Blbne zapínání PC
Dnes ráno jsem v hlučném prostředí omylem 2x zapnul PC. Tedy podruhé v době, kdy již nabíhal (asi ještě nenabíhal windows, ale jist si tím okamžikem nejsem) a on sice nějak asi naběhl, ale nic na monitoru se nic nezobrazilo (černo). Poté nešel ani vypnout, musel jsem si pomoci vypínačem na zdoji. Následně nešel zapnout. PC se rozběhl až asi po osmi pokusech zmáčknutí (i dlouhého držení) zapínacího tlačítka, přičemž se začal rozbíhat až chvilku po posledním zmáčknutí tlačítka. Pak jsem na PC normálně několik hodin pracoval a poté ho normálně ve windows vypnul. Ale opětovné zapnutí zase probíhalo již popsaným způsobem, tedy až po několika zmáčknutí zapínacího tlačítka. Co s tím může být? Zničil jsem něco tím dvojím zaputím ve zdroji či jinde? Nebo by to mohlo být nějaký nastavení, který jsem tím nechtěně způsobil?
Díky
Díky
Kamarádovi máma zničila PC když kvůli vysavači vysunula prodlužovačku kompletně ze zdi. Chápu to teda tak že jsi PC zapnul a po chvilce zmáčkl zase zapínací tlačítko ? Když se nic neukázalo tak jsi zase podržel zapínací tlačítko,ale PC se nevypl tak jsi použil I/O na zdroji ? Napiš nejdřív komplet sestavu a jak je starý zdroj ? Je možné že odešel,nebo deska nebo cokoliv...
[QUOTE=Matherdet;550096]Kamarádovi máma zničila PC když kvůli vysavači vysunula prodlužovačku kompletně ze zdi. Chápu to teda tak že jsi PC zapnul a po chvilce zmáčkl zase zapínací tlačítko ? Když se nic neukázalo tak jsi zase podržel zapínací tlačítko,ale PC se nevypl tak jsi použil I/O na zdroji ? Napiš nejdřív komplet sestavu a jak je starý zdroj ? Je možné že odešel,nebo deska nebo cokoliv...[/QUOTE]
Zapnul jsem, za pár sekund jsem zapnul opět. Pc naběhl ale monitor byl černej. Poté nešel vypnout (softwarově jsem to buhužel nezkusil při černém monitoru), použito proto I/O na zdroji. Pak nešel zapnout.... Nač potřebuješ znát sestavu? Je to ATX, značku zdroje teď nevím, ale dělám na něm v práci bez pár měsíců 10 let. Schválně jsem to sem nechtěl psát, aby mi nějaký chytrolíni neradili, že to se nesmím už divit. Do včera to chodilo denně bez problémů a nebýt toho dnešního dvojího startování, fungovalo by to jistě dál.
Zapnul jsem, za pár sekund jsem zapnul opět. Pc naběhl ale monitor byl černej. Poté nešel vypnout (softwarově jsem to buhužel nezkusil při černém monitoru), použito proto I/O na zdroji. Pak nešel zapnout.... Nač potřebuješ znát sestavu? Je to ATX, značku zdroje teď nevím, ale dělám na něm v práci bez pár měsíců 10 let. Schválně jsem to sem nechtěl psát, aby mi nějaký chytrolíni neradili, že to se nesmím už divit. Do včera to chodilo denně bez problémů a nebýt toho dnešního dvojího startování, fungovalo by to jistě dál.
Jo, jenže to ti chytrolíni od kterých chceš poradit napíšou. Účinnost zdroje se snižuje a vývoj jde stále dopředu takže před 10 lety to nebylo zas tak dobré jako teď... ve spojení s nekvalitním zdrojem to může udělat paseku a odstřelit cpu, ram i poškodit desku. Zkus od někoho jiný zdroj a když to nebude fungovat tak kup novou sestavu, protože jestli je stará 10 let tak nějaké Celerony/Pentia do 478 už jsou dávno v hrobě a investovat do této sestavy by nemělo smysl
BTW. Víš že se dá PC vypnout, když dlouze držíš tlačítko na zapínání, ten zdroj nejspíš tvým aktem odešel.
BTW. Víš že se dá PC vypnout, když dlouze držíš tlačítko na zapínání, ten zdroj nejspíš tvým aktem odešel.
Jestli tušíš jak funguje tlačítko zapínání na ATX zdroji, chytrolíne, tak je ti jasný že jedním krátkým zmáčknutím při startu PC se nic nestane. Je možný že jsi pak něco oddělal tím tvrdým vypnutím, ale to je jako věštit z křišťálové koule. Takže, jak postupovat. Zkusit jiný funkční zdroj (odmítáš sdělit sestavu, takže ti neřeknu jaké má mít parametry), pokud to nepojede tak je možná problém v základní desce.
Sdělit sestavu neodmítám. Je to comp v práci, takže přesná konfigurace mě až tak nezajímala, tudíž ji z hlavy neznám. A nepřišla mi v tomto problému až tak důležitá. Kdybzch měnil zdroj, tak parametry bych si ohlídal, nedělal bych to prvně. Dotazoval jsem se včera na tento problém už i jinde a shodně jsme to tipovali na problém s nějakým kondezátorem. Ty na MB se pohledově tváří bez problémů. A navíc dnes ráno ten comp naběhl bez potíží na první zmáčknutí tlačítka. Jinak PC už je stejně připraveno na odstavení, ale přesto je možné, že bych ho někdy ještě krátce mohl upotřebit, takže případné velké opravy dělat nehodlám, drobnosti by se řešit daly. A to včerejší omylné dvojí zapnutí bylo opravdu pouze krátkým zmáčknutím tlačítka jak píšeš.
Děkuji za dosavadní názory.
Děkuji za dosavadní názory.
U tak starého zdroje a základní desky by bylo třeba vyměnit prakticky veškeré kondenzátory, aby se začala zase chovat "normálně", tedy půjde o velkou a nákladnou opravu, nikoliv o nic malého. 10 let je solidní životnost, na předpokládané pofiderní komponenty a pokud je použitý zdroj/kondíky nějaké známé a provařené značky, tak se lze divit jen tomu, že to tak dlouho vydrželo.
Smekám před nebohým PC ;) A pokud je připraveno na odstavení, pak opravdu není co řešit. Odstavit. 10 let si odpracovalo.
Smekám před nebohým PC ;) A pokud je připraveno na odstavení, pak opravdu není co řešit. Odstavit. 10 let si odpracovalo.