Nízká přenosová rychlost hdd
Mám doma dva stejné Seagate ST380011A (stejně staré zhruba 3 roky) hdd. Problém je, že jeden má přenosovou rychlost 3 MB/s, druhý má 25 MB/s. Zkoušel jsem zapojovat každý zvlášť, různě šachovat se zapojením, ale ve výsledku vyšla přenosová rychlost vždy zhruba takhle rozdílná. Disky jsou i zhruba stejně používané. Nevíte, čím může být způsobený takový rozdíl v přenosových rychlostech? Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Na pomalejším disku by se mělo pracovat s videem, ale 3 MB/s je moc málo.
Na pomalejším disku by se mělo pracovat s videem, ale 3 MB/s je moc málo.
3Mb/s je hrozne malo, zapojeny na master (IDE) ksandu ma prenosku jen 3Mb/s, mereno Sandrou nebo HDD Tach?
Jo, ten pomalejší je master. Pustil jsem na to ten HDD Tach. Když jsem HDD Tach spustil z rychlejšího disku (na každém disku je win xp), dostal jsem pro oba disky zhruba stejné výsledky (Read speed - maximum 58MB/s, minimum 16.9MB/s, average 45.1MB/s, cpu utilization 0%). Když jsem HDD Tach spustil z pomalejšího disku, dostal jsem pro rychlejší disk stejný výsledek jako předtím, ale pro pomalejší disk jsem dostal: Read speed - maximum 4.4MB/s, minimum 1.7MB/s, average 3.9MB/s, cpu utilization 96%. Moc se v tom nevyznám a vůbec mě nenapadá, čím to může být? Pomohlo by třeba zformátování disku a reinstalace win? Neznáte nějaké méně brutální řešení?
nebezi disk v PIO modu? tento pocitac -> vlastnosti -> spravce zarizeni -> radice IDE... -> primarni/sekundarni (podle toho na cem je) kanal -> upresnit nastaveni -> neco jako aktualni rezim - jestli tam je UDMA tak je to OK, jestli PIO tak natvrdo odinstaluj radic, resetuj PC a po pristim startu se radic znova sam nainstaluje a mel by jet v UDMA
to jsu rad ze to zabralo, byl to jen vystrel do tmy a kdybys nenapsal ze vytizeni CPU bylo 96% tak jsem ani do te tmy nestrilel (v drtive vetsine pripadu se to stava s optickymi mechanikami), kazdopadne do PIO modu se disk nedostal jen tak a mozna k tomu mel vazny duvod: radil bych skontrolovat S.M.A.R.T toho "pomaleho" disku, jestli je vse v poradku. jestli ne, tak okamzite zalohovat data a podivat se po novem disku. S.M.A.R.T precte treba speedfan, HDDScan nebo treba everest ale i mnoho dalsich