je napětí stabilní, jestli nějaká větev nemá výkyvy. Nedávno sem řešil ten samý problém, silný 700W zdroj TAGAN, tvářilo se vše OK, ale při zátěži asi po 20min hraní se mi restartoval PC, a po výměně je vše OK.
trodas (1753)|16.11.2013 14:27
75°C je už docela extrém, pouvažoval bych o slušnějším chlazení... nicméně pokud to před pádem nevzroste, tak je podezření na zdroj správné.

Že by Fortron začal zdroje flákat se mi moc nezdá, ale pokud si nemůžeš půjčit nějaký obdobně silný PSU a zkusit hrát s ním, tak ti asi moc nepomůžeme. Změnou na intergovanou grafiku totiž také odstraníš zátěž zdroji (a jednu z největších zátěží) a tak ti takový test řekne jen to, že hrát takhle můžeš, nepadá to, ale je to sloooooow a cukatůra... ;)
Spacekarlos (4)|25.11.2013 22:22
Zkus jiný zdroj vypůjčený třeba od kámoše. Pokud to nebude padat, tak je chyba ve zdroji. A pokud to bude dělat to samé i s jiným zdrojem, tak chyba může být v konfliktu knihoven *.dll nebo ovládačích (dost časté), které jedou v nestandardním režimu a neumí nastalou situaci vyřešit. Může jít i o konflikt biosů. Rovněž procesor nemusí podporovat některé funkce používané v novějších hrách, třeba SSE, SSE2 a 3. Může jít o grafiku, kdy se jí nedostává potřebného výkonu ze zdroje (není připojen posilovač). Může jít též o komponenty, které mezi sebou neochotně spolupracují a při nevhodné konfiguraci PC, způsobí pád systému (typicky paměti). Poslední už zbývá poškozený systémový soubor OS, nebo nestabilní součástka. Pokud je zdroj vadný, pošli mi jej a já ho spravím.