reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nesprávně fungující CrossfireX na Radeon Hd 7870

kokrhanek (92)|9.5.2014 20:20
[QUOTE=VencaX;556423]Než se do mě začneš obouvat, mám cca 14 let zkušeností s PC, ve 12 letech jsem si poprvé složil PC (486SX s následným upgradem na DX2 a taktováním). Okrem toho mám za sebou 4 roky střoškolské informatiky, 4 roky vysokoškolské informatiky a nějakou tu praxi ve firmě, kde používáme na rendering 6jádrové i7čky do patice 2011. A ano, novinky si přečte každej pitomec jako například ty, ale chování toho CPU pod systémem a to jak jej která aplikace využívá jsi asi nepostřehl.



Budu citovat svůj příspěvek:
"AMD dlouho ohlašovala velkej návrat na trh v podobě FX procesorů, jenže se zjistilo, že výkon neni až tak ohromující (až na šifrování dat díky novým instrukcím a rendering)."

Takže jo, souhlasím s tím, že pro multithreadové aplikace které používají procesor pro rendering nebo třeba šifrování je AMD FX dobrá volba za málo peněz, ale pusť na něm obyčejnou aplikaci, třeba webovej prohlížeč nebo hru a hned máš ze supr čupr 4.5 GHz osmijádra čtyřjádrové něco s vysokým taktem, vysokou spotřebou a nízkým výkonem na jedno jádro. Prostě pro běžné aplikace aj hry je a bude výhodnější Intel Ci5, protože díky tomu, že drtivá většina aplikací neumí multithread a Intel má lepší architekturu, bude mít i5 v drtivé většině aplikací vyšší výkon na 1 fyzické jádro, přičemž nepotřebuje tak vysokou taktovací frekvenci a spotřebuje při tom méně wattíků (což může běžného uživatele platícího elektřinu také zajímat).

Zamysli se prosím nad tím, co tu píšeš, než mě tu začneš osočovat z nějaké neznalosti a ptát se na věci, který jsou základem informatiky, ale v daném kontextu a tématu vlastně vůbec nic neřeší, protože rozdíl mezi RISC (např. ARM) a CISC (např. x86) architekturou u desktopového trhu, který je dnes prakticky jen o x86 CPU neřešíš. Jo a jsem provokatér, ale myslim si, že bysis měl své příspěvky kontrolovat na gramatické chyby, když jsi ten "študovanéj informatýk z vútu".

EDIT:
a dovolím si ještě takovej dodatek k poslední citaci. FX-6300 je na dnešním trhu jedinej AMD CPU, kterej je ještě trochu výhodnej do desktopového počítače na běžné využití (tedy např. domácí PC na filmy, hry a internet). FX-8xxx je pro běžného uživatele zbytečnost, protože nevyužije jeho potenciál a i5 bude v takovém případě mnohem výkonnějším nástrojem.[/QUOTE]


Jo tak to ta firma zase nebude nic extra když zbytečně vyhodí prachy za 6ti jádro i7, co znám firmy a věnují se renderu profesionálně a vůbec celkově CADu nebo filmovému zpracování a grafice tak maj teda XEONY, a vesměs MacPro ideálně na XEON E5.......
VencaX (3686)|10.5.2014 02:42
Chceš vědět proč používáme i7ky? Software který používáme čerpá výhradně výkon CPU, takže nám stačí integrovaná grafická karta a když se podíváš na trh s procesory do s2011, tak zjistíš, že první 6-jádrové E5ky se prodávaj od 10K a maj cca 2.0/2.5 GHz. i7 za 14K je vybavená pro naše účely dostačující iGPU a 6 jádry s vyšší taktovací frekvencí. Přesně na ten účel, na který jej používáme je ideální ;)
Ale tak jasný, ty víš všechno nejlíp, že jo. Jinak fotky zbytečný, mě je jedno co máš doma, ale je patrný, že i přesto, že máš doma tolik počítačů a jsi ten vyštudovanej informatik, tak nechápeš, jak nevýhodné ty AMD procesory jsou, pokud je nepoužíváš vyloženě na to, v čem oproti Intelu vynikají ;). Ony totiž ty Piledrivery už v době kdy je vydali nebyly nic extra v poměru cena/výkon/spotřeba a zatímco Intel si dále svojí platformu vylepšuje, AMD na AM3+ pouze taktuje.


V reálu ti to řeknu takhle. Když dneska postavíš PC na FX-6300, dáš k tomu ideálně nějakou hodně silnou grafickou kartu (GTX780, R9 290 apod.), dostatek RAM atd a budeš to používat jako počítač s primárním určením na hry, tenhle procesor už tě teď bude limitovat, už teď nebude stačit grafické kartě dodávat dostatečně dat. A teď se rozhodneš, že za 2 roky upgraduješ grafickou kartu. A teď zjistíš, že jsi výkon prakticky nezvednul, protože tě omezuje CPU (ale za ty prachy je to luxus no ;) ).
Nebo můžeš připlatit tak o cca 2K navíc, pořídit si i5ku a za 2 roky tam hodíš novou grafickou kartu a máš spoustu herního výkonu navíc. Víš, on ne každý na PC jenom renderuje, stříhá video, šifruje a komprimuje. Samozřejmě že v tomhle segmentu má AMD za málo peněz hodně muziky, ale hoď ho do domácího PC a veškerý ty výhody jsou fuč.

Každopádně já s touhle diskuzí končim, protože se odmítám bavit s někým, jako jsi ty. Prostě takové chytráčky machříčky jako ty miluju no :inlove
Matherdet (955)|10.5.2014 16:04
Vážně je to tak výhodné?

Amd: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Intel: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]


Plus že za amd zaplatíš 2-3x víc peněz za elektřinu

Mě třeba stála deska,cpu,chladič cca. 11k a stojí to za to.... Nedávno mi nenabíhal pc. Stačilo jedno tlačitko a bylo to za 2 min. Zpátky ve windowsu... Takový luxus u amd nemáš. Jediná slušná deska je sabertooth od asusu a ve srovnání s intelem nabízí tak 60% funkcí což je docela smutné
kokrhanek (92)|11.5.2014 13:50
Na co ten MUGEN??????? Víš na co, aby jsi opodstatnil cenu :) a když tam dáš Silentium FERA2 za 499 tak chladí luxusně a ani o něm nevíš....A nevím kdo by měl i5kus s box chladičem, to se pak i rozchází s Vašemi teoriemi o taktování
Jinak ta intel deska má plnohodnotnou PCI-e x16 lnku jen jednu, AMD má 2 plnohodnotné, pak má navíc ještě 2x PCI-e x16 4linky, a taky mnohem vyšší takty na pamětech, nemluvě o kvalitě napájecí kaskády...

Srovnáváš desku nižší třídy s vyšší střední třídou (neplést s vyšší třídou)...
Matherdet (955)|12.5.2014 11:30
Na co mugen??? Aby ti počítač s tím boxem neodletěl a cestou neshořel.. Stačilo by tranquillo ale i tak... Boxy od intelu (ty pro i5 s měděným jádrem) jsou použitelný. Navíc o linky nejde, jde jen čistě o výkon a výhodnost... A ano kvalita napájecí kaskády, proto jsem tu desku vybral, protože takhle zatěžovat shit desku bych nechtěl, i5 má tdp 100w, což se o amd říci nedá (http://www.tomshardware.com/charts/cpu-charts-2013/-38-System-Peak-Power,3178.html)

A s cenou 5Kč za KWh a Pc zapnutým 4h denně každý den je rozdíl v provozu 365Kč ročně (s rozdílem mezi amd a intel pouze 50w)a pokud má někdo třeba počítač zapnutý více nebo neupgraduje po roku nebo dvou tak dojdeš k docela velké propasti a měl bys i na i7 která je zase výkonem jinde
kokrhanek (92)|12.5.2014 22:06
Ale AMD nebudeš taktovat na to stačí chladič do 500 Kč jmenovitě FERA2 ten to chladí úplně na pohodu tak na co vyhazovat peníze za mugen??? Jo a garantuju ti, že ta ASUS deska má mnohem lepší kaskádu jako msi :D :D
Matherdet (955)|12.5.2014 22:47
[QUOTE=kokrhanek;556576]Ale AMD nebudeš taktovat[/QUOTE]


A kdo říkal že budu ? Při přetaktování by bylo srovnání nekompromisní, jelikož by se propast ve žravosti CPU obrovsky zvětšila.
kokrhanek (92)|12.5.2014 23:29
Tak na co mugen za 1150 Kč????? ....je to zbytečný pořád se tu mění názory.....
VencaX (3686)|13.5.2014 00:31
[QUOTE=kokrhanek;556582]Tak na co mugen za 1150 Kč????? ....je to zbytečný pořád se tu mění názory.....[/QUOTE]

Mugen je zbytečný, ale pořád je díky spotřebě takovej CPU méně výhodnej, protože počáteční investice bude sice nižší, ale elektroměr to pozná a tím pádem i peněženka. Jinak napájecí kaskádu bude mít sice lepší ASUS, ale u Intelu nepotřebuješ dokonalou kaskádu, opět díky výrazně nižší spotřebě.

Takže ve skutečnosti můžeš ušetřit za:
a) základní desku (do domácnosti nepotřebuju ultimátní desku, kde mám sice dvě plnohodnotné linky na PCIe x16 (ale pouze 2.0), které ale vlastně nevyužiju)
b) zdroj (je možné, že díky nižší spotřebě nebude potřeba kupovat dražší zdroj, ale bude stačit nižší verze)
c) chlazení (i5kové chladiče jsou celkem slušné narozdíl od AMD BOXu, není potřeba připlácet ani tu pětistovku za Feru, Lokiho nebo Tranquillo)
d) elektřinu (díky nižší spotřebě)

takže peněženka bude dlouhodobě méně trpět.

+ pokud by se ti porouchala grafická karta, u Intelu máš tu výhodu, že díky iGPU ti PC bude fungovat i bez ní.

Výhoda za výhodou. AMD má pouze a jen nižší pořizovací náklady a výkon při renderu/střihu videa/šifrování (Intel téměř všude jinde), což je na domácí PC minoritní činností.

Toť k výhodnosti AMD. Tohle byl opravdu můj poslední příspěvek v tomto tématu. Odteď již ignoruji veškerou komunikaci zde.
koksa14 (31)|17.5.2014 18:57
Jenom takova mensi otazka je nejakej rozdil v uchyceni chladice u socket 1156 a 1150 jako myslim vzdalenost der
ICE_D (2754)|17.5.2014 18:58
Ne, zadny rozdil v tom neni, diry maji stejnou roztec
kokrhanek (92)|17.5.2014 18:59
Je stejna, bude pasovat chladic i na 1155
koksa14 (31)|17.5.2014 19:03
diky!!!! :D
kokrhanek (92)|17.5.2014 19:04
Neni zaco ????