Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zvláštní zkrat desky

Arcus (7)|16.3.2014 00:10
Ahoj chtěl bych se podělit o zvláštní situaci se stavěním mého, asi už pátého počítače. Ve stručnosti sestava: Case Zalman Z3 Plus, Zdroj: Corsair CS750M, Základní deska GIGABYTE B75-D3V, Paměť Kingston 4GB DDR3, Processor Pentium G2030. Grafárna AMD 270x (vše koupeno ALZA.cz) Co se stalo. Sestavil jsem počítač jako již párkrát, ale teď jsem si se vším hrál trošku víc, byl pro mě :-) po sestavení a zapnutí ani ťuk.

Sundání chladiče usazení procáku znovu zkontrolování všeho a zase nic, ani náznak. Při sepnutí cmos probliknul power a protočil se větrák ale fakt maximálně půlsekunda. Po x dalších pokusech a výměny zdroje jsem zacílil na viníka a odstrojil kompletně základní desku, abych ji připravil na reklamaci. Když jsem ji balil do antistat. obalu všimnul jsem si v něm drobných černých smítek jakoby černý prach a bylo mi to divný. Začal jsem si desku prohlížet a našel vzadu dole pod konektorama USB, HD audio a IO asi pěti centimetrovou stopu skrabatělýho laku po slušným zkratování. (mohu umístit foto, když by někdo chtěl mrknout.)

Místo je přesně pod konektorem pro tlačítka power, reset a diody HDD power atd. Jako je to asi blbost, ale v první chvíli mě napadlo, že jsem dostal použitou (nebo nějak zaměněnou desku třeba z reklamace) Napadlo mě i proto, že antistatický sáček byl přelepený bílým štítkem a ještě průsvitnou páskou, což mi nepřišlo moc originální. Postupem času tuto teorii ale vytlačila myšlenka, že jsem si desku nějak zkratoval sám, třeba připojováním front USBčka nebo zapojováním speakeru, nebo něčím takovým. Je to vůbec možné lze to? Vždyť se ty konektory nedají poplést... může mít Case jiné zapojení Front USB, které by vyzkratovalo desku?

Vždy jsem si myslel že dobrý zdroj vyzkratování pohlídá. Dívné mi taky je, že pokuď by došlo k takovému zkratu, bylo by to dost cítit, což vůbec nebylo, komp se vůbec nerozjel. Mám teď desku v reklamacním řízení, ale na příjmu se na to tvářili že jsem to vyzkratoval při neodborný manipulaci, což trošku chápu, ale já pořád doufám že jsem v tom nevině.

Co teď? nejaký zkušenosti jak postupovat? Přemýšlel jsem koupit novou desku a zapojit jen zdroj+deska (processor pamět) mimo case, trošku mě hlodá myšlenka, že by mohl být opravdu někde ve skříni zkrat, nebo nějaký problém. Co se týká umístění desky a distančních sloupků atd. není potřeba zmiňovat, myslím že už jsem dál a není pro mě problém spojit zdroj (4a5pin) a zkusit funkčnost, změřit napětí na jednotlivých pinech atd. (jen abych naznačil že nejsem úplný pako :-) chystám se prozkoumat i zapojení těch USB kabelů ve skříni...

Co byste dělali vy? Mám risknout koupit další desku za 1500, nebo hodit komplet komponenty Alze do servisu ať to poskládaj do kompu a zkrat kdyžtak odhalej sami (umožňujou za poplatek) :-) , takže za 1500 navíc už tam jsem teď asi stejně, ale druhou odpálenou desku bych už bych fakt nechtěl... dík moc za názor
Salamander (6177)|16.3.2014 01:03
Jenom si musim trosku rypnout, 750W zdroj? Skutecne? Vzdyt je je vic nez 2x tolik nez ta sestava potrebuje :D :D :D

Skoda ze jsi to nevyfotil, treba by se dalo neco poznat. Ale imho pokud by to bylo spatnym zapojenim/skrini tak by byl spaleny konektor spis nez zadni strana desky. Ale zase desky se testuji nez jdou do sveta, takze opravdu otazka co by to mohlo zpusobovat.
Nemas nejakou stars desku/PC se kterym bys mohl vyzkouset ten zdroj, pripadne skrinku?
Arcus (7)|16.3.2014 07:33
OK tak ten zdroj je tam proto, že ty 270x ka ta jsou dvě (akorád jsem to nezmiňoval) a časem tam chci 2x 280x proto ta rezerva ;-) (kdyby ještě někdo dotaz proč tak slabej processor, tak komp má kopat litecoiny a jiný Kryptoměny + občasný gamesení) Náhradní desku nemám asi bych to už vyzkoušel mimo case radši...

fotku jsem pořídil tady. Přijde mi to jak špatně udělanej lak a v důsledku toho došlo ke zkratu, možná že nemám pravdu... podle mě když by šlo o zkrat na tomto konektoru bude černý nějaký spoj, což není. Fotka není moc kvalitní, ale charakter poškození je tam snad vidět.
Matherdet (955)|16.3.2014 12:28
To je pěknej průser...ale desky mají krabice normálně k otevření (nejsou přelepeny) takže mohla přijít jiná již reklamovaná... Jinak salamander se ptá jen na zdroj...já na sestavu... :D dal jsi do lowend desky pentium a 2 grafiky ? :D LOL místo toho abys tam dal i3, menší zdroj, lepší desku a kartu od nvidie která má mnohem víc efektů ve hrách a další SW....který zpříjemňuje hraní a klidně i když má 10fps méně tak hra vypadá líp.
Salamander (6177)|16.3.2014 12:50
[QUOTE=Matherdet;554113]To je pěknej průser...ale desky mají krabice normálně k otevření (nejsou přelepeny) takže mohla přijít jiná již reklamovaná... Jinak salamander se ptá jen na zdroj...já na sestavu... :D dal jsi do lowend desky pentium a 2 grafiky ? :D LOL místo toho abys tam dal i3, menší zdroj, lepší desku a kartu od nvidie která má mnohem víc efektů ve hrách a další SW....který zpříjemňuje hraní a klidně i když má 10fps méně tak hra vypadá líp.[/QUOTE]

Psal ze to ma na tezeni coinu ... takze nvidia i silnejsi CPU by mu byly naprd, ale do kvalitnejsi desky pravda investovat mohl
Matherdet (955)|16.3.2014 12:54
shit.... :D já si tu závorku nepřečetl, ještě jsem nedopil kafe :D a po včerejšku mi není zrovna nejlíp
Arcus (7)|16.3.2014 14:26
To mi chcete říct, že správně má být deska zavařená v obalu a nejde vyndat jinak než "poškozením" roztržením sáčku? tak to jsem fakt idiot, ale za 1500 mě to asi vyškolilo, teda doufám, že mě to nebude stát víc trošku se obábám o ostatní díly, ale grafiky jsem tam nějakou intuicí naštěstí nedal :-)
Salamander (6177)|16.3.2014 14:35
nemusi byt zrovna zatavena ...
charonbobo88 (65)|16.3.2014 14:36
U prokazatelně nové grafiky sem měl zalepenou jen krabici ( kulaté lepenky ) ale plastikový obal nebyl nijak slepen ale jen přehnut pod spodní část karty.U základní desky MSI taky prokazatelně nová a ne reklamovaná byla v obalu jen vložena a okraj obalu přeložen pod spodek.Takže plastikové obaly nebyli zatavené,ale pozor na to,nebyli ani nijak přelepené lepenkou/izolepou
Ventero (1280)|16.3.2014 16:16
[QUOTE=Arcus;554103] ... Postupem času tuto teorii ale vytlačila myšlenka, že jsem si desku nějak zkratoval sám, třeba připojováním front USBčka nebo zapojováním speakeru, nebo něčím takovým. Je to vůbec možné lze to? Vždyť se ty konektory nedají poplést... může mít Case jiné zapojení Front USB, které by vyzkratovalo desku?

[/QUOTE]

Ano - je to tak. Front USB jsou většinou dva a mnohdy svedeny do jednoho 10-pin konektoru bez jednoho pinu jako klíč. A tady často bývá průšvih: Zatímco dříve byly vedeny ty dva USB v jednom konektoru PROTI sobě, tak v novějších case jsou vedeny VEDLE sebe. A tak připojením front USB staré case na novou desku (i naopak) dojde k vyzkratování 5V větve.

Jinak řešení problému: Desku vyreklamuj a tvrdě trvej na tom, že jsi vše udělal správně a že tedy deska takto buď již přišla nebo byla vadná a vypálila se. A že požaduješ výměnu. Máš velkou pravděpodobnost (zvláště u velkodistributora), že to nikdo nebude žešit a rovnou pošlou novou. Pak při sestavování buď zvlášť opatrný na zapojení USB front dle předchozí informace - můžeš z těch dvou zapojit jen jeden nebo ušmiknout 10-pin a nahradit dvěma 5-pinama nebo jednotlivákama. Jinak i na AUDIO frontu figuruje aktivní napětí coby buzení mikráku, takže i tam zapojovat opatrně.
Ventero (1280)|16.3.2014 16:31
[QUOTE=Salamander;554104]... Ale imho pokud by to bylo spatnym zapojenim/skrini tak by byl spaleny konektor spis nez zadni strana desky. ... [/QUOTE]

Tady nemohu souhlasit - byť je Salmander daleko zkušenější - myslím že pravděpodobnější je opak.
Arcus (7)|16.3.2014 17:05
[QUOTE=Ventero;554129]Ano - je to tak. Front USB jsou většinou dva a mnohdy svedeny do jednoho 10-pin konektoru bez jednoho pinu jako klíč. A tady často bývá průšvih: Zatímco dříve byly vedeny ty dva USB v jednom konektoru PROTI sobě, tak v novějších case jsou vedeny VEDLE sebe. A tak připojením front USB staré case na novou desku (i naopak) dojde k vyzkratování 5V větve.[/QUOTE]

ale pokud má case ten zmiňovaný 10pin i deska 10 pin, (což je tento případ) tak se to stát nemůže chápu to správně? :-)
Arcus (7)|16.3.2014 17:13
patrám dál po možných příčinách...
Ventero (1280)|17.3.2014 19:13
[QUOTE=Arcus;554132]ale pokud má case ten zmiňovaný 10pin i deska 10 pin, (což je tento případ) tak se to stát nemůže chápu to správně? :-)[/QUOTE]

Právě, že v tomto případě se to stává nejčastěji - když jsou to jednotliváky, tak to člověk zapojuje většinou podle manuálu nebo schématu natištěném přímo na NB a je to nejjistější, když máš dva pětipiny, tak se taky většinou podíváš, jak je zapojit, ale když máš jeden desetipin s klíčem, tak to tam prdneš a ani tě nenapadne, že by to mohl být průšvih, dokud si nezkratuješ desku *. Nenapadne tě, že se to nejdřív dělalo PROTI a pak VEDLE -

- to musel buď někdo hodně nedomyslet nebo si to sakra dobře spočítat !!!

*Co myslíš - jak jsem na to asi tak přišel :-) ??? :-)

A ještě pro zajímavost:

https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/76940-Pricina-mnoha-problemu