Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Výměna ventilátoru u zdroje

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Drizztcz
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    32

    Zdravím,
    potřeboval bych poradit s výměnou ventilátoru u zdroje.
    Mám http://www.alza.cz/seasonic-ss-650ht-f3-d167025.htm, který v posledních týdnech začal při startu počítače chrčet. Nejdříve to bylo několik minut, teď je to i půlhodina, poté to přestane. Dočetl jsem se, že jsou asi ložiska větráku v ***** a jelikož se mi nechce kupovat nový zdroj, přemýšlím pouze nad výměnou větráku.
    Nemám s tím ale žádnou zkušenost. Doporučíte mi nějaký "postup", případně rovnou větrák, který bych si měl koupit? Ještě jsem četl něco o nekompatibilních pinech, ale nejsem si moc jistý o co jde.
    Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    132

    Vymienal som vetrak rovnako pri Seasonice (po 6 rokoch zacal byt hlucnejsi, od prachu a necistot).
    Nie je s tym ziadny problem, staci zdroj rozobrat, nasledne vyskrutkovat vetrak a osadit novy. Skor by som upozornil na typ, ktory osadzas. Seasonic pouziva obvykle ventilatory ADDA, ktore su spomalovane na nizke otacky regulaciou napatia. Tieto maju casto vysoke nominalne otacky (ten v mojom zdroji mal 2800ot). Pozor na to pri kupe noveho vetraku, aby sa ti roztocil (realne je tam <5V). Pokial si tam kupis nejaky nizkootackovy Enermax, nemusi sa kazdy rozbehnut. Idealne teda kupit ventilator podobnych parametrov, pripadne taky, kde mas istotu, ze pojde aj od 300-400 otacok (pozri nejaku NOCTUU).

    S pinmi nebude ziadny problem, "vycvaknes" tie, co nie su potrebne (potrebujes len napatie = 2 vodice).
    Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 10-03-2014 v 13:52
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Matherdet
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    964

    s tím že noctua větrák stojí 500 bych rovnou přemýšlel nad novým zdrojem... kor když je x let starý
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    Osobne používam v SS-500ET už nejaký ten rôčik Enermax MAGMA .... má použiteľný statický tlak (dôležitá hodnota pre použitie napr. aj v zdroji), zapojený je priamo do základnej dosky.
    Určite je blbosť kupovať nový zdroj len kvôli hučiacemu ventilátoru
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Matherdet
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    964

    Jenže když si vezmeš noctua větrák za 500 a ss-400 et t3 který utájne většinu sestav i těch herních a stojí 900 tak to není moc. Navíc když je ten zdroj 6 let starý... Rozhodně bych se zdrojem 5 let nepřekračoval i když je to kvalitnější zdroj.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele Drizztcz
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    32

    Takže by stačilo koupit např. http://www.alza.cz/enermax-magma-advance-d489575.htm a jenom ho přemontovat?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele Drizztcz
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    32

    Jak to tak vypadá, tak asi ne. Je to 3. pin a já potřebuji jenom 2. pin :-(
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele Drizztcz
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    32

    Tak ještě trochu jinak, podařilo se mi sehnat redukce z 3 pinu na 2 pin, takže předchozí otázka, zda se jedná o vhodný ventilátor stále platí :-D
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    Za mňa áno ... a k tej redukcii - ja napájam/regulujem ventilátor zo základnej dosky (takže ak máš voľný trojpin na doske, redukcia nie je potrebná)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    132

    V doske sa ti roztoci, v zdroji (z velkou pravdepodobnostou) nie. Ten vetrak ide az od 1000 otacok (= hlucne)
    Redukciu nepotrebujes, ako som pisal, vycvaknes umolohmotnu bocnu cast konektora a vyriesene.

    P.S. Odskusany mam Enermax T.B. Silence (UCTB12P) a ten sa pri Seasonice naozaj neroztoci a pritom ide vraj od 500 otacok. Potrebuje aspon 5V na rozbeh, ale moj Seasonic SII zdroj dava 4.2V pri starte. Tiez som to riesil zapojenim do MB - aspon ziskas naviac moznost sledovania otacok ako bonus .
    Na druhej strane, je tichy, z 1 metra ho pri tychto otackach nepocut. No pokial potrebujes vacsi prietok vzduchu, mozes mu pridat, stale to v pohode.
    Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 10-03-2014 v 22:31
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Chlazení grafik: Výměna ventilátoru
    Od diino v sekci Chlazení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 24-09-2014, 09:52
  2. Výměna ventilátorů
    Od athens v sekci Zdroje
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 13-03-2010, 20:11
  3. Zdroje: Výměna ventilátoru
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 12-01-2010, 18:55
  4. Ventilátory: Výměna všech ventilátorů v PC
    Od ...No...Name... v sekci Chlazení
    Reakcí: 42
    Poslední příspěvek: 18-08-2009, 17:43
  5. Ventilátory: Výměna ventilátoru u zdroje...
    Od ...No...Name... v sekci Chlazení
    Reakcí: 24
    Poslední příspěvek: 25-12-2008, 16:21